Pravidlá slušného správania, bontón - ako na to.

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
erytrocyt
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

dew6 napísal:Nemáš nejaký tip na ľahšie pamätanie mien?Mám s tým dosť veľký problém, lebo keď sa s niekým zoznámim, často sa mi stáva (skoro vždy), že po dvoch-troch minútach netuším, ako sa ten človek vlastne volá!!! :cry: Vždy sa za to neskutočne hanbím a nech sa snažím ako len chcem, vždy sa to zopakuje... :cry: :cry: :cry:
Meno si priraď nie k osobe ako takej, ale k nejakej jej špecifickej veci na nej...
Tak napr.
Peter má krivý nos
Janke odstávajú uši
Michal je tučný ...

Atď.
Takto to robím ja, a nestáva sa mi aby som meno zabudol.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ake krasne veci si na nich vyberas :-D
Dizzy
Star
Star

Príspevok od používateľa Dizzy »

erytrocyt, mas ty krasavcov vo svojom okoli :)

tento problem mam inac aj ja. Staci sa viac sustredit na meno. Ja sa viac sustredujem na to ako sa xichtim, alebo na to ako clovek vyzera. A potom to dopadne tak ze si nepamatam meno. Hlavne pri babach :wink:
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja to takto robím, priradím si k menu nejakú špecifickú vlastnosť, a časom si to meno zapamätám.
Min. sa na tom zasmejete :D
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa digo »

Emerger napísal:Ano cital si spravne...napr. do restauracie, kaviarne, krcmi vchadza muz ako prvy. Co s atyka butikov, kadernictva atd. muz je zdvorily a zene otvori dvere a necha ju vojst ako prvu.
ale ved dama ma prednost nie??
alebo na neznamych, miestach to neplati?
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

Emerger: a este by som doplnil, ze vino sa vybera aj podla jedla, cize ked mate biele maso tak ktomu sa hodi biele alebo ruzove vino a k tmavym masam sa hodi ruzove alebo cervene a podla mna je najlepsie vybrat nejake lahke vino, "pre zeny" a ked sa v tom neviete orientovat kludne sa spytajte casnika, ak je to lepsia restika

samozrejme, pohar drzime za stopku, ked ho drzis za sklo vino sa otepluje od tvojej ruky a straca kvalitnu chut

nebudte prekvapeny, ked vam casnik naserviruje na tanieriku stupel, vy ho chytite do ruky a ovoniate...
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Te-wei »

Tomasko napísal:samozrejme, pohar drzime za stopku, ked ho drzis za sklo vino sa otepluje od tvojej ruky a straca kvalitnu chut

nebudte prekvapeny, ked vam casnik naserviruje na tanieriku stupel, vy ho chytite do ruky a ovoniate...
A tiež je ten pohár hneď zasraný a spinavý.
Mne sa to stalo s tým štuplom,len teda otvoril vino pred nami, a ukazal mi korkovu zatku zo spodku,,, nevedel som čo spraviť, som na to kukol a že OK,, hehe
Emerger
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Emerger »

Tomasko napísal:Emerger: a este by som doplnil, ze vino sa vybera aj podla jedla, cize ked mate biele maso tak ktomu sa hodi biele alebo ruzove vino a k tmavym masam sa hodi ruzove alebo cervene a podla mna je najlepsie vybrat nejake lahke vino, "pre zeny" a ked sa v tom neviete orientovat kludne sa spytajte casnika, ak je to lepsia restika

samozrejme, pohar drzime za stopku, ked ho drzis za sklo vino sa otepluje od tvojej ruky a straca kvalitnu chut

Ano dobry doplnok, na to som akosi pozabudol..
D30RU5
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa D30RU5 »

no nemam s tym daky extra problem len tak zo zaujimavostimto sem v podste pisem... pri nastupovani do MHD, kto ide prvy?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

D30RU5: Dochodcovia, ti co sa skor natlacia, zenska a potom ty :wink:
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

ked je zamknute, tak sofer :P ...inac je to IMHO uplne jedno...povedal by som ze ten, kto kupuje listky ;)

EDIT: ou to je MHD :o ...tak plati to co napisal hojko :D
M!ro
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa M!ro »

erytrocyt napísal:Meno si priraď nie k osobe ako takej, ale k nejakej jej špecifickej veci na nej...
Tak napr.
Peter má krivý nos
Janke odstávajú uši
Michal je tučný ...

Atď.
Takto to robím ja, a nestáva sa mi aby som meno zabudol.
...inak dobre si zapamätáš meno aj ked budeš meno toho dotyčného (-čnej) častejšie používať v konverzácii, ho zopárkrát oslovíš menom a je to :wink: ...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

M!ro napísal:...inak dobre si zapamätáš meno aj ked budeš meno toho dotyčného (-čnej) častejšie používať v konverzácii, ho zopárkrát oslovíš menom a je to :wink: ...
Presne tak. Eventualne k Erytrocytovej rade - k nejakej udalosti, priklad Jano je ten, co sa na schodoch potkol.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Emerger napísal:Ano cital si spravne...napr. do restauracie, kaviarne, krcmi vchadza muz ako prvy. Co s atyka butikov, kadernictva atd. muz je zdvorily a zene otvori dvere a necha ju vojst ako prvu.
Presne to som sa chcel spytat aj ja, ved stale ide podla mna zena/dama prva, ci nie? Mne by bolo cudne ist skor ako dama :roll: necitil by som sa dobre, tak tomu uz vobec nerozumiem, lebo to pocujem prvykrat.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Do Gastronomickych Zariadeni vchadza Vzdy muz prvy ...
Dedo si robil srandu ze to z toho dovodu ze Keby tam nahodou bola vnutri bitka aby to neschytala dama prva :D

A ine miesta je vzdy dama prva resp. Muz jej otvori dvere a pusti ju dnu
kobalt
VIP
VIP

Príspevok od používateľa kobalt »

Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

erytrocyt napísal:Nápoje, jedlo vždy objednáva muž, samozrejme po predošlom dohovore s dámou čo si dá.
magazin atlas.sk napísal:V spoločnosti dámy sa chovajte ako gentleman. Odprevaďte ju na jej miesto a nikdy si ako prvý nesadajte. Pomôžte jej tiež zasunúť stoličku a nikdy za ňu neobjednávajte.
Teraz v tom mam bordel ... :?
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

najprv sa spýtaš ženy čo si dá, nieže príde čašník a ty povieš " jej borovičku " bez toho, aby si sa opýtal či si ten lahodný elixír spod Tatier dá ( a ona má popritom chuť na pivo s rumom )

už jasnejšie? :)
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

Shark NX presne to som aj ja pocul s tou bitkou...stara generacia ma asi rovnake skusenosti :-P

no k spolocenskemu obleceniu... co mna ucili tak ak je jednoradove sako s min 3 gombikmi (vysoky ludia mamavaju zvasca viacej) je spodny alebo vrchny gombik rozopnuty a ked si sadame vzdy sa rozopinaju vsetky.
Potom hmm niektore tie pravidla mi nesedia.

K obleku by sa vzdy mal nosit opasok. Som tiez toho nazoru (osobne si nedavam ziadne nohavice bez opasku) ale v poslednej dobe sa cim dalej tym viac stretavam s muzmi ktory toto pravidlo nedodrzuju. Ako su na tom napriklad s bontonom traky?

Kosela je na spolocenske udalosti vhodna len biela?...Bielu som uz na sebe nemal dlho. pride mi to taky casnicky style. Nosievam kosele tmavych odtienov napr. tmavomodra alebo bordova s kravatou na ktorej jedna farba ladi s farbou kosele (samozrejme kravata neni velmi farebna , skor rovnake farby inych odtienov su na nej).

Ponozky viem ze by mali byt tej istej farby ako topanky. Ale kedysi to tusim bolo ze maju byt biele. A vela ludi to tak este aj dnes nosi. Minule to bolo v jednej talkshow kde sa hosta opytali preco ma biele ponozky a on odpovedal: "Lebo mi ich zena dava!". A pritom to bol clovek na vysokom poste v nejakej organizacii.

A nejaku sumarizaciu s tym vinom? Mne moc vino nechuti preto sa v tom nevyznam. Ale toto je pre mna zaujimave uz aj z toho dovodu , ze ked sa v tom nevyznam aby som predysiel trapasu. Casnik naleje vino na ochutnanie a
- korkovy stupel polozi na tanierik- vtedy sa to vonia ->kedze sa v tom nevyznam odpoved bude: "V poriadku." Alebo sa pouziva iny vyraz?
- korkovy stupel mi ukaze -ja sa nanho pozriem a kedze neviem co si na nom mam vsimnut tiez poviem ze v poriadku.
Je to ok?
Je vhodne si k jedlu objednat aj nieco ine?...Co ak ja a aj partnerka mame radi k masku pivo?(Zda sa mi trapne si na takejto veceri objednovat pivo, len ci nieco o tom bonton hovori)

A ak bude niekto rozmyslat nad dalsou temou v bontone tak mozte dat aj nieco ako riesenie trapnych situacii, nedorozumeni a pod.

Inac dakujem za tuto temu...Je to fakt super!..Jedna z najlepsich tem na hojko.com...aspon pre mna :wink:
Napísať odpoveď