ako sa pohnúť ďalej s programovaním vo voľnom čase?
-
strejdabob
Amateur
ako sa pohnúť ďalej s programovaním vo voľnom čase?
potreboval by som nejakú inšpiráciu, ako si nájsť niečo (nejaký projekt), čo by som kódoval doma for fun... proste v škole (odbor podobný informatike, viac zameraný na priemyselné systémy) mi to nestačí, programovanie mi celkom ide a baví ma to... väčšinu toho, čo viem som sa naučil sám doma z kníh, ale vždy je to ten istý príbeh...
začnem s nejakým jazykom, spravím si tam všetky príklady na konci kapitoly, baví ma to, ale akonáhle dokončím učebnicu, neviem, čo ďalej... nenapadá ma nič zmysluplné, čo by som si len tak programoval... proste neviem ako sa pohnúť ďalej
najlepšie by bolo, keby som sa zapojil do nejakého možno skupinového projektu, alebo mal by som nejakú brigádu, kde by som jednoducho dostával úlohy, ale brigáda je teraz dosť nemožná
nejaké rady?
začnem s nejakým jazykom, spravím si tam všetky príklady na konci kapitoly, baví ma to, ale akonáhle dokončím učebnicu, neviem, čo ďalej... nenapadá ma nič zmysluplné, čo by som si len tak programoval... proste neviem ako sa pohnúť ďalej
najlepšie by bolo, keby som sa zapojil do nejakého možno skupinového projektu, alebo mal by som nejakú brigádu, kde by som jednoducho dostával úlohy, ale brigáda je teraz dosť nemožná
nejaké rady?
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: ako sa pohnúť ďalej s programovaním vo voľnom čase?
Hovorí ti niečo FPGA ? VHDL ?
Toto je veľmi vzostupujúca oblasť. Priame využitie v priemysle. Autá, letecká, vesmírna elektronika.
Toto je veľmi vzostupujúca oblasť. Priame využitie v priemysle. Autá, letecká, vesmírna elektronika.
-
strejdabob
Amateur
ja sa týmto smerom veľmi uberať nechcem
ale ja som tú otázku nemyslel tak, že čo nové by som sa mohol učiť, ale tak, že ak sa už niečo naučím, tak čo s tým ďalej... ako sa napr. pripojiť k nejakým opensource projektom, alebo nejaké vlastné skúsenosti a tipy, ako sa dostanete k projektom mimo školy... vlastne chcel by som robiť na niečom užitočnom, pri čom by som sa aj ja zdokonalil v programovaní... mňa nebaví robiť niečo nepraktické, bez využitia (a teraz vôbec nemám na mysli, že nechcem robiť na niečom, čo nezarobí) alebo niečo, čo už nejaký program rieši a rieši to oveľa lepšie... a vlastné nápady veľmi nemám a ak áno, tak príliš nereálne (trebalo by na to tím ľudí a pod.)
vlastne som sa v škole naučil C, potom veci ako HTML, CSS (čo som nenávidel) + PHP, JavaScript, MySQL a celkovo návrh databáz - to všetko ma veľmi bavilo (hlavne Javascript) a robil som do zadaní aj to, čo nebolo treba... + ako samouk som sa naučil Javu SE + AWT z kníh + trochu Android SDK... lenže ja proste dorobím semestrálky, zadania a tam to končí, neviem, čo ďalej... dokončím úlohy v tých knihách na konci kapitol a po knihe neviem, čo ďalej...
ale ja som tú otázku nemyslel tak, že čo nové by som sa mohol učiť, ale tak, že ak sa už niečo naučím, tak čo s tým ďalej... ako sa napr. pripojiť k nejakým opensource projektom, alebo nejaké vlastné skúsenosti a tipy, ako sa dostanete k projektom mimo školy... vlastne chcel by som robiť na niečom užitočnom, pri čom by som sa aj ja zdokonalil v programovaní... mňa nebaví robiť niečo nepraktické, bez využitia (a teraz vôbec nemám na mysli, že nechcem robiť na niečom, čo nezarobí) alebo niečo, čo už nejaký program rieši a rieši to oveľa lepšie... a vlastné nápady veľmi nemám a ak áno, tak príliš nereálne (trebalo by na to tím ľudí a pod.)
vlastne som sa v škole naučil C, potom veci ako HTML, CSS (čo som nenávidel) + PHP, JavaScript, MySQL a celkovo návrh databáz - to všetko ma veľmi bavilo (hlavne Javascript) a robil som do zadaní aj to, čo nebolo treba... + ako samouk som sa naučil Javu SE + AWT z kníh + trochu Android SDK... lenže ja proste dorobím semestrálky, zadania a tam to končí, neviem, čo ďalej... dokončím úlohy v tých knihách na konci kapitol a po knihe neviem, čo ďalej...
http://www.hojko.com/www-zdrojak-sk-sut ... 44030.html toto by ti mohlo zabrat troska casu 
-
harrison314
Hardcore addict
Ja si uz dlho chcem spravit personalizovany dennik+diar (len nemam cas), to znamena ze ku kazdemu zaznamu v denniku, mozes pritradit ludi ku ktorym sa to vstahuje. Dalej by obsahoval spravcu webovych liniek a fotiek, ktore by sa dali tagovat a anotovat ( vsetko by sa dalo tagovat a anlotovat).
Hlavne by tu slo o efektyvne vyhladavanie a prezeranie vsetkych zaznamov. Ale svoj obsah by si videl puzivatel sám (presny opak FB).
K niesomu takemuto ma viedlo to, ze si chcempisat dennik, zabudam na dolezite veci a mam milion url po textovych dokumentov a pri tristvte si uz nepametam co na nich bolo
.
Bola by to pekna vec na PHP, len nie najlahsia, logicky navrh tej nazkladnejsej funkcionality mal 22 tabuliek.
Hlavne by tu slo o efektyvne vyhladavanie a prezeranie vsetkych zaznamov. Ale svoj obsah by si videl puzivatel sám (presny opak FB).
K niesomu takemuto ma viedlo to, ze si chcempisat dennik, zabudam na dolezite veci a mam milion url po textovych dokumentov a pri tristvte si uz nepametam co na nich bolo
Bola by to pekna vec na PHP, len nie najlahsia, logicky navrh tej nazkladnejsej funkcionality mal 22 tabuliek.
Skús https://github.com/ , https://bitbucket.org/ , http://24pullrequests.com/ , http://www.codetriage.com/strejdabob napísal:ako sa napr. pripojiť k nejakým opensource projektom, alebo nejaké vlastné skúsenosti a tipy, ako sa dostanete k projektom mimo školy...
Ked nechces robit za love, len pre "vlastne potesenie", tak mozes najst kopu neziskovych projektov, do ktorych hladaju dobrovolnikov - programujucich v roznych programovacich jazykoch.
Ak by si mal silny zaujem, tak sa viem podelit s robotou nad mojim neziskovym projektikom (php+mysql)
Ak by si mal silny zaujem, tak sa viem podelit s robotou nad mojim neziskovym projektikom (php+mysql)
-
strejdabob
Amateur
veci ako github a sourceforge som si vyhľadal, ale mne to príde dosť odveci... kde je už zabehnutý projekt a ja tam mám hľadať a opravovať bugy... čítal som, že jediný a najlepší spôsob ako sa zapojiť do opensource projektu je tak, že ten softvér/knižnicu sám používam, tak si stiahnem kód a opravím/doplním si sám, čo mne chýba... lenže nič z toho tam pravdepodobne nepoužívam 
ppt: môžeš napísať PM, som zvedavý, o čo ide
ppt: môžeš napísať PM, som zvedavý, o čo ide
Vieš ak nič nepoužívaš, asi nemáš prehľad ako asi tie veci fungujú a aké majú možnosti. Z toho dôvodou je možno na ničo takéto priskoro.
Ak hľadáš nejaký cieľ na programovanie "pre potešenie", tam to pravdepodobne nenájdeš. Ako vyššie spomenutý zdroják existuje množstvo iných súťaží príp. stránok s obtiažnejšími zadaniami, z ktorých množstvo by som nazval jednohubkami (ale nie všetky). To by ťa mohlo zaujať.
Po programátorskej stránke je však asi lepšie určiť si vlastný vzdialenejší no dosiahnuteľný cieľ v nejakom programe. Tu ti už ale ostatní nepomôžu. Programovanie je veľmi široká oblasť, a teda pokým nenapíšeš čo konkrétne je ti v programovaní blízke, mi ti veľmi nebudeme môcť pomôcť.
Ak hľadáš nejaký cieľ na programovanie "pre potešenie", tam to pravdepodobne nenájdeš. Ako vyššie spomenutý zdroják existuje množstvo iných súťaží príp. stránok s obtiažnejšími zadaniami, z ktorých množstvo by som nazval jednohubkami (ale nie všetky). To by ťa mohlo zaujať.
Po programátorskej stránke je však asi lepšie určiť si vlastný vzdialenejší no dosiahnuteľný cieľ v nejakom programe. Tu ti už ale ostatní nepomôžu. Programovanie je veľmi široká oblasť, a teda pokým nenapíšeš čo konkrétne je ti v programovaní blízke, mi ti veľmi nebudeme môcť pomôcť.
Ano - tymto mas motivaciu na to, aby si sa do toho pustil. Peniaze su dalsou z motivacii - avsak tie ty zatial neriesis - aspon podla toho ako pises. Ak pouzivas nejaku free/opensource aplikaciu, tak je pravdepodobnost, ze sa mozes aj ty nejakym sposobom podielat na vyvoji. Avsak pre zaciatocnikov moze byt problem vojst do uz zabehnuteho kodu a nieco riesit. Z mojich skusenosti - som aktivnym pouzivatelom aplikacie "centerim" (IM client beziaci pod linuxom, naprogramovany v C). V novej verzii mi chybali niektore funkcie, tak som si ich dokodil a teraz ich pouzivam. Mal by som aj dalsie navrhy ako aplikaciu vylepsit, avsak nakolko v jazyku C nie som prilis doma, tak investujem svoj cas radsej inde.strejdabob napísal: čítal som, že jediný a najlepší spôsob ako sa zapojiť do opensource projektu je tak, že ten softvér/knižnicu sám používam, tak si stiahnem kód a opravím/doplním si sám, čo mne chýba...
Co sa tyka toho mojho projektiku - short info som ti poslal do PM, avsak obavam sa, ze v tomto pripade ti bude chybat prave ta "motivacia" - preco by si mi mal pomahat.
-
strejdabob
Amateur
pre mňa je motivácia hlavne to, že sa zlepším v kódovaní, ale najväčšia motivácia by bola, ak by som robil niečo užitočné... je jedno či pre seba, alebo by som to aj niekde vypustil zadarmo... a dnes je už ťažké vymyslieť niečo, čo ešte neexistuje a čo by malo zmysel robiť... keď viem, že niekto už spravil program, ktorý rieši to, čo potrebujem a ja ho lepšie nespravím, tak sa do toho nepustím...
rád by som si prečítal nejaké vaše skúsenosti, čo ste robili, keď ste dočítali nejakú knihu, alebo dokončili tutoriál... proste ako sa po základoch jazyka pustiť do niečoho
a s tou spoluprácou by mi najviac vyhovovalo pustiť sa do nejakého projektu, ktorý ešte len začína, alebo sa ešte len zháňa pomoc pred začatím...
rád by som si prečítal nejaké vaše skúsenosti, čo ste robili, keď ste dočítali nejakú knihu, alebo dokončili tutoriál... proste ako sa po základoch jazyka pustiť do niečoho
a s tou spoluprácou by mi najviac vyhovovalo pustiť sa do nejakého projektu, ktorý ešte len začína, alebo sa ešte len zháňa pomoc pred začatím...
No pozri sa, ak nemáš dostatočné skúsenosti, nič užitočné neurobíš. Ako začiatočník, veľa skúsenosti nenazbieraš na užitočných projektoch, a to preto, lebo vačšina užitočného v tvojich silách je už vymyslená. Najprv nazbieraj skúsenosti na veciach neužitočných, ale možno aj zložitých. Potom choď na veci užitočné.
//nevie náhodou niekto ako dám široké e/a na linuxe?
//nevie náhodou niekto ako dám široké e/a na linuxe?
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som cital tutorialy aby som urobil nejaky projekt, co je dvojsecna zbran.strejdabob napísal: rád by som si prečítal nejaké vaše skúsenosti, čo ste robili, keď ste dočítali nejakú knihu, alebo dokončili tutoriál... proste ako sa po základoch jazyka pustiť do niečoho
Zacinal som z obrazkovou galeriou, programami co mi pisali domece ulohy a nejake kalkulacky. Porozmyslaj, ktore cinnosti casto opakujes a naprogramuj si na ne pomocku.
Mal som relativne podobne problemy, chut programovat je, nie su napady.
najdolezitejsie je upustit od myslienky ze musis prist s niecim originalnym, ako si pisal, aplikacie existuju uz asi na vsetko, tazko vymyslis nieco nove.
naopak je ovela jednoduchsie zobrat nieco co uz existuje a vylepsit to. neverim ti, ze so vsetkym softwarom ktory pouzivas si absolutne spokojny... vzdy sa najde nieco co ti nevyhovuje. tak si to nakod sam.
druha moznost je trochu sa zamysliet a zistit comu sa vlastne chces venovat, pretoze "programovat" je neuveritelne siroky pojem a ked to zistit zacni sa venovat tomu.
chces robit webove stranky? zacni robit na svojej, a skonci az ked budes absolutne spokojny. alebo si sprav online databazu filmov co vlastnis.
zaujimaju ta hry? zacni pracovat na tom, najprv si nakod pacmana, potom breakout, potom nejaku plosinovku.
ostatne hry su na tvoj problem idealne riesenie, hra moze byt originalna aj inak (pribehom, zasadenim, humorom) a teda nie je problem ze spravis plosinovku, ktorych existuje asi milion. a hlavne sa naucit dost o programovani, aplikovani fyziky do programovania a vykreslovani grafiky.
nemozes cakat ze ti niekto iny budes davat ulohy a ciele aby si mal co robit, na to sa zamestnaj
najdolezitejsie je upustit od myslienky ze musis prist s niecim originalnym, ako si pisal, aplikacie existuju uz asi na vsetko, tazko vymyslis nieco nove.
naopak je ovela jednoduchsie zobrat nieco co uz existuje a vylepsit to. neverim ti, ze so vsetkym softwarom ktory pouzivas si absolutne spokojny... vzdy sa najde nieco co ti nevyhovuje. tak si to nakod sam.
druha moznost je trochu sa zamysliet a zistit comu sa vlastne chces venovat, pretoze "programovat" je neuveritelne siroky pojem a ked to zistit zacni sa venovat tomu.
chces robit webove stranky? zacni robit na svojej, a skonci az ked budes absolutne spokojny. alebo si sprav online databazu filmov co vlastnis.
zaujimaju ta hry? zacni pracovat na tom, najprv si nakod pacmana, potom breakout, potom nejaku plosinovku.
ostatne hry su na tvoj problem idealne riesenie, hra moze byt originalna aj inak (pribehom, zasadenim, humorom) a teda nie je problem ze spravis plosinovku, ktorych existuje asi milion. a hlavne sa naucit dost o programovani, aplikovani fyziky do programovania a vykreslovani grafiky.
nemozes cakat ze ti niekto iny budes davat ulohy a ciele aby si mal co robit, na to sa zamestnaj