Ako je to so svietením cez deň?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
jimmy_xp
King
King

Ako je to so svietením cez deň?

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Zdravím Vás motoristi, momentálne navrhujem jeden obvod automatického spínania so šetrením energie avšak riešim dilemu, musia byť cez deň rozsvietené aj zadné obrysové svetlá, alebo stačí, že budú svietiť len predné stretávacie svetlá? Dik
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako je to so svietením cez deň?

Príspevok od používateľa sundevil »

http://drahovsky.blog.sme.sk/c/197210/c ... 97210.html - je to zamerane skor na variantu, len dennych svetiel, ale v tvojom pripade musis spolu so stretavacimi mat rozsvietene aj zadne obrysovky
Frankie21
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Frankie21 »

Niekedy v nedelu to bolo tusim na joj-ke. Policajny prezident vravel ze zadne svietit nemusia. Skus to pohladat v archive. Na konci sprav byva rubrika ako to nespackat.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

ked nemusia zadne svietit pri day lightoch, tak nemusia logicky, ani pri stretavackach (to ze svietia automaticky, ked zapnes stretavacky je vec ina) ... nerozumiem, ale naco sa tr*kat s nejakymi zlozitostami, ked aj tak neusetris zhola nic ... alebo najazdis za rok 100 000, aby si to poznal na spotrebe a jednom pare ziaroviek naviac a usetril tym mozno aj na dve piva ? :-D :-D :-D ...
jimmy_xp
King
King

nordkapp_pb > idem setrit alternator, nie palivo... ked to bude hotove potom napisem vlastnosti zariadenia :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Osobne si myslim, ze by som si nechal zadne svietit, ani nie pre to, ci zakon ci nezakon, ale aby ma bolo vidiet aj zozadu...
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

jimmy_xp napísal:nordkapp_pb > idem setrit alternator, nie palivo... ked to bude hotove potom napisem vlastnosti zariadenia :)
sorry, ale setrit alternator? nehnevajte sa na mna nitko ale uplna somarina podla mna.. to sa ti viac oplati kupit denne led svetla a nainstalovat ich na auto. Vtedy by si mozno setril alternator. este viac by sa ti platilo namotovat LED svietenia keby si mal Xenony, aby si setril tie. podla mna je zbytocne prerabat iba kvoli tomu, aby cez den nesvietili zadne 2 kusy 5W ziaroviek a 2 kusy 2W sulfidiek na osvetlenie SPZ alebo ake su tam ziarovky. To podla mna vyznam urcite nema. ked ti nebudu svietit povedzme, tak bude alternator menej zatazeny, o kvapocku, ale tocit sa bude tak ci tak, uhliky sa budu drat tak ci tak, zberne kefy tiez, len bude menej zatazeny...
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

Radšej dať viac času a rozmýšľať ako viac zarobiť... A nie šetriť na takýc chu*ovinách
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

svietit svietit svietit, osobne mi lezu na nervy audi ktore maju daylight-y a nesvietia im zadne svetla :(
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Bobr napísal:svietit svietit svietit, osobne mi lezu na nervy audi ktore maju daylight-y a nesvietia im zadne svetla :(
To je prave ucel denneho svietenia. Takto maju fungovat vsetky nove auta s dennym svietenim. Nevidim zmysel svietit aj vzadu za neznizenej viditelnosti. To, ze si niekto zvykol na auto, ktore svieti aj vzadu ma teraz problem. Vnima iba osvetlene auta. Tu sa proste ukazuje ako moze byt denne svietenie nebezpecne navykove.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ze setrit alternator, tak to ma dostalo :D V com konkretne si to setrenie predstavujes?
Fabo, Bobr: ja som si to doteraz ani velmi nevsimol, cez den zadne svetla aj tak nevyniknu a ked je sero, tak by mal kazdy sudny vodic zapnut aj zadne svetla.
jimmy_xp
King
King

Ono je to tak - obvod ma 2 vlastnosti, ktore na seba nadvezuju (nemusia) - prva z nich - automaticke rozsvietenie 10 sekund po nastartovani a dalej setrica funkcia - hlavne svetla svietia dajme tomu na 50% (este som to nemeral) - cez den ten rozdiel takmer vobec nevidno. Co sa tyka osvetlenia, tak nejde len o ziarovky vzadu a na znacke, ale vezmi si, ze ti svieti aj pristrojovka, ovladace ventilacie, ovladace okien, kontrolka svetla a podobne blbosti, ktore cez den svietit nemusia. Vezmi si najhorsi pripad, vyhori ti len taka posrata ziarovka na ovladani ventilacie. Napr. u mna sa to moc debilne meni - rozobrat celu stredovu konzolu. Alebo napriklad ziarovka v osvetleni pristrojovky - demontujeme volant, budiky a podobne zdlhave procesy. Ak by sme to cez den nechali vypnute, predlzili by sme zivotnost tym ziarovkam. Hovorim to preto, pretoze tie male ziarovecky mi uz vyhoreli a menit ich bolo hotove peklo !!!
//Gothar, nesmial by som sa tomu tak :) Poslednu dobu sa mi ludia coraz castejsie chodia stazovat, ze im auto blbne a podobne. Dojdem pozriet ze co je s tym, a vo vacsine pripadoch je na svedomi alternator - potreba repasu ! Dokial nebolo denne svietenie tak tych pripadov bolo omnoho, omnoho menej!
///Mimochodom,ak narazate na setrenie paliva, tak na to vobec nemyslim, tych par mililitrov za rok ma nespasi :wink:
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

sundevil napísal:To je prave ucel denneho svietenia. Takto maju fungovat vsetky nove auta s dennym svietenim. Nevidim zmysel svietit aj vzadu za neznizenej viditelnosti. To, ze si niekto zvykol na auto, ktore svieti aj vzadu ma teraz problem. Vnima iba osvetlene auta. Tu sa proste ukazuje ako moze byt denne svietenie nebezpecne navykove.
Tak to je čistá pravda. Zadné su mi síce ukradnuté (poriadne to ani nevidno), ale na predné som si úplne zvykol a keď ide z času na čas niekto bez svetiel, tak mám pocit, že to auto tam je odstavené a začnem sa naňho viac sústrediť.
Už sa teším, kedy nejaký ekomudrlant zruší svietenie a zase tu bude jazdiť každe druhé auto bez svetiel. :D To už radšej nech nesvieti nikto.

jimmy_xp: Tie opotrebované alternátory nie su opotrebované zo žiaroviek v prístrojovke, ale z toho, že každý si musí cez leto vychladiť vozidlo na príjemných 20 stupňov, pustiť si svoje 2500W P.M.P.O audio a cez zimu si vyhrievať všetko elektricky - od zrkadiel, cez sklá až po sedadlo pod zadkom.
jimmy_xp
King
King

To mas pravdu, energeticke naroky modernych automobiloch stupaju a stupaju. Skor som spominal tie debilne vymeny ziaroviek na nepristupnych miestach a podobne, ako spotrebu tych malych ziaroveciek v aute :wink: PS: Tie vykony PMPO (pro mentalne postizene obcany) predsa vieme ake v skutocnosti su :) Skor ta klima, topenie a podobne sracky zeru nehorazne energie...
Frikso
Darca
Darca

Ty sa opovažuješ krivo hovoriť o 2500W auto hifi? :D :mrgreen:
jimmy_xp
King
King

Frikso > Bozechran, autohifi magori su velice uznavani ludia. Kazdy nahoneny watt vykonu sa ceni. Staci mat skodofku 120cinu ftuningu s poriadnymi supvolfermi a kapacytorpicowole vzadu a cim viac huci znacka tym silnejsia je zostava :) Davam jednu slohovu pracu na pobavenie :)
//Frikso : riadne som sa pobavil na tom zero-music :smt059 :plus:
Frikso
Darca
Darca

To má taký výkon, že si tam musí dať kapacitor. Ale teraz je na trhu absolútna novinka od ZERO-MUSIC 2000 PRO, volá sa to denné počúvanie. To keď ti hrajú iba predné repráky a šetrí to energiu som počul..
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

suhlasim s Bobrom, skoda ze vzadu sa nesvieti, niekedy to fakt chyba.
a mohli by ludia prestat svietit s parkovackamy alebo park+hmlovky, nie je to imidz je to trapne. zvacsa takyto clovek nezapne stretavacky ani v sere ci v dazdi, len cumia, co blikas..

a hento setrenie alternatora.. moje auto ma 250tis. km a je tam povodne. Spotreba ? no comment..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Este dodam, ze svietenie aj zadnymi svetlami je povinne napriklad v tuneloch, tusim pred Sitinou je tabula, ze treba rozsvietit svetla. Je to z toho dovodu, aby svietili aj zadne svetla. Auta, ktore maju daylighty ako su Audi, BMW, Mercedes..., tak ludia maju tieto svetla pustene na auto, takze svetelny senzor hned po prijazde tunela rozsvieti normalne xenony + zadne svetla.
prometeus
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa prometeus »

Kukni si pekne spracovanú stránku o svietení. Je síce zameraná hlavne na LED, ale aj tak sa oplatí kuknúť. Stránka je www.svietenie.sk
Napísať odpoveď