Ako sa efektívne učiť cudzí jazyk? (Tipy, skúsenosti)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
BencY
Amateur
Amateur

Ako sa efektívne učiť cudzí jazyk? (Tipy, skúsenosti)

Príspevok od používateľa BencY »

Čaute,

využívam čas v karanténe najmä na učenie nemeckého jazyka. Chcem sa opýtať, ako sa učíte cudzí jazyk vy, či klasicky z nejakej učebnice alebo záživnejšou formou napr. pozeraním seriálov, počúvaním hudby, prekladaním si fráz z článkov na tému, ktorá Vás zaujíma atď?

Mne sa zatiaľ osvedčilo to druhé ale rád si prečítam Vaše tipy, ako ste dosiali prípadne plynulú reč v nejakom jazyku. Nemôžem síce moc posúdiť ako je tá forma učenia efektívna, nakoľko ešte by som sa asi neodvážil s niekym viesť nejaký hlboký rozhovor.

Do toho, keď robím niečo monotónne v byte, napr varím, tak si pustím nejaké nemecké video na Youtube a pasívne to počúvam.

Zaujíma ma aj ako pozeráte filmy/seriály, či bez tituliek alebo s nimi? Prípadne či v danom jazyku alebo v slovenčine? Skúšal som pozerať aj seriál so SK titulkami ale vôbec som sa nesústredil na to, čo sa tam reálne hovorí, proste som vnímal len titulky.
- Čo v takom prípade, ak väčšine fráz, slov ešte nerozumiem (Možno tak 25% rozumiem.), má význam pozerať takýmto štýlom nejaký seriál a vlastne ani poriadne nevedieť o čo tam ide?
fildinko
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako sa efektívne učiť cudzí jazyk? (Tipy, skúsenosti)

Príspevok od používateľa fildinko »

BencY napísal:Zaujíma ma aj ako pozeráte filmy/seriály, či bez tituliek alebo s nimi? Prípadne či v danom jazyku alebo v slovenčine? Skúšal som pozerať aj seriál so SK titulkami ale vôbec som sa nesústredil na to, čo sa tam reálne hovorí, proste som vnímal len titulky.
Ono ide o to že niektoré veci sa inak hovoria ako sa v skutočnosti myslia. To znamená že v seriály sa povie dlhá veta ale po slovensky je to preložené inak. Nieje to preklad doslova, ale aby to malo význam.

Ja osobne sa snažím zlepšiť v angličtine tak že mám zapnuté anglické titulky. Všímam si aké časy používajú a takisto ako sa konkrétne slová píšu. Často viem niečo povedať, ale nie napísať.

Snažím sa na to sústrediť. Ale to isté aj keď pozerám nejaké video na Youtube. Tam ale väčšinou idem bez tituliek.

Každopádne, veľa šťastia.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja som sa velmi zlepsil v anglictine ked som pozeral serialy s anglickymi titulkami. Na to vsak musis mat vybudovanu dostatocnu slovnu zasobu, aby si pochopil kontext. Ked prekonas tuto hranicu, tak by to uz malo ist rychlo.
A ako sa k tomu dopracovat? Mne pomohli dvojjazycne knihy, kde mas na jednej strane anglicky text a na druhej to iste v slovencine/cestine. Tym padom hned vidis cele vety a ich vyznam.
Pripadne ak mas nejake hobby, zacni sledovat anglicke stranky, ktore sa tomu venuju. Tym si rozsiris slovnu zasobu a nebudes to ani brat ako ucenie cudzieho jazyka.
PS: serial je dobry kvoli tomu, ze mas vela dialogov s rovnakym prizvukom na ktory si postupne zvyknes a potom tym hercom rozumies viac.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Presne tak, na začiatok si treba rozšíriť slovnú zásobu, učiť sa postupne slovíčka, môžeš pozerať nemecké tv stanice, ak máš možnosť.
Čítať si dvojjazyčné knihy, viem, že v angličtine je ich v knižniciach plno, v nemčine toho bude už asi pomenej, ale možno sa nájdu. Počúvať nemecké podcasty, ale to asi až neskoršie.
Dobrá je aj konverzácia, lebo až vtedy zistíš, že síce všetkému rozumieš, ale to je jedna vec a druhá je rozprávať a tvoriť vety za pochodou, kedy naozaj zistíš akú máš slovnú zásobu, cvičenie je proste matka múdrosti.

Postupne sa naučíš rôzne pikošky, ako sú niektoré slovenské slová podobné tým nemeckým. Napr. včera som si pozeral jedno video a rakúska nemčina sa samozrejme dialektom a používanými slovami úplne líši od klasickej spisovnej nemčiny a také slovíčko "Heisl" znamená presne to isté ako aj u nás, až na to, že u nás má skôr vulgárny význam a v rakúskej nemčine znamená malý domček a samozrejme to isté ako u nás teda wc/hajzel :) a zlého človeka, teda hajzla. Takže rakúske slovíčko ten hajzel. Prevzali sme ho a ani o tom nevieme.

Prípadne, ale to už odbočujem, kto by povedal, že Kežmarok, slovenske mesto je vlastne pomenovanie trhu so syrmi "Käsemarkt", lebo kedysi, nie tak dávno 1918, bol celý Spiš nemecký, až kým nemcov nevysťahovalo československe vojsko a väčšina potom odišla do Bavorska, ale to už som moc odbočil.
Prioritas
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Prioritas »

všetko tam maš vysvetlene - ako sa učiť jazyky všeobecne + je to v nemčine
https://www.youtube.com/channel/UCCAI6j ... 2-jaLPqLUQ
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ja by som okrem pasivneho pocuvania pridal aj nejake pisanie. ci uz najdes nejake lekcie na internete alebo sa budes zapajat do nemeckych diskusii(napr nemecka sekcia na reddit). pretoze pri pozerani serialov nadobudnes pocit, ze sa zlepsujes, ale skladat tie vety v realnom case a bez stylistickych chyb byva problem. samozrejme na precvicenie tohoto je najlepsie si najst niekoho s kym v cudzom jazyku mozes komunikovat.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

A čo DUOLINGO?
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Duolingo som skúšal a IMO je to fajn na učenie sa slovnej zásoby, ale v momente, keď si schopný ako-tak porozumieť jednoduché vety z médií (pokojne aj tie určené pre ľudí učiacich sa jazyk, príp. detské knižky a neskôr filmy a seriály), je omnoho zaujímavejšie sústrediť sa na reálny obsah ako na random vety, čo ti ponúka duolingo.

Ale na prvých zopár týždňov je to super vec.
Napísať odpoveď