Ján Kříž: Mistrovství v Autodesk 3ds Max´, Kapitola 8, str. 178 poznámka: ...Začínajíci uživatelé často s nedomyšlenými následky zvyšují počet segmentu na neúnosnou míru, navíc tam, kde to na modelu nebude vúbec vidět. Potřebujete takové detaily na modelu, který se nachází někde v pozadí? Samozřejmě že ne! Čím méně segmentu a detailu, tím rychlejší zpracování (samozřejě s ohledem na požadovanou kvalitu modelu). Toto mějte během tvorby neustále na paměti.Rethon napísal:Nedávno sa to tu spomínalo, ale ako bolo povedané, polygónov nieje nikdy dosť. Teraz sa vám môže zdať že ich tam je zbytočne veľa, lenže treba brať do úvahy aj jemné detaily. Vzhľadom k tomu čo všetko chcem s tým porobiť tak je tam tých polygónov ešte málo.
Čo sa týka renderovania, GPU zatiaľ zvláda aj Full HD rozlíšenie + 2x subdivíziu helikoptéry a 1x subdivíziu podvozku (všetky tie skrutky,pružiny, sú tam naozaj miniatúrne detaily). No vážne je to už trocha cítiť, že ju bude musieť čoskoro vystriedať CPU. V podstate od začiatku som počítal s tým, že finálny render GPU jednoducho nezvládne, ešte keď si k tomu pripočítam do detailu vymodelované prostredie s budovami, so stromami, s trávou, na to by bolo skutočne treba už toho Titana, a možno aj dvoch. Ale jasné že ich nemám k dispozícií.
Veď nech si ten procesor kľudne renderuje aj týždeň, pretože toľko času čo som venoval tomuto projektu (a ešte aj budem venovať), tak nejaký ten týždeň je zanedbateľný (týždeň je niečo ako jedna minúta z celého dňa).
Ďakujem, stále ma poháňa do predu predstava toho výsledku, že keď si predstavím ako úžasne to bude všetko vyzerať, tak to sakra stojí zato.
3D rendre, výtvory, rozrobené práce, komentáre
-
TUCERO_SVK
Star
- Kontaktovať používateľa:
Re: 3D rendre, výtvory, rozrobené práce, komentáre
Čo máte s tými polygónmi stále? Vzhľadom k tomu že je to 16 metrov dlhý objekt, na ktorom sa budú vyskytovať detaily doslova v milimetroch, tak je tá hustota poly ešte v pohode. Jasné že keď bude model dokončený a všetky fajn detaily budu hotové tak nadbytočne polygóny odstránim, ak nebudú zasahovať priamo do geometrie.
Neúnosné je to pre GPU, to čo grafická karta nezvládne ani len načítať do seba ma CPU vyrenderované za 10 minút, takto funguje Cycles renderer. Ktorý vôbec nemusí byť použitý na finálny rendering.
Neviem prečo mi vždy musí niekto do toho kecať.
//autoeditácia príspevku (04 Mar 2015, 23:13)
Ospravedlňujem sa ti Tucero, napísal som to trocha horlivo, ja viem že si to myslel dobre, len keď s tými polygónmi je to už dosť otravné.
Takže aby som to nejak uzavrel, všetko to bude pekne detailné, bez brutálnej záťaže pre môj stroj a hotovo.
Neúnosné je to pre GPU, to čo grafická karta nezvládne ani len načítať do seba ma CPU vyrenderované za 10 minút, takto funguje Cycles renderer. Ktorý vôbec nemusí byť použitý na finálny rendering.
Neviem prečo mi vždy musí niekto do toho kecať.
//autoeditácia príspevku (04 Mar 2015, 23:13)
Ospravedlňujem sa ti Tucero, napísal som to trocha horlivo, ja viem že si to myslel dobre, len keď s tými polygónmi je to už dosť otravné.
Takže aby som to nejak uzavrel, všetko to bude pekne detailné, bez brutálnej záťaže pre môj stroj a hotovo.
Kde udelali soudrozi chybu?
7h minimalne, roboty, a takto to cele dopadne... som sklamany a deprimovany + uvw mapa
a som chcel urobit nieco ako je obrazok nizsie ale mam obavy ze ked na tomto som zlyhal tak neviem uš = karthus
7h minimalne, roboty, a takto to cele dopadne... som sklamany a deprimovany + uvw mapa
a som chcel urobit nieco ako je obrazok nizsie ale mam obavy ze ked na tomto som zlyhal tak neviem uš = karthus
soudruzi z ndr majú nejaké divné mapovanie textúry (asi plošné)
no nepoužil som pelt keďže s tym veľmi narabať neviem, že kde to rozdelit ma to das 4200 polygonov, a niekde je dost problem sa dostať s myškou
vyzerato ako keby si tie veci vobec neunfoldol na tvari zle SEAM ty si dal iba okolo krku ale musis dat aj po bradu + zo zadu az po celo a unfoldnut, takto vyzera ze si spravil iba nejake UV projection z kamery pozri si nejaky tut na max na uv maps
/edit plus mal by si modelovat v T pose hento ma az moc pri tele ruky
/edit plus mal by si modelovat v T pose hento ma az moc pri tele ruky
Konečne už mám dokončené to vnútro, teraz sa môžem pustiť do vonkajších detailov.
//autoeditácia príspevku (15 Mar 2015, 16:47)
Nasledujúce dni budem robiť niečo takéto, nitovanie. Poctivá ručná práca, jeden nit za druhým (je to síce manuálne robené, no geometricky úplne dokonalé). Už toto jedno okno bolo dosť namáhavé. Ešte ďalších sedem, asi ma porazí.
//autoeditácia príspevku (20 Mar 2015, 18:03)
Update...
Nitovanie je trocha zdĺhavé, pár dní to ešte potrvá. To preto lebo každý jeden nit má inú pozíciu aj rotáciu (vo všetkých troch osiach), a robiť to manuálne je dosť otrava.
Ale nesťažujem si, chcel som detaily, tak mám detaily.
No konečný výsledok bude vyzerať úžasne.
//autoeditácia príspevku (15 Mar 2015, 16:47)
Nasledujúce dni budem robiť niečo takéto, nitovanie. Poctivá ručná práca, jeden nit za druhým (je to síce manuálne robené, no geometricky úplne dokonalé). Už toto jedno okno bolo dosť namáhavé. Ešte ďalších sedem, asi ma porazí.
//autoeditácia príspevku (20 Mar 2015, 18:03)
Update...
Nitovanie je trocha zdĺhavé, pár dní to ešte potrvá. To preto lebo každý jeden nit má inú pozíciu aj rotáciu (vo všetkých troch osiach), a robiť to manuálne je dosť otrava.
Ale nesťažujem si, chcel som detaily, tak mám detaily.
-
nejakymarko
Addict
Btw ma taky detail zmysel? Pri rendri to aj tak nebude vidno...
Tak tých finálnych renderov s vrtuľníkom bude viac, zatiaľ len "v štúdiu" (vytvoriť celé prostredie do detailu zase niečo potrvá). K tomu budú určite aj 4k rendre.
Veď ten vrtuľník je veľký, tie nity niesu až také malé, v porovnaní s človekom. Každý jeden škrabanček musí byť precízny a detailný.
Neviem prečo má stále niekto problém s tými detailami, veď to je dnes svetový štandard.
Veď ten vrtuľník je veľký, tie nity niesu až také malé, v porovnaní s človekom. Každý jeden škrabanček musí byť precízny a detailný.
Neviem prečo má stále niekto problém s tými detailami, veď to je dnes svetový štandard.
Ale súhlasím s tým, že pokiaľ to nebudeš renderovať ako detail tých nitov, (ako na druhom obrázku zdola), tak by si nemal šancu vidieť rozdiel medzi obrázkom, kde by tie nity boli absolútne identické a iba kopírované.
To ano, lenže kto vie kde kamera všade zavíta. Vytváram to predovšetkým ako hmotnú vec, potom sú už možnosti neobmedzené. Animácie/krátke filmy, statické rendre z vnútra aj z vonka,... čo len chcete. Ide o to aby za každej situácie vyzerala čo najlepšie, takže žiadne detaily nie su na škodu. A že ich tam ešte príde... 
https://sketchfab.com/models/829aa3b5b2 ... 97f365a1eb
chcem spravit zbran pre unity toto by malo byt neco ako high poly (este to je nedorobene) pre normal map etc.
// edit zabudol som dat soft edges iba na niektorych castiach su
chcem spravit zbran pre unity toto by malo byt neco ako high poly (este to je nedorobene) pre normal map etc.
// edit zabudol som dat soft edges iba na niektorych castiach su
Predposledný render ktorý je zameraný na nity (už vám tie nity musia liezť poriadne na nervy), posledný render budem robiť v Cycles, kde to už bude konečne nanitované.
Na obrázku je zatiaľ 570 nitov, ešte pribudnú 2 okná na každej strane. Celé to má 96 612 polygónov, bez subdivízie. Cez tých 100 000 sa určite dostanem.
Inak nity na dverách sú separované od nitov ktoré sa nachádzajú na tele helikoptéry. To kvôli otváraniu dverí.
//autoeditácia príspevku (30 Mar 2015, 8:11)
Cez víkend som si odbehol od nitovania, a pustil sa do textúr. Zatiaľ nedokončená textúra (dokončené tak na 10-15% ) pre hasiaci prístroj, ktorý sa bude nachádzať niekde v interiéri vrtuľníku. Dávam sem len ukážku v 1k rozlíšení, jasné že na model hasiaceho prístroja pôjde minimálne 4k textúra.
Inak pre zaujímavosť, robené čisto v blenderi.
// Teraz pozerám, že som si pomýlil očíslovanie postupu.
Na obrázku je zatiaľ 570 nitov, ešte pribudnú 2 okná na každej strane. Celé to má 96 612 polygónov, bez subdivízie. Cez tých 100 000 sa určite dostanem.
Inak nity na dverách sú separované od nitov ktoré sa nachádzajú na tele helikoptéry. To kvôli otváraniu dverí.
//autoeditácia príspevku (30 Mar 2015, 8:11)
Cez víkend som si odbehol od nitovania, a pustil sa do textúr. Zatiaľ nedokončená textúra (dokončené tak na 10-15% ) pre hasiaci prístroj, ktorý sa bude nachádzať niekde v interiéri vrtuľníku. Dávam sem len ukážku v 1k rozlíšení, jasné že na model hasiaceho prístroja pôjde minimálne 4k textúra.
Inak pre zaujímavosť, robené čisto v blenderi.
// Teraz pozerám, že som si pomýlil očíslovanie postupu.
-
Grim
Darca
Podľa mňa to preháňaš. Načo pôjde na hasiaci prístroj 4k textúra? Na väčšie objekty pôjde aká 20k? Aby sa prejavila nekvalita textúry hasiaceho prístroja na rendri, tak ten obrázok by musel mať rozlíšenie asi 100 000 x 100 000 px. Jedine, že by si rendroval detail na hasiaci prístroj v rozlíšení 4000x1000px.
Nič nepreháňam, kto povedal že nebudem renderovať detail? Aj rendre v 4k rozlíšení budú. Jednoducho všetko "dimenzujem" na to že keby náhodou som robil detail, tak aby to vyzeralo dobre... nie dobre, perfektne. Keď už sa pýtaš na rozlíšenie väčších objektov (helikoptéry napr.) tak tam je plánovaných zatiaľ 7k, ak nebudem spokojný tak pôjdem na 10k, to by mohlo byť tak akurát.
Neviem prečo by som preháňal, keď to už robím tak nech to vyzerá čo najlepšie.
Neviem prečo by som preháňal, keď to už robím tak nech to vyzerá čo najlepšie.
tak ta 4k cedulka sa zda aj mne prehnane vela ale ked chces mat vsetko tip top nebude ti vadit dlhy render time preco nie je to tvoja vec a zas 4k textury su normalne vec pri texture a potom potreby zmensit lepsie ako spravit malu a potom zvecit co ti zbluruje a dokazi cely obrazok
a inac ked vam tak vadia te rethonove rozlisenia tak si pozrite ake rozlisenia mal avatar
"Haha
I read people were using about 100-120 8192 X 8192 textures in avatar on one CGI character
One side of a hand = a patch of 8k
I dont remember correctly, it was in the 3D world magazine or so, may be another movie, but it was something along these lines of ridiculous"
"You're pretty much spot on. It was 120 2k and 4k textures per channel with lots of channels. The full texture set for a N'avi was about 10,000 textures.
This is only ridiculous when you're never going to zoom into any part of the character. A full screen face shot rendered at 2k very quickly makes you appreciate having a lot of detail.
Also bear in mind cinematic assets have to support the directors vision in full production. If they decide to place something in the hand of the character and film that close up it has to work, you don't have time to go back and rework that area. As the assets are often created before the script is finished, you can understand the tendency to overpaint detail."
a inac ked vam tak vadia te rethonove rozlisenia tak si pozrite ake rozlisenia mal avatar
"Haha
I read people were using about 100-120 8192 X 8192 textures in avatar on one CGI character
One side of a hand = a patch of 8k
I dont remember correctly, it was in the 3D world magazine or so, may be another movie, but it was something along these lines of ridiculous"
"You're pretty much spot on. It was 120 2k and 4k textures per channel with lots of channels. The full texture set for a N'avi was about 10,000 textures.
This is only ridiculous when you're never going to zoom into any part of the character. A full screen face shot rendered at 2k very quickly makes you appreciate having a lot of detail.
Also bear in mind cinematic assets have to support the directors vision in full production. If they decide to place something in the hand of the character and film that close up it has to work, you don't have time to go back and rework that area. As the assets are often created before the script is finished, you can understand the tendency to overpaint detail."
Ale je rozdiel organická textúra kože v najúspešnejšom filme histórie, a nálepka s textom a jednoduchými geometrickými prvkami na hasiacom prístroji.
Inak, nepodporujú tieto softy aj textúry v krivkách? Toto by bol ideálny prípad.
Inak, nepodporujú tieto softy aj textúry v krivkách? Toto by bol ideálny prípad.
-
hojko
Site Admin
Porovnavat to s Avatarom je nezmyselne. Avatar sa renderoval na trosku inych masinach, stal cez 200 milionov eur a 10x viac zarobil. Jedna snimka trvala 100 hodin, cize pri 30 fps trvala jedna sekunda az 3000 hodin. Celkovo Avatar renderovalo 40 tisic procesorov a 104 TB RAMky: http://www.datacenterknowledge.com/arch ... nd-avatar/
Konečne!!! Nity sú hotové. Na záver ešte nejaké korekcie budem robiť, ale na to je čas. Teraz sa pustím do motorov, a prerobím aj výfuky, musí to vyzerať brutálne.
//autoeditácia príspevku (05 Apr 2015, 12:11)
Update...
Veko motora, čistá topológia, ešte to budem trocha vylepšovať.
Inak prajem všetkým pekné sviatky.
//autoeditácia príspevku (05 Apr 2015, 12:11)
Update...
Veko motora, čistá topológia, ešte to budem trocha vylepšovať.
Inak prajem všetkým pekné sviatky.
-
vendo
Guru
Caute, zase mam malu vecicku s ktorou by som potreboval pomoct, robi niekto v CADe? alebo microstation? potreboval by som previest katastralnu mapu jednej obce ktoru mam v .dxf a .dgn na nieco rozumnejsie, mozno aj klasicky jpeg by stacil keby to bolo vo vysokom rozliseni, pripadne to rozdelit na casti ktore by sa dali vytlacit na A3
vedel by mi s tym ktosi pomoct?
vedel by mi s tym ktosi pomoct?