Veľa šťastia, zdravia, lásky a úspechov v novom roku prajeme...
| Autor |
Správa |
zelovoc Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 15.10.2005 Príspevky: 2782 Bydlisko: Cocksuckers! Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 9:37 Predmet: Kde je tá sku**ená učiteľka, čo dala 5 môjmu synovi!? |
|
|
| Citácia: |
Na môj nedávny článok o prístupe učiteľov k žiakom a študentom som dostal veľké množstvo reakcií z blízkeho i ďakelého okolia. Priznám, boli to názory zo značnej časti jednotné, ich autormi boli práve študenti, ktorí sa stretávajú s problémami tam opísanými v praxi. Až na jeden, ktorý ma donútil na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa.
Dostal som totiž mail od veľmi dobrej známej, mladej učiteľky, ktorá sa mi zdôverila so svojím príbehom a dovolila mi niektoré veci zverejniť. Takže pekne poporiadku…
Kde bolo, tam bolo, bola raz milá osoba, ktorá mala rada deti a rozhodla sa zasvätiť svoj život práci s nimi. Vyštudovala teda na vysokej škole učiteľstvo a so svojím mužom sa usadili “v dolinách”. Jej snom bolo vždy učiť na nejakej malej dedinskej škole, kde ľudia nemajú zamknuté brány, majú tam srdcia čisté a vľúdne ako prúdy riek. Podarilo sa jej získať miesto práve na takej škole, akú si vysnívala a hneď v prvý deň si povedala, že ona nebude ako iní. Že ona nepríde do triedy ako tyran s kamennou tvárou, ale získa si žiakov svojim otvoreným a priateľským prístupom. Pekné, však?
Tu by mohol tento príbeh pokračovať až k happyendu, keď budú všetci šťastní a budú žiť až kým nepomrú, ako to býva v našich rozprávkach zvykom. Lenže toto nie je rozprávka. Po sne nastupuje prebudenie, po krásnych predstavách vytriezvenie.
Ako mi sama píše, v piatej - šiestej triede je takýto prístup ešte možný. Vytvorila si s nimi vzťah, keď si vedia povedať veľa vecí, navzájom si dôverujú, dokážu sa spolu zabaviť aj učiť. Nie sú ešte zdegradovaní vekom, staršími spolužiakmi a dobou. Áno, kruté, ale pravdivé slová. Jasné, že puberta poblázni hlavu každému, ale nie je možné sa na ňu vyhovárať, keď človek stratí predstavy o tom, kde sú hranice. A to sa žiaľ deje, nie zrovna vyberaným spôsobom…
V siedmom ročníku sa na Občianskej výchove preberá téma puberta. Pre mnohých zaujímavá téma, o ktorej je dobré vedieť detaily (keď už nás niečo ovláda, tak nech to aspoň dobre poznáme ). Zaujímavá téma to bola aj pre triedu tejto pani učiteľky, až na jedného žiaka. Nepočúval, všetkých hneval, bral im veci, do všetkého kopal. Nielenže rušil výklad, ale aj vlastných spolužiakov. Keď ho približne 20krát (to číslo je dobre, žiadny preklep) pokojne upozornila, vytiahla argumenty “ťažšieho” kalibru. Jednoducho ho upozornila, že ešte raz a dostane zaucho! Ruku na srdce, kto z nás by nestratil nervy skôr a neriešil by toho žiaka razantejšie, než slovným upozornením? Teraz vás nechám na chvíľu rozmýšľať, ako asi zareagoval upozornený žiak… Hotovo? Tak si to porovnajme s realitou. Citujem: “Vtedy sa ku mne otočil a vrazil mi päsťou do tváre!”
Iróniou je, že keď sa tento “konflikt” riešil u nadriadených, víťazne odišiel práve žiak, ktorý surovo napadol vlastnú učiteľku, pretože ona sa mu vraj vyhrážala! Ak vám zostáva pri tomto rozum stáť, nie ste jediný, ale pokračujeme ešte ďalej…
Vo ôsmej a deviatej triede je vraj zbytočné niečo komentovať a rozoberať. V plnosti sa tu uplatňuje pravidlo “Pre dobrotu na žobrotu”. Žiaci ignorujú učiteľku, vysmievajú sa jej a nezabudnú ju počastovať označeniami “mladá zasratá sviňa” alebo “obyčajné veľké hovno”. Takéto uznanie sa jej dostalo od žiaka, ktorému zobrala papierovú guľu (ktorou hádzal po spolužiakoch i po učiteľke) a zhodou náhod mu odpustila päťku za odpoveď, keď nebol naučený s tým, že sa to doučí.
Toto správanie žiakov často odráža aj pomery, v akých žijú. Nie je nič neobvyklé, že rodičia vtrhnú do školy a so slovami “Kde je tá sku****á učiteľka, čo dala päťku môjmu synovi?” sa dožadujú “spravodlivého” ohodnotenia. A to nie je len prípad jednej školy. S týmto sa stretávam na viacerých školách. Mnohí učitelia by vedeli rozprávať, ako sa snažia rodičia ovplyvniť hodnotenie svojich detí. Ale nie tak, že by im pomohli pri učení a zatrhli im Simpsonovcov alebo World of Warcraft. Skôr nadávkami, vyhrážkami, úplatkami. Trochu humorne môže pôsobiť rodič, ktorý pred klasifikáciou po prestávkach chodil po škole a učiteľov, čo hodnotili jeho syna sa snažil ovplyvniť domácim páleným.
Je teda veľmi otázne, ako veľmi sa má učiteľ snažiť priblížiť k žiakom. Komenského “škola hrou” má čo do seba, ale tak, ako školy nie sú zbavené niektorých “komunistických” metód, nie sú od nich zbavení ani študenti a najmä rodiny. Ak teda chceme zmenu, mali by sme začať sami od seba. Inak budeme len večne čakať, kým tí druhí urobia krok, a stále bude všetko postarom… |
http://blog.grecnar.sk/2007/148/kde-je-ta-skuena-ucitelka-co-dala-5-mojmu-synovi
no co nato hovorite? co si myslite o slovenskom skolstve, detoch, uciteloch? |
|
| Návrat hore |
|
 |
P3Bo King

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.08.2006 Príspevky: 1665 Bydlisko: Svidník Ghetto Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 10:10 Predmet: |
|
|
| Myslím že takéto veci sa stávaju hlavne učitelom ktori maju maly respekt. Nic v zlom ale ked mam ucitela z ktorého ide strach tak si nedovolím tolko aku k milej tvari. Poznam to aj na nasej skole nebolo to sice také extremne ale ucitelka nakoniec odisla zo skoly... Je to individualne v zavislosti od ziakov a od ucitela. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Carver11 Light Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 10.08.2006 Príspevky: 218 Bydlisko: Šanghaj, Slovakia Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 10:34 Predmet: |
|
|
v dnešnej dobe, keď dieťa na základe výchovy sa správa voči učiteľovi ako poloboh, ale pri najmenšom záujme učiteľa o vnesenie poriadku sa ohána svojimi "právami", je asi pre učiteľa naozaj problém dosiahnúť v tomto smere nejaké riešenie.
detičky sú príliš rozmanané a predsa nie je možné, aby maminkin maznáčik mal také zlé známky. suverenita niektorých rodičov je neskutočne dychberúca. potom nečudo, že niektorí žiaci sa správajú k profesorom ako k handrám, keď sú na to zvyknuté zo svojho najbližšieho okolia. preto napriek výnimkám česť ľuďom, ktorí sú dnes ochotní na stredných a základných školách vôbec ostať. |
|
| Návrat hore |
|
 |
safan Star

Stav:  Založený: 25.04.2006 Príspevky: 680 Bydlisko: doma Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 10:51 Predmet: |
|
|
| je to tak.niektory ucitelia si nevedia vydobit respekt,pretoze su prilis mierumilovny |
|
| Návrat hore |
|
 |
P3Bo King

Pohlavie:  Stav:  Založený: 30.08.2006 Príspevky: 1665 Bydlisko: Svidník Ghetto Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 10:53 Predmet: |
|
|
| Carver11 napísal: |
| ... česť ľuďom, ktorí sú dnes ochotní na stredných a základných školách vôbec ostať. |
A myslíš ze sa niekde okrem toho aj zamestnaju ??? Podla mna este mozu byt radi ze maju pracu na slovenske pomery.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
uplink Lama designer

Pohlavie:  Stav:  Založený: 22.05.2005 Príspevky: 3743 Bydlisko: Bratislava Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 11:10 Predmet: |
|
|
| to ze su ucitiela mierni a mierumilovni to je imo ok, to ze su deturence totalne nevychovane, rodicia na ne se*u a vyrastaju ako zvierata v ZOO tak niekde tam treba podla mna zacat hladat dovod a povod tohto dost erm...nevhodneho chovania. Resp. co decko vidi na fotrovi a matke tak to autmaticky prenasa aj do zivota mimo rodiny, takze ked foter vrazi matke pastou do ciferniku, tak preco nie aj ucitelke, vsak... |
|
| Návrat hore |
|
 |
mirak2 Guru wannabe

Pohlavie:  Stav:  Založený: 18.09.2005 Príspevky: 2093 Bydlisko: scoresheet xD Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 11:24 Predmet: |
|
|
| ja to vidim tak ze taketo veci sa stavaju hlavne na dedinach a pri osadach tych tmavsich, lebo si neviem ineho ako Roma alebo "vidláka" predstavit ze nabehne do skoly so slovami "ktora stetka dala patku mojmu synovi?" |
|
| Návrat hore |
|
 |
Carver11 Light Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 10.08.2006 Príspevky: 218 Bydlisko: Šanghaj, Slovakia Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 11:32 Predmet: |
|
|
| P3Bo napísal: |
A myslíš ze sa niekde okrem toho aj zamestnaju ??? Podla mna este mozu byt radi ze maju pracu na slovenske pomery.  |
njn. tiež pravda. ale myslel som aj tých mladých, ktorí to idú dobrovoľne študovať. |
|
| Návrat hore |
|
 |
sundevil VIP

Pohlavie:  Stav:  Založený: 18.03.2005 Príspevky: 2728 Bydlisko: Home: MT Work: BA Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 11:33 Predmet: |
|
|
| mirak2 napísal: |
| ja to vidim tak ze taketo veci sa stavaju hlavne na dedinach a pri osadach tych tmavsich, lebo si neviem ineho ako Roma alebo "vidláka" predstavit ze nabehne do skoly so slovami "ktora stetka dala patku mojmu synovi?" |
ja by som povedal, ze na dedinach je to este miernejsie, v "sidliskovej civilizacii" to bude este horsie |
|
| Návrat hore |
|
 |
safan Star

Stav:  Založený: 25.04.2006 Príspevky: 680 Bydlisko: doma Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 11:53 Predmet: |
|
|
| sundevil napísal: |
| ja by som povedal, ze na dedinach je to este miernejsie, v "sidliskovej civilizacii" to bude este horsie |
no to by si sa divil |
|
| Návrat hore |
|
 |
P3Bo King

|
Zaslal: 22 Feb 2007, 11:55 Predmet: |
|
|
Uplne suhlasim so sundevilom mam taky dojem ze deti na dedinach a v malych mestach maju trosku ine prijority pretoze rodicia travia podla mna viac casu doma zatial co vo velkomestach rodicia cast pracuju na dlhe smeny a ked pridu domov tak su dost zniceny a deticky zatial veselo pobehuju po vonku a (nechcem zniet ako mama ale ... ) ucia sa somariny od starsich a kazia sa  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Fall Medium Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 28.10.2006 Príspevky: 355
Zaslal: 22 Feb 2007, 14:04 Predmet: |
|
|
tiez som sa nad takym vztahom ucitel(profesor-strednej skoly, kedze na vysokej je to uplne o niecom inom) viac krat zamyslal, ono ta metoda skola hrou ma urcite nieco do seba, ale len v pripade, ze to beru vsetci vazne a nikto to nezneuzije(preto sa podobne metody uplatnuju na skolach pre vynimocne nadane deti, kam sa zvacsa nedostane ziadny "rusiviy element") lebo staci jeden co to zneuzije a cela trieda si to odskace, cize na beznych zakladnych skolach je takato metoda nepouzitelna kedze medzi ziakmy nie je ziaden vyber a v jednej triede su spolu aj taky ktori su mnohy nadpriemerne inteligentny(ktory by takyto pristup uvitali a aj by im pomohol rozvijat schopnosti) aj taky s inteligenciou aj vychovou velmi zaostavajucou ktory neustale narusaju vyucovanie a ked sa ucitel ohradi do skoly napochoduju rodicia podobnych mravov, inteligencie a sposobmy a kazdy riaditel radsej mavne rukou ako sa dotahovat s podobnymi individuami. Na gymnaziach kde sa uz predpokladaju inteligentnejsi a zodpovedny ziaci tato metoda tiez nie je mozna, kedze objem preberaneho uciva je velmi velky a teda metoda by musela byt velmi dobre odskusana a privedena k dokonalosti a studenti museli spolupracovat, cize viac menej myslim, ze ani na gymnaziach nie je mozna, cize celkovo pri nasich pomeroch takato metoda nie je pouzitelna v praxi. Myslim, ze to aky su ziaci nema nic spolocne s krajom alebo rasou, skor s ich vrodenou inteligenciou tym ako bola ich rodicmi rozvijana ci utlacana a samotnou vychovou a domacim prostredim...
samostatnou kapitolou je na druhu stranu choroba s povolania pri uciteloch/profesoroch, niektori trpia po rokoch prace istym stihomamom kde za kazdym ziakom hladaju nejaky figel, podraz alebo snahu o podvod, na jednej strane to chapem, no na druhej to obcas vazne trochu prehanaju |
|
| Návrat hore |
|
 |
Frikso Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 07.03.2006 Príspevky: 2904 Bydlisko: Cífer [19] Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 14:29 Predmet: |
|
|
To, že učiteľka si nevie vytvoriť rešpekt medzi žiakmi je jej zameškané štúdium pedagogiky. Avšak je faktom, že rodičia niektorých detí sú nepriateľmi učiteľov. Pre príklad nemusím chodiť ďaleko. Mám v triede takú spolužiačku, čo hneď na každú krivdu* volá do školy svojú maminu, ktorá ako rozbesnená sviňa chrániaca svoje mláďa kričí na učiteľku a častuje ju slovami "ty si mi čo!? Ty mi môžeš chodiť po pivo!!" Myslím si, že chyba bude niekde v rodinných pomeroch.
-Pre obraz mám 18 rokov a chodím do druhého ročníka na gymnáziu..
*pod krivdou rozumej päťku za ťahák, ktorý ešte nepoužila (mala ho v ruke). Podotýkam, že to bola 3. päťka za podvod pri písomke. |
|
| Návrat hore |
|
 |
zuzuzu Light Star

Pohlavie:  Stav:  Založený: 04.02.2006 Príspevky: 220 Bydlisko: Bratislava Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 16:46 Predmet: |
|
|
No ja si myslim ze ucitel by mal mat respekt ale nemalo by to byt tak ze sa ho vsetci boja...
Myslim ze v clanku mala mila pani ucitelka spravny pristup k detom len... Treba si uvedomit ze ked je niekto drzy tak nasim milym pristupom sa nezmeni a bude ho vyuzivat...
Spominam na zakladku kde sme mali ucitelku ktoru sme doslova a do pismena vyhnali nasim idiotskym spravanim ona sa chudatrko neustale snazila byt mila ale (pribeh) Pani ucitelka raz dosla do skoly namalovana a nasa mila a inteligentna Beatka z vedlajsej triedy dosla za nou a spytala sa jej : Justinka ty si utiekla z Kriznej? Podotykam ze p.u. nebola vobec ale vobec zmalovana...
Rodicia co chodia do skoly riesit veci za svoje deti su hrozni a ak sa spravaju k ucitelom nadradene tak tym davaju priklad aj svojim detom... A ten vobec nie je dobry... |
|
| Návrat hore |
|
 |
hojko Site Admin

Pohlavie:  Stav:  Založený: 24.04.2004 Príspevky: 15720 Bydlisko: Európa Karma: 
|
Zaslal: 22 Feb 2007, 17:25 Predmet: |
|
|
| Nebudem pisat o tych incidentoch, ale skor k tomu lobovaniu. Nedokazem pochopit, ked pride rodic do skoly, pootravuje ucitela, riaditela, zastupcu, povtiera sa kde sa da a ako sa da, hra smutne oci, ze jeho syn/dcera sa uci, snazi sa, po nociach poriadne nespava lebo sa neskoro v noci a skoro rano este uci... lobuje a lobuje, aby mal miesto trojky na vysvedceni dvojku. Pride mi to trapne, pretoze ak na to ziak nema, resp. ma znamky na trojku, tak nevidim dovod preco by kvoli takemuto vtieraniu mal dostat dvojku. Keby som bol ucitelom, tak takychto rodicov poslem razne dpc. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|