Ako preveriť kvalitu kódera
Ako preveriť kvalitu kódera
Mam grafikom navrhnutý webdizajn a potreboval by som ho nakódovať a pridať do neho nejaké funkcie. Našiel som si pár freelancerov, posielajú mi referencie no zaujímalo by ma ako viem ako lajk preveriť kvalitu ich kódu ? Kedysi dávno som použival stranku https://validator.w3.org/ má to nejaký zmysel aj dnes ? Lebo čo som pozeral stránky niektorých väčších spoločností ani tie niesu 100% validné a verím že tie si vedia zaplatit profesionalne agentúry.
Re: Ako preveriť kvalitu kódera
ty ako laik to tazko posudis.. validator moze nejake chyby odhalit, ale neviem ci dokazes posudit, ze ci su to drobnosti alebo mega fail.... jedine mozes tie weby otestovat, napriklad ich pozres na roznych prehliadacoch, potom testovat responzivitu tak, ze budes len zmensovat okno prehliadaca a vsimat si ze ci sa to sprava v pohode a nie je to nejake rozhadzane (aj refresh skusit pri tom). treba davat pozor aj na "sablonovych" majstrov, ktori len zakupia temu od niekoho tu napoja na wordpress a potom sa tym hrdia ze toto je ich referencia ..
ale skor si najdi nejakeho znameho, co ti pomoze tu kvalitu posudit.. a maly hint, za kvalitu sa plati..
ale skor si najdi nejakeho znameho, co ti pomoze tu kvalitu posudit.. a maly hint, za kvalitu sa plati..
V prvom rade schopneho kodera, ktory si ceni svoj cas a robi projekty full-time freelance nenajdes za <10-15e/hod. Sanca potom vsak je, ze dostatocnu kvalitu aj dostanes. HTML validator je ok, ale deravy kod s nim nezistis (aj ked pokial niekto nevie urobit ani HTML, tak zvysok bude najskor tiez trash). Pokial sa jedna o vacsi projekt, tak si mozes nechat vypracovat male zadanie a to si nechaj zhodnotit niekym, koho povazujes za "dostatocne kvalitneho" (ten by mal byt schopny to zadanie aj navrhnut). Ak chces ale iba zbuchat nejaku blogo-portfolio-about stranku, tak to je pravdepodobne jedno a len si nechaj niekym prebehnut tie referencie a dufaj, ze to bude v pohode 
Pre laika veru ťažké, ale za mňa nejako takto:
1. referencie - nech predvedie nejaký podobne zložitý web
2. cena - určite neísť nasilu po najlacnejšom. Najlacnejší sú väčšinou študenti (často len strednej školy), ktorí začínajú
3. vzdelanie a roky praxe - treba pozrieť cv
4. intuícia
+ skúsiť vyjednať malú zálohu a dozerať na agilný vývoj (dodanie hotových častí v krátkych intervaloch). Tak si rýchlo overíš, či sa to uberá dobrým smerom a či má zmysel pokračovat. Určite nedoporučujem waterfall prístup pri takýchto veciach (tzn. že zadáš zadanie a o mesiac ti ho pošle hotové s množstvom chýb).
1. referencie - nech predvedie nejaký podobne zložitý web
2. cena - určite neísť nasilu po najlacnejšom. Najlacnejší sú väčšinou študenti (často len strednej školy), ktorí začínajú
3. vzdelanie a roky praxe - treba pozrieť cv
4. intuícia
+ skúsiť vyjednať malú zálohu a dozerať na agilný vývoj (dodanie hotových častí v krátkych intervaloch). Tak si rýchlo overíš, či sa to uberá dobrým smerom a či má zmysel pokračovat. Určite nedoporučujem waterfall prístup pri takýchto veciach (tzn. že zadáš zadanie a o mesiac ti ho pošle hotové s množstvom chýb).