27r - Ako dalej ?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: 27r - Ako dalej ?

Príspevok od používateľa beardie »

lebo je to superhruba mzda a naklady su neporovnatelne
Keynatu
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Keynatu »

Priemerna hruba mzda v Nemecku je 3695 €. Aj keby tam priratame poriadne naviac na dalsie naklady (=superhruba mzda) tak sme na pomyselnej 4500€ superhrubej priemernej mzde v Nemecku. Viem ake su tu naklady, pracujem tu v IT a o 11 500 € mesacne sa moze snivat drtivej väcsine ludi. Tak to musis zit super nakladnym zivotom aby si to premrhal v Nemecku.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

cim viac zarabas tym viac minas :),
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Hej, no, ked ten Focus je RS (IIRC), ktory vymenil ze Megane RS, tusim mal chvilu (alebo len chcel kupit?) nejake 6kove BMW, kazdy tyzden-dva cestuje na Slovensko... da sa to minut.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

staci ist raz denne v Nemecku do nejakej lepsej restauracie /zdaleka nie luxusnej/ na obed ci veceru a zaplatis 30€ len bez prepitneho, takze len to mas 900€ mesacne preč. Takze clovek zo Svk bude vyvalovat ocit ze dat 900€ len za jeden lepis obed/veceru denne ale vna Zapade je to u trochu lepsie zarabajucich uplne bezne. Ale ked nad tym rozmyslam tak 30€ za obed nie je az tak vela ani v Ba, za tych 50€ je uz naozaj slusna uroven.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Keynatu, to sa ti mozno zda, ako vela penazi, ale dane, cestovanie, ubytovanie, jedlo, konicky, vzdelanie. Je to strasne vela penazi. Potom vzdy nieco som dal bratovi, rodicom, ked bolo treba. Investoval som do drahokamu, ktory jedneho dna pojde na prst mojej buducej zene, ako zasnubny. A takto by som mohol pokracovat..

Fabo, jazdil som na Focus ST, ale Stage 3. Ten som predal, a pred pol rokom som kupil Megane RS (do neho som natlacil cez 4.000 EUR, cize aj tam nieco odislo). BMW nemam, ani neplanujem (jedine, ze najdem slusnu E60 M5). Ked tak dalsie auto bude nejake civilnejsie ku RS-e.

Co sa tyka jedla, tak som to ratal, ze denne som minul minimalne 50 EUR na jedlo, ked som tam byval. To mas tyzdenne 250 EUR len cez pracovny tyzden, co je 1000 EUR mesacne. Nehovoriac o vikendoch, ked som chodil s kamosmi a kolegami na pivo, vodnu fajku, kino alebo cokolvek. Za vikend samotny v pohode vo Frankfurte minies 200 EUR, a ani ti nepride, ze si nieco extra zjedol, vypil alebo zazil.

Ale v podstate to aacid vystihol. Cim viac zarabas, tym viac sa ti otvara moznosti, a minas viac. A ked nie si sporivy typ (co ja teda nie som vobec), tak si proste uzivas.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja to vidim sam na sebe, spolu s manzelkou zarabame stale viac a viac ale a nemame ani trochu pocit ze by sme mali viac penazi. vsetko su to take drobnosti, ktore same o sebe dieru do rozpoctu nespravia ale ked sa to zrata... castejsie idete niekam na veceru, castejsie si objednate jedlo domov, radsej zaplatim za obed trochu viac aby som nemusel jest priemerne jedlo z tackarne. do oblecenia investujes trochu viac, castejsie ho menis. ides castejsie do kina, hudbu/filmy/hry uz newarezis ale kupujes a ked ides von pit, tak neriesis vobec peniaze, radsej si das dobry alkohol ako grepovicku co ma ju zrovna na akcii.

samozrejme kazdy je iny, mam kolegu co isiel minule so studakmi (co u nas pracuju na polovicny uvazok) na intraky na obed, lebo niekto mal pre neho cislo ISICu a tam je 1 eurova dotacia. potom zistil ze ma zle cislo a miesto toho aby to blbe euro zaplatil, tak asi 10 minut cakal ci mu niekto nezozenie ine cislo... kvoli blbemu euru, som fakt nechapal. ale on je proste taky, setri kde sa da (aj ked na 100% nemusi, nema rodinu a zaraba minimalne tolko co ja (teda slusne na slovenske pomery))...
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Typicke slovenske :smt006 (cest vynimkam)

//autoeditácia príspevku (01 Mar 2017, 23:12)
aacid napísal: samozrejme kazdy je iny, mam kolegu co isiel minule so studakmi (co u nas pracuju na polovicny uvazok) na intraky na obed, lebo niekto mal pre neho cislo ISICu a tam je 1 eurova dotacia. potom zistil ze ma zle cislo a miesto toho aby to blbe euro zaplatil, tak asi 10 minut cakal ci mu niekto nezozenie ine cislo... kvoli blbemu euru, som fakt nechapal. ale on je proste taky, setri kde sa da (aj ked na 100% nemusi, nema rodinu a zaraba minimalne tolko co ja (teda slusne na slovenske pomery))...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja si myslím, že nezarábam zle, ale nemám potrebu každý mesiac rozhádzať celú svoju výplatu a vždy sa snažím minimálne polovicu odložiť na sporiaci účet. Je ale pravda, že napr. alkohol si nekupujem, pretože z princípu pijem len trochu a jedine vtedy, keď ideme s kamošmi von. Na oblečenie a hlavne tenisky viem minúť celkom dosť, ale posledné 3 roky som si drvivú väčšinu týchto vecí nakúpil v outletoch, keď som bol na služobke v USA, kde aj značkové veci predávajú za polovičnú alebo tretinovú cenu ako u nás. Myslím si, že toto mi ušetrilo za tie 3 roky aj desiatky tisíc českých dukátov.

Tiež nemám pocit, že by som len sedel doma a nikam nechodil. Zrovna som zase v USA a za doterajšie necelé 2 mesiace som bol na 5 zápasoch NBA a rôznych výletoch cez víkendy. S priateľkou v lete chodievame zhruba každé 2 týždne na víkendové výlety a letnú dovolenku. Navyše ako basketbalový fanda v lete po víkendoch behám po všemožných aj nemožných streetbalových akciách v ČR, takže si myslím, že som aktívny celkom dosť. V podstate sa snažím žiť podobným spôsobom ako autor témy, aj keď až také vysoké úspory ako on nemám :D

Keď to tak zhrniem, tak sa usilujem akurát eliminovať nakupovanie zbytočností typu alkohol, cigarety, drogy a pod. a skôr hľadám možnosti na investovanie, napr. výhodná kúpa pozemku. Zároveň sa snažím na isté drahšie veci (ako napr. auto) si skôr zarobiť, ako si brať pôžičku. Zatiaľ jediná pôžička, ktorú som si zobral a ktorá sa mi zdala aj opodstatnená, bola hypotéka na byt. Ak nepotrebujem pôžičku na rozbehnutie nejakého biznisu, tak sa od nich držím ako čert kríža... Ale teda také veci ako ten aacidov kolega by ma ani nenapadlo spraviť, to by som sa cítil teda pekne trápne :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid

su take typy, mam kolegu tu na Svk ktory ma zaklad v hrubom 5K, ale nema auto,nechodi skoro nikam na dovolenku, nema frajerku,na obedy len tie najlacnejsie, takze skoro ziadne vydavky a ked ma ist niekde autobusom tak radsej ide pesi aby nemusel kupovat listok :D
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

a potom ma ako 28 rocny na ucte 50k
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

guess.whoo - Zavidis ci ako to mam brat?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

nie v zlom :) zavidim ludom, ktori si dokazu take mnozstvo penazi odlozit a neminaju na zbytocnosti?

ono je to take ani ani..odkladas, nedoprajes si ale po 10 rokoch vykesujes byt alebo dom. na druhej strane si uz 10 rokov mohol platit hypo a mat zo zivota viac. je to individualne a zalezi len a len na povahe cloveka. ja aj keby som chcel zacat nejako viac setrit tak nemam sancu. poznam sa, ze by som nevydrzal viac ako mesiac-dva
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

presne tak isto som na tom, radsej si budem uzivat tu a teraz teraz setrit a hovorit si ze "sak potom", lebo to potom nakoniec nemusi byt.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ano ano..nejake to setrenie sa zide ale setrit ako vo vyssie spomenutych pripadoch nema zmysel. zajtra ta zrazi auto a tie peniaze ti budu na hovno
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja nemám pocit, že by som si neužíval. Mám sny, ale aj isté priority. To znamená, že si teraz nepôjdem kúpiť M5-ku alebo M6-ku, aj keď mať takéto auto je môj sen a aj úver by som na ne dostal, pretože vlastniť (splatenú) nehnuteľnosť, v ktorej môžem bývať, má pre mňa väčšiu prioritu.

Zase šetrenie toho typu ako gogov kolega mi príde choré. To z toho života človek nemá žiadnu radosť. Mám jedného kamoša, ktorý v podstate ani nemá ako minúť tie prachy, ktoré zarobí. Pracuje v Googli v Zürichu, ale nemá frajerku ani auto, jedlo má v práci, takže zjednodušene sú jeho jediné výdavky len za nájom bytu. Som si istý, že mesačne ušetrí niekoľko tisíc frankov. To je ale ten typ ľudí, ktorý by tú prácu robil, aj keby za ňu dostával desastinu terajšieho platu. Proste práca je pre neho najväčší koníček v živote. Kurňa, chcel by som mať také problémy, ako má on a nevedieť, na čo minúť svoje prachy :D
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Úvery
To je to, že nedá sa vyhraniť voči úveru ani tak, ani tak. V rukách rozumného človeka, to môže byť vec, ktorá mu pomôže v živote. V rukách človeka, ktorý si neuvedomuje do čoho ide, to môže byť chyba, za ktorú bude platiť celý život. Ono v princípe by to bola fajn vec. Mňa jediné to odrádza, že by som si musel strážiť zamestnanie, pretože jeho strata by mi mohla dosť posrať život. A dneska všetci dobre vieme, ako je to s prácou. Nepáči sa ti? Tam sú dvere... :)

Sporenie
Sporiť sa dá a podľa mňa je to pohodová cesta, ako získať peniaze na veci, po ktorých túžim. Musíš však mať trpezlivosť a istú dávku sebazaprenia. Nie je to zase taký extrém, ako sa tu spomína v niektorých príspevkoch, že budeš len chodiť pešo do roboty a späť, dýchať vzduch, piť vodu z potoka a žrať vifonky. Dá sa aj šetriť, aj žiť, normálne, na úrovni, tak, že niečo v živote zažiješ. Pokiaľ každý mesiac odkrojím 20 % z výplaty, na mojom životnom štýle to ani necítim. Robím to, čo mám rád, nemám problém pozvať, nemám problém podeliť sa. Prispievam na domácnosť, keďže bývam s našimi vo veľkom dome, pomáham, ako sa dá. Ja som spokojný, oni tiež, zatiaľ to šlape. Keď sa s frajerkou rozhodneme ísť do vlastného, dúfam, že budem mať bokom zopár chechtákov, aspoň na pozemok a hrubú stavbu :D .

No a k hlavnej téme...
Čo robiť v prípade, že by som mal kopec financií bokom? Netuším. Nikdy som ich veľa bokom nemal :D . Investovať by ma asi nebavilo, myslím investície typu termíňákov, podielových fondov, akcií a podobné veci, je to nuda. Asi by som investoval do nejakého životného snu, veľkého, podnikania. Snažil by som sa spojiť s ľuďmi, ktorý by boli ochotní ísť tiež do niečoho a vytvorili by sme tak spoločne niečo, čo bude k prospechu ostatným a k prospechu nám. Nejakú firmu, projekt, niečo "živé" proste.

Minule som sa tak zamýšľal, už ani nvm pri akej príležitosti, že keby mám teraz 10 - 20 tisíc eur, čo by som s nimi urobil? Minul ich, alebo sa ich snažil nejak rozumne použiť?
gogo956
Redeemer
Redeemer

najvecsie vydaje zacnu vtedy ked si clovek kupi byt: hypoteka, renovacia, zariadovanie. Clovek ma k vlastnemu uplne iny vztah ako ked ma byt iba prenajaty. A potom rodina, deti.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

bindo011 napísal:Minule som sa tak zamýšľal, už ani nvm pri akej príležitosti, že keby mám teraz 10 - 20 tisíc eur, čo by som s nimi urobil? Minul ich, alebo sa ich snažil nejak rozumne použiť?
tazke s takouto sumou. neni to dost aby si za to kupil nejaku rozumnu nehnutelnost, ale zase to neni ani malo na to aby si si povedal ze tak to roztrieskam a nebudem riesit.

ale je to napriklad pekny zaklad na nejaku hypoteku do buducnosti.

ale keby to bolo na mne tak si urcite castou tych penazi spravim radost :)
Keynatu
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Keynatu »

Kazdopadne ked sa vratim k zakladatelovi temy, tak nemozem si pomoct, ale to je z mojho hladiska riadny extrem. Mat 1700 € v cistom a byvat v jednej izbe, bez sukromia :) . Zivotny standard nizsi ako niekoho so 600 € na vychode SR.

Urcite by som ako prve riesil byvanie. Idealne dom, kralikaren bude vzdy kralikaren. Ked pracujes v IT sfere a mas moznost pracovat na dialku s obcasnym dochadzanim do kanclu, tak nevidim zmysel kupovat predrazeny byt niekde v centre vs priestranny, moderny dom s vlastnou zahradou a gararazou mimo mestskeho ruchu.
Napísať odpoveď