2 podsiete z maskou
2 podsiete z maskou
Dobry den chcem sa spytat mam taku dost kurioznu otazku na ktoru chcem pocut odpoved co najviac ludi ide oto dal som si labolatornu pracu vytvorit LAN siet ETHERNET z IP adresamy triedy C tak aby bola siet rozdelena aspon na 2 podsiete z roznym poctom uzivatelou proste chcel by som pocut vaz nazor ako by ste to vy postavili ako by ste zapojili routre ako by ste nastavili routrovanie atd atd ako najlepsie a najvdacnejsi by som bol ak by ste to hodili napr do jpg cez bitovu mapu fakt som zvedavy na vas nazor svoju predstavu mam ale chcel by som vidiet aj myslienku niekoho ineho tak aby sa cela siet pripajala cez jednu hlavny modem do IE....
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
Zoberies si siet 192.168.0.0/24 a rozdelis ju na podsiete napr. 192.168.0.0/25 a 192.168.0.128/26. Router bude musiet mat dve rozhrania (ci uz fyzicke alebo virtualne - subinterface) pricom kazde rozhranie bude mat jednu IP v kazdej podsieti a tato bude sluzit ako gateway, pre pocitace v danej sieti.
tak ako pisal t0m4s3
Inak si tomu pochopil celkom spravne, az na to ze routovanie bude uz nastavene automaticky, kedze interfacy na tom routri budu mat IPcky z priamo pripojenych subnet.
Jedinu routu, ktoru budes musiet nastavit je staticka default routa do WAN.
potom IP (default gateway) adresu jednej siete
potom IP (default gateway) adresu druhej siete
a IP adresu WAN interfacu (verejnu) a NAT
Inak si tomu pochopil celkom spravne, az na to ze routovanie bude uz nastavene automaticky, kedze interfacy na tom routri budu mat IPcky z priamo pripojenych subnet.
Jedinu routu, ktoru budes musiet nastavit je staticka default routa do WAN.
potom IP (default gateway) adresu jednej siete
potom IP (default gateway) adresu druhej siete
a IP adresu WAN interfacu (verejnu) a NAT
-
t0m4s3
Admin
Routovanie imho nastavovat nebude treba, pretoze Directly connected siete maju automaticky nastavene routy z prioritou dokonca nizsiou ako je statika routa. Default routa bude nastavena na WAN. Kazdopadne zalezi, ake zariadenie pouzijes, ale predpokladam, ze sa bavime o nejakom lepsou domacom routri.
-
t0m4s3
Admin
Domaci router je na toto nepouzitelny, pretoze ma iba dve rozhrania - WAN a LAN, v lepsom pripade ma rozdelenu LAN a WLAN. Preto maju defaultne routovane vsetko na WAN interface.Jancuk napísal:aha takže pri domácich routroch netreba nastavovať routovanie , a na kvalitnejších routroch napr. cisco tam už je treba routovaciu tabuľku ok dik zas som o niečo múdrejší:)
Ak by si mal router s viacerymi fyzickymi interface, prip. moznostou virtualnych interface, tak "directly connected" siete sa automaticky vkladaju do routovacej tabulky.