2.5 HDD po defragmentacii prestal fungovat

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
billctu
Medium Expert
Medium Expert

2.5 HDD po defragmentacii prestal fungovat

Príspevok od používateľa billctu »

Ahoj, prosim o pomoc. Mal som 1TB hdd 2.5 Seagate (ma cca 2r). Mal som ho v notebooku ako sekundarny disk namiesto DVD mechaniky. Primarne OS (W10 64) som mal nainstalovany na 120GB SSDcku. Napadlo ma spravit si kontrolu vsetkych hdd doma nakolko vo velkom nahravam, zmazavam, premiestnujem a pod a niekolko rokov som nerobil udrzbu. Pouzil som HD Tune Pro na vsetky disky. Kontroly prebehli perfektne v pripade vsetkych starych HDD a to maju 6+ rokov samozrejme tento najmladsi prirastok bol problematicky a program mi ukazal 10% poskodenych sektorov. Chcel som sa pokusit o opravu a cez klasicku Windowsovu defragmentaciu som sa pokusil o analyzu a a o opravu. Po skonceni som restartoval pocitac, ktory mi zostal pri bootscreene zmrznuty s logom HP. Po vytiahnuti dvd konverzie som vytiahol hdd skusil ho pripojit cez USB 3.0 ale pocitac nenabootoval a zostal zmrznuty pri hp logu. Napojil som ho nakoniec po nabootovani Windowsu, ale HDD nenacitalo, particie nebolo vidiet. Spravce disku tiez nic nenasiel, bios hdd nespoznal. Skusil som to hdd napojit na TV Samsung (klasicky starsi model) a nacitat ho cez vstacany media player, hdd ale nenaslo. Skusil som napojit aj na Smart TV LG s webos 2.0 ale tiez nic. HDD toci, zvuk ma prirodzeny, ale mam obavu ze sa z neho stala tehla. PRosim o kazdu radu a som za nu vdacny. Velmi rad by som ho opat rozbehal a nie kvoli GOT, 24 a Breaking Bad ale kvoli rodinnym fotkam a videam.
Este raz Diky!
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: 2.5 HDD po defragmentacii prestal fungovat

Príspevok od používateľa heker »

Defragmentacia nie je oprava disku. Je to len premiestnovanie a zoradovanie dat na disku. Je teda mozne, ze ti to premiestnilo na chybne sektory. Myslim si, ze v tomto pripade nie je mozna oprava, najma nie pri 10 percentach chybnych sektorov. Disk ma problem uz vtedy, aj je tam len par chybnych sektorov, lenze u teba tych 10 percent moze byt 200 tisic chybnych sektorov (z poctu caa 2 miliony pri 512tke).
billctu
Medium Expert
Medium Expert

Ahoj vdaka za odpoved. Ak si ochotny vysvetlit hlbsie, prosim o vysvetlenie. OK dal som defrag a analyzovat disk, myslel som ze to tomu disku pomoze, nakolko som si myslel ze ide skor o nejake software chyby ako o nejake hardwarove kedze som ziadne problemy s tym diskom nemal. budem tvrdit spravne ked poviem ze defragmentacia pravdepodobne nejakym sposobom "nadobro odstavila" moj hard disk tym ze umiestnila subory zodpovedne za chod hdd na sektory ktore su poskodene? dalej tych 10% of damaged sectors co hlasil HD tune pro bolo podla error logu 156 sektorov (boli tam nejake error halsky nieco ako reallocated data alebo nieco take), bolo tam aj presne vypisane ktore to boli ale vtedy som tomu nevenoval velmi pozornost. takze srat na to, potahat znovu, oplakat fotky a kupit novy HDD? Dik..
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Subory su rozhadzane po disku. Pri defragmentacii boli zoradene a presunute v ramci disku, teda aj na chybnu cast disku. Ten disk by ti skor ci neskor odisiel cely. Pokial ti nespadol, je to chyba elektroniky a treba to dat reklanovat.
billctu
Medium Expert
Medium Expert

Dobre začínam byť zmätený dnes som hardisk pripojil na televízor cez kabeláž ktorú som používal aj predtým ..hardisk načítaval dal sa spustiť filmy seriály všetko bežalo ako malo skúsil som to následne napojiť na počítač a počítač ho načítal a všetko bezalo ako malo všetko fungovalo a dokonca aj funguje... Skúsil som pozrieť povrch hardisku cez Easeus partition Wizzard a momentálne teraz to beží je to už asi 6 h odkedy som to Zapol status je necelých 28% našlo to doteraz 6 chybných sektorov a plánuje to robiť ďalších 17 h mám pocit že to veľmi spomalilo neviem či ten progres stúpa.. čo som rád že môžem spraviť aspoň zálohu fotiek a uvidíme aká bude budúcnosť toho hardisku asi ho drbnem do koša.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Spomalenie znamena, ze nabehol na chybny sektor, ktory nevie precitat.
Napísať odpoveď