|
| Autor |
Správa |
adamico Light Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 26.07.2008 Príspevky: 63 Bydlisko: Bratislava Karma: 
|
Zaslal: 29 Júl 2008, 22:24 Predmet: Zneužitie kreditnej karty |
|
|
| Možno ste videli film Osobný strážca, v ktorom hlavná aktérka filmu na začiatku chce zruinovať svojho manžela a tak ide do prvého obchodu a pomocou manželovej kreditnej karty vykúpi celý obchod.. Zaujímalo by ma ako je to v skutočnosti. Keď vám niekto požičia svoju kreditnú kartu a vy si za ňu nakúpite čokoľvek za akúkoľvek hodnotu s tým že od toho tovaru máte prakticky pokladničný blok, tak je tá vec naozaj vaša ? Myslím ako právne, kedže majiteľ karty vám poskytol svoju kartu bez nátlaku a dobrovoľne ?! Môže majiteľ karty požadovať vrátenie peňazí, poprípade si uplatňovať nárok na veci kúpené prakticky za jeho peniaze ?
|
|
| Návrat hore |
|
 |
TFT-kenny Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 24.02.2008 Príspevky: 188 Bydlisko: Trnava Karma: 
|
Zaslal: 29 Júl 2008, 22:59 Predmet: |
|
|
hmm nie som az taky odbornik ale ja si myslim ze kreditne karty pokial je plnolety by sa nemali vobec "poziciavat" cize ten majetok kt. kupi ten jeho kamarat je majitela karty ale ak nie si plnolety tak mozes dostat kreditku len na suhlas rodica kt. je spolumajitelom kreditky a ten majetok je zas jeho a nie tvoj
|
|
| Návrat hore |
|
 |
kinjeril Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 05.10.2005 Príspevky: 4821 Bydlisko: Nitrancan:-) Karma: 
|
Zaslal: 29 Júl 2008, 23:16 Predmet: |
|
|
Moralne - majitel zakupenych veci je vlastnik karty,
Teoreticky - majitelom veci je osoba, ktora uskutocnila kupno-predajny akt,
Prakticky - vid "Moralne".
Imho, to ze niekomu pozicias kartu dobrovolne a s tvojim vedomim je jedna vec. Ked si s nim zadobre, tak vsetko hra, veci su toho dotycneho. Myslim si, ze ak by si predsalen nahlasil odcudzenie karty, resp. jej zneuzitie, veci automaticky patria majitelovi platobnej karty, tebe.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
adamico Light Expert

Pohlavie:  Stav:  Založený: 26.07.2008 Príspevky: 63 Bydlisko: Bratislava Karma: 
|
Zaslal: 29 Júl 2008, 23:19 Predmet: |
|
|
| TFT-kenny napísal: |
hmm nie som az taky odbornik ale ja si myslim ze kreditne karty pokial je plnolety by sa nemali vobec "poziciavat" cize ten majetok kt. kupi ten jeho kamarat je majitela karty ale ak nie si plnolety tak mozes dostat kreditku len na suhlas rodica kt. je spolumajitelom kreditky a ten majetok je zas jeho a nie tvoj  |
no dobre, neberme teraz do uvahy neplnoletosť.. ale z čiste teoretického hľadiska ked mi niekto "požičia" svoju kartu a ja si dobijem napríklad kredit na mobil, tak je to nevymáhateľná položka na ktorú si nemôže majiteľ robiť nárok.. resp. každá transakcia je vedená na meno majiteľa karty a všetok tovar predaný pod touto kartou musí automaticky patriť platnému držiteľovi karty ?
EDIT: predbehol si ma
|
|
| Návrat hore |
|
 |
TFT-kenny Expert

|
Zaslal: 29 Júl 2008, 23:32 Predmet: |
|
|
| ano to je samozrejmost ze za vsetky tie transakcie ktore tvojim "pozicanim" mu ty sposobis je on zodpovedny no ale ak ma niekto aspon trochu rozumu a je kolko tolko zodpovedny tak svoju kreditku nikomu nepozicia a ak by si napr. ty potreboval odomna dobyt kredit tak ti to spravim cez internetbanking a je to..
|
|
| Návrat hore |
|
 |
adamico Light Expert

|
Zaslal: 29 Júl 2008, 23:38 Predmet: |
|
|
| a ak by si napr. ty potreboval odomna dobyt kredit tak ti to spravim cez internetbanking a je to.. |
ano ?
Hej, v každom prípade vyplýva že neni dobré požičiať svoju kartu nikomu.. ani vlastnej žene
|
|
| Návrat hore |
|
 |
TFT-kenny Expert

|
Zaslal: 29 Júl 2008, 23:40 Predmet: |
|
|
| adamico napísal: |
ano ?
Hej, v každom prípade vyplýva že neni dobré požičiať svoju kartu nikomu.. ani vlastnej žene  |
to bol len priklad ze ti ho dobyjem
jj kreditku nepoziciavaj absolutne nikomu a v tejto dome nevies komu mas verit a zene uz duplom nie ta ti tam spravi taky booom ze druhy krat tu kreditku ani nebudes xcet mat
|
|
| Návrat hore |
|
 |
adamico Light Expert

|
Zaslal: 29 Júl 2008, 23:47 Predmet: |
|
|
to bol len priklad ze ti ho dobyjem
|
už som ti chcel číslo napísať
jj kreditku nepoziciavaj absolutne nikomu a v tejto dome nevies komu mas verit a zene uz duplom nie ta ti tam spravi taky booom ze druhy krat tu kreditku ani nebudes xcet mat  |
no inak tie kreditky to je svinstvo, zas bolo v telke jak na bankomaty dávajú rôzne zariadenia ktoré zoskenujú kartu a bla bla.. normalne rozmyšlam či si tu svoju kartu nerozlomim o koleno..
|
|
| Návrat hore |
|
 |
TFT-kenny Expert

|
Zaslal: 29 Júl 2008, 23:52 Predmet: |
|
|
| hm no to by si si moc nepomohol a vlasne kolko mas rokow ?
|
|
| Návrat hore |
|
 |
adamico Light Expert

|
Zaslal: 29 Júl 2008, 23:53 Predmet: |
|
|
primerane
|
|
| Návrat hore |
|
 |
martiner Amateur

Pohlavie:  Stav:  Založený: 09.06.2006 Príspevky: 25 Bydlisko: utajené Karma: 
|
Zaslal: 30 Júl 2008, 22:01 Predmet: |
|
|
| neznalých možem len upozorniť že zneužitie elektronického platobného prostriedku a inej platobnej karty može niekomu priniesť 5 rokov v base.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
GothaR Moderátor

Pohlavie:  Stav:  Založený: 21.02.2005 Príspevky: 6596 Bydlisko: Vault 13 Karma: 
|
Zaslal: 30 Júl 2008, 22:06 Predmet: |
|
|
| Zneuzit kartu nie je problem, pri embosovanej nepotrebujes ani PIN, staci opisat podpis podla toho, aky je na karte, alebo na internete mozes nakupovat len tak, tam stacia udaje, ktore su na karte. Ale prakticky by to malo byt tak, ze poskodeny by od teba mohol utratene peniaze vymahat sudnou cestou a este by si mohol ist aj do basy.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
adamico Light Expert

|
Zaslal: 30 Júl 2008, 22:35 Predmet: |
|
|
| dobre ale to už ide o zneužitie, resp. krádež.. ale pokiaľ ide o tzv. požičanie karty, tak táto možnosť odpadá.. alebo sa mýlim ? Pokiaľ to nie je na papiery, tak nikto nikomu nič nepožičial ?
|
|
| Návrat hore |
|
 |
martiner Amateur

Pohlavie:  Stav:  Založený: 09.06.2006 Príspevky: 25 Bydlisko: utajené Karma: 
|
Zaslal: 30 Júl 2008, 22:57 Predmet: |
|
|
| adamico napísal: |
| dobre ale to už ide o zneužitie, resp. krádež.. ale pokiaľ ide o tzv. požičanie karty, tak táto možnosť odpadá.. alebo sa mýlim ? Pokiaľ to nie je na papiery, tak nikto nikomu nič nepožičial ? |
samozrejme že je rozdiel medzi požičkou a krádežou. Keď raz niekomu v dobrej viere požičiam peniaze, a to buď v hotovosti ale prostredníctvom platbnej karty, a on mi tieto peniaze nevráti tak je somár.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
boborko Expert

Stav:  Založený: 30.01.2006 Príspevky: 187
Zaslal: 30 Júl 2008, 23:06 Predmet: |
|
|
ja som videl taku vec ze tam hore gde ma byt svetlo ci co daju mobil-nan napojena kamera-asi z mobilu-a ono to dako odosle data ci co...nvm uz...a ete davaju na tu dieru kam sa strka karta taku srandu---pozryte si obrazok
| Popis: |
|
| Veľkosť prílohy: |
29 kB |
| Rozlíšenie: |
490x316 |
| Prezretá: |
51 krát |

|
| Popis: |
|
| Veľkosť prílohy: |