|
|
|
| Autor |
Správa |
MIRUSKO666 Light Expert

Stav:  Založený: 26.07.2006 Príspevky: 37
Zaslal: 10 Sep 2007, 18:56 Predmet: Treba Antivirus? |
|
|
| mam ubuntu 1 tyzden a neviem ci mi treba ten antivirak alebo nie,,,niekde pisu treba a niekde netrea ,,chcel by som mat jasno napiste niekto a ked tak aj daco vhodne dik.. |
|
| Návrat hore |
|
 |
turtlak69 Guru wannabe

Pohlavie:  Stav:  Založený: 10.05.2007 Príspevky: 2173
Zaslal: 10 Sep 2007, 19:03 Predmet: |
|
|
ja mam kubuntu (ubuntu s KDE) a nemam antivirak a mam system uz vyse roka bez preinstalovania. i ked je pravda, ze som za routrom, ale aj keby som nebol, tak by som si antivirak nedaval... ale to je len moj subjektivny nozor nicim nepodlozeny  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Cesar Star

Stav:  Založený: 04.05.2006 Príspevky: 619
Zaslal: 10 Sep 2007, 20:09 Predmet: |
|
|
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_computer_viruses
Je veľmi málo vírusov, len niekoľko oproti niekoľko tisíc na win.. a už asi všetky sú neškodné, cez updaty to vyriešili, nikdy sa žiaden nerozšíril.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Windows_and_Linux#Security
Viruses:
Windows: Viruses have been written for Windows, many thousand have been propagated.
Linux: File viruses have been written for Linux, none has yet propagated successfully.
Spyware and malware:
Windows: Over 11,000 malware programs surfaced in 2005 alone.
Linux: Only 800 were ever witnessed. Mostly browser-based, identical to the ones targeting windows (toolbars, extensions etc.)
Jedine keď si nainštaluješ nejaký spyware-toolbar je riziko, ináč NIE. |
|
| Návrat hore |
|
 |
MIRUSKO666 Light Expert

Stav:  Založený: 26.07.2006 Príspevky: 37
Zaslal: 10 Sep 2007, 20:46 Predmet: |
|
|
| dik a spywre skodia linuxu?? |
|
| Návrat hore |
|
 |
Cesar Star

Zaslal: 10 Sep 2007, 21:40 Predmet: |
|
|
Spyware ani na windows neškodí veľmi, skôr to odosiela súkromné údaje, že aké stránky navštevuješ, odosiela nejaké štatistiky.
Nenainštaluj si žiaden toolbar, ale väčšinou sú len na Windows, ako napr. Megaupload toolbar, ne že by som to potreboval.
Antivírus netreba.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
turtlak69 Guru wannabe

Zaslal: 10 Sep 2007, 22:03 Predmet: |
|
|
velmi OT, ale neda mi to...
ako krasne to znie, ze antivirus netreba rozplyvam sa nad tym  |
|
| Návrat hore |
|
 |
zelovoc Guru

Pohlavie:  Stav:  Založený: 15.10.2005 Príspevky: 2527
Zaslal: 11 Sep 2007, 9:36 Predmet: |
|
|
| turtlak69 napísal: |
velmi OT, ale neda mi to...
ako krasne to znie, ze antivirus netreba rozplyvam sa nad tym  |
co to je? btw, ale aky program je dobry na zistenie spyware? |
|
| Návrat hore |
|
 |
Cesar Star

Zaslal: 11 Sep 2007, 21:01 Predmet: |
|
|
Nie je čo zisťovať.
Keď si si nainštaloval nejaký toolbar tak máš, keď nie tak nemáš.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Robert Light Expert

Stav:  Založený: 16.06.2006 Príspevky: 62 Bydlisko: Bratislava Karma: 
|
Zaslal: 18 Sep 2007, 23:41 Predmet: |
|
|
Fungujem aj na Windows bez AV. Snazim sa minimalizovat mnozstvo instalovaneho SW, lebo pouzivam stary stroj. Na moje potreby mi staci, takze nemam chut vydavat peniaze na cosi silnejsie.
Myslim, ze Windows XP ma dost dobru ochranu, ktora varuje pred otvorenim hocicoho, co by mohlo sposobit infekciu. Ked je clovek disciplinovany, zaobide sa bez AV aj na Win.
Moznosti napadnutia Linuxu virusom su vyrazne mensie ako v pripade Win. Najvacsie nebezpecenstvo nakazy ide naozaj cez web prehliadac, ako tu uz niektori prispievajuci uviedli, pripadne postu.
Moznosti poskodenia systemu virusom su minimalne, virus by musel pouzit nejaky exploit. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Aiden Light Professional

Pohlavie:  Stav:  Založený: 06.04.2007 Príspevky: 998 Bydlisko: Mors Certa, Vita Incerta Karma: 
|
Zaslal: 19 Sep 2007, 10:01 Predmet: |
|
|
| Robert napísal: |
| Fungujem aj na Windows bez AV. |
LOL ...podla mna je to velka chyba
| Robert napísal: |
| Myslim, ze Windows XP ma dost dobru ochranu, ktora varuje pred otvorenim hocicoho, co by mohlo sposobit infekciu. Ked je clovek disciplinovany, zaobide sa bez AV aj na Win. |
tak win urcite nema dobru ochranu...je mozno pravda ze ak chodis len po strankach mrkvosoftu tak je to trochu bezpecnejsie ale NIKDY by som nepouzival PC s winom bez AV...ja mam vzdy uz strach po preinstalovani kym sa mi aktualizuje AV ... |
|
| Návrat hore |
|
 |
turtlak69 Guru wannabe

Zaslal: 19 Sep 2007, 10:44 Predmet: |
|
|
ak si za HW firewallom, tak sa ten strach zmensi na minimum  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Šu-Do VIP

Stav:  Založený: 26.07.2006 Príspevky: 7220 Bydlisko: Australia <-!PB!-> Karma: 
|
Zaslal: 19 Sep 2007, 16:11 Predmet: |
|
|
ja na linuxe som neinstaloval ziadny antivir ani FW
myslim si ze netreba |
|
| Návrat hore |
|
 |
Robert Light Expert

Stav:  Založený: 16.06.2006 Príspevky: 62 Bydlisko: Bratislava Karma: 
|
Zaslal: 19 Sep 2007, 16:42 Predmet: |
|
|
| turtlak69 napísal: |
ak si za HW firewallom, tak sa ten strach zmensi na minimum  |
Samozrejme, ze nevisim na internete s verejnou IP, to by bolo harakiri.
Pokial clovek vystrci von Linux na verejnu IP, tiez je velmi dobre zakazat nejake sluzby. Odporucam napr. portmap, ktory je potrebny pre RPC. Pokial sa nepouzivaju sluzby ako NFS, NIS a pod., kotre RPC pouzivaju, tieto by ani nemali byt aktivne. Ale, samozrejme, treba si to skontrolovat. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Cesar Star

Zaslal: 19 Sep 2007, 20:34 Predmet: |
|
|
Aj podľa mňa sa dá používať win bez antivírusu ale opatrne, napr. firefox+noscript.
Mne takto to fungovalo dosť dlho, ale zrazu nebootoval, len čierna obrazovka, ani safe-mode nenabehol ani žiaden error, nič. V AcronisTrueImage mám stále uložené operačné systémy aby som nemusel nikdy inštalovať, funguje to, ale...
Po istom čase sa mi pokazila základná doska, netvrdím, že kvôli winu alebo, že som nemal antivírus a preto, je to ale na zamyslenie, lebo naposledy som mal spustené XP, vypol som a koniec, doska skončila..
Je jednoznačné, že Linux je milionkrát bezpečnejší ako Windows bez anitvírusu a aj s ním je riziko, hlavne crack-y, všeliako zabalený warez, crack-stránky a iné... |
|
| Návrat hore |
|
 |
redyuri Novice

Pohlavie:  Stav:  Založený: 13.04.2007 Príspevky: 5 Bydlisko: Šaľa contra Brno LF MUNI Karma: 
|
Zaslal: 06 Okt 2007, 15:32 Predmet: bezpečnosť WinXP a linux core base OS |
|
|
No mládež, mýlite si pojmy s dojmami...
Pri disciplinovanom(!!!) užívateľovi nie je na počítači s aktualizovaným(!!!) winXP s firewallom (či už ten dodaný, alebo lepšie komerčný, či HW) potrebné mať AV. Prečo aj? Disciplinovaný user používa len preverný či slobodný SW zo známeho/overeného zdroja, na surfovanie nepoužíva IE (ničmenej aj IE je použiteľný ak nenavštevuje pochybné stránky s malware/spyware/adware...).
Horšie je to, kde dnes zohnať dispiplinovaného userka, všakže.
A prečo je FW dôležitejší ako AV? AV rieši dôsledky, kým FW príčinu problému - FW je vstupnou bránou do počítača..
Windows má nepeknú vlastnosť že táto vstupná brána je by default otvorená
Linux s iptables (FW) túto vlastnosť nemá a by default je tam všetko zavreté, a root to musí povoliť (ručne alebo inštaláciou SW ktorý ten či onen port využije, a nielen port..)
Linuxové distribúcie majú vo svojej filozofii bezpečnosť na popredných miestach, a systém práv na systéme to len vylepšuje.
Toľko jemný úvod |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|  |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete pripájať súbory do tohto fóra Môžete sťahovať súbory v tomto fóre
|