Zneužitie kreditnej karty
-
adamico
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
Zneužitie kreditnej karty
Možno ste videli film Osobný strážca, v ktorom hlavná aktérka filmu na začiatku chce zruinovať svojho manžela a tak ide do prvého obchodu a pomocou manželovej kreditnej karty vykúpi celý obchod.. Zaujímalo by ma ako je to v skutočnosti. Keď vám niekto požičia svoju kreditnú kartu a vy si za ňu nakúpite čokoľvek za akúkoľvek hodnotu s tým že od toho tovaru máte prakticky pokladničný blok, tak je tá vec naozaj vaša ? Myslím ako právne, kedže majiteľ karty vám poskytol svoju kartu bez nátlaku a dobrovoľne ?! Môže majiteľ karty požadovať vrátenie peňazí, poprípade si uplatňovať nárok na veci kúpené prakticky za jeho peniaze ?
hmm nie som az taky odbornik ale ja si myslim ze kreditne karty pokial je plnolety by sa nemali vobec "poziciavat" cize ten majetok kt. kupi ten jeho kamarat je majitela karty ale ak nie si plnolety tak mozes dostat kreditku len na suhlas rodica kt. je spolumajitelom kreditky a ten majetok je zas jeho a nie tvoj 
Moralne - majitel zakupenych veci je vlastnik karty,
Teoreticky - majitelom veci je osoba, ktora uskutocnila kupno-predajny akt,
Prakticky - vid "Moralne".
Imho, to ze niekomu pozicias kartu dobrovolne a s tvojim vedomim je jedna vec. Ked si s nim zadobre, tak vsetko hra, veci su toho dotycneho. Myslim si, ze ak by si predsalen nahlasil odcudzenie karty, resp. jej zneuzitie, veci automaticky patria majitelovi platobnej karty, tebe.
Teoreticky - majitelom veci je osoba, ktora uskutocnila kupno-predajny akt,
Prakticky - vid "Moralne".
Imho, to ze niekomu pozicias kartu dobrovolne a s tvojim vedomim je jedna vec. Ked si s nim zadobre, tak vsetko hra, veci su toho dotycneho. Myslim si, ze ak by si predsalen nahlasil odcudzenie karty, resp. jej zneuzitie, veci automaticky patria majitelovi platobnej karty, tebe.
-
adamico
Light Expert
no dobre, neberme teraz do uvahy neplnoletosť.. ale z čiste teoretického hľadiska ked mi niekto "požičia" svoju kartu a ja si dobijem napríklad kredit na mobil, tak je to nevymáhateľná položka na ktorú si nemôže majiteľ robiť nárok.. resp. každá transakcia je vedená na meno majiteľa karty a všetok tovar predaný pod touto kartou musí automaticky patriť platnému držiteľovi karty ?TFT-kenny napísal:hmm nie som az taky odbornik ale ja si myslim ze kreditne karty pokial je plnolety by sa nemali vobec "poziciavat" cize ten majetok kt. kupi ten jeho kamarat je majitela karty ale ak nie si plnolety tak mozes dostat kreditku len na suhlas rodica kt. je spolumajitelom kreditky a ten majetok je zas jeho a nie tvoj
EDIT: predbehol si ma
ano to je samozrejmost ze za vsetky tie transakcie ktore tvojim "pozicanim" mu ty sposobis je on zodpovedny no ale ak ma niekto aspon trochu rozumu a je kolko tolko zodpovedny tak svoju kreditku nikomu nepozicia a ak by si napr. ty potreboval odomna dobyt kredit tak ti to spravim cez internetbanking a je to..
to bol len priklad ze ti ho dobyjemadamico napísal:ano ?![]()
![]()
Hej, v každom prípade vyplýva že neni dobré požičiať svoju kartu nikomu.. ani vlastnej žene
jj kreditku nepoziciavaj absolutne nikomu a v tejto dome nevies komu mas verit a zene uz duplom nie ta ti tam spravi taky booom ze druhy krat tu kreditku ani nebudes xcet mat
-
adamico
Light Expert
už som ti chcel číslo napísaťTFT-kenny napísal:to bol len priklad ze ti ho dobyjem![]()
no inak tie kreditky to je svinstvo, zas bolo v telke jak na bankomaty dávajú rôzne zariadenia ktoré zoskenujú kartu a bla bla.. normalne rozmyšlam či si tu svoju kartu nerozlomim o koleno..TFT-kenny napísal:jj kreditku nepoziciavaj absolutne nikomu a v tejto dome nevies komu mas verit a zene uz duplom nie ta ti tam spravi taky booom ze druhy krat tu kreditku ani nebudes xcet mat
Zneuzit kartu nie je problem, pri embosovanej nepotrebujes ani PIN, staci opisat podpis podla toho, aky je na karte, alebo na internete mozes nakupovat len tak, tam stacia udaje, ktore su na karte. Ale prakticky by to malo byt tak, ze poskodeny by od teba mohol utratene peniaze vymahat sudnou cestou a este by si mohol ist aj do basy.
samozrejme že je rozdiel medzi požičkou a krádežou. Keď raz niekomu v dobrej viere požičiam peniaze, a to buď v hotovosti ale prostredníctvom platbnej karty, a on mi tieto peniaze nevráti tak je somár.adamico napísal:dobre ale to už ide o zneužitie, resp. krádež.. ale pokiaľ ide o tzv. požičanie karty, tak táto možnosť odpadá.. alebo sa mýlim ? Pokiaľ to nie je na papiery, tak nikto nikomu nič nepožičial ?
Ked je tam taky ochranny ram, tak ten je vacsinou priesvitny. No a podla toho, co tvrdili v mediach, tak citacie zariadenia su vo farbe bankomatu.adamico napísal:boborko
inak to čo je na tom obrázku, že ako má vyzerať správna dierka, tak minule v tv hovorili presný opak, že bankomaty majú naschvál rôzne výbežky a podobne práve preto aby sa tam nedal takýto prístroj nasadiť. Tak potom nechápem čomu už má človek veriť..
-
adamico
Light Expert
Je to možné, celé som to v médiach nepostrehol.. ale aj tak si myslím že banka by si mala priebežne tie bankomaty kontrolovať.. Ale aj tak, ked klient dokáže že mu bola skopírovaná karta a niekto mu vybielil účet, tak banka je proti tomu poistená a klient by mal dostať peniaze naspäť. Alebo sa mýlim ?GothaR napísal:Ked je tam taky ochranny ram, tak ten je vacsinou priesvitny. No a podla toho, co tvrdili v mediach, tak citacie zariadenia su vo farbe bankomatu.
Ano, peniaze dostavaju naspat, pretoze je to vlastne chyba banky. Aj keby kontrolovali bankomaty kazdych 12 hodin, tak sa tam za ten cas prestrieda vela ludi a to zlodejom staci. Kamaratovi tak pred casom volali z banky ohladom toho, ci den predtym nebol na Ukrajine a nevyberal tam peniaze a on ze na Ukrajine nikdy neboladamico napísal:Je to možné, celé som to v médiach nepostrehol.. ale aj tak si myslím že banka by si mala priebežne tie bankomaty kontrolovať.. Ale aj tak, ked klient dokáže že mu bola skopírovaná karta a niekto mu vybielil účet, tak banka je proti tomu poistená a klient by mal dostať peniaze naspäť. Alebo sa mýlim ?