linux alebo openBSD na Macbooku ?
linux alebo openBSD na Macbooku ?
Ahoj. Rozmyslal som nad kupou Macbooku...chcel by som vediet ci tam pojde linux alebo openBSD...kedze aj Mac OS je UNIX like nie ?
A aku by to malo podporu HW atd ?
A aku by to malo podporu HW atd ?
btw aky je zmysel kupovat book od apple, ked tam chces dat uplne iny OS? nebolo by lacnejsie kupit nejaky iny NB? len ma to zaujima... zda sa mi to neefektivne.
k teme: ano, ide to. cital som niekde na nete uz davnejsie, ze sa to da nejakym sposobom spojazdnit, ale ako, to ti uz nepoviem. o stabilite informacie nemam.
k teme: ano, ide to. cital som niekde na nete uz davnejsie, ze sa to da nejakym sposobom spojazdnit, ale ako, to ti uz nepoviem. o stabilite informacie nemam.
pouzivaju jemne upraveny bezny HW, ktory je upraveny pre co najvacsiu kompatibilitu prave s ich produktami (MacOS), co sa teda teba netyka. z toho mi logicky vyplyva (co nemusi byt pravda), ze pre ostatne OS bude kompatibilita nizsia. na tvojom mieste by som zobral bekny 13,3" (ci kolko maju macbooky) NB, nahodil poriadny OS a vyladil.
vyhody:
mas podporu od vyrobcu
kompatibilita by mala byt OK
na roznych forach ti poradia urcite viac, kedze je to beznejsi pripad
ked si das na macbook iny OS, je mozne, ze ti nikto nebude ani vediet poradit, pripadne najdes obmedzene "zdroje poznania"
myslim tym rozne fora. freebsd je pomerne malo pouzivany na normalnych NB. najst o tom info je an dlhsie googlenie. a ked by si to este capol do mac masiny, tak amen tma. neviem, kde by si hladal podporu. u apple sotva, u vyrobcu HW taktiez, u freebsd komunity tiez sotva.
vyhody:
ked si das na macbook iny OS, je mozne, ze ti nikto nebude ani vediet poradit, pripadne najdes obmedzene "zdroje poznania"
Linux a Macbook
Linux je na skoro vsetky architektury procesorov dokonca aj na sparc
. Napriklad som ti nasiel rovno clanok debianu urceny pre macbooky. http://wiki.debian.org/MacBook. A pokial mi pamat sluzi vela veci ma MacOs s FreeBSD takze si myslim ze ani s tym by nemal byt problem.
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Kvoli "kvalitnému HW" nebudem astronimicky preplácať jeho cenu len preto, aby to bolo zatvorené v škatuli s nápisom Apple.LOLCATS napísal:No myslel som ze pouzivaju jednotny kvalitny HW na ktorom spustaju unixovy OS...takze z toho mi vyplyva ze podpora bude dobra...
Môj názor je, že tá cena výrobkov Apple z hľadiska výhradne HW je prehnaná. Avšak v tej nemalej cene sú bežne súčasťou výrobku aj iné sprievodné veci, čiže je to viac tolerovateľné.
UNIX tam rozbeháš, toho sa neobávaj.
nechcem si robit srandu ale kupovat mac book len preto ze ma EFI a nie BIOS(ostatne je to iste ako na pcckach grafika, procak...) a este si tam nenechat ich OS, stratit podporu(mozno aj zaruku, neviem necital som podmienky) a hlavny dovod preco si vsetci kupoju jablcka - aby boli IN. Tak to je uz moc
ale ked mas prachy tak to je tvoja vec v pohode to tam rozbehas ... ved to je klasicka masinka iba s EFI a jablckom na krabici 
ok tak odpoved: ANO pojdeLOLCATS napísal:Pisal som niekde ze chcem macbook s linuxom aby som bol in ? Pisal som niekde ze tam chcem vyslovene pouzivat len linux ?
Nauc sa poriadne citat (aj medzi riadkami).....
btw nikde som nepisal ze ty chces byt in... pisal som iba vacsina ludi si to kupuje aby boli IN
-
johny3212
Star
- Kontaktovať používateľa:
Troska k teme,Linux sa robi v roznych formach a pre rozne architektury, su verzie linuxov robene priamo pre macbook, ja som pouzivatel americkej fedory, tak s tym ti pomozem, cekni:
http://torrent.fedoraproject.org/
Fedora-10-ppc-DVD.torrent , je verizia tvorena pre macbook, ci us s procakom IBM alebo Intel. Podobne oznacenie (ppc) by sa malo pouziva aj pri inych distrach.
PS: ak cem byt in, tak si kupim Dell a nie Macbook, Apple je tes dobry, ale vo vyvoji tet mierne stangnuje, drzi sa vety: pouzi stare veci a daj im novy obal.
http://torrent.fedoraproject.org/
Fedora-10-ppc-DVD.torrent , je verizia tvorena pre macbook, ci us s procakom IBM alebo Intel. Podobne oznacenie (ppc) by sa malo pouziva aj pri inych distrach.
PS: ak cem byt in, tak si kupim Dell a nie Macbook, Apple je tes dobry, ale vo vyvoji tet mierne stangnuje, drzi sa vety: pouzi stare veci a daj im novy obal.