Zdravím,
mám mac, na ňom dual boot na win. Mám externý hdd, ako ho najlepšie naformátovať aby sa dal využívať pre obe.
Odporúča sa FAT32 to vedia vraj čítať/zapisovať obe OS, ale to má svoje obmedzenia ako 4gb max file size.
Mac vraj vie čítať NTFS ale nevie zapisovať.
Ako je to s mac file systems to neviem.
Otázka, máte s týmto niekto skúsenosť? Je dobré dať proste FAT32? Alebo je možno dobré vytvoriť, čo ja viem tri partície na externom hdd, jednu pre win, jednu pre mac a medzi nimi nejakú menšiu fat32 pre obe cez ktorú by sa možno dalo transferovať medzi nimi?
Any ideas?
Ako najlepšie naformátovať ext. hdd pre mac+pc
Re: Ako najlepšie naformátovať ext. hdd pre mac+pc
Ak pouzivas Mac OS novsi ako 10.6.5 a Windows novsi ako XP SP2, tak vyber exFAT. Ten plne podporuju oba systemy a nema obmedzenie velkosti suboru (teda, ma, par PiB).
Suuuuper, ďakujem. A dá sa tak naformátovať hocijaký externý hdd, alebo musí mať nejakú vlastnosť.amozoneSK napísal:Ak pouzivas Mac OS novsi ako 10.6.5 a Windows novsi ako XP SP2, tak vyber exFAT. Ten plne podporuju oba systemy a nema obmedzenie velkosti suboru (teda, ma, par PiB).
Napr. tento je podľa mňa fajn, podľa popisku by som povedal, že by to aj mohol podporovať, je NTFS, ale je tam spomenuté "preformátovanie", len nie je jasné že preformátovanie na čo. Tak preto tá moja otázka či sa bežný externý hdd dá preformátovať na hocičo, alebo je v tom háčik.
ja som na maca kupil Tuxera NTFS. teraz mozem pouzivat externy hadr rovnako ako s widlami
No jo, ale na čo nejaký extra soft ak sa to dá vyriešiť formátovaním. 
//autoeditácia príspevku (04 Dec 2014, 8:34)
Ok ešte edit pre chytrolínov ako ja, ak budete inštalovať win na mac cez BCamp, tak ehm z externého hdd vám to nenabootuje, ani s SDkarty, fakt to pôjde len z USB, takže to ani nemusíte skúšať, skúsil som to za vás.. do pizze pizzovej
//autoeditácia príspevku (04 Dec 2014, 8:34)
Ok ešte edit pre chytrolínov ako ja, ak budete inštalovať win na mac cez BCamp, tak ehm z externého hdd vám to nenabootuje, ani s SDkarty, fakt to pôjde len z USB, takže to ani nemusíte skúšať, skúsil som to za vás.. do pizze pizzovej