Ako odist zo zamestnania co najskor ?
Ako odist zo zamestnania co najskor ?
Ahojte,
keby som chcel odist zo zamestnania, viem ze je tam vypovedna lehota. No da sa odist skor bez toho aby som sebe nejakym sposobom uskodil ?
Napriklad ak porusim pracovnu disciplinu tym, ze par dni bez vysvetlenia nepridem do prace, hrozia mi zato nejake sankcie ?
Alebo je nejaky iny sposob ako cim skor odist z prace, ak by som chcel ?
Viem ze mi zamestnavatel urcite nepodpise ziadnu dohodu o tom, ze by ma pustil skor, preto hladam ine sposoby.
Niekde som cital, ze za porusenie pracovnej discipliny moze zamestnavatel pozadovat aj nejaku nahradu skody pripadne aj usly zisk. Neviem ci to je ale pravda.
keby som chcel odist zo zamestnania, viem ze je tam vypovedna lehota. No da sa odist skor bez toho aby som sebe nejakym sposobom uskodil ?
Napriklad ak porusim pracovnu disciplinu tym, ze par dni bez vysvetlenia nepridem do prace, hrozia mi zato nejake sankcie ?
Alebo je nejaky iny sposob ako cim skor odist z prace, ak by som chcel ?
Viem ze mi zamestnavatel urcite nepodpise ziadnu dohodu o tom, ze by ma pustil skor, preto hladam ine sposoby.
Niekde som cital, ze za porusenie pracovnej discipliny moze zamestnavatel pozadovat aj nejaku nahradu skody pripadne aj usly zisk. Neviem ci to je ale pravda.
Re: Ako odist zo zamestnania co najskor ?
co pise tvoja pracovna zmluva?
Ano, moze sa sudit s tebou napriklad za to, ze len tak neprides do prace. Pocul som o pripade, ze clovek sa opil, nafukal, hodinova vypoved a isiel do novodohodnuteho zamestnania.
Takéto vypitie alkoholu a následné nafúkanie tiež nie je dobrý spôsob, i keď najrýchlejší určite. Budúci zamestnávateľ si môže vyžiadať referencie od prechádzajúceho zamestnávateľa a keď tam bude uvedené hrubé porušenie pracovnej disciplíny z dôvodu požitia alkoholu, tak to nebude dobrý obraz o tebe.
To ano. Ale pisal som, ze uz bola podla pribehu vopred dohodnuta praca. Ja by som to nerobil, lebo raz sa to moze otocit proti mne.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
sú dve možnosti:
1) máš v zmluve stanovené aké sankcie ťa čakajú ak porušíš výpovednú lehotu. Môže to byť celkom drahé, ak si tam zamestnávateľ ustanovil nejakú náhradu škody ktorú mu tým spôsobíš
2) nemáš nič také v zmluve spomenuté. Potom platí zo zákona, že zamestnávateľ má nárok na tvoj mesačný zárobok
ešte pred výpoveďou sa môžete ale dohodnúť, že skončíte pracovný pomer dohodou. A v takom prípade si dohodujete aj dlžku vypovednej lehoty, ktorá nemusí byť ani žiadna. Záleží od zamestnávateľa nakoľko je benevolentný voči tebe. Ak aj na výpovednej lehote trvá z nejakého dôvodu, veľa ľudí to rieši PN-kou (nie zrovna legálna cesta, hlavne pre lekára čo ti ju vypíše) alebo vyčerpaním zvyšnej dovolenky.
a potom je ešte možnosť ktorú som využil aj ja po dohode s mojím zamestnávateľom keď som menil prácu a chcel som odísť skôr. On ma skôr nemohol pustiť, lebo ma mal na nejaký program a mal príspevok od štátu za vytvorené pracovné miesto, ktoré ale musel udržať dva roky inak by vracal tie peniaze. Chýbalo mi do tých dvoch rokov asi mesiac a pol, ale ja som chcel odísť hneď. Vtedy sme sa dohodli že papierovo u neho budem stále zamestnaný ešte ten mesiac a pol, ale chodiť budem už do novej práce. Zo zákona môžeš byť na trvalý pomer u viacerých zamestnávateľov. Jediný problém je, že potom budeš mať nedoplatok na daniach (lebo za tie dva mesiace som nebral plat keď som v tej práci nebol, ale papierovo som mal minimálnu mzdu zo zákona, z ktorej bolo treba odviesť daň) a tie dva mesiace ťa niečo výjdu. Určite je to lacnejšie riešenie ako porušiť výpovednú a zrieknuť sa celého mesačného platu. Celá finta bola v prerobení zmluvy kde sa upravilo že budem dostávať výplatu na ruku (aby bolo jednoduchšie účtovať tie fiktívne výplaty) a že sa mi mzda upravuje na minimálnu
1) máš v zmluve stanovené aké sankcie ťa čakajú ak porušíš výpovednú lehotu. Môže to byť celkom drahé, ak si tam zamestnávateľ ustanovil nejakú náhradu škody ktorú mu tým spôsobíš
2) nemáš nič také v zmluve spomenuté. Potom platí zo zákona, že zamestnávateľ má nárok na tvoj mesačný zárobok
ešte pred výpoveďou sa môžete ale dohodnúť, že skončíte pracovný pomer dohodou. A v takom prípade si dohodujete aj dlžku vypovednej lehoty, ktorá nemusí byť ani žiadna. Záleží od zamestnávateľa nakoľko je benevolentný voči tebe. Ak aj na výpovednej lehote trvá z nejakého dôvodu, veľa ľudí to rieši PN-kou (nie zrovna legálna cesta, hlavne pre lekára čo ti ju vypíše) alebo vyčerpaním zvyšnej dovolenky.
a potom je ešte možnosť ktorú som využil aj ja po dohode s mojím zamestnávateľom keď som menil prácu a chcel som odísť skôr. On ma skôr nemohol pustiť, lebo ma mal na nejaký program a mal príspevok od štátu za vytvorené pracovné miesto, ktoré ale musel udržať dva roky inak by vracal tie peniaze. Chýbalo mi do tých dvoch rokov asi mesiac a pol, ale ja som chcel odísť hneď. Vtedy sme sa dohodli že papierovo u neho budem stále zamestnaný ešte ten mesiac a pol, ale chodiť budem už do novej práce. Zo zákona môžeš byť na trvalý pomer u viacerých zamestnávateľov. Jediný problém je, že potom budeš mať nedoplatok na daniach (lebo za tie dva mesiace som nebral plat keď som v tej práci nebol, ale papierovo som mal minimálnu mzdu zo zákona, z ktorej bolo treba odviesť daň) a tie dva mesiace ťa niečo výjdu. Určite je to lacnejšie riešenie ako porušiť výpovednú a zrieknuť sa celého mesačného platu. Celá finta bola v prerobení zmluvy kde sa upravilo že budem dostávať výplatu na ruku (aby bolo jednoduchšie účtovať tie fiktívne výplaty) a že sa mi mzda upravuje na minimálnu
-
p4ra
Redeemer
Ak sa nemylim, hrube porusenie pracovnej moralky ide aj na urad prace a vezie sa s tebou dost dlho. Cize, ak si buduci zamestnavatel pyta referencie aj odtial, najde si to.
p4ra, vedel by si uviesť aj nejaký zdroj tvojho tvrdenia? Zaujíma ma to a skúšal som aj hľadať, no nič som nenašiel, že by sa takéto veci hlásili úradu práce. Takisto neviem o tom, že by tieto informácie poskytoval úrad práce. Keď sa chceš zaevidovať na úrad práce, tak v žiadosti udávaš spôsob ukončenia pracovného pomeru, takisto prikladáš kópiu skončenia pracovného pomeru a tam je uvedený aj dôvod, ale že by tieto skutočnosti poskytovali zamestnávateľom, o tom som nepočul. Viem, že si zamestnávateľ môže overovať referencie priamo u tvojho predchádzajúceho zamestnávateľa. Je teda bežné, že pri prvom pohovore uvádzaš kontakt na predchádzajúceho zamestnávateľa.
-
p4ra
Redeemer
pinco, rad by som, ale neviem (preto som napisal, ak sa nemylim). Ale este ked som davnejsie pracoval pred jednu banku, tak nam toto tvrdili z HR, ked tam vznikli interne, zmeny, ktore sa ludom nepacili a chceli masivne odist. Mozno nas chceli len postrasit, mozno nie. Je mozne, ze to bol nezmysel.
Podla mna sa jedna o pripad, ak si zamestnavatel hlada potencionalnych zamestnancov priamo cez urad prace. Vtedy by si taketo informacie o uchadzacoch mohol zistovat prave na urade. Nemyslim si, ze tento typ informacii spada pod zakon o ochrane osobnych udajov, minimalne nie v pripade situacie zamestnavatel - urad - uchadzac o zamestnanie a hladanie si prace cez nich, akoze samozrejme, ze by to nemala uradnicka rozpravat pri kavicke nejakej susede a podobne. (Silne pochybujem, ze by vam uradnicky taketo veci povedali len tak do telefonu, proste nejaky ten komunikacny kanal urad - zamestnavatel tam musi byt vytvoreny na lepsej urovni. Rovnako preverovanie referencii funguje aj v tej sukromnej sfere, ze tam musia byt vytvorene nejake nadstandardne vztahy, napr. ze si toho cloveka preverujem u jeho byvaleho zamestnavatela na HR, kde robi moju spoluziacka zo skoly a podobne. Tiez je dost bezne, ze ked tie vztahy vytvorene nie su a clovek sa len tak snazi dopatrat referencii, tak sa k nicomu nedostane, pretoze to druhu stranu nezaujima "ten clovek tu uz nerobi" a tym to pre nich konci).
Preco ste sa rozhodli skoncit v predchadzajucom zamestnani je uplne standardna otazka asi na kazdom pohovore. Tiez sa bezne overuju referencie, facebook, google...najma ak sa jedna o zaujimavu prac. poziciu a niekedy je to dost velky rozdiel medzi tym, co vam ten clovek povie a potom co na vas vyskoci z jeho FB uctu. Takze na toto by som si daval pozor.
Ukoncit pracovny pomer sa da dohodou oboch stran, okamzitym skoncenim prac. pomeru. Myslim si, ze ked v takejto situacii prichadza zamestnanec za zamestnavatelom, tak ten mu nema preco nevyhoviet. Najma ak sa jedna o naliehavu ziadost. Je vyhodnejsie sa toho zamestnanca zbavit okamzite na jeho ziadost, ako si ho tam nechat dalsie 3 mesiace...netusim aky poda prac. vykon, riskujem velky narast kontraproduktivneho spravania, sirenie tejto "demotivacie" na dalsich v danom tíme a este vacsie prusery.
Preco ste sa rozhodli skoncit v predchadzajucom zamestnani je uplne standardna otazka asi na kazdom pohovore. Tiez sa bezne overuju referencie, facebook, google...najma ak sa jedna o zaujimavu prac. poziciu a niekedy je to dost velky rozdiel medzi tym, co vam ten clovek povie a potom co na vas vyskoci z jeho FB uctu. Takze na toto by som si daval pozor.
Ukoncit pracovny pomer sa da dohodou oboch stran, okamzitym skoncenim prac. pomeru. Myslim si, ze ked v takejto situacii prichadza zamestnanec za zamestnavatelom, tak ten mu nema preco nevyhoviet. Najma ak sa jedna o naliehavu ziadost. Je vyhodnejsie sa toho zamestnanca zbavit okamzite na jeho ziadost, ako si ho tam nechat dalsie 3 mesiace...netusim aky poda prac. vykon, riskujem velky narast kontraproduktivneho spravania, sirenie tejto "demotivacie" na dalsich v danom tíme a este vacsie prusery.
Ephramko, žiadne nadštandardné vzťahy nemusia byť vytvorené na to, aby si zamestnávateľ overil potenciálneho zamestnanca. Už sa mi stalo, že pri pohovore som udával kontakt na predchádzajúceho zamestnávateľa a ten do firmy normálne volal a pýtal sa na mňa. Myslím, že takéto overovanie nie je nijak výnimočné a stretol som sa s tým viackrát, či už osobne, alebo moji známi.
jasne ze sa bezne overuje v predch robote.
Treba nabrat odvahu a ist rovno za head of HR a s nim sa narovinu porozpravat ake su moznosti a nakolko su ustretovi.
Treba nabrat odvahu a ist rovno za head of HR a s nim sa narovinu porozpravat ake su moznosti a nakolko su ustretovi.
Samozrejme, ze si budem pytat kontakty na predchadzajuceho zamestnavatela a overovat si referencie uchadzaca aj bez vytvorenych vztahov. Ale chcel som tym povedat, ze to este nie je zaruka toho, ze sa so mnou aj niekto bude chciet bavit o tom konkretnom uchadzacovi. Pripadne sa naskyta aj otazka, do akej miery su tie referencie relevantne. Predsa len mi ich podavaju ludia, s ktorymi uchadzac XY rokov pracoval a asi si s nimi vytvoril nejake vztahy...takze ho mozu vychvalit alebo potopit. S takymito situaciami treba pocitat.pinco napísal:Ephramko, žiadne nadštandardné vzťahy nemusia byť vytvorené na to, aby si zamestnávateľ overil potenciálneho zamestnanca. Už sa mi stalo, že pri pohovore som udával kontakt na predchádzajúceho zamestnávateľa a ten do firmy normálne volal a pýtal sa na mňa. Myslím, že takéto overovanie nie je nijak výnimočné a stretol som sa s tým viackrát, či už osobne, alebo moji známi.
Mal som zmluvu na jeden rok. Tato zmluva bola od 1.7.2015 na jeden rok. Dali mi uz podpisat zmluvu na neurcito od 1.7.2016.
Keby som chcel dat vypoved napriklad v polovici juna, nebude nejaky problem s tym, ze som uz podpisal zmluvu, ktora plati od 1. jula ?
Keby som chcel dat vypoved napriklad v polovici juna, nebude nejaky problem s tym, ze som uz podpisal zmluvu, ktora plati od 1. jula ?
-
AllGoneDead
Medium Star
Myslim, ze to sa berie ako keby si dostal novu zmluvu, teda nemusis nastupit. Ale problem by to bol, nakolko tato zmluva ti plati do 1.7.2016 teda 30.6.2016 mas posledny pracovny den, vypovedna lehota je 1 mesiac ak si v zamestani 1 rok. taktiez vypovedna lehota zacina platit od 1. dna nasledujuceho mesiaca, t.j. ak das teraz vypoved, tak vypovedna lehota ti zacne plynut az od juna. Takze by asi bolo vyhodnejsie nedavat vypoved, ale pockat do jula a "nenastupit" / povedat ze koncis. Vecer, alebo zajtra sa na to este pozriem ci to je fakt tak ako som pisal.
No ale ked som uz tu zmluvu, ktora plati od 1.7. podpisal ? Ajtak si myslis, ze by som mohol proste 30.6. povedat ze koncim, ze 1.7. uz nepridem ? Nezda sa mi to nejak, kedze som tu zmluvu podpisal tak som tym vyjadril ze suhlasim, nie ?
No podľa mňa je dôležitý práve ten dátum, kedy zmluva nadobúda právoplatnosť. Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý je dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce. Podpísanie pracovnej zmluvy neznamená automaticky vznik pracovného pomeru. Čiže pracovný pomer ti končí 30.06.2016 o 23:59. Tým, že na druhý deň nenastúpiš do práce nesplníš podmienku uvedenú v pracovnej zmluve a tým pádom ani žiadny pracovný pomer nevzniká. Dobre si však pozri zmluvu, či je tam uvedené, že je na dobu určitú a že naozaj končí 30.06.16. Ak áno, žiadna výpovedná lehota ti neplynie a ty si od 01.07.2016 slobodný ako vták.
Aj ja si myslím, že by nemal byť problém. Aj ja mám pocit, že samotný pracovný pomer začína až prvým dňom nastúpenia do práce, vopred podpísaná pracovná zmluva sa dá písomne vypovedať ešte pred nástupom do práce. Ale podľa §19 môže aj sám zamestnávateľ odstúpiť od zmluvy, ak nenastúpiš v prvý deň pracovného pomeru.
Ak sa chceš zachovať fér voči svojmu zamestnávateľovi, urob tak čím skôr, aby sa stihol zariadiť a nájsť si za teba náhradu.. ale to už závisí od vzájomných vzťahov.
Ak sa chceš zachovať fér voči svojmu zamestnávateľovi, urob tak čím skôr, aby sa stihol zariadiť a nájsť si za teba náhradu.. ale to už závisí od vzájomných vzťahov.
-
AllGoneDead
Medium Star
Pise sa, ze ak nenastupis v prvy pracovny, tak zamestnavatel moze odstupit od zmluvy o zaestnancovi som si nic nevsimol, preto si myslim, ze zamestnanec moze odstupit pred dnom nastupu. Inak, aku mas skusobnu dobu?
Rad by som sa zachoval fer voci zamestnavatelovi, ale bohuzial skor ako polovica juna nebudem vediet ci budem mat novu pracu alebo nie, takze dovtedy nechcem nic hovorit.
Ale este jedna vec, ono to ani tak nie je nova zmluva, ta od 1.7.2016, je to len dodatok v ktorom sa pise len o zmene na dobu neurcitu s ucinnostou od 1.7.2016.
Skusobna doba bola tri mesiace pri nastupe.
Ale este jedna vec, ono to ani tak nie je nova zmluva, ta od 1.7.2016, je to len dodatok v ktorom sa pise len o zmene na dobu neurcitu s ucinnostou od 1.7.2016.
Skusobna doba bola tri mesiace pri nastupe.