DARUJ KRV DARUJ ZIVOT

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
pryja
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Tripmaster napísal:mozu darovat krv aj alergici na "proti-alergickych" liekoch? mozno sa nad tym zamyslam zavcasu, ale na buduci rok budem mat 18, tak ma napadlo ze by bolo fine darovat.
nesmies brat ziadne lieky ani mat alergicke obtiaze.
pozri si v google, je tam vsetko rozpisane, kedy ano a kedy nie :wink:
stella8
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa stella8 »

ja by som isla darovat krv..len to neviem ze ked mavam casto nizky tlak ci mozem....

hm, a nedavno mi odobrali asi za skumavku krvi koli vysetreniu a bolo mi potom cely den zle...mohlo to byt od toho, co myslite?
bell
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa bell »

pryja napísal:nesmies brat ziadne lieky ani mat alergicke obtiaze.
pozri si v google, je tam vsetko rozpisane, kedy ano a kedy nie :wink:
neberiem ziadne lieky proti alergii, ale mam alergiu na kov, ked som v dlhsom kontakte v kovmi (napr. opasok) tak sa mi spravia pupaky. A napriek tomu som uz viackrat bola darovat krv .
stella8
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa stella8 »

bell napísal:neberiem ziadne lieky proti alergii, ale mam alergiu na kov, ked som v dlhsom kontakte v kovmi (napr. opasok) tak sa mi spravia pupaky. A napriek tomu som uz viackrat bola darovat krv .
to iste mam aj ja...ale ak neprides do kontaktu s kovmi tak nemas preco brat lieky proti alergii..takze v tomto by problem nemal byt
bell
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa bell »

stella8 napísal:ja by som isla darovat krv..len to neviem ze ked mavam casto nizky tlak ci mozem....

hm, a nedavno mi odobrali asi za skumavku krvi koli vysetreniu a bolo mi potom cely den zle...mohlo to byt od toho, co myslite?
myslim, ze ti mohlo byt z toho zle, treba sa poradit s doktorom, ci mozes alebo nemozes darovat krv .
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

stella8 napísal:ja by som isla darovat krv..len to neviem ze ked mavam casto nizky tlak ci mozem....

pred odberom sa robi vysetrenie takze je na doktorke ci ta zobere abo nie , btw ja som mal dneska ten isty problem ako som spominal malo som jedol bolo dusno a pred odberom sa odobera vzorka na vysetrenie a po tomto malickomodbere som tiez nevyzeral fit a nechcela ma pustit doktorka alesom ju ukecal heh bo moju krvnu skupinu akurat nemaju a vpohode som to zmakol teda az nato ze par sekund pred koncom odberu mi zasa prislo rosku spatne :-D ale to bolo vzduchom strasne teplo tam bolo jak som vysiel do cakarne tak oproti odberovni hotova ladnicka
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tripmaster: Neviem ci nepotrebujes mat nahodou 18 rokov. Pred darovanim vyplnis dotaznik, tam uvedies alergie, choroby... a potom sa ta este spytaju v podla dotaznika co za lieky uzivas, co mas za alergiu alebo o co ide. Na zaklade toho rozhodnu a oznamia ti co a ako. Takze pokial spravodlivo vyplnis ten dotaznik, tak sa nemas coho bat.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:Tripmaster: Neviem ci nepotrebujes mat nahodou 18 rokov. Pred darovanim vyplnis dotaznik, tam uvedies alergie, choroby... a potom sa ta este spytaju v podla dotaznika co za lieky uzivas, co mas za alergiu alebo o co ide. Na zaklade toho rozhodnu a oznamia ti co a ako. Takze pokial spravodlivo vyplnis ten dotaznik, tak sa nemas coho bat.
JJ potrebujes mat 18 rokov minimalne 50kg,v dotazniku sa pytajunatie lieky atreba hovorit pravdu leboked ti krv zoberu a nahodou by tam tie lieky nenasli a tu krv by dakomu dali tak by ho to mohlo zabit, lebo tie v tej krvi ostanu.
A7X
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa A7X »

moja mama mala autonehodu...ma nulku krvnu skupinu a museli doviezt krv z ineho mesta kedze nebola v nemocnici v nasom meste...od toho neprijemneho zazitku mama chodi darovavat krv...ked budem plnolety tak pojdem aj ja...
lama.sk
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa lama.sk »

//autoeditácia príspevku ( 29 Jul 2008, 14:28 )
hojko napísal:Tripmaster: Neviem ci nepotrebujes mat nahodou 18 rokov. Pred darovanim vyplnis dotaznik, tam uvedies alergie, choroby... a potom sa ta este spytaju v podla dotaznika co za lieky uzivas, co mas za alergiu alebo o co ide. Na zaklade toho rozhodnu a oznamia ti co a ako. Takze pokial spravodlivo vyplnis ten dotaznik, tak sa nemas coho bat.
tak to mas pravdu mislim si ze je to dobry skutok niekomu zachranit zivot pretoze nahodou tebe sa to stane a kebyze nikto nema alebo nikdo nechhce mi dat to by si ten pomisleli o nas ti druhy nieje tak? :?: :)
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

JOU inak oznam pre vsetkych co vahaju minimalne sa vam to oplati koli tomu ze vam spravia zadarmo detailny rozbor krvi :-D a zadarmo vam zistia ci mate HIV/AIDS :-P sice cakacka je max 30 dni ale podla mna dobry deal :-)
ANONYMKA17
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ANONYMKA17 »

dostal niekto z vás tiež tričko za darovanie? tuším, že to dostávajú iba poistenci SZP
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

fizz napísal:Ja by som aj isla, ale bojim sa, co by mi z krvi mohli zistit.
Zistia ti skoro vsetko, napr drogy, lieky, stravu, alkohol, nikotin... :wink:
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

praveze nie take testy netrvaju 5 minut ked ti tam kontroluju krv tak kontroluju iba zakladne veci a tie najnutnejsie
vsetko ostatne mas v dotazniku kde napises co beres ake mas choroby atd podla toho potom doktorka rozhodne ci mozes ci nemozes ist darovat
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

pred rokom som bol so sesternicou darovat v ruzinove a ak sa nam v robote troska spravi volno tak pojdeme zasa. skusim nakecat aj dakych kamaratov (minuly rok mali vsetci alibi :D )

co ja viem mne brali 0.5l tusim a nebol mi nijako zvlastne, po vpichu ani stopa. na to aky som ihlofob sa to dalo prezit :)
Jelko4
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Jelko4 »

ja uz len ked si tu citam o ihle tak sa mi zahmlieva a ostava zle :(
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

Jelko4 napísal:ja uz len ked si tu citam o ihle tak sa mi zahmlieva a ostava zle :(
tiez som sa ihiel bal, vlastne stale sa bojim. ide o to hecnut sa. ked uz tam budes necuvnes.
mne a sesternici slo o to dokazat si daco, ze to nevzdame. obaja sme totiz antiihlovi :)
sme tam cakali zopar hodin a kazdu chvilu zajacie umysly :) sesternica uz hladala dovody preco nemoze darovat a podobne..... nakoniec nas vycucali :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Sheep napísal:Zistia ti skoro vsetko, napr drogy, lieky, stravu, alkohol, nikotin... :wink:
Netrep, nezistia. Po vyplneni dotazniku ti vezmu malicku ampulku, ktora sa vlozi do stroja a nasledne ides este na pohovor s dotaznikom a ak uspejes, tak ides na odber. Ked som bol s kamaratmi, tak este v predvecer vypili mozno zo 8 piv, domov sme mohli ist okolo polnoci a rano o deviatej sme boli uz v nemocnici. Samozrejme vsetko v poriadku. Obaja su fajciari. Ak nieco zistuju, tak to bude podla mna len HIV a zltacka, pripadne este nieco nebezpecne..., ostatne sa bude robit na zaklade dotaznika (napriklad tie lieky).
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

hojko napísal:Netrep, nezistia. Po vyplneni dotazniku ti vezmu malicku ampulku, ktora sa vlozi do stroja a nasledne ides este na pohovor s dotaznikom a ak uspejes, tak ides na odber. Ked som bol s kamaratmi, tak este v predvecer vypili mozno zo 8 piv, domov sme mohli ist okolo polnoci a rano o deviatej sme boli uz v nemocnici. Samozrejme vsetko v poriadku. Obaja su fajciari. Ak nieco zistuju, tak to bude podla mna len HIV a zltacka, pripadne este nieco nebezpecne..., ostatne sa bude robit na zaklade dotaznika (napriklad tie lieky).
dovolim si pochybovat, scasti pravdu, na mieste to je tak ako si hovoril, ale skor ako sa ta krv da pacientovi sa este niekolkokrat kontroluje na velmi vela ochoreni a faktorov, neviem uz co vsetko, ale urcite je to viac ako HIV a zltacka, aspon tak mi to hovorila lekarka ktora to robi
minob
Star
Star

Príspevok od používateľa minob »

Vyšetrenie darcu krvi pred odberom:
· Rozbor predchádzajúcich ochorení ( anamnéza, predodberový dotazník)
· Základné laboratórne vyšetrenie ( krvný obraz) na posúdenie, či darca je schopný darovať, resp. či odber darcu nemôže poškodiť
· Vyšetrenie lekárom
· Pri prístrojových odberoch sú nutné doplňujúce vyšetrenia( EKG, biochemické vyšetrenie)
· Po odbere sú doplnené vyšetrenia najčastejších krvou prenosných ochorení ( AIDS, žltačka typu B a C, syfilis) a vyšetrenie pečeňových funkcií ( ALT), ďalej krvná skupina a prítomnosť protilátok proti červeným krvinkám

Vyšetrenie darcu by malo nielen vylúčiť poškodenie darcu odberom, ale zachytiť i najčastejšie ochorenia ( vysoký tlak krvi, poruchy srdcového rytmu a pod.).Ide zároveň o preventívnu lekársku prehliadku.

Zdroj
Napísať odpoveď