4:3 na 3:2 tool

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
xaxaxa
Light Star
Light Star

4:3 na 3:2 tool

Príspevok od používateľa xaxaxa »

aky nastorj pouzivate na upravu fotkie do formatu tlace 3:2? ja vem len o acd see, ktory ma penve prdnastaveny crop na 3:2...
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa KoCi »

ja spravim batch v photoshope s action Canvas size (tam si zadam kolko ma orezat) a save as... za chvilku vsetky foto prerobene.. ma to ale jednu vadu - ze ak mas fotku kde je podstatny nejaky detail na vrchu alebo na spodku fotky, je lepsie si ju spravit manualne..
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

mám taký program volá sa Image Resizer Powertoy ...Ten ti upraví fotku na rozmer aký zadáš .. nič zložité :)
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

a fotak ti nepodporuje ukladanie do 3:2 formatu? to je asi najjednoduchsi sposob
xaxaxa
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa xaxaxa »

Sovietovic napísal:mám taký program volá sa Image Resizer Powertoy ...Ten ti upraví fotku na rozmer aký zadáš .. nič zložité :)
nejake hromadne orezavanie mi nevyhovuje, potreboval by som si vacsinou ten zamcek posuvat podla potreby ...asi ostanem pri acd see:)

mimochodom, vedel by si mi vysvetlit strucny postup na ten batch vo photoshope? diik
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Ale davka v photoshope ti spravi to iste - oreze hromadne fotky tak ako si ju nastavis. Ale ked ti to v tomto pripade nevadi tak tu mas postup:

Predpoklada sa, ze vsetky fotky su v jednakom rozliseni*, a jednako orientovane (tj vsetky nalezaka pre nasledovny postup) a umiestnene v jednej zlozke. Najlepsie je vytvorit si kopiu tejto zlozky, lebo v pripade nepozornosti moze dojst k prepisaniu povodnych fotiek, a to ty urcite nerad :)

Postup pisem pre anglicky photoshop, ked tak si to preloz :) neviem ako je to nazvane v ceskom.

1) otvor jednu z tych fotografii.
2) v plavacich paneloch si najdi Actions, ak ich tam nemas, tak si ich cez Window -> Actions, zobraz.
3) Tam si zvol Create New Action (na spodku toho okna taka mala biela stvorcova ikona) a pomenuj akciu trebars "3:2"
4) stlac Record - tj ten cerveny kruzok.. odteraz sa zaznamenava kazda uprava, kazdy krok ktory vykonas
5) Daj Image -> Canvas Size
6) Do Height zadaj upravene rozlisenie aby pasovalo pre format 3:2 (vypocitas klasickou trojclenkou [Height=(Width/3)*2]) Tj mas fotku s rozlisenim 1600*1200px, tak vyplnis do Width 1600px a do Height vyplnis 1067px
7) potom tam mas na vyber aj kotevny bod. odporucam nechat vybraty stred. Tak ti zreze rovnako jak zvrchu tak zospodu fotky.
8 )** Aktualny obrazok daj Save as... a pri ukladani si zvol kvalitu (odporucam najvyssiu)
9) v paneli Actions stlac Stop (tj stvorcek)

10) Daj File\Automate->Batch...
11) v nasledujucom okne si v Action, vyber tu svoju akciu "3:2". Ako Source vyber Folder, pomocou Choose vyber zdrojovu zlozku s fotografiami pre upravenie. V pripade ze v zlozke sa nachadzaju aj podzlozky s fotkami, tak zaskrtni Include All Subfolders
12) V Destination, o5 vyber Folder, a pomocou Choose si vyber zlozku kam sa nove fotky ulozia. Odporucam si pre tento ucel vytvorit uplne novu prazdnu zlozku.
13) Zaskrtni volbu Override Action "Save As" Commands, ktora potlaci okna pytajuce sa na kvalitu v ktorej ma cielovu fotografiu ulozit. Kedze sme ale zaznamenali do akcii aj kvalitu ulozenia, tak by nas toto okno zbytocne len brzdilo :)
14) prakticky by to uz bolo vsetko a mozes dat rovno OK. Ak ale chces aby novo"generovane" fotky mali ine pomenovanie s indexom, tak sa mozes pohrat este s poliami vo File Naming.

15) Hotovo :)

*) v pripade ze fotky nemas v jednakom rozliseni, mozes si ich pomocou davky upravit len miesto Canvas Size, zvolis Image Size a rozlisenie zadavas vo formate 4:3.. aby nedoslo k deformaciam mensich obrazkov, tak zvol rozlisenie toho najmensieho z nich, alebo tie male radsej vynechaj a spracuj samostatne (aby si si tak nepokazil kvalitu velkych)

PS: postup som pisal kvoli jednoduchosti len pre orezanie fotky. Do action ale mozes zaznamenat akukolvek cinnost, napriklad aj automaticke vyvazenie farieb a podobne. Ale na farby pozor - niekde je to prinos, inde zase na skodu, preto neodporucam zahrnat do akcii, ale vopred si kazdu fotku zvlast farebne upravit ak je to potrebne. Postup samozrejme s inymi akciami, je mozne pouzit aj ked si niekto potrebuje na webgaleriu zmensit fotky pre nahlad a ulozit s nizsou kvalitou pre mensiu velkost suboru a pod..

Vyuzitie davky (Batch...) je naozaj mnohostranne a najma rychle :)
Napísať odpoveď