linux alebo openBSD na Macbooku ?

Všetko ohľadom Linuxu...
LOLCATS
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

linux alebo openBSD na Macbooku ?

Príspevok od používateľa LOLCATS »

Ahoj. Rozmyslal som nad kupou Macbooku...chcel by som vediet ci tam pojde linux alebo openBSD...kedze aj Mac OS je UNIX like nie ?
A aku by to malo podporu HW atd ?
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

btw aky je zmysel kupovat book od apple, ked tam chces dat uplne iny OS? nebolo by lacnejsie kupit nejaky iny NB? len ma to zaujima... zda sa mi to neefektivne.
k teme: ano, ide to. cital som niekde na nete uz davnejsie, ze sa to da nejakym sposobom spojazdnit, ale ako, to ti uz nepoviem. o stabilite informacie nemam.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Presne ako pisal Turtlak69, toto nema zmysel. Daju sa kupit vykonne, odolne a aj stylove a hlavne lacnejsie a myslim si, aj s lepsou podporou hw.
LOLCATS
Medium Professional
Medium Professional

No myslel som ze pouzivaju jednotny kvalitny HW na ktorom spustaju unixovy OS...takze z toho mi vyplyva ze podpora bude dobra...
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

pouzivaju jemne upraveny bezny HW, ktory je upraveny pre co najvacsiu kompatibilitu prave s ich produktami (MacOS), co sa teda teba netyka. z toho mi logicky vyplyva (co nemusi byt pravda), ze pre ostatne OS bude kompatibilita nizsia. na tvojom mieste by som zobral bekny 13,3" (ci kolko maju macbooky) NB, nahodil poriadny OS a vyladil.
vyhody:
:plus: mas podporu od vyrobcu
:plus: kompatibilita by mala byt OK
:plus: na roznych forach ti poradia urcite viac, kedze je to beznejsi pripad

ked si das na macbook iny OS, je mozne, ze ti nikto nebude ani vediet poradit, pripadne najdes obmedzene "zdroje poznania" :D myslim tym rozne fora. freebsd je pomerne malo pouzivany na normalnych NB. najst o tom info je an dlhsie googlenie. a ked by si to este capol do mac masiny, tak amen tma. neviem, kde by si hladal podporu. u apple sotva, u vyrobcu HW taktiez, u freebsd komunity tiez sotva.
ehm123
King
King

Príspevok od používateľa ehm123 »

macbook,neni problem rozbehat na unixe,kedze mac je unix....avsak je to drahy spas
cimo
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Linux a Macbook

Príspevok od používateľa cimo »

Linux je na skoro vsetky architektury procesorov dokonca aj na sparc :). Napriklad som ti nasiel rovno clanok debianu urceny pre macbooky. http://wiki.debian.org/MacBook. A pokial mi pamat sluzi vela veci ma MacOs s FreeBSD takze si myslim ze ani s tym by nemal byt problem.
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

LOLCATS napísal:No myslel som ze pouzivaju jednotny kvalitny HW na ktorom spustaju unixovy OS...takze z toho mi vyplyva ze podpora bude dobra...
Kvoli "kvalitnému HW" nebudem astronimicky preplácať jeho cenu len preto, aby to bolo zatvorené v škatuli s nápisom Apple.

Môj názor je, že tá cena výrobkov Apple z hľadiska výhradne HW je prehnaná. Avšak v tej nemalej cene sú bežne súčasťou výrobku aj iné sprievodné veci, čiže je to viac tolerovateľné.

UNIX tam rozbeháš, toho sa neobávaj.
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rixsus »

nechcem si robit srandu ale kupovat mac book len preto ze ma EFI a nie BIOS(ostatne je to iste ako na pcckach grafika, procak...) a este si tam nenechat ich OS, stratit podporu(mozno aj zaruku, neviem necital som podmienky) a hlavny dovod preco si vsetci kupoju jablcka - aby boli IN. Tak to je uz moc :) ale ked mas prachy tak to je tvoja vec v pohode to tam rozbehas ... ved to je klasicka masinka iba s EFI a jablckom na krabici :)
LOLCATS
Medium Professional
Medium Professional

Pisal som niekde ze chcem macbook s linuxom aby som bol in ? Pisal som niekde ze tam chcem vyslovene pouzivat len linux ?
Nauc sa poriadne citat (aj medzi riadkami)..... :roll:
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rixsus »

LOLCATS napísal:Pisal som niekde ze chcem macbook s linuxom aby som bol in ? Pisal som niekde ze tam chcem vyslovene pouzivat len linux ?
Nauc sa poriadne citat (aj medzi riadkami)..... :roll:
ok tak odpoved: ANO pojde

btw nikde som nepisal ze ty chces byt in... pisal som iba vacsina ludi si to kupuje aby boli IN
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Okrem toho, že to je IN má zmysel len vtedy, keď v každom prípade chceš používať OS Mac OS X, čo na bežnom počítači nemusí fungovať dobre (vôbec).

Design je dobrý podľa mňa aj od HP, ale to je subjektívne. Hlavne aby tam bola intel alebo nvidia grafika, ati a via unichrome radšej nie. :D
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny3212 »

Troska k teme,Linux sa robi v roznych formach a pre rozne architektury, su verzie linuxov robene priamo pre macbook, ja som pouzivatel americkej fedory, tak s tym ti pomozem, cekni:

http://torrent.fedoraproject.org/

Fedora-10-ppc-DVD.torrent , je verizia tvorena pre macbook, ci us s procakom IBM alebo Intel. Podobne oznacenie (ppc) by sa malo pouziva aj pri inych distrach.

PS: ak cem byt in, tak si kupim Dell a nie Macbook, Apple je tes dobry, ale vo vyvoji tet mierne stangnuje, drzi sa vety: pouzi stare veci a daj im novy obal.
Napísať odpoveď