Ako dostat veci od byvaleho ?

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
kutya
Medium Star
Medium Star

Ako dostat veci od byvaleho ?

Príspevok od používateľa kutya »

Moja priateka chodila pred dvoma rokmi s jednym chalanom a spolu aj byvali. Dodnes ma nejake veci unho, pretoze jej ich nechce vratit (bicykel, korcule a podobne). Kupila aj nejake spotrebice, ktore pouzivali kym byvali spolu, no s tymi sa uz moze rozlucit.
Navyse, internet je pisany na jej meno, ale jeho adresu. Pre zrusenie zmluvy ale treba doniest set top box naspat providerovi, lenze on jej ten set top box neda, takze ho vratit nevie.
Do tretice, dlzi jej nejake peniaze (dost velku sumu), ktore mu pozicala na kupu auta. Tie jej vracia, ale vo velmi malych ciastkach a velmi nepravidelne. Teraz ho vyhodili z roboty, takze predpokladam, ze sa to len zhorsi.

Samozrejme, na ziadne pozicanie neexistuje ziadna zmluva ani ziadny dokaz, ze tie veci unho su jej.

Stale jej vypisuje, ze chce byt s nou a nech ide k nej byvat ... ako totalne chory clovek, po DVOCH ROKOCH.

Da sa s tym nieco robit oficialnou cestou ?
Alebo ako by ste to riesili vy bez toho aby sme sa dostali do problemov ? Cize ziadne vyhrazanie, nicenie jeho majetku, bitka a podobne.

//autoeditácia príspevku (02 Apr 2016, 14:44)
Najnovsie zacalo vyhrazanie cez spravy na FB v style "mam sa zabit ?", "mam ta uniest ?"
hovko
Light Star
Light Star

Re: Ako dostat veci od byvaleho ?

Príspevok od používateľa hovko »

S hmotnými statkami by som sa rozlúčil a bral to ako skúsenosť do ďalšieho vzťahu. Ono, po dvoch rokoch jej tie veci už asi tak chýbať nebudú že...

Internet - odhlásiť, bez debaty. Pochybujem že po 2 rokoch bude operátor vyžadovať set top box, ak predsa len áno, nahlásiť stratu. Prípadný poplatok bude určite nižší, ako sprosté platenie internetu cudziemu človeku.

Požičané peniaze na auto - opäť skúsenosť do budúcna. Bol problém uzavrieť zmluvu o pôžičke? Asi bol. Tak na, ďalšie ponaučenie. Mala to auto dať na seba, ak dala väčšiu časť.

Stále jej vypisuje, predpokladám že mobil, ďalej fb.

V mobile blokovať jeho číslo, vyhodiť z priateľov na fb. Nerozumiem prečo tento najjednoduchší a najúčinnejší krok neurobila dávno!
kutya
Medium Star
Medium Star

Bolo to asi tak nejak, ze dlho sa natahovali, az jej nejake veci vratil. Potom sa zas natahovali, zas nieco vratil ... a tak sa to stale taha, preto taka dlha doba. Nie je schopny jej naraz vratit vsetky veci, a do bytu ju nepusti, ze by si sama zobrala vsetko co je jej. Neotvori dvere.

Nezablokovala si ho preto lebo cez FB a smsky riesili to vratenie veci a hlavne penazi, a keby si ho zablokovala tak by je nevratil ani cent a takto od neho dostala nazad uz aspon nejake peniaze.

Internet plati on zo svojho uctu, len registrovany je na jej meno.

Osobne si tiez myslim, ze nema vyznam to nejak dalej tahat a dufat, ze po dalsom roku jej mozno zas vrati nejaku cast veci alebo penazi. Tiez si myslim, ze to treba brat skor ako skusenost, ale zas chapem aj ju, ze by tie peniaze chcela nazad, kedze ich nebolo malo. A ekd uz nieco vratil, tak to dava cloveku taku nadej, ze postupne vrati aj zvysok ...
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

on jej dava nadej, ze jej to raz vsetko vrati a pritom v sebe zivi nadej, ze ona sa k nemu raz vrati... preto to natahuje co najviac... (len moj nazor)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Internet by som riesil nejak s operatorom, skusit tam zavolat alebo ist osobne, vysvetlit situaciu, dat odpojit internet, znizit program alebo co. Ak by tam vznikol preplatok, tak tym, ze jej to na jej meno, tak len ona si ho predsa moze dat preplatit. Pripade sa opytat niekoho co sa vyzna v zakonoch, ze ci to nemoze oznamit ako kradez, pripadne nejake neopravnene vyuzivanie sluzby v jej mene. Kolko penazi z toho auta jej este dlhuje?
kutya
Medium Star
Medium Star

Okolo 3000 eur.

@ArkanoviTigrovi, asi tak nejak to vidim aj ja.
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

Preto je podľa mňa najlepšie pretnúť kontakt. Jasne mu dať najavo že takto nie, pokiaľ nevráti peniaze. Číslo účtu má, mobil ani fb netreba.

Ona sa vyhne citovému vydieraniu a bude mať pokoj.

3000 je dosť veľká suma, aby sa spravila zmluva.

Dalo by sa to riešiť cez právnika, ale to niečo stojí, treba k tomu svedkov čo potvrdia požičanie peňazí - a výsledok by sa dostavil možno po pár týždňoch, ale kvôli strate zamestnania aj po rokoch. Ja by som do toho nešiel.

Skôr by som sa spoľahol na motiváciu, že komunikácia sa obnoví až po zaplatení, alebo aspoň pravidelnom platení dlhu.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Blocky na kupu spotrebicov nahodou nema?
kutya
Medium Star
Medium Star

Veru nemá...
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tu sa treba spojiť s právnikom, pokiaľ nie je nič na papieri, pravdepodobnosť navrátenia vecí je veľmi malá. Tu možno len právnik povie, či sa budú dať dané veci vymáhať nejakou súdnou cestou, ale na súde by bolo potrebné dokazovať, že to naozaj kúpila ona a je to jej.. bolo by to o svedkoch alebo iných dôkazoch. Podľa mňa nereálne.

Najreálnejšie riešenie na navrátenie vecí vidím asi také, že by začala predstierať, že predsa len má o neho záujem, prišla by k nemu bývať a pri prvej príležitosti, keď bude v byte sama, by si rýchlo zobrala svoje veci a ušla. Samozrejme by to ešte viac naštrbilo vzťahy a dotyčný by niektoré vyhrážky mohol aj naozaj realizovať.

K internetu, nech sa u poskytovateľa informuje, aká je pokuta za nevrátený setopbox, možno sa jej viac oplatí zaplatiť pokutu ako sa aj naďalej zaoberať týmto problémom.

A peniaze za auto.. to isté ako veci uvedené vyššie. Možno, keby mala výpis z účtu, že mu posielala peniaze a do poznámky napísala "za auto". Alebo ak auto priamo platila.. ale opäť, inak ako súdnou cestou by sa to neriešilo, čiže záležitosť niekoľkých mesiacov až rokov, kým by sa dopracovali k výsledku.. a aj keby súd vyhrala, pokiaľ ne nezamestnaný, určite by nič neplatil a nastúpil by exekútor.. pokiaľ je chlapec šikovný, vie sa zbaviť celého majetku (prepísať na niekoho iného) a aj tak od neho žiadne peniaze neuvidí.

Moja rada je zabudnúť na tie veci a vziať to ako ponaučenie do budúcnosti. S dotyčným treba samozrejme prerušiť všetky kontakty a čím skôr na neho zabudnúť.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ten internet je jasný, v tom problém nevidím žiaden. Po dvoch rokoch setobox netreba vracať (viazanosti bývajú vždy na 2 roky, nemyslím že mala nejakú špeciálnu zmluvu). Jednoducho nech príde na hociktorú pobočku, a zruší to. Ak budú z nejakého dôvodu tie zariadenia požadovať (ak to bolo v zmluve) tak nech povie že ich nemá a ako bolo spomenuté zaplatiť pokutu. Je to lacnejšie riešenie ako platiť net. A hlavne jednorázové.

3000€ je blbosť slečny, ako bolo spomenuté, že nespísali zmluvu. Rovnako tie spotrebiče. Chápem, že keď dvaja spolu bývajú a fungujú ako vzťah, asi na takéto čosi nemyslia. Ale mali to teda minimálne riešiť keď sa sťahovala od neho preč. Teraz po dvoch rokoch už asi nič nezíska. Korčule a bike by som kašlal, to je pár stovák. Ak ich nemala dva roky, očividne ich nepotrebuje k životu.

Ešte je možnosť pristúpiť na jeho hru, "nasťahovať" sa, a pobrať si to keď nebude doma. A potom znova odísť. Ale to je dosť bezcharakterné riešenie, a osobne by som to takto nikdy neriešil. Ani si celkom neviem predstaviť dôsledky. Ak by to nenechal tak a nahlásil ako krádež, bolo by to na dlhé naťahovanie po súdoch a zrejme by ju to vyšlo ešte drahšie ako je samotná cena tých spotrebičov.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Tak ak jej po ciastkach vracia tie peniaze tak by bola skoda to podla mna utat a nemat mozno nic.

Cize nech sa nejako citovo obrni a nadalej moze od neho dostavat aspon nieco, lepsie ako nic.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Ja by som ho na jej mieste postrašil nejak právnikmi a súdom aby sa zľakol a vrátil niečo poprípade začal splácať lepšie / predal auto a vyplatil ju. Mne osobne by to stalo tých 3000€ za to aby som sa súdil možno by vysúdila aj viac... A teoriticky by sa to dalo aj dokázať keďže jej to auto teraz spláca, že ho kúpila naozaj ona. No či sa to oplatí jej a či to neviem musí zvážiť... Takže skôr by som skúsil to zastrašenie a nejak to poponáhľal on len naschvál naťahuje čas príliš dlho.
Internet zrušiť aj keď ho platí on.. Nikdy nevieš kedy prestane platiť a potom nato doplácať.. Radšej zaplatiť pokutu teraz.

Takže asi tak a určite čím skôr prerušiť všetky kontakty a nech si žije svoj život.. Najlepšie by bolo keby ani nevedel, kde sa momentálne nachádza aby neotravoval... ten plán, že sa k nemu naspäť nasťahovať a tak si pobrať veci = blud. tebe by sa určite nepáčilo kavičkovanie s ním a možno aj niečo viac kým by to uhrala, že bude zase s ním.. A on ju potom by samozrejme mohol udať, že ho vykradla a keďže nemá ako dokázať, že to je jej... tak by vyhral on... to určite nie..
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Ako by on dokazal, ze ta mikrovlnka je jeho a ze mu ju ukradla?
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Pokladnicny blok? Len som si tak tipol.
Netreba zabudat na to,ze vzdy sa vec horsie dokazuje. A ak ozaj bude mat doklad od nadobudnutia tak je vo vyhode on. A nik nedokaze ,ze co on tvrdi a zaroven ma k veci vlastnicke pravo(bloček) tak nie je. Vecne bremeno dokazovania bude vzdy na strane toho kto vec nedrzi a nema k nemu patricne doklady.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

test napísal:Ako by on dokazal, ze ta mikrovlnka je jeho a ze mu ju ukradla?
Vlámem sa ti do domu / bytu vykradnem ti ho a ako mi dokážeš, že to som bol ja a že tie veci, ktoré som ti ukradol sú naozaj tvoje, keď pravdepodobne tiež nemáš bloček od spotrebičov ako je mikrovlnka z pred 2 rokoch ? :roll: Také úvahy... Proste ich ma 2 roky čo už nie sú spolu, s ňou aj dlhšie... Ona nemá ako dokázať, že to je jej, tak by sa všetko kľudne mohlo riešiť ako krádež
kutya
Medium Star
Medium Star

To s tym "nastahovanim sa" a podobne nie je dobry napad, bal by som sa ci jej nieco nespravi, ked uz boli tie vyhrazky. Kupil si zbran a spravil si zbrojny preukaz (vraj) zbran jej odfotil a poslal. Plynova pistol.

A vyhrazanie pravnikmi a policiou vobec nepomaha, to sa skusalo hned,

Takze asi sa s tym jedine zmierit ...
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Ale zmieriť sa s tým tak, že ho úplne vymaže zo života, žiadny mobil, Facebook, žiadny kontakt, proste totálna ignorácia.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

a čo takto sa porozprávať aj s jeho rodinou? snáď uznajú že chalan robí blbosť a skúsia mu nejak dohovoriť.
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Este som taku rodinu nezazil...
V 99% pripadoch by bola vinna i tak partnerka a on by bol "chudacik" ktoremu ublizili.
Napísať odpoveď