Vývoj slovenskej meny /kurzy/ + vplyv na menu

Diskusie na politické témy...
krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Vývoj slovenskej meny /kurzy/ + vplyv na menu

Príspevok od používateľa krija »

„Proces, akým banky vytvárajú peniaze je taký jednoduchý, že nad tým až stojí rozum.“

John Kenneth Galbraith, ekonóm

„Tak dlho, kým sa bude nepretržite meniť množstvo peňazí v obehu, nemôžeme sa zbaviť hospodárskych výkyvov. Obzvlášť platí, že každá menová politika, ktorá si kladie za cieľ stabilizovať hodnotu peňazí, a preto sa pri každom náraste výroby uchyľuje k nárastu ich ponuky, musí spôsobovať presne tie výkyvy hospodárstva, ktorým chce zabrániť."

Friedrich August von Hayek
Profits, Interests, and Investment and Other Essays on the Theory of Industrial Fluctuations

FRS nedokaze zabezpecit stabilne (konstantne) mnozstvo penazi v obehu.

„Žid sa už židovským spôsobom emancipoval, nielen tým že si privlastnil finančnú moc, ale aj tým, že vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov.
(...)
Peniaze sú žiarlivý boh Izraela, vedľa ktorého nesmú existovať iní bohovia. Peniaze degradujú všetkých bohov ľudstva a premieňajú ich na tovar. Peniaze sú univerzálne seba - ustanovenou hodnotou všetkých vecí. Celému svetu, ľudstvu a prírode je tak ukradnutá jeho špecifická hodnota. Peniaze sú v podstate krádežou ľudskej práce a ľudskej existencie, a táto cudzia podstata ho ovláda a jej sa klania.

Boh Židov sa sekularizoval, stal sa bohom sveta. Zmenka je skutočným bohom Židov. Ich bohom je len iluzórna zmenka.“

žid o židoch a ich peniazoch

teda nehladaj rovnovahu tam kde vzniknut nikdy nemoze. tam kde ta niekto okrada, tam rovnovaha nikdy nebude!!!
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

„Proces, akým banky vytvárajú peniaze je taký jednoduchý, že nad tým až stojí rozum.“
John Kenneth Galbraith, ekonóm
Ak myslíš to, že v jednom momente sa proste napíše číslo, tak áno je to jednoduché.. ak chceš pochopiť ako to celé môže fungovať, tak to je trošku o inom :). Ale od liberálov iný výrok ani nemožno čakať.
„Tak dlho, kým sa bude nepretržite meniť množstvo peňazí v obehu, nemôžeme sa zbaviť hospodárskych výkyvov. Obzvlášť platí, že každá menová politika, ktorá si kladie za cieľ stabilizovať hodnotu peňazí, a preto sa pri každom náraste výroby uchyľuje k nárastu ich ponuky, musí spôsobovať presne tie výkyvy hospodárstva, ktorým chce zabrániť."

Friedrich August von Hayek
S tým súhlasím a zároveň dodávam, že sa hospodárskych cyklov pravdepodobne nikdy nezbavíme.. teda aspoň o tom silne pochybujem.
„Žid sa už židovským spôsobom emancipoval, nielen tým že si privlastnil finančnú moc, ale aj tým, že vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov.
(...)
Peniaze sú žiarlivý boh Izraela, vedľa ktorého nesmú existovať iní bohovia. Peniaze degradujú všetkých bohov ľudstva a premieňajú ich na tovar. Peniaze sú univerzálne seba - ustanovenou hodnotou všetkých vecí. Celému svetu, ľudstvu a prírode je tak ukradnutá jeho špecifická hodnota. Peniaze sú v podstate krádežou ľudskej práce a ľudskej existencie, a táto cudzia podstata ho ovláda a jej sa klania.

Boh Židov sa sekularizoval, stal sa bohom sveta. Zmenka je skutočným bohom Židov. Ich bohom je len iluzórna zmenka.“
Toto je pátos. Márny pochabý pátos. Vaše zlaté teľa a zároveň obetný baránok. Peniaze niesu o židoch. Mal by si už vyrásť z kladenia príčin všetkého zla na jeden národ. Je to obsesia. Si zaujatý, neobjektívny. Som ochotný diskutovať o židoch vo svete, ale niesom ochotný ich trpieť v každej téme ako príčinu problému.

Ak by nikdy v histórii nebolo jestvovalo nič ako židovský národ, som si smrteľne a úplne istý tým, že dnes by sme používali peniaze a všetko s nimi spojené úplne rovnako ako teraz. Dúfam, že si schopný tejto primitívnej abstrakcie.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal:Ak myslíš to, že v jednom momente sa proste napíše číslo, tak áno je to jednoduché.. ak chceš pochopiť ako to celé môže fungovať, tak to je trošku o inom :). Ale od liberálov iný výrok ani nemožno čakať.
ja chapem ako to funguje :wink: .
slay napísal:S tým súhlasím a zároveň dodávam, že sa hospodárskych cyklov pravdepodobne nikdy nezbavíme.. teda aspoň o tom silne pochybujem.
kym ludia nepochopia fungovanie penazi, svoju pracu, rast produktivity prace tak asi nie...
slay napísal:Toto je pátos. Márny pochabý pátos. Vaše zlaté teľa a zároveň obetný baránok. Peniaze niesu o židoch. Mal by si už vyrásť z kladenia príčin všetkého zla na jeden národ. Je to obsesia. Si zaujatý, neobjektívny. Som ochotný diskutovať o židoch vo svete, ale niesom ochotný ich trpieť v každej téme ako príčinu problému.

Ak by nikdy v histórii nebolo jestvovalo nič ako židovský národ, som si smrteľne a úplne istý tým, že dnes by sme používali peniaze a všetko s nimi spojené úplne rovnako ako teraz. Dúfam, že si schopný tejto primitívnej abstrakcie.
a) co sa aspon raz pokusit riadne precitat pisany text? vari marx nepise?, citujem: "...vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov."
b) "Si zaujatý, neobjektívny", to iste sa da napisat aj o tebe. clovek sa vyjadri negativne na adresu vyvoleneho naroda a ty ho prakticky bez vyhrady obhajujes a je jedno o ktorej sfere spolocnosti sa prave bavime.
c) peniaze tu boli pred zidmi, za zidov a budu tu aj po zidoch, ale v takej forme ako dnes funguju tu neboli, su a raz ak pan Boh da, tak znova nebudu! (nemam teraz namysli ich formu).
slay
Addict
Addict

ja chapem ako to funguje
Nemyslím si. Na strednej mi vysvetľovali princíp jadrového reaktora, napriek tomu mám od jadrového fyzika ďaleko. Rozumieš povrchne tomu kúsku, ktorý ti bol potrebný na vytvorenie tvojho pseudonázoru, ktorým tu chceš naivne prekonať históriu ekonómie, jej vývoj aj všetkých jej vedcov. Verím, že si nadaný a šikovný človek a preto verím aj tomu, že keby si sa tejto problematike venoval naozaj, tak by si mal trošku iné názory. Ale človek nieje všemocný :)
kym ludia nepochopia fungovanie penazi, svoju pracu, rast produktivity prace tak asi nie...
Neviem teraz koho myslíš tými ľuďmi? Bežný národ? Ľudstvo všeobecne?

Vieš, ono celosvetová ekonomika tak ako funguje, nie je niečo čo by niekto bol v pravom slova zmysle vymyslel, alebo riadil (chvála bohu). Od prvej výmeny tovarov sa ľudia snažili získať rovnováhu. Odjakživa ju ekonomiku opisujeme a hľadáme len spôsoby efektívnejšieho rozhodovania, alebo efektívnejšej alokácie zdrojov. To aké politické systémy sú dnes v krajinách po celom svete, to aké máme finančný systém, ako funguje medzinárodný obchod, aké sú národohospodárske politiky.. to všetko je len snaha o čo najlepšie fungovanie. Ale musíš si uvedomiť, že v ekonómia je interdisciplinárna záležitosť a že sa vyskytuje v každej každučkej oblasti života a našej spoločnosti. Čo chcem tými to rečami povedať je, že ľudská spoločnosť ako taká determinuje vlastnosti systému tým, že

- jestvuje psychológia jedinca, ktorá je sama o sebe vedou v ekonomickom rozhodovaní
- spoločnosť má svoju hierarchiu, politický systém, ktorý znemožňuje a znižuje úplne efektívnosť rozhodnutí
- ľudia niesu rovnocenní, jeden je od prírody silný múdry, iný slabý hlúpy
- nikto nemá dokonalé informácie, preto sa rozhodujú zle jednotlivci, vlády, všetci
- nikto nemá dokonalé vedomosti, preto sa rozhodujú zle tí na ktorých pleciach stoja hospodárske politiky
- podmienky vo všeobecnosti nie sú konštantné, to znamená neúroda, katastrofy, nedostatok zdrojov, vojny, choroby..

a to je len pár hlúposti, na ktoré som si rýchlo vybavil a ani nerozviedol, ale dúfam že chápeš čo naznačujem. Ty možno veríš tomu, že keby keby keby, tak by bolo všetko ako má byť. No to je hlúposť. Ekonómia už minimálne sto rokov pozná príčiny aj riešenia kríz ako je tá dnešná a napriek tomu také krízy budú prichádzať aj naďalej. Ak by si sa stal na 5 min pánom bohom a upravil všetky krivdy, ktoré dnes ty laicky vidíš, v skutočnosti by sa nič nezlepšilo.. možno by si tým napáchal viac škody.
a) co sa aspon raz pokusit riadne precitat pisany text? vari marx nepise?, citujem: "...vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov."
b) "Si zaujatý, neobjektívny", to iste sa da napisat aj o tebe. clovek sa vyjadri negativne na adresu vyvoleneho naroda a ty ho prakticky bez vyhrady obhajujes a je jedno o ktorej sfere spolocnosti sa prave bavime.
c) peniaze tu boli pred zidmi, za zidov a budu tu aj po zidoch, ale v takej forme ako dnes funguju tu neboli, su a raz ak pan Boh da, tak znova nebudu! (nemam teraz namysli ich formu).
a) Ále prosím ťa krija, vďaka židom sa peniaze stali globálnou mocou? :nono: Tomu snáď sám neveríš.. To rovno môžeš povedať, že židia môžu za ľudský egoizmus a evolučnú snahu o prežitie. 5 miliónov židov na zadku v Izraeli, 5 rozpŕchnutých ledabolo po USA, a kolektívne môžu za to, že ľudstvo je odjakživa egoistické? Všetko čo je dnes neduhom sa plynúcim z "peňazí" je prirodzeným dôsledkom rozvoja obchodu a hospodárstva. Nič viac.

b) Ty sa vyjadruješ na adresu židov neustále. Ja mam židov na saláme, považujem ich za bezvýznamný element vo vývoji ľudstva. Obviňuješ ich z asi všetkého z čoho sa len dá obviniť. Úplne bezprízorne používaš židovskú kartu. Židia nás všetkých chcú zabiť a ovládnuť svet. Židia manipulujú všetky možné média. Židia manipulujú každú politiku na svete. Židia vyvolali každú vojnu. Židia na všetkom zarábajú. Židia na nás zosielajú choroby, produkujú vírusy, práškujú nás lietadlami. Ovládajú nás. Židia nám vstreknú čipy a potom nás gombíkom popravia. Židia všetko všetko všetko všetko.. veď to je zrelé na psychiatriu! Radšej sa daj na vesmírnych ľudí..

c) To ako veci budú závisí od židov tak asi v pomere 10 miliónov ku siedmim miliardam.. :wink:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal:Nemyslím si. Na strednej mi vysvetľovali princíp jadrového reaktora, napriek tomu mám od jadrového fyzika ďaleko. Rozumieš povrchne tomu kúsku, ktorý ti bol potrebný na vytvorenie tvojho pseudonázoru, ktorým tu chceš naivne prekonať históriu ekonómie, jej vývoj aj všetkých jej vedcov. Verím, že si nadaný a šikovný človek a preto verím aj tomu, že keby si sa tejto problematike venoval naozaj, tak by si mal trošku iné názory. Ale človek nieje všemocný :)
nemysli :D , leby myslenie je matkou omylu. keynes sa niekedy v roku 1920 vyjadril na adresu inflacie, znehodnocovaniu meny nerozumie ani jeden clovek z miliona. ja si dovolim tvrdit, ze ja som ten necely ani jeden :D ja si to nemyslim, ja to viem! tejto problematike sa venujem uz nejaky ten cas a prave preto mam nazor taky aky mam.
slay napísal:Neviem teraz koho myslíš tými ľuďmi? Bežný národ? Ľudstvo všeobecne? a dalsia omacka (moja poznamka)
samozrejme, ze ludi vseobecne, na celej planete. keby tomu rozumela aspon polovica tak FRS tu nema sancu prezit ani sekundu! teraz k tej omacke. celu tuto polemiku o psychologii v ekonomike nastolili hlavne "rakuski" ekonomovia a filozofi okolo poppera, ked zacali tlacit to popredia rozum pred citmi, ignorujuc pracu a nazory humeho (sucasnik adama smitha), ktory tvrdil, ze rozum je otrokom vasni. preto dnesna ekonomia maturuje aj nad tym, ze preco sa niekomu pacia povedzme cervene auta a niekomu strieborne, cim iba zavadzaju verejnost a odbocuju od podstaty od merita veci. dovolim si tvrdit, ze to nechapes ani ty. z uvedenej citacie si si vybral to co sa ti hodi. v tej vyboldovanej casti som viac narazal na "ducha krestanskych narodov". neuvedomujes si uz tu zakladnu myslienku vzniku penazi. peniaze su ako ohen. dobry sluha, ale zly pan. miesto toho, aby peniaze ludom sluzili, sluzia ludia peniazom. to tym myslel marx.
slay napísal:b) Ty sa vyjadruješ na adresu židov neustále. Ja mam židov na saláme, považujem ich za bezvýznamný element vo vývoji ľudstva. Obviňuješ ich z asi všetkého z čoho sa len dá obviniť. Úplne bezprízorne používaš židovskú kartu. Židia nás všetkých chcú zabiť a ovládnuť svet. Židia manipulujú všetky možné média. Židia manipulujú každú politiku na svete. Židia vyvolali každú vojnu. Židia na všetkom zarábajú. Židia na nás zosielajú choroby, produkujú vírusy, práškujú nás lietadlami. Ovládajú nás. Židia nám vstreknú čipy a potom nás gombíkom popravia. Židia všetko všetko všetko všetko.. veď to je zrelé na psychiatriu! Radšej sa daj na vesmírnych ľudí..
no neviam aka je diagnoza v medicine ked niekto klame, zavadza, tvrdi to co som ja nikde netvrdil a snazi sa diskutujuceho zosmiesnit atd.

1. vsetkych nie. na zemi ma zostat 500 000 000 ludi pre rovnovahu s prirodou. alebo chces popriet ten pomnik v USA kde je toto cislo uvedene? alebo chces popriet dokument od kissingera?
2. nebol to marx kto vyssie tvrdil nieco o globalnej moci penazi?
3. aj tu na hojku mas dostatok informacii o mediach a kym su vlastnene.
4. to o kazdej vojne tvrdila uz jedna z "matiek" rotschildovych (tusim to sem daval svojho casu zelovoc)
5. k praskovaniu lietadlami. ak narazas na diskusiu o tektonickej zbrani tak tam som spominal iba americanov a ak mas namysli ukrajinu a prasaciu chripku, tak tam to nebol zidovsky vedec co tvrdil, ze o par mesiacov vypukne na ukrajine prasacia chripka. to ako sa k nemu zachovali pri zatykani v USA, ked jeho auto "pretlakovali" slzotvornym plynom, tak to bol fakt humus. "holt, vyhodeny bez padaka" a mne ho bolo pri tych zabereoch uprimne luto.
6. na adresu chipov som sa za tie 4 roky co som tu, nevyjadril a ak ano tak iba v casti o PC.

snazis sa tu navodit dojem, ze krija je rasista a xenofob. velka chyba! tymi su aj ti z vas co podporujete besnenie izraela s podporou EU a USA v palestine, kde vyhladzuju aj vdaka postoju aky tu prezentujete jeden cely narod.

"Každá pravda prechádza troma fázami: Najprv je zosmiešňovaná. Potom je násilne odmietaná, nakoniec je akceptovaná ako samozrejmosť." - [ Arthur Schopenhauer ]
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

"Každá pravda prechádza troma fázami: Najprv je zosmiešňovaná. Potom je násilne odmietaná, nakoniec je akceptovaná ako samozrejmosť." - [ Arthur Schopenhauer ]
To je mozno pravda, ale bullshity o zidoch budu medzi rozumnymi ludmi zosmiesnovane stale.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

eMPiko napísal: To je mozno pravda, ale bullshity o zidoch budu medzi rozumnymi ludmi zosmiesnovane stale.
hej? je zaujimave, ze mnohe z toho tvrdia samotni zidia o zidoch. koho myslis tymi rozumnymi ludmi? ako sa zachovali ti rozumni ludia pri pogromoch na zidov? smiali sa tiez?
slay
Addict
Addict

Hmm, dlhšie som tu nebol ale som tu.. tákže krija.
ja si to nemyslim, ja to viem! tejto problematike sa venujem uz nejaky ten cas a prave preto mam nazor taky aky mam.
Poviem to takto, si príliš ovplyvnený tým čo si vyberáš na čítanie. A "vyberáš" som zámerne zvýraznil a som si istý, že chápeš prečo. Tá tvoja analýza, je vysvetlenie, ktoré vyhovuje tebe a tvojím potrebám. Mne nie. Ale všímam už dlhšie, že vetríš po kadečom.. len by som ti odporučil, nevyhľadávať vo všetkom čím sa zaoberáš ten "háčik", konšpiráciu, problém. Zaoberaj sa ďalej, možno sa čoskoro stretneme v plodnej debate na túto tému, čisto z hľadiska popisu vývoja ekonomického myslenia. Zatiaľ mám pocit, že by sme sa bavili len na veľmi úzkom piesočku.
Samozrejme, ze ludi vseobecne, na celej planete. keby tomu rozumela aspon polovica tak FRS tu nema sancu prezit ani sekundu!
Vidíš a to si ja nemyslím :) , ja tvrdím, že ak by tá polovica rozumela FRS do takej miery akou jej rozumieš ty, tak by možno nejestvoval FRS, ale ak by rozumeli úplne tak by rozumeli aj tomu prečo také niečo môže fungovať (ak je to správne využité). Tým chcem povedať, že FRS nieje primárnou príčinou súčasných problémov, svojím spôsobom je len boosterom toho čo má príčinu niekde inde. A tá príčina jednoznačne leží v zle nastavenej regulácii, alebo skôr nedostatočnej. A nemusíš sa ani tragicky zamýšľať nad psychológiou ekonomického myslenia, ktoré nás akože doviedlo k používaniu patologických nástrojov. To je ako obviňovať vynálezcu počítača z toho, že dnes deti presedia hodiny za obrazovkou, majú pokazené oči, chabé telá, skazenú myseľ a choré telo. A vy by ste ešte vždy nezabudli dodať, že tento pekelný stroj zámerne podstrčili židia. Je to smiešne? Ale presne to robíš. Vývoj má svoje pozitíva aj negatíva. Ľudstvo potrebuje vždy trochu času a pár chýb aby sa pohlo ďalej. Mňa len mrzí, že táto kríza je nepochopená a zatiaľ sa neudialo temer nič čo by ju malo zastaviť.

no neviam aka je diagnoza v medicine ked niekto klame, zavadza, tvrdi to co som ja nikde netvrdil a snazi sa diskutujuceho zosmiesnit atd.
Heh, no len si pozri tých svojich 6 bodov obhajoby, hneď v prvom naznačuješ hubenie ľudstva, v druhom židov za celým finančným systémom, v treťom židov za inštiúciami a médiami, v štvrtom o židoch za vojnami, v piatom o židoch za chrípkov..

tak ako kto tu má diagnozu? :? Veď ku každému spomenutému (dajme tomu že okrem čipov, aj keď si niesom istý) si sa vyjadroval, tak ako v čom zavádzam?

Myslíš je ja schvaľujem násilie? Alebo zlo páchané na ľuďoch? Z čoho ma to preboha obviňuješ? Len preto, že neverím každej sprostosti čo tu publikujete heroicky na fóre som podporovateľ besnenia nejakého národa? Pff.. no nemusíš sa rovno dávať diagnostikovať, ale dávaj si pozor na jazyk. A pozri si definíciu xenofóbie, a zamysli sa či ju nespĺňaš tak náhodou.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal:Vidíš a to si ja nemyslím :) , ja tvrdím, že ak by tá polovica rozumela FRS do takej miery akou jej rozumieš ty, tak by možno nejestvoval FRS, ale ak by rozumeli úplne tak by rozumeli aj tomu prečo také niečo môže fungovať (ak je to správne využité). Tým chcem povedať, že FRS nieje primárnou príčinou súčasných problémov, svojím spôsobom je len boosterom toho čo má príčinu niekde inde. A tá príčina jednoznačne leží v zle nastavenej regulácii, alebo skôr nedostatočnej. (...) Mňa len mrzí, že táto kríza je nepochopená a zatiaľ sa neudialo temer nič čo by ju malo zastaviť.
FRS, tak tomu nepomoze ziadna regulacia, iba jedna, ale potom by sa to uz nenazyvalo FRS. nazyvalo by sa to 100% peniaze, tak ako to navrhoval v roku 1935 vo svojej knihe s rovnakym nazvom americky ekonom irving fisher. FRS mozno nie je primarnou pricinou sucasnych problemov, lebo tou ako vieme su peniaze vydavane ako dlh, to je ta skutocna pricina (a FRS takyto model vydavania dlhov umoznuje). no, a ako ceresnicka na torte je pozadovanie uroku pri splacani tychto dlhov, nie skutocnych penazi, ale penazi vytvorenych komercnymi bankami zo vzduchu. mozno vies a mozno nie, ale regulacia existuje, zial uz iba nepriama (bomba napad monetaristu miltona friedmana). je nou vyska urokovych mier. ak su peniaze "lacne" ludia si poziciavaju a ekonomika slape, peniaze nasledne neskor zdrazeju, pocet uverov klesa a sme tam kde sme! ano kriza je nepochopena, lebo sa na skolach ucite same sprostosti! v naveznosti na to:
slay napísal:Poviem to takto, si príliš ovplyvnený tým čo si vyberáš na čítanie. A "vyberáš" som zámerne zvýraznil a som si istý, že chápeš prečo. Tá tvoja analýza, je vysvetlenie, ktoré vyhovuje tebe a tvojím potrebám. Mne nie. Ale všímam už dlhšie, že vetríš po kadečom.. len by som ti odporučil, nevyhľadávať vo všetkom čím sa zaoberáš ten "háčik", konšpiráciu, problém. Zaoberaj sa ďalej, možno sa čoskoro stretneme v plodnej debate na túto tému, čisto z hľadiska popisu vývoja ekonomického myslenia. Zatiaľ mám pocit, že by sme sa bavili len na veľmi úzkom piesočku.
mas pravdu, vyberam si. citam misesa, ale nesuhlasim so vsetkym co tvrdi, citam friedmana, ale nesuhlasim so vsetkym co tvrdi, citam keynesa, ale nesuhlasim so vsetkym co tvrdi, citam fishera, ale tiez nesuhlasim so vsetkym co tvrdi, citam smitha a suhlasim skoro so vsetkym co tvrdi, citam aj tych, o ktorych ty asi nemas ani paru! ako su napr.:

Joseph Huber & James Robertson a ich Creating New Money
Ellen Hodgson Brown a jej The Web of Debt
Vladimir Z. Nuri a jeho Fractional Reserve Banking as Economic Parasitism
alebo absolutnu pecku v tejto oblasti: Secret Banker´s Manual

teda, aby sme sa my dvaja mohli stretnut v plodnej debate, tak najprv by si musel vyliat ten tvoj plny pohar "vedomosti" nadobudnutych zo skoly a zacat zbierat nove vedomosti s nezatazenou myslou ;-)
slay
Addict
Addict

teda, aby sme sa my dvaja mohli stretnut v plodnej debate, tak najprv by si musel vyliat ten tvoj plny pohar "vedomosti" nadobudnutych zo skoly a zacat zbierat nove vedomosti s nezatazenou myslou
A ty svoj naplniť vedomosťami a až potom sa šprtať do takých vecí..

Tisíc ekonómov navrhovalo tisíc vecí počas celej histórie, všetci mali v niečom odlišné názory. Ty zjavne čerpáš až na Keynesa čisto z liberálov a s tebou často spomínanej rakúskej školy a to že prečítaš povrchne pár úryvkov z teoretických prác ekonómov z teba nerobí človeka, ktorý rozumie problematike dostatočne. Tých zvyšný čo si menoval, naozaj nepoznám, odhadujem, že sú to novopečení ekonómovia čo vydali po jednej knižke na ktorú by každý z vysoka kašlal keby neprišla kríza a ľudia ako ty by odrazu nehľadali v také knihy aké im vyhovujú. Dnes asi knihy o tom ako kapitalizmus nefunguje, aká je dlh kliatba, ako celá monetárna politika a FRS zlyhávajú sú isto bestsellermi.
FRS, tak tomu nepomoze ziadna regulacia
Samozrejme že pomôže. A aj pomáha.. Ide len o stanovenie rozumných hraníc.
lebo tou ako vieme su peniaze vydavane ako dlh, to je ta skutocna pricina (a FRS takyto model vydavania dlhov umoznuje).

Dlh nie je problém. Problém je kašlať na riziko. Dlh by tu bol aj bez FRS.
ako ceresnicka na torte je pozadovanie uroku pri splacani tychto dlhov, nie skutocnych penazi, ale penazi vytvorenych komercnymi bankami zo vzduchu
Jednoduchý sedliacky rozum tu nemá logiku však :D
mozno vies a mozno nie, ale regulacia existuje, zial uz iba nepriama (bomba napad monetaristu miltona friedmana). je nou vyska urokovych mier.
O tom som nehovoril, to je samozrejmosť. Ale nevadí..
ano kriza je nepochopena, lebo sa na skolach ucite same sprostosti!
Ty nevieš čo sa učí na školách tak nebľaboc.. Žiješ v svojej pseudo predstave o svete, komplexy si vylievaš pravidelne na takýchto somarinách. A ja tu musím zakaždým trpieť to že si niečo dokazuješ. Ale už som si zvykol. Aspoň keby si mal toľko málo rozumu v hlave, že by si videl kto tvorí 99 percent ekonomických rozhodnutí spoločnosti, ekonómovia to zaručene niesu..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slayko, iba prazdne frazy. pises o regulacii FRS, ale jedinou priamou v jej pripade je ta, ze banky nedaju uver kazdemu. to je jedina moznost ako sa reguluje FRS. na ostatne nema ani cenu reagovat, lebo to co som napisal su fakty, ktore ty nezmenis, lebo nemozes a keby si aj mohol tak si tak vobec neucinil. komplexy tu mozes riesit asi iba tak svoje, lebo mozno si prave uvedomujes, ze si zabil 3 roky zo svojho zivota zbytocne. to co si sa bifloval pocas tejto doby dokaze dobry ekonom zhrnut do jedneho par stranoveho dokumentu. no a to co si ja uvedomujem, alebo nie, nie je podstatne. tazko je vysvetlovat niekomu, ze napr. politici sa riadia teoriami tychto ekonomov, ci uz ide o keynesa alebo friedmana pripadne inych. politici si tie kroky, ktore cinia si nevymysleli sami, tie teorie mozu byt stare aj niekolko desiatok rokov a tie maju dopad aj na ekonomicke rozhodovanie tych 99,9% ludi na tomto svete. a ty sa musia prisposobit velmi casto nahluplim ekonomickym teoriam uzkej skupiny nedovdelanych ludi, ktori nic hodnotne v zivote nevyprodukovali a iba parazituju na 99,9% ludi co denne musia menit svoje ekonomicke rozhodnutia, co sa denne podielaju na vytvarani skutocnych hodnot. tymto nedovdzelancom staci iba neustale trepat tie svoje hluposti stale dookola.
slay
Addict
Addict

Popravde keby som mohol študovať dokonca života tak by som to bral lepšie ako teraz sa určite nikdy mať nebudem.. internát a študentský život, to je hmm.. proste na to myslím každý musí spomínať s láskou a úsmevom pokiaľ nezdochne :). Takže toľko k zabíjaniu času..

A pokiaľ ide o FRS, ja som nespomínal slovo "priama", tým si sa ohradil ty. Podľa mňa tu také delenie nemá zmysel zavádzať. Úroková miera je funkčný nástroj, nie všemocný. (A bohužiaľ ak sa s ním zle narába, aj škodlivý) Centrálna banka už len stanovovaním sadzby, a povinných minimálnych rezerv má veľmi slušný aparát na kontrolu bánk. Štát ako zákonodarca môže legislatívou orezať možnosti finančného sektora temer ľubovoľne. Siaha bankám na poplatky, na zdaňovanie a hovorí im čo môžu a čo nemôžu robiť. A kde ja najme vidím nedostatočnú legislatívu a reguláciu, sú vyššie nástroje finančného trhu a samozrejme prísnejšia kontrola rizika. Leverage 1:200 alebo hypotéka pre bezdomovca s odfajčením rizika cez CDS, emisna dlhová hospodárska politika štátu, to sú všetko nezmysly. Hypotekárna kríza je vinou jedine amerického štátu, tak ako aj všetky pyramídové schémy.., tak ako aj ich dlh, ako niečo také mohli dopustiť? To nieje vina kapitalizmu ani trhu. Môžeš za to viniť židov, ale to je paranoidná kravina. Tak isto ako u nás BMG, Drukos atď. koho je to vina? Štátu, dohľadu nad finančným trhom atď. lebo čo nieje zakázané je dovolené.. , nedostatočná kontrola, nedostatočná regulácia, chabá vymožiteľnosť práva. To je to. Ja kľudne môžem povedať, že Fruni je nevinný človek, nespravil nič čo by bolo vtedy zakázané spraviť, áno bola to pyramída, ale štát mu to veľkoryso dovolil.. a kde sú peniaze? Má ich Fruni? Všetci nadávate? Ja ti poviem kde sú. Majú ich ľudia, ktorí si vybrali 30 percentné úroky. Bežní ľudia a pár veľkých zvierat.. Ak toto štát dovolí tak potom o čom sa tu bavíme? Ak štát dovolí vznik bublín atď.

A politici robia ekonomické rozhodnutia, ale si úplný blázon ak ich rozhodnutia dávaš za vinu ekonómii, to len svedčí o tom ako málo si uvedomuješ. Fico nerobí kroky kvôli Keynesovi alebo Smithovi, on je poondiaty právnik o ekonómii vie hovno, obklopení takými istým darmožráčmi a zlodejmi ktorí sú v politike len aby sa nabalili a sú sprostí ako podrážka na topánke. Oni všetci robia rozhodnutia podľa verejnej mienky.. podľa mienky ľudí ktorí ich zvolili a ktorí ich budú voliť len vtedy ak budú robiť kroky ktoré sa im budú páčiť. A toto je najväčšia chyba demokracie. Banda idiotov a sedlákov dáva hlasy ešte väčším prašivcom, ktorí následne nespravia nič len zlé ekonomické rozhodnutia a zadĺžia štát aj všetkých ľudí. A najhoršie je že nikdy za to nebudú niesť zodpovednosť, Fico je tu na 4 roky, zadĺži štát a všetci to budeme splácať, zatiaľ čo on po 4roch rokoch môže ísť nabalený so Slotom a Mečiarom na havaj. To je svinstvo a preto si ty naivný človek čo prečíta pár blbostí a ide všetkým rozkazovať čo majú robiť. Ty tvorca hodnoty. U teba tvorí hodnotu asi len ten kto robí s lopatou však? Ale Marxa čítaj ďalej...

Čiže zhrnutie, prišla by teoreticky vláda, ktorá by robila správne ekonomické rozhodnutia a myslela na budúcnosť. Čo by nasledovalo? O 4 roky by už neboli vo vláde. Lebo ľudia ako ty, a všetci bežní degeši radšej dajú hlas niekomu kto im bude tárať sprostosti o socialnosti a solidarite a o tom ako všetko robí pre ľudí. Radšej dajú hlas niekomu, len preto že nadáva na iný národ. Radšej ako sprosté ovce sa nechajú omagoriť kultom osobnosti vodcu a slepo ho volia. Otcov národa. A potom to tak vyzerá, že peniaze sa rozhadzujú, zákazky sa rozkrádajú, štáty sa zadĺžujú a sem tam sa prestriedajú kádre a tí starí idú bez zodpovednosti po volebnom období dpč a o nič sa nestarajú. A tupci ďalej volia.. a nadávajú ako sa majú. A niektorí si dovolia viniť ekonómiu :lol: no to je už primitivizmus snáď toho najhrubšieho zrna. Vieš prd, ale budeš tu všetkých poučovať.. skvelé.

A ubezpečujem ťa, že aj napriek tvojím osobným výmyslom a predstavám o svete, sa vo svete nekonajú ekonomické rozhodnutia na základe ekonómie ako by mali. Ekonómov nikto nepočúva. Ľudia sú korumpovaní, zlodeji, hlúpi. A svet na to doplatí, doplatí amerika, doplatíme všetci. A nieje otázka či, ale kedy. A aj ty máš vlastné rozumy.. tak len veľa šťastia v živote. Snáď raz nájdeš spokojnosť..
Napísať odpoveď