Pravidlá slušného správania, bontón - ako na to.
Vo verejnych budovach (urady, sudy, policajne a i. stanice (nie bus/vlak), skolach a pod. instituciach by muz nemal mat ciapku na hlave. Takisto ani v kostoloch.
Zeny si vsak svoju pokrievky hlavy mozu ponechat.
Ked na Teba ludia blbo hladia... nie je ten klobuk v style cowboy (chlapec od krav, povod - Amerika)?
Ak hej, necudujem sa. V nasich koncinach to nie je vsednym javom, aby tu ludia chodili jak vidlaci z Amikova (nemam rad tu krajinu) alebo ako Chuck Norris.
Ak je ten klobuk decentnejsieho charakteru a ma nejake vyzdoby (pero z bazanta alebo co), daj ich dolu a mozno sa ich pohlady zmenia. Takisto skus s klobukom zladit zvysne oblecenie.
Zeny si vsak svoju pokrievky hlavy mozu ponechat.
Ked na Teba ludia blbo hladia... nie je ten klobuk v style cowboy (chlapec od krav, povod - Amerika)?
Ak hej, necudujem sa. V nasich koncinach to nie je vsednym javom, aby tu ludia chodili jak vidlaci z Amikova (nemam rad tu krajinu) alebo ako Chuck Norris.
Ak je ten klobuk decentnejsieho charakteru a ma nejake vyzdoby (pero z bazanta alebo co), daj ich dolu a mozno sa ich pohlady zmenia. Takisto skus s klobukom zladit zvysne oblecenie.
Je to gut.
Len asi byvas niekde, kde to este nie je take bezne.
Tipujem, ze tak na Teba hladia postarsi ludia alebo ludia stredneho veku...
V takom klobuku vidim vacsinou starsich panov, kt. uz maju nejaku vrasku na tvari a krizik na chrbte (skusenosti). Mozno je to tak aj u nich.
Vidia klobuk a predstavia si v nom nejakeho takeho chlapa, skuseneho, ostrielaneho... uvidia Teba a nezda sa im to vsedne.
Kazdopadne sa nenechaj odradit v noseni tejto elegancie.
Ludia si zvyknu.
Sam si raz taky kupim.
Tipujem, ze tak na Teba hladia postarsi ludia alebo ludia stredneho veku...
V takom klobuku vidim vacsinou starsich panov, kt. uz maju nejaku vrasku na tvari a krizik na chrbte (skusenosti). Mozno je to tak aj u nich.
Vidia klobuk a predstavia si v nom nejakeho takeho chlapa, skuseneho, ostrielaneho... uvidia Teba a nezda sa im to vsedne.
Kazdopadne sa nenechaj odradit v noseni tejto elegancie.
Sam si raz taky kupim.
-
drdi21
Star
- Kontaktovať používateľa:
no vies na to ti poviem asi tolko.kazdopadne nie je slusne fukať nos v spoločnosti.ak si niekde kde nemozes odisť tak sa aspon otoc chrbtom. a k tym vreckovam.ja ososbne papierove nemôžem lebo sa mi hneď pod nosom vyhádžu nepekné vyrášky, ktoré dosť bolia. takze si myslim že to zaleži od človeka.IMI napísal:mna by skor zaujimalo ako je to s tym ked mi treba vyfukat nos a nemam pri sebe vreckovku. a ak nahodou mam pouziva sa bavlnena alebo ta klasicka papierova ?
-
frodimir1
Star
este k tomu noseniu klobuku, mate pravdu, tu ludia na nieco take moc niesu zvyknuty, ale predsa je jednop ci su to mlady, alebo stary, vsetci zazeraju
... ale ako si uz vsimam, tak si pomaly ale isto zvykaju a este by som k tomu noseniu klobukov v neakych obchodoch, alebo hypermarketoch...
a neviem nepostrehol som ako to je ked pridem s partnerkou do restauracie, je mi jasne zeby sme mali sediet oproti sebe, ale kebyze idu 2 pariky... tak na ktorej strane by po spravnosti mala sediet moja partnerka ? je to neak dane ? alebo to je jedno ?
a este mi napadlo, je vhodne nosit klobuky ku kazdemu obleceniu ? alebo pripadne ciapky, ci ine pokryvky hlavy...
Dakujem
edit: a ako je to este s nosenim klobukov vo vlakoch, autobusoch, ci pripadne v aute...
a neviem nepostrehol som ako to je ked pridem s partnerkou do restauracie, je mi jasne zeby sme mali sediet oproti sebe, ale kebyze idu 2 pariky... tak na ktorej strane by po spravnosti mala sediet moja partnerka ? je to neak dane ? alebo to je jedno ?
a este mi napadlo, je vhodne nosit klobuky ku kazdemu obleceniu ? alebo pripadne ciapky, ci ine pokryvky hlavy...
Dakujem
edit: a ako je to este s nosenim klobukov vo vlakoch, autobusoch, ci pripadne v aute...
-
jamess
Light Professional
co sa tyka tej restauracie, je lepsie si sadnut vedla priatelky, alebo na roh od nej, radsej nez oproti ak to stol dovoluje.frodimir1 napísal:este k tomu noseniu klobuku, mate pravdu, tu ludia na nieco take moc niesu zvyknuty, ale predsa je jednop ci su to mlady, alebo stary, vsetci zazeraju... ale ako si uz vsimam, tak si pomaly ale isto zvykaju a este by som k tomu noseniu klobukov v neakych obchodoch, alebo hypermarketoch...
Dakujem
klobuk vo vlaku, alebo inom prostriedku by mal ist dole, aj ked si nemyslim ze by to bolo az take strasne faux pas ak si ho na hlave nechas ked vystupujes o dve zastavky dalej
-
matus121
Light Professional
rad by som sa Vas nieco opytal.
Mojej priatelke som na meniny kupil ruzu, ma ich rada. ma rozne fotky o nich a pod. takze podla toho som usudil, ze ich ma rada, ale je tu jeden hacik. ta ruza je ZLTA. chcel som povodne cervenu, ale nemali ju. mali len takeho.
vedel by mi niekto povedat, co moze zlta ruza znamenat? co vyjadruje a tak? ona totiz tak trochu veri na tie veci okolo farieb, takze ma to aj zaujima. co sa mna tyka, tak mi to je uplne jedno, hlavna vec, ze jej dam darcek
a ak by som aj ja dostal nejaku nie celkom vhodnu farbu (podla vyznamu), tak by ma to netrapilo.
pokial ta zlta ruza nebude znamenat bohvieco
tak asi skonstatujem pri davani darceku, ze som chcel inu farbu, ale mali len takuto.
Mojej priatelke som na meniny kupil ruzu, ma ich rada. ma rozne fotky o nich a pod. takze podla toho som usudil, ze ich ma rada, ale je tu jeden hacik. ta ruza je ZLTA. chcel som povodne cervenu, ale nemali ju. mali len takeho.
vedel by mi niekto povedat, co moze zlta ruza znamenat? co vyjadruje a tak? ona totiz tak trochu veri na tie veci okolo farieb, takze ma to aj zaujima. co sa mna tyka, tak mi to je uplne jedno, hlavna vec, ze jej dam darcek
pokial ta zlta ruza nebude znamenat bohvieco
-
Menojenanič
Expert
-
frodimir1
Star
nieco co som nasiel o farbach kvetov ja:
Uverili by ste, že aj keď tradičná farba ruži jej červená, väčšina symboliky viažúcej sa k tejto farbe je negatívna? V kresťanstve je červená farba ruží symbolom Kristovho utrpenia a bolestnej smrti na kríži. Grécke báje považujú červenú farbu rovnakého kvetu za znamenie vášnivej túžby, vďaka príbehu o Afrodite, ktorá prvá vlastnou krvou zafarbila biely kvet na červeno, aby tým pomohla umierajúcemu milencovi Adonisovi. V Perzii je odpadnutie lupeňa z ruže zrezanej ,ako aj v Anglicku považované za zlé znamenie.
Biely kvet
V stredovekej kresťanskej Európe bývali biele ruže znamením pokory a úcty ale aj symbolom čistoty Panny Márie. Vo Walese sa dodnes dávajú biele ruže na hrob tragicky zosnulých detí na znamenie straty nevinnosti.
Žltý kvet
V modernej spoločnosti je žltá farbou radosti, potešenia, slobody a spokojnosti. V islamskej ľudovej tradícii je žltá naopak farbou ľsti, zrady a cudzoložstva.
Oranžový kvet
Oranžová farba ruží je výsledkom génovej mutácie žltého a červeného kvetu, a preto aj oranžová farba predstavuje nesebecké nadšenie a vášnivú túžbu. Lepšie to už ani nemôže byť!
Svetlo-ružové a žlté kvety v jednej kytici symbolizujú družnosť a priateľstvo.
Červené a žlté kvety spolu v jednej kytici sú znamením budúcej dobrej nálady a šťastia vo všetkých oblastiach budúceho života.
PS: berte to vsetko s rezervou, na internete moze byt napisane hocico...
//autoeditácia príspevku ( 28 Jan 2009, 15:07 )
neviem páni či tu už bolo rozoberané ako sa správať pri rozhovore, teda myslim to v tom zmysle, ked vám napríklad niekto za niečo poďakuje, aká by mala byť správna odpoveď, lebo podľa mňa je horšie ked clovek nic nepovie... teda ktoré je najideálnejšie
za málo
niet zač(toto mi niekto vravel, že je neslušné, čo je na tom pravdy?)
s radosťou aj nabudúce
prípadne ak niečo viac viete tak prosím doplňte...
Ďakujem
Uverili by ste, že aj keď tradičná farba ruži jej červená, väčšina symboliky viažúcej sa k tejto farbe je negatívna? V kresťanstve je červená farba ruží symbolom Kristovho utrpenia a bolestnej smrti na kríži. Grécke báje považujú červenú farbu rovnakého kvetu za znamenie vášnivej túžby, vďaka príbehu o Afrodite, ktorá prvá vlastnou krvou zafarbila biely kvet na červeno, aby tým pomohla umierajúcemu milencovi Adonisovi. V Perzii je odpadnutie lupeňa z ruže zrezanej ,ako aj v Anglicku považované za zlé znamenie.
Biely kvet
V stredovekej kresťanskej Európe bývali biele ruže znamením pokory a úcty ale aj symbolom čistoty Panny Márie. Vo Walese sa dodnes dávajú biele ruže na hrob tragicky zosnulých detí na znamenie straty nevinnosti.
Žltý kvet
V modernej spoločnosti je žltá farbou radosti, potešenia, slobody a spokojnosti. V islamskej ľudovej tradícii je žltá naopak farbou ľsti, zrady a cudzoložstva.
Oranžový kvet
Oranžová farba ruží je výsledkom génovej mutácie žltého a červeného kvetu, a preto aj oranžová farba predstavuje nesebecké nadšenie a vášnivú túžbu. Lepšie to už ani nemôže byť!
Svetlo-ružové a žlté kvety v jednej kytici symbolizujú družnosť a priateľstvo.
Červené a žlté kvety spolu v jednej kytici sú znamením budúcej dobrej nálady a šťastia vo všetkých oblastiach budúceho života.
PS: berte to vsetko s rezervou, na internete moze byt napisane hocico...
//autoeditácia príspevku ( 28 Jan 2009, 15:07 )
neviem páni či tu už bolo rozoberané ako sa správať pri rozhovore, teda myslim to v tom zmysle, ked vám napríklad niekto za niečo poďakuje, aká by mala byť správna odpoveď, lebo podľa mňa je horšie ked clovek nic nepovie... teda ktoré je najideálnejšie
za málo
niet zač(toto mi niekto vravel, že je neslušné, čo je na tom pravdy?)
s radosťou aj nabudúce
prípadne ak niečo viac viete tak prosím doplňte...
Ďakujem
-
Eidos
Light Expert
No, asi si toto opisal z nejakeho trošku zastaraleho supisu slušného správania.erytrocyt napísal: Tykanie navrhuje vždy dáma ako prvá![]()
TYKANIE NAVRHUJE VŽDY MUŽ AKO PRVY
A už je tomu skutočne dosť dlho, čo toto pravidlo plati.
A čo si myslite prečo je to tak???
Lebo nie vždy sa slusí navrhnúť tykanie a nie každý muž je po tykaní dychtivý.
Uvediem extrémny príklad - na firemnom plese sa stretne vyfintená pani upratovačka a ako dama navrhne tykanie generálnemu riaditeľovi. On si však to tykanie nepraje a tak teraz čo spraviť? Ako dámu ju odmietnuť nemôže ale v skutočnosti si ani tykanie nepraje.
Čiže - tykanie navrhuje muž, aby dáma, ak nemá záujem o tykanie mohla slušne odmietnuť.
Týmto pravidlom sa zachováva česť dámy.
Rozumieme si?
-
Fabo
Hardcore addict
Tykanie navrhuje spolocensky vyssie postavena osoba spolocensky nizsie postavenej osobe. Tvoj priklad je z cesty, uroven upratovacky a gen. riaditela je natolko rozdielna, ze sa tam nemoze uplatnovat (kedze je to stretnutie na vnutropodnikovej urovni) vztah muz/zena ale uplatnuje sa vztah nadriadeny/podriadena
-
Eidos
Light Expert
Fabo - mas absolutnu pravdu! Islo o, ako som naznacila, extremny priklad na vysvetlenie preco tykanie navrhuje muz.
Tak uvediem iny: dvaja kolegovia z jednej kancelarie - on a ona - a vykaju si cely cas. Ale on chce, aby to tak aj zostalo a trpne strachom, aby mu nahodov ona nenavrhla tykanie. Uz je to lepsie?
Jednoducho - tykanie navrhuje muz.
Tak uvediem iny: dvaja kolegovia z jednej kancelarie - on a ona - a vykaju si cely cas. Ale on chce, aby to tak aj zostalo a trpne strachom, aby mu nahodov ona nenavrhla tykanie. Uz je to lepsie?
Jednoducho - tykanie navrhuje muz.
Dovolím si teraz súhlasiť s Fabom...Eidos napísal:No, asi si toto opisal z nejakeho trošku zastaraleho supisu slušného správania.
TYKANIE NAVRHUJE VŽDY MUŽ AKO PRVY
A už je tomu skutočne dosť dlho, čo toto pravidlo plati.
A čo si myslite prečo je to tak???
Lebo nie vždy sa slusí navrhnúť tykanie a nie každý muž je po tykaní dychtivý.
Uvediem extrémny príklad - na firemnom plese sa stretne vyfintená pani upratovačka a ako dama navrhne tykanie generálnemu riaditeľovi. On si však to tykanie nepraje a tak teraz čo spraviť? Ako dámu ju odmietnuť nemôže ale v skutočnosti si ani tykanie nepraje.
Čiže - tykanie navrhuje muž, aby dáma, ak nemá záujem o tykanie mohla slušne odmietnuť.
Týmto pravidlom sa zachováva česť dámy.
Rozumieme si?
Rozoznavaju sa pravidla urcovania tzv. spolocenskej prednosti v profesijnej oblasti a mimo nej. V profesijnej oblasti plati prednost nadriadeneho pred podriadenym, mimo nej prednost zeny pred muzom (vzdy, bez ohladu na vek) a starsieho pred mladsim.
Pokial ide o situaciu "podstatne mladsia zena ako muz mimo profesijnej oblasti", tak tam tiez navrhuje zena, ale v zasade sa to velmi neuplatnuje. V situaciach ked je muz podstatne starsi ako zena, zvycajne k tykaniu ani nedochadza. Zena proste z ucty k muzovmu veku svoju spolocensku prednost nevyuzije, muz zasa s ohladom na spolocensku prednost zeny zenu respektuje a nikto tykanie nenavrhne.
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Aby tykanie navrhol muž žene (i keď je vyššie postavený - spomínaný generálny riaditeľ) je neokrôchané a obzvlášť trúfale; nezáležiac na tom že dnes je iná doba a
Aké faux-pa by vzniklo aby mladý (dnes to volajú že "správne drzý") dvadsiatnik navrhol tykanie staršej dáme ... a nevrav že je dnes moderná doba
Vieš ako by sa otočila karta? Aby žena prišla o svoju výsadu a zrazu každého trúfalého chlapíka musela neustále odmietať s prosbou o tykanie?
"Ďakujem pekne" za takú modernú dobu v spoločnosti.
Aké faux-pa by vzniklo aby mladý (dnes to volajú že "správne drzý") dvadsiatnik navrhol tykanie staršej dáme ... a nevrav že je dnes moderná doba
Vieš ako by sa otočila karta? Aby žena prišla o svoju výsadu a zrazu každého trúfalého chlapíka musela neustále odmietať s prosbou o tykanie?
No priznam sa vam, ze som bol prvykrat v takej luxusnejsej restauracii......a mal som zopar problemikov
Ale to boli len drobnosti, si myslim......
Inac sedeli sme za stolom 5ti.....najprv nam prestreli stol atd, a potom priniesli 'napojovy listok' s vinami.....osoba ktora veceru platila vyberala vino....vino sa vybralo, za 2 minuty prisiel casnik ukazal flasu ci moze byt.....ok.....ked sa povedalo, ze ano zacal ju otvarat a potom nalial na ochutnanie iba dvom k nemu najblizsie sediacim osobam.......(A tu sa chcem opytat, je mi jasne ze nalievat na ochutnanie kazdemu je somarina, ale preco dal dvom a preco nie iba jednemu? Alebo ako to vlastne je?)
Noa znova sa povedalo ,ze ok, v pohode moze byt....tak nam ponalievali kazdemu.......(dalsia otazka: ako to je potom ked po ochutnavke povie dotycna osoba, ze nie, e mu nechuti? Normalne zoberu flasu a prinesu ine vybrate vino? Co potom robia s tymi pootvaranimi flasami?
)
A dalsia vec, ktoru som sa chcel opytat......zrejme mam cakat na casnika kym mi doleje vino, nie? Alebo mozem si doliat aj sam?
Inac sedeli sme za stolom 5ti.....najprv nam prestreli stol atd, a potom priniesli 'napojovy listok' s vinami.....osoba ktora veceru platila vyberala vino....vino sa vybralo, za 2 minuty prisiel casnik ukazal flasu ci moze byt.....ok.....ked sa povedalo, ze ano zacal ju otvarat a potom nalial na ochutnanie iba dvom k nemu najblizsie sediacim osobam.......(A tu sa chcem opytat, je mi jasne ze nalievat na ochutnanie kazdemu je somarina, ale preco dal dvom a preco nie iba jednemu? Alebo ako to vlastne je?)
Noa znova sa povedalo ,ze ok, v pohode moze byt....tak nam ponalievali kazdemu.......(dalsia otazka: ako to je potom ked po ochutnavke povie dotycna osoba, ze nie, e mu nechuti? Normalne zoberu flasu a prinesu ine vybrate vino? Co potom robia s tymi pootvaranimi flasami?
A dalsia vec, ktoru som sa chcel opytat......zrejme mam cakat na casnika kym mi doleje vino, nie? Alebo mozem si doliat aj sam?
-
Eidos
Light Expert
fikus-kukis napísal:Aby tykanie navrhol muž žene (i keď je vyššie postavený - spomínaný generálny riaditeľ) je neokrôchané a obzvlášť trúfale;
Okrochane ci neokrochane, je to pravidlo, ci sa to vam "zacudovanym" pacilo, alebo nie. Nalistujte si diplomaticky protokol a snad potom uverite, ze TYKANIE NAVRHUJE MUZ ZENE!
Aj ked sa vam to nezda - JE TO TAK! - a uz tu nebudem splietat ziadne spolocensky vyssie ci nizsie postavenia.
Uz ked chcete posobit bontonuznalym sposobom a drzat vinovy pohar za stopku, tak aj navrhnite dame tykanie. A vidim, ze podla pravidiel vyssie ci nizsie spolocensky postavenych osob viete, ktorej dame to navrhnut mozete.