Evanjelik ci Katolik???
-
M.a.R.o.s.H
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
-
in your world
Light Star
síce som evanjelička,ale myslím si, že je to jedno, či si katolík alebo evanjelik.podstatné by malo byť, či si kresťan(veriaci). neuznávam rozdelenie veriacich na skupinky, neviem k čomu to je. je toľko náboženstiev a pritom si myslím, že je jedno v čo veríš, hlavne, že v niečo veríš. viera ti dodáva silu
-
c.a.r.n.e.
Medium Star
-
GIGABYTE
King
Neviem či to tu už niekto písal, ale pokiaľ viem tak rozdieľ medzi Evanielickým náboženstvom a kresťanským je iba taký, že evanielici neveria v to, že keď panna Mária počala Ježiša bola ešte stále panna. Inak v boha verím, mám krst,príjmanie,birmovku. KEby neexistoval boh tak ako by sme vznikli ? Hmm z opice ? A odkiaˇsú potom tie opice ? Alebo ako nás to učili na prírodopise boli len baktérie... A oni sa potom zrazu spojili a vznikol život
Ale už zase filozofujem 
-
P41NK1LL3R
Light Professional
Neexistuje žiadny úzus, všeobecná odpoveď na túto otázku...Sk1llord napísal:Keby neexistoval boh tak ako by sme vznikli ? Hmm z opice ? A odkiaˇsú potom tie opice ? Alebo ako nás to učili na prírodopise boli len baktérie... A oni sa potom zrazu spojili a vznikol životAle už zase filozofujem
Je to záležitosť viery, ktorá ale môže súvisieť s ateizmom, deizmom, nihilizmom a pod.
Navyše každý si môže vytvoriť vlastnú predstavu, pohybujúcu sa vo filozofickej rovine...
Moju odpoveď na ontologickú otázku nájdeš v rovnomennom topicu...
K téme: Bol som pokrstený ako katolík, ale postupne som sa dostával skôr k deizmu a mám vlastnú predstavu o "bohu (s malým 'b') ako energii" a pod...
Som pravoslavny.
Hlavne rozdieli od katolickej cirkvi:
a) Neuznavame papeza ako hlavu cirkvi, a uz vonkoncom nie jeho "neomylnost"
b) Patriarcha ma len symbolicku funkciu, tzv. prvy medzi rovnymi, kde pri hlasovani ma iba 1 hlas ako kazdy iny.
c) Mariu bereme iba ako cloveka vybraneho pre pocatie Bozieho syna, takze tiez nieje "neomylna"
d) Nemame povinnost chodit do kostola ale pravo
e) Nase "obrazky" - ikony davaju zmysel a su v nom zapisane urcite udalosti, vlastnosti ludi
Hlavne rozdieli od katolickej cirkvi:
a) Neuznavame papeza ako hlavu cirkvi, a uz vonkoncom nie jeho "neomylnost"
b) Patriarcha ma len symbolicku funkciu, tzv. prvy medzi rovnymi, kde pri hlasovani ma iba 1 hlas ako kazdy iny.
c) Mariu bereme iba ako cloveka vybraneho pre pocatie Bozieho syna, takze tiez nieje "neomylna"
d) Nemame povinnost chodit do kostola ale pravo
e) Nase "obrazky" - ikony davaju zmysel a su v nom zapisane urcite udalosti, vlastnosti ludi
-
AXO
Professional
pokrsteny v katolickom, v papieroch mam katolik, na prvom svatom prijimani som bol, pred birmov/ukou to padlo a som bez vyznania(ateista).. neverim ze niekto mal take schopnosti ako jezis z ktoreho je cirkev napichana...
sa mi lubi, ze ak sa niekomu nieco dobre stane, moze sa to boh, a za nieco zle moze diabol(alebo boh ktory dotycneho potrestal), ale nie ten dany clovek...
pokial viem tak ak nepojdem cez cestu JA, tak MNA nezrazi auto(co s tym ma boh/satan) ???
sa mi lubi, ze ak sa niekomu nieco dobre stane, moze sa to boh, a za nieco zle moze diabol(alebo boh ktory dotycneho potrestal), ale nie ten dany clovek...
pokial viem tak ak nepojdem cez cestu JA, tak MNA nezrazi auto(co s tym ma boh/satan) ???