Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.
Re: Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.
Tiez si myslim, ze zenska podava ruku ako prva...bolo to tu aj niekde spominane.
-
Gepid
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Áno..Ja sa len pýtam či je to úplne vždy..Aj kebyže má ona povedzme 10 a ja 25?
25 nemám. To bol len príklad a hypotetická otázka : )
25 nemám. To bol len príklad a hypotetická otázka : )
-
hojko
Site Admin
Tak mate pravdu, nadriadeny podava prvy ruku podriadenemu, ale so zdravenim je to naopak. Tu je o tom pisane: Pravidlá slušného správania – Pozdrav
Gepid: Asi by bolo najlepsie jej dat lizatko
Gepid: Asi by bolo najlepsie jej dat lizatko
ja len k tomu vyhodeniu navstevy.myslim ze je jedno ako im to naznacite aj tak to pochopia ze ich vyhanate a urazia sa
takze ci im to naznacite kavou alebo priamo je jedno
Co si myslite,je slusne na navsteve jest chlebicek po chlebicku, korbacik po korbaciku ,proste nieco po niecom ako po nebohob az kym nieje tanier, miska prazdna?Alebo je slusne-Ponuknut sa s mierou.Zobrat chlebicek dat si prestavku potom dalsi.Tak aby to nevyzeralo ako keby bol clovek nenazrany.
Ja si myslim ze je slusne sa ponuknut s mierou a nie vycistit tanier do 5-20 min.Je prauda, ze to prichystal hostitel pre navstevu, ale podla mna nieje spravne ze ani poriadne nedozujes a uz beres dalsie.A myslim si ze ani ten tanier by sme nemali do konca navstevy uplne vyprazdnit ale nechat tam aspon jeden kus niecoho.Budem rada ked mi niekto na too napise svoj nazor.
Ja si myslim ze je slusne sa ponuknut s mierou a nie vycistit tanier do 5-20 min.Je prauda, ze to prichystal hostitel pre navstevu, ale podla mna nieje spravne ze ani poriadne nedozujes a uz beres dalsie.A myslim si ze ani ten tanier by sme nemali do konca navstevy uplne vyprazdnit ale nechat tam aspon jeden kus niecoho.Budem rada ked mi niekto na too napise svoj nazor.
-
uNreal_saTch^
Professional
podla toho, ci bolo to jedlo robene ako pohostenie, alebo si u znamych a spravia ti nieco na jedenie a je to spravene cisto iba pre teba. Myslim, ze ako sa chovat v tom-ktorom pripade je jasne. Ak to je pohostenie navstevy, nebyt jak vlciak a urcite davat medzi tym pauzy aj ked si velmi hladna :] V druhom spominanom pripade je to nutne zosrotovat vsetko.
Re:
Podľa bontónu sa zapína len v prípade keď sa muž chce ochrániť pred zimou, či vetrom - a to väčšinou vonku. Ináč, je to tak ako vravíš.80-90 percent ludi v obleku co vidim ani nevie, ze spodny gombik sa nikdy nezapina.
Veľa ľudí nevie, že keď sa ide dolu schodmi tak muž má ísť o jeden schod pred slečnou a keď pár ide hore schodmi tak by muž mal ísť jeden schod za slečnou. V prvom prípade, aby ju chytil keby padala, a v druhom vlastne to isté...
Tak isto veľa ľudí nevie, že do budovy, miestnosti alebo výťahu vchádza zvyčajne žena prvá, ale do reštaurácie, kaviarne, divadla, koncertu, kina, vlaku, atď vstupuje muž prvý.
Pre veľa ľudí bontón je už pasé. Podľa mojej skúsenosti, trošku bontónu vie veľmi spríjemniť večer a ženám sa to páči.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ked uz ste u toho obleku - vyzaduju nejake situacie aby bolo sako zapnute ? (samo bez posledneho gombiku - pokial nejde o dvojgombikove, ktore sa myslim zapina normalne) ... sice nosim sako hodne casto, ale neznesiem ho zapnute a nikdy ho nezapinam a vela ludi si ho nechava zapnute trebars po celu dobu nejakej udalosti a rozopinaju iba pri sedeni ... existuje na to nejake usmernenie, alebo je to na libosti soudruha ?? 
pokial viem, tak by muz mal mat sako zapnute, vzdy ked stoji, presuva sa, ... v pripade, ze nema vestu 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak to asi nikdy nebudem "bontoňák" - vestu ani bohovi a zapnute to tiez nenesiem dobre

asi otazka viac pre dievcata a zeny: moze byt chalan az prilis velky gentleman?
Viete že podla bontonu sa nepovie danej osobe(osoba čo si kýchla) na zdravie.
Po kýchnutí sa správame ako by sa nič nedialo, ale človek čo si kýchol by sa mal ospravedlniť.
Po kýchnutí sa správame ako by sa nič nedialo, ale človek čo si kýchol by sa mal ospravedlniť.
Mňa by zaujímalo, ako sa pozeráte na určité pravidlá, ktoré boli dané dobovo. Napríklad vykladanie laktí na stôl sa považuje za porušenie bontónu.
Toto pravidlo však vzniklo v časoch, kedy za jedným stolom sedávalo veľké množstvo ľudí a bolo málo miesta na sedenie. Ak si človek vyložil lakte, zaberal viac miesta, pričom obmedzoval ostatných spolusediacich. Z tohto dôvodu sa to považovalo za prejav neslušnosti... Stalo sa to však pravidlom ktoré pretrváva dodnes, aj keď podobný problém nepretrváva. Osobne mám s konvenciou problém. Nestretli ste sa s tým?
Toto pravidlo však vzniklo v časoch, kedy za jedným stolom sedávalo veľké množstvo ľudí a bolo málo miesta na sedenie. Ak si človek vyložil lakte, zaberal viac miesta, pričom obmedzoval ostatných spolusediacich. Z tohto dôvodu sa to považovalo za prejav neslušnosti... Stalo sa to však pravidlom ktoré pretrváva dodnes, aj keď podobný problém nepretrváva. Osobne mám s konvenciou problém. Nestretli ste sa s tým?
zajtra sa spýtam triednejlama2d napísal:Mňa by zaujímalo, ako sa pozeráte na určité pravidlá, ktoré boli dané dobovo. Napríklad vykladanie laktí na stôl sa považuje za porušenie bontónu.
-
RATZINGER666
Darca
... spytas sa triednej na jej subjektivny nazor? 
srry v škole som sa to zabudol spýtať ale už som jej napísal, neni to učitelka zo ZŠky a učí nás odborné predmety
tu je jej odpoveď
ak máš na mysli stolovanie, prípustné sú iba časti od lakta k dlani, resp.zápestia, ale pri diplomatických večerách - oficiálnych by sa mal dodržať striktný bontón, ruky vedľa tela, príp. na nohách pod stolom, keď si berieš pohár, samozrejme môžeš mať ruku položenú na stole..
tu je jej odpoveď
ak máš na mysli stolovanie, prípustné sú iba časti od lakta k dlani, resp.zápestia, ale pri diplomatických večerách - oficiálnych by sa mal dodržať striktný bontón, ruky vedľa tela, príp. na nohách pod stolom, keď si berieš pohár, samozrejme môžeš mať ruku položenú na stole..
Tak to si mi neoznamil nic nove
... Ja to pravidlo poznam. Pytal som sa na to, ci nemate problem s dodrziavanim pravidiel, ktore nemaju znacne opodstatnenie, ale su len nejakou konvenciou...
Mna celkom zaujima, chlap vchadza prvy do restauracie, baru, atd atd....a kto vychadza ako prvy, ked uz sa ide prec? Uz je to zena?
-
Vigor
King
Do podniku vchadza prvy muz, ale vychadza prva zena.
-
Grim
Darca
...áno, žena...