Evanjelik ci Katolik???
-
in your world
Light Star
síce som evanjelička,ale myslím si, že je to jedno, či si katolík alebo evanjelik.podstatné by malo byť, či si kresťan(veriaci). neuznávam rozdelenie veriacich na skupinky, neviem k čomu to je. je toľko náboženstiev a pritom si myslím, že je jedno v čo veríš, hlavne, že v niečo veríš. viera ti dodáva silu
-
c.a.r.n.e.
Medium Star
-
GIGABYTE
King
- Kontaktovať používateľa:
Neviem či to tu už niekto písal, ale pokiaľ viem tak rozdieľ medzi Evanielickým náboženstvom a kresťanským je iba taký, že evanielici neveria v to, že keď panna Mária počala Ježiša bola ešte stále panna. Inak v boha verím, mám krst,príjmanie,birmovku. KEby neexistoval boh tak ako by sme vznikli ? Hmm z opice ? A odkiaˇsú potom tie opice ? Alebo ako nás to učili na prírodopise boli len baktérie... A oni sa potom zrazu spojili a vznikol život
Ale už zase filozofujem 
-
P41NK1LL3R
Light Professional
Neexistuje žiadny úzus, všeobecná odpoveď na túto otázku...Sk1llord napísal:Keby neexistoval boh tak ako by sme vznikli ? Hmm z opice ? A odkiaˇsú potom tie opice ? Alebo ako nás to učili na prírodopise boli len baktérie... A oni sa potom zrazu spojili a vznikol životAle už zase filozofujem
Je to záležitosť viery, ktorá ale môže súvisieť s ateizmom, deizmom, nihilizmom a pod.
Navyše každý si môže vytvoriť vlastnú predstavu, pohybujúcu sa vo filozofickej rovine...
Moju odpoveď na ontologickú otázku nájdeš v rovnomennom topicu...
K téme: Bol som pokrstený ako katolík, ale postupne som sa dostával skôr k deizmu a mám vlastnú predstavu o "bohu (s malým 'b') ako energii" a pod...
Som pravoslavny.
Hlavne rozdieli od katolickej cirkvi:
a) Neuznavame papeza ako hlavu cirkvi, a uz vonkoncom nie jeho "neomylnost"
b) Patriarcha ma len symbolicku funkciu, tzv. prvy medzi rovnymi, kde pri hlasovani ma iba 1 hlas ako kazdy iny.
c) Mariu bereme iba ako cloveka vybraneho pre pocatie Bozieho syna, takze tiez nieje "neomylna"
d) Nemame povinnost chodit do kostola ale pravo
e) Nase "obrazky" - ikony davaju zmysel a su v nom zapisane urcite udalosti, vlastnosti ludi
Hlavne rozdieli od katolickej cirkvi:
a) Neuznavame papeza ako hlavu cirkvi, a uz vonkoncom nie jeho "neomylnost"
b) Patriarcha ma len symbolicku funkciu, tzv. prvy medzi rovnymi, kde pri hlasovani ma iba 1 hlas ako kazdy iny.
c) Mariu bereme iba ako cloveka vybraneho pre pocatie Bozieho syna, takze tiez nieje "neomylna"
d) Nemame povinnost chodit do kostola ale pravo
e) Nase "obrazky" - ikony davaju zmysel a su v nom zapisane urcite udalosti, vlastnosti ludi
-
AXO
Professional
pokrsteny v katolickom, v papieroch mam katolik, na prvom svatom prijimani som bol, pred birmov/ukou to padlo a som bez vyznania(ateista).. neverim ze niekto mal take schopnosti ako jezis z ktoreho je cirkev napichana...
sa mi lubi, ze ak sa niekomu nieco dobre stane, moze sa to boh, a za nieco zle moze diabol(alebo boh ktory dotycneho potrestal), ale nie ten dany clovek...
pokial viem tak ak nepojdem cez cestu JA, tak MNA nezrazi auto(co s tym ma boh/satan) ???
sa mi lubi, ze ak sa niekomu nieco dobre stane, moze sa to boh, a za nieco zle moze diabol(alebo boh ktory dotycneho potrestal), ale nie ten dany clovek...
pokial viem tak ak nepojdem cez cestu JA, tak MNA nezrazi auto(co s tym ma boh/satan) ???
-
AXO
Professional
a ja naivny som si myslel ze sa v maminej maternici spojilo jej vajicko s otcovim semenom, ze ma mama porodila a ze som sa naucil chodit, som sa ucil v skolke citat pisat pocitat, a podobne...SRneC napísal:a to je ako argument to s tou cestou? tak to ti dam na rovnakej urovni ..keby boh nestal za tvojim svorenim tak ani nevies co je cesta a auto ...spoko?
inak pre takych co sa osobne stretli s bohom su to urcite len dristy...
-
Masaker
Medium Professional
som krestan , katolik.. prijate sv. prijimanie,birmovka(nedavno) ... skratka vsetko ako ma byt.. a ako tak citam tak tu vidim kopu ludi ktory vlastne nevedia preco , ako, a celkovo zakladne nauky viery o bohu a pod.. zuzu ci co si... ak sa nieco stalo tak to bolo mozno zposobene clovekom.. a ty nemozes vinit boha ze nieco co vykonal clovek pri com zneuzival slobodnu volu ktoru dostal ako dar od boha.. niesom navonok nejaky super svaty clovek. .prave naopak.. ale aspon to mam v hlave ako tak usporiadane .. a nedristam tu kktiny stylu.. neverim lebo keby existoval tak by nedopustil to co sa stalo a pod.. vsetko co sa na svete hmotnom deje je sposobene clovekom... alebo si niekto mysli ze ked si nejaky narkoman nici pol zivota zdravie a nakoniec zomre od predavkovania a pod.. boh to nemal dopustit lebo dakomu bude smutno? ten clovek si to sposobil sam a on si zvolil takuto zivotnu cestu.. pre boha daktori ludia by sa mali spamatat.. osobne verim vo vsetky pravdy o bohu a nauke cirkvy.. mal som . .mozno aj budem mat nejake pochybnosti. .ale to su pochybnosti typu skor chyb cirkvi v minulosti. .ale cirkev su ludia a ludia su omylny.. tak asi.. tak.. a v poslednej dobe sa mi nazor len utvrduje... sice mozno niekedy vystupujem naozaj ako vulgarny clovek. .ale v tychto veciach mam jasno.. a ozaj mam otazku... v co verite ze bude po smrti? ci nic tma? toto ma zaujima..
PS : vacsina z vas je tu len zasrana banda spekulantov..
PS : vacsina z vas je tu len zasrana banda spekulantov..
-
Martin44
Professional
AmenMasaker napísal:bla bla karička nohy mačacina jozef bla bla
Já vašu pi*u taky nevidel a veřím že ji máte
Cirkev využiva strach z toho že clovek si skratka nevie uvedomit, že nic nemusi byt... Lebo pojem nic sa uvedomit neda lebo ked si ho uvedomis tak uz to nieco je....
Ty si myslis ze my ako ludia bez vyznania mame zhltnut tvoje chabe argumenty ak sa to tak da vobec nazvat, za to ze ty to citis, tebe sa zdal sen a podobne.... a my ti mame naoplatku vysvetlovat ako sa po smrti dostanes na K-PAX alebo nikde nebudes... nuz chalan je cas ist na dalsiu spoved