Air live nastavenia

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
weroro
Flash coder
Flash coder
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Air live nastavenia

Príspevok od používateľa weroro »

cawte..
mam APcko Air Live WL-5460AP v2 a mam ho zapojene tak ze mam na nom 16db smerovu antenu a taham WIFI z asi 2km vzdialeneho vysielaca. z APcka mi Idu 2 kable do 2 PC..

prva otazka znie..

ako nastavym aby sa mohly pripojit iba tieto dva PC a ziadny iny? robi sa to za pomoci MAC adresy sietovky v PC ale neviem ako to mam urobit v nastaveniach APcka.. kde to mam editnut..

druha otazka..

ako obmedzim rychlost netu na druhom PC pomocou nastavenia APcka? da sa to vobec? moj PC nieje Gateway takze softom to nepojde..

tretia otazka (skor problem)..

ked dam zdielat daku Zlozku v mojom alebo druhom PC tak mi na mojom nejde net ale na druhom ano... ked vypnem zdielanie ide to normalne.. a niekedy ide mne net pomaly a na druhom Pc normalne aj ked je vsetko vypnute (zdielanie). ako nahle odpojim kabel z druheho PC uz to slape.. skusal som menit aj kable vo switchoch ale nepomohlo.. je to chyba APcka? alebo nastaveni?.. nastavoval mi ho provider..

dakujem
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Neviem ci je mozne obmedzit pripojenie cez kabel, mozes pridelovat IPcky priamo v PC alebo cez DHCP server. Ci je tam limit v pripade DHCP servera a filter len na MAC adresy, tak to netusim, ale stara verzia 1120AP to nemala a toto zrejme tiez nie, takze MAC filter bude mozny len pri wifi.

Obmedzenia by mali byt v nastaveniach QoS, ale neverim moc tomu, ze to bude fungovat.

Problem so zdielanim je zaujimavy, pretoze nastavenie a nejake obmedzenia pre Sambu to urcite nema, takze je to divne chovanie zariadenia. Ked ti ide pomaly net a po odpojeni druheho PC ide rychlo, tak nebude problem niekde v tom, ze by na druhom PC nieco bezalo a tahalo, najma napriklad beziaci torrent s vysokym poctom peerov, ktory vytazi pasmo naplno a tak sa moze chovat PC tak, ze prakticky neotvori ziadnu stranku. To by mozno znamenalo, ze nestiha ani APcko a tak ti to pada, nejde zdielanie a podobne. Ked zapnes zdielanie, tak prestane ist internet, ale siet ako taka ti ide a mozes tahat po sieti???

Najlepsie by bolo pouzit iny firmware, minimalne APpro, ale ten je plateny, pripadne este lepsie by bolo nahodit OpenWRT ci DD-WRT, ale tvoj Ovis ma len 2MB flash pamat a doporucuje sa pouziva na zariadenia so 4MB flash pamatou. Fungovat by ale fungoval. Jeho nastavenia su vsak dakeho zlozitejsie, pretoze je to vlastne taky mensi Linux v tvojom zariadeni, no dokaze to uz skoro vsetko.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

No tak stou MAC si ma velmy nepotesil..

a ano ked mi nejde net tak sa mi da tahat po sieti.. a na druhom Pc sa urcite netahaju torrenty.. max tam ide pokec a meebo..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Aha, cize siet ako taka ide. To by ale znamenalo, ze chyba bude skor na pocitaci, kedze siet ide. Skusil by som vypnut firewall, vypnut vsetko co tam bezi, nastavit rucne DNS server v PC a podobne. Skus skor ten DNS server, pripadne si opinguj nejaky server, ale len cez IP adresu. Tym padom zistis, ze ci je chyba v DNS alebo nie.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Re: Air live nastavenia

po case zase aktualizujem otazku.. a to tak..
mam stale ten isty router.. ale kupil som od ORANGE net (vraj neobmedzeny), a mam knemu WIFI huawei na ktory sa pripajam s notebookom.. ale mam aj desktop sktoryym sa tam chcem napojit.. kedze sa mi nechce tahat kabel cez 2 izby tak som chcel pouzit ten router ako prijimac akurat netusim ako to treba nastavit.. dal som tam WISP a neslo.. tak som skusil WISP+AP a neslo.. a ja neviem preco.. signal mi najde.. SSID je v poriadku.. orange wifi vysiela na kanaly 11 ale to sa v mojom airlive neda nastavit (asi si to vyhlada sam) a tak isto mam aj sifrovanie nastavene tak ako je v huawei na WEP a zadane spravne heslo.. skusim sa pripojit a pripoji ma ale to je cele.. a neda sa ani pingnut nic.. nie to este zobrazit stranku.. skusal som aj na oboch pristrojoch zadat rovnaku IP 192.168.1.1 ale aj tak to nejde.. tak som skusil na prvom (orange) 192.168.1.1 a na airlive 192.168.1.2.. ale ani tak to neslo.. uz som v koncoch za reakcie dakujem.. pripadne dalsie otazky rad zodpoviem...
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

upgrade fw na najnovsi, zvlada QoS v pohode. Mozno to vyriesi aj problem so zdielanim.
Co sa tyka WISP vs. CLIENT mode, WISP spravi z WIFI wan port a teda kvazi router. Client bude klientom na wifi, teda adresy zostanu z rovnakeho rozsahu ako na routri. Co sa nastavenia WIFI tyka, pri client aj wisp sa zadava iba SSID, nie kanal!

Pouzivam Ovislink AirLive WL-5460AP v2 ako v rezime AP, tak aj ako WISP (3ks), na AP je nastaveny shaping pre 2 klientov (ktori sa pripajaju cez wifi a su v rezime WISP). Vsetko bez akychkolvek problemov.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

No takze som to uz rozchodil.. nastavil som to na WISP+Universal repeater a slape to.. musel som ale nastavit na automatic MAC clone.. este by ma zaujimala jedna vec ale nie je to dolezite..

predstavme si schemu malej siete..

WiFi Router Huawei (pripojenie na net) - k nemu sa pripaja jeden notebook (WiFi)
potom AP AirLive cucia signal z Huawei a z tohto APcka mam pripojene dva desktopy kablom..
a chcem zdielat siet (standardny File sharing)
ale na kazdom PC je iny operacny system konkretne Notebook (windows 7), Desktop 1 (Windows XP), Desktop 2 (Windows 98).. Desktop 2 chcem pouzit ako sietovu zalohu (keby daky zo systemov spadol aby sa uchovali subory) Desktop 1 a Desktop 2 komunikuju normalne Sharing funguje ale uz ked sa pripojim s notebookom do siete tak nevie najst ziadnu sietovu jednotku.. zaujimave je, ze na desktopoch vydim zdielane priecinky na notebooku.. Pracovnu skupinu mam nastavenu na vsetkych PC rovnako.. nie je to az taky problem ale bolo by idealnejsie keby sa vedel notebook priamo pripojit k backup desktopu.. teraz to riesim tak ze musia byt zapnute vsetky tri pocitace a cez desktop 1 kopirujem data z notebooku do desktopu 2 .. je to zlotite tak to chcem trochu zjednodusit..
Napísať odpoveď