pls dajte nejaku radu ako prezit cca 5 hodin v buse zo ZA do BRNA (ide cez bratislavu ) viem, neni to moc, ale autobusy moc nemusim. Minule som skusal kinedryl - celkom dobre funguje, vobec mi nebolo zle, len ma na konci cesty priserne bolela hlava
teraz idem kupit coca-colu a hodim do seba 1-2 tabletky no nvm nvm...
Skús si ju nejako skrátiť. Počúvaj hudbu, pozri si film alebo čítaj nejakú knihu, časopis- pokiaľ ti to teda nespôsobuje nevoľnosť. Ak ti býva zle, skús sa najesť niečoho ľahkého. Mne bývalo dosť dlho zle pri dlhých cestách autom a bolo to z hladu.
No mne bývalo v autobusoch často zle, no nejak som z toho vyrástol. Rozhodne neodporúčam nič čítať ani pozerať! Kinedril si radšej vezmi, z toho hlava nebolí, zrejme ťa bolela z niečoho iného. Pusti si nejakú muziku a maj zatvorené oči, relaxuj. Tak dobre oklameš zmysly a organizmus si nebude myslieť, že si v pohybe, hoci sa v skutočnosti nehýbeš (sedíš), pretože práve toto vyvoláva nevoľnosti. Ideálne je tiež nevyzerať veľmi z okien a hlavne mať pootvorené okienko. Ver mi, niekedy som nemohol precestovať 30 km bez tak už viem, čo zaberá
jj citanie a nesustredenie vyvolava nevolnost v tom zmysle ze telo citi pohyb ale ty ho nevnimas bo si zahladeny do knihy. Skor si skus sadnut dopredu k vodicovi teda ne k vodicovi ale do prednych sedadiel bo keby si si k nemu sadol zle by sa mu soferovalo .
zaxman ... neveis si predstavit ako bohovo sa ide do Brna vlakom ((skusil som to raz, nabuduce, az ked sa budem moc nudit)) vzdy to mas najmenej na jeden prestup + nedela = milion ludi z celeho slovenska sa stahuje do BA, Brna a Phy ...
inak k teme moc neporadim, ponevac mi v dopravnych prostriedkoch zle nebyva ... skor mam problem obsedet na tych krutych sedackach s akutnym nedostatkom miesta na nohy ... a mne osobne nic neskrati cest lepsie ako cumenie do krajiny a pocuvanie muziky ...
Ak ti býva zle, samozrejme je lepšie sadnúť si niekam dopredu + poistiť to kinedrilom. Imho nie je nič trápnejšie ako sedieť dogrcaný v autobuse.
Na spríjemnenie cesty je najlepšia voľba počúvanie hudby, alebo ja som si nahádzal do mobilu pár filmov a pozeral, síce malá obrazovka, ale postačí. Vyložil som si nohy na sedadlo predomnou a poprípade len tak čumel von.
ak ti býva zle - tak isto nečítaj, ale sa práve pozeraj von - nevoľnosť v autobusoch býva spôsobená tým, že mozog dostáva signály o pohybe tela (zrýchlenie a pod.), no oči mu tvrdia opak (keď si čítaš).
ked ti byva zle daj si Kinedril. kym som bol maly a byvalo mi zle toto pomahalo vzdy...
asi mam vyhodu v tom, ze do 5 minut v autobuse som schopny zaspat... neviem ake ucinne latky ma kinedril, alebo nieco podobne ale myslim, ze by to bola vyhra aj pre teba: zaspis hned za domovskym mestom a das sa zobudit na mieste urcenia.
Ak bude v autobuse TV tak skús jednoducho pozerať film - nevyvoláva to ten opisovaný efekt ako pri čítaní a ak budeš mať šťastie a bude to nejaká blbosť, tak aspoň hneď zaspíš. Ja osobne som teda tiež prípad, ktorý do 10 minút bez akýchkoľvek prostriedkov zaspí či som v buse, aute, lietadle alebo vlaku.
5hodin je dlha cesta? , ja ze to bude nejakych 15-20
Ja zvacsa hlavne citam rozne casaky, co si kupim dopredu proste co ta bavi citat, alebo nejaku knihu a potom pocuvam hudbu alebo spiim ked to ide
Ak býva niekomu v autobuse zle, zaručene pomáha pozerať dopredu. V osobnom aute to nie je problém, v autobuse si treba sadnúť dopredu.
Samozrejme, sú aj také prípady, ktorým nepomôže nič a aj tak sa dogrcajú.
Aj kinedryl je dobrá vec, mne vždy zabral.
Inak, ešte poznámka na záver, to "bývania zla" zla v buse či aute postupne odchádza vekom, takisto ako prichádza. Keď som bol malý, tak mi nebývalo zle (do 7-8 rokov ), potom začalo a teraz prestáva (18).