Notebook zapojeny v elektrine alebo nie?

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

patex, veď o to ide. Baterka má životnosť istý počet cyklov nabitia a vybitia, ale správnym používaním jej životnosť môžeš podstatne zvýšiť. Pokiaľ ju máš stále v notebooku a ten máš zapojený v el. sieti, tak sa Ti neustále nabíja, aj pokiaľ je 100% nabitá a tým pádom sa dá zjednodušene povedať, že Ti klesá počet životných cyklov nabitia :wink:

Najlepší spôsob hospodárenia s ňou som popísal vyššie...
patex
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa patex »

hmm podla mna kedze je stale na sieti tak je plne nabita a vlastne ju nenabija kedze nema co ... ja mam ntb skorej miesot stolneho pc sem tma prenasam a ked vydrzi aj 5 min tak mi to staci na ukoncenie zacateho a vpynutie v pripade ze by vypli elektrinu
Theos
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Theos »

patex napísal:hmm podla mna kedze je stale na sieti tak je plne nabita a vlastne ju nenabija kedze nema co ...
Blbost, ked na tom notebooku robis tak sa bateria stale mina a z toho vypliva ze sa aj stale nabija na 100 % .

Cize najidealnejsie je ked mam moznost niekde na booku nastavit nabijanie baterie az od nejakych 50% ? A potom ju nemusim vobec vyberat ? Je toto pre tu baterku najlepsie? Lebo ako bolo povedane ked je dlho vybrata tak to nieje tiez dobre :?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Theos, presne tak, pokiaľ notebook podporuje možnosť nastaviť nabíjanie až pri 50% baterky, tak ju môžeš mať v notebooku zapichnutú stále.

No a pokiaľ tú možnosť notebook nepodporuje, tak v prípade, že chceš, aby Ti vydržala čo najdlhšie, je asi najlepšie ju vyberať, keď si napichnutý na sieti. Skladovať na dlhšiu dobu je ju najvhodnejšie tuším pri 60% nabitia a v suchom prostredí (ak si to dobre pamätám).
Hulkm
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hulkm »

Toto aj man uz dlksie zaujimalo. Ako to je ked mam book na stave a je nabity a dole ked ukazem na napajanie pise ze ej zapojeny a nejabija sa. Ide to vtedy cez baterku alebo bere priamo zo siete???
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Ak je napojeny zo siete,tak stavu taha zo zdroja a bateria sa iba priebezne dobija podla potreby.
Reanimated
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Reanimated »

Ja osobne bateriu nevyberam. Ked je plane nabita, automaticky sa odpaja a notebook je uz napajany len zo siete. Po vyse roku pouzivania nebadam ziadne rozdiel v jej vydrzi, stale 4 hodiny pri zapnutom wifi aj BT :D
Na starsom som zyvkol vyberat ked bola nabita, lebo to nerobilo dobrotu. A stacilo jedno leto, kedy za nim vysedavala mama a mala ho v jednom kuse na kabli a zivotnost klesla na nejakych 20% povodnej hodnoty a casovo vydrzala sotva 20 minut. Takze ked je nabita, radsej vybrat...
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

chlapci a to nastavenie ze od kolko % ma zacat nabijat sa da kde najst? V nejakom pridavnom SW od vyrobcu? v biose? vo wine?
Theos
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Theos »

Traktorista napísal:chlapci a to nastavenie ze od kolko % ma zacat nabijat sa da kde najst? V nejakom pridavnom SW od vyrobcu? v biose? vo wine?
Toto by aj mna zaujimalo, Pilifo neprezradis nam to? :wink:
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No nie som si istý, či to je možné pri všetkých notebookoch. Ja mám Lenovo a môžem to nastaviť v prídavnom software, ale tuším to ide aj cez BIOS. Takže odporúčam sa pohrabať v ňom a hľadať niečo ako "Baterry Maintenance"...
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

Pilifo napísal:No nie som si istý, či to je možné pri všetkých notebookoch. Ja mám Lenovo a môžem to nastaviť v prídavnom software, ale tuším to ide aj cez BIOS. Takže odporúčam sa pohrabať v ňom a hľadať niečo ako "Baterry Maintenance"...
Ano, ako hovoris a ak sa nemylim ma to aj firma Acer ,kedze na mojom notebooku mi ukazuje stav v % na baterke.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

IMI, v tom to nie je. Baterku v percentách ukazuje každý notebook :) Ide tam o to, aby si si mohol nastaviť percentuálnu hodnotu, odkedy sa Ti má baterka nabíjať. Čiže ak máš tú hodnotu nastavenú na napr. 50%, tak keď pôjdeš niekde s notebookom a máš 100% - ne nabitú baterku a vrátiš sa so 70%, tak po pripojení do el. siete sa Ti nezačne automaticky baterka nabíjať. Ak však túto možnosť notebook nepodporuje, tak sa Ti v takomto prípade začne baterka automaticky nabíjať a tým sa znižuje počet životných cyklov nabitia a vybitia :wink:
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

Pilifo napísal:IMI, v tom to nie je. Baterku v percentách ukazuje každý notebook :) Ide tam o to, aby si si mohol nastaviť percentuálnu hodnotu, odkedy sa Ti má baterka nabíjať. Čiže ak máš tú hodnotu nastavenú na napr. 50%, tak keď pôjdeš niekde s notebookom a máš 100% - ne nabitú baterku a vrátiš sa so 70%, tak po pripojení do el. siete sa Ti nezačne automaticky baterka nabíjať. Ak však túto možnosť notebook nepodporuje, tak sa Ti v takomto prípade začne baterka automaticky nabíjať a tým sa znižuje počet životných cyklov nabitia a vybitia :wink:
Ano, ja ta chapem, len som tym chcel tolko povedat lebo tie starsie notebooky stav baterky v % neukazovali, trebalo si k tomu stiahnut soft. :)
antenka
Novice
Novice

Re: Notebook zapojeny v elektrine alebo nie?

Príspevok od používateľa antenka »

ja mam novy notas lenovo. viete mi povedat kde PRESNE mozem nadstavit tu hodnotu (ak vobec). sry, som lama...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Nie je to jedno? V tých notebookoch sú lithium iónové batériu [lithium polymér iónové], nie nikel metal hydridové, ak sa nemýlim a tam by to mal byť šumák, len sa nesmú úplne vybiť, alebo sa mýlim?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

antenka, pozri si Advanced options v Thinkvantage Power Manager - tuším je to tam.
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

taktiez priemerny vek baterky je okolo 500 nabiti, samozrejme je to rozne od vyrobcu ale toto je taky priemer...

to je vsak ovplyvnene starostou o nu... kazdy vyrobca dava navod co najlepsie sa o nu starat tak pohrabte sa v papieroch ak ich este mate...

ja mam baterku mimo ked som na sieti a pripajam iba ked je ntbk vypnuty je to pre istotu...

samozrejme casou uz baterka 100% stav nema a pri konci jej vykonnst klesa

co sa tyka napajania od urcitej hodnoty, tak mam pocit ze nie kazdy ntbk disponuje touto funkciou, nemam vsak odskusany ten soft na to, tuto informaciu som len pocul, neoveril...
Mato70
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mato70 »

uplink napísal:Nie je to jedno? V tých notebookoch sú lithium iónové batériu [lithium polymér iónové], nie nikel metal hydridové, ak sa nemýlim a tam by to mal byť šumák, len sa nesmú úplne vybiť, alebo sa mýlim?
ano je to presne tak. Baterka starne sama od seba a aj keby ste ju nepouživalý tak stráca zo svojej kapacity, a tým že budete baterku vyberať vždy keď je NB pripojený na sieti tak možno získate mesiac navyše ale myslím že to nestojí zato že prídete o všetky výhody notebooku, tzn. vypadne prúd a zruší vám to rozrobenú prácu, atd...
Najhoršie čo môžete baterke urobiť je to že ju necháte úplne vybiť.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Nevidim dovod, preco nemat bateriu zapojenu nonstop.
Ked je bateria ciastocne vybita, tak ju dobije, "odpoji" a dalej cuca elektriku napriamo. Navyse, ak dojde k vypadku prudu, tak toto riesenie funguje zaroven ako spolahliva UPS.
Su aj pripady, kedy si povedia ze vsak to bude stale na sieti, tak budeme setrit bateriu - a nechaju ju len tak lezat v skatuli. Po pol roku ju rovno mozu hodit do kosa - ak bude funkcna, tak sa jej nepouzivanie znacne podpise na jej kapacite. Uplne idealny stav je, ak je notebook pouzivany nielen na elektrickej sieti, ale napr aj v terene, kedy ma moznost sa vybit a znovu plne nabit.
Kaliovic
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Kaliovic »

Zaujimava diskusia, dakujem za cenne info! :)

Skusim najst na svojom laptope (pravdepodobne v biose), ci nema tiez moznost nastavit dobijanie az po prekroceni isteho percenta vybitia... (mam Dell XPS M1330)

Mna by este zaujimalo, ci laptopu nejak ublizi ak je bateria vybrata a laptop vypnuty ale nenapojeny do siete... Niekde som tusim cital, ze je v notebookoch este jedna mala baterka, nieco ako baterka do hodiniek, ktora ma v takychto pripadoch udrziavat notebook vo vypnutom stave (napr. biosacke hodiny)...

Neviem. Ide mi len o to, ci takymto pouzivanim - bateriu vybijem/dobijem cca raz za mesiac, inak je v sufliku a ked robim, som napojeny na siet, ak je pc vypnuty, je aj odpojeny z nabijacky (bateriu po vypnuti nevkladam) - nenicim pc, resp. neminam tu zaloznu bateriu (ak nejaka je :D ).

Dakujem za radu :)
Napísať odpoveď