Ako spojit doma wifi?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
cinges
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1356
Registrovaný: 05 mar 2007, 13:58
Kontaktovať používateľa:

Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa cinges »

Cavte, budem mat doma rychlejsi 300Mbit net, tak som to chcel teraz pokryt lepsie, ako mam.. Doteraz som mal len jeden router na cely byt, byt mam dlhy, a na konci mi uz hodinky wifi nechytaju dobre..
Takze som kupil Xiaomi router 3, aby som mal na zaciatku bytu router od orange, a na konci moj.
Kolega mi vsak povedal, ze moj mam zapojit do lan, nie do wan, aby som mohol spravit AP a wifi by sa chovala ako jedna - zariadenie by sa prepinalo na jeden alebo druhy router. Ze cez wan by to neslo, ale tym by som prisiel o plnu rychlost.. (u otca som to mal dve wifi, obe s rovnakym nazvom, ale nefungovalo to, sice plny signal, ale net siel na prd.. )
Ako to teda je? Ako mam zapojit router, aby som mal plnu rychlost, bol rovnaky nazov wifi a samo by sa zariadenie prepinalo medzi nimi? Vdaka..
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19245
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa Gothar »

Kolega ma pravdu, nie som si isty ci by ti fungovalo DHCP a DNS z hlavneho routra. O rychlost si neprisiel preto, ze si mal routre prepojene cez wifi a nie cez kabel?
Ja to mam urobene podobne a mobily sa bezproblemovo prehadzuju medzi oboma routrami.
Router 1 (hlavny)
Pripojeny k providerovi, v mojom pripade priamo na optiku, v tvojom cez ethernet vo WAN porte.
IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.0.1
DHCP rozsah: 192.168.0.100-192.168.0.220 (ide to od 100, pretoze zaciatok rozsahu vyuzivaju zariadenia s pevnou IP - tlaciaren, NAS, atd.)

Router 2
Kablom pripojeny k hlavnemu cez LAN port, WAN port prazdny
IP: 192.168.0.2
Maska: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.0.1
DHCP vypnute

Wifi sa na oboch vola rovnako, ma rovnake sifrovanie, rovnake heslo, rovnaky kanal aj sirku kanala. Vsetko funguje dobre, routre su roznych znaciek (Huawei a TP-Link). Rychlost je plna bez ohladu na to ku ktoremu routru som pripojeny.
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1554
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa 4040 »

Budeš mať rýchlejší net a kúpiš si router 100Mbps ?
cinges
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1356
Registrovaný: 05 mar 2007, 13:58
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa cinges »

Router ma 1Gbit.. ale len jeden WAN port.. ostatne su LAN 100Mbit.. Ak je router, ktory ma len wan porty a vie cez wan robit AP, tak mozes dat odkaz.
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1554
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa 4040 »

Veď to čo chceš ,spraví každý router.1Gbit je iba WAN ? To som ani nevedel.Kde to máš napísané.Je to tento ?
https://xiaomi-store.cz/sk/routery/220- ... 30388.html
ob3l1x
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5015
Registrovaný: 03 okt 2004, 20:31
Bydlisko: New Zeland

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa ob3l1x »

Chcem sa spytat tiez doma mam wifi ale proste nedosahuje do vsetkych miestnosti ... chcel by som to zmenit.

Napadlo ma taketo nieco kupit :
https://www.mall.sk/power-line/zyxel-pl ... et-adapter

A dalsi router s ktorym by som predlzil 2,4ghz aj 5ghz siet

Bude to fungovat tak ze necham rovnake nazvy sieti, hesla a zariadenia sa budu prepajat automaticky ?
Raz som to uz skusal cez extender ale proste zariadenia (telefon, ntb, ...) sa neprepajali automaticky ... proste drzali pripojenie aj ked bolo slabe ... toto chcem eliminovat aby ked som v obyvacke kde mam router a signal na 100% tak prejdem do kuchyne kde uz je pokrytie mozmo 20-30% tak aby sa automaticky preplo na silnejsiu siet.
Alebo napr ked budem v spalni kde je net cca 40-50% tak aby sa tiez prepojilo automaticky ked druha bude mat cca 70-80%.

Dufam ze je to dost zrozumitelne napisane. Alebo mam nejaku inu moznost ?
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1554
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa 4040 »

Najlepšie je spojiť druhý router káblom.A wifi kanál nechať na auto alebo nastaviť iný kanál , ako je na prvom.Prípadne na menej obsadený , ak je to bytovka, kde tých wifi je plno.Samozrejme ten lepší router nechať , ako hlavný.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5015
Registrovaný: 03 okt 2004, 20:31
Bydlisko: New Zeland

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa ob3l1x »

No ale staci kabel natiahnut cez ten powerline ?
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19245
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa Gothar »

Tie powerline extendery su nespolahlive. Niekomu to funguje dobre a niekto s tym ma len problemy. Mozes to skusit a ked ti to nebude fungovat, tak do 14 dni vratis.
Najjednoduchsie a najlacnejsie je spravit to tak ako som pisal vyssie, ale to prepajanie nemam otestovane az tak presne. Nepamatam si vsak, ze by som s tym mal problem. Prepajat sa mi to nechcelo ked som mal 2 rozne pomenovane wifi siete a mobil mal pristup do oboch, vtedy sa drzal tej do ktorej bol pripojeny skor. Odkedy ich mam nastavene rovnako, tak sa mi to nestalo.
Druha a drahsia moznost je vyuzit mesh wifi: https://www.mall.sk/hladaj?s=mesh%20wifi
Konfiguruje sa to jednoduchsie a funguje to presne tak ako potrebujes. Osobnu skusenost nemam, podla popisu mi to pripada vo vysledku ako to iste co som si doma nastavil s pomocou 2 routrov.
marek788
Light Star
Light Star
Príspevky: 235
Registrovaný: 08 okt 2013, 12:40

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa marek788 »

Gothar napísal:Kolega ma pravdu, nie som si isty ci by ti fungovalo DHCP a DNS z hlavneho routra...
Myslim, ze by to malo v pohode fungovat aj cez WAN port, len to potrebujes nasledne nastavit v akom rezime ma router pracovat. Napr. Asus RT-N12 stoji tusim do 20e a v poho to zvlada. Kazdopadne tiez mi jeden wifi router doma nestaci, ale riesenie s dvoma rovnakymi SSIDckami, mi nerobilo dobrotu. Stavalo sa mi, ze sa mi nechceli nacitavat stranky, a chytilo sa to asi az po 2-3 refreshoch. Asus vsak vo svojich vyssich modelovych radach spustil funkciu ai mesh, co by malo riesit tento problem trochu sofistikovanejsie, no neviem ake su zatial realne vysledky.
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1554
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa 4040 »

Mal si niečo chybne nastavené.Rovnaký názov wifi pre jednú sieť.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5015
Registrovaný: 03 okt 2004, 20:31
Bydlisko: New Zeland

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa ob3l1x »

Gothar ale to nie je len obycajny extender ? Tj ze signal to sice predlzi ale nie aj s rychlostou ...
Mne ide o to ze na druhom konci bytu nemam ethernet ani dalsi router preto ma napadol ten powerline + dalsi router
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1554
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa 4040 »

Niektoré powerline fungujú na 100%, ak je rovnaká fáza.Potom tie lepšie fungujú ale znižuje sa rýchlosť.Preto kábel ,najlepšie a najlacnejšie riešenie.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5015
Registrovaný: 03 okt 2004, 20:31
Bydlisko: New Zeland

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa ob3l1x »

no hej lenze ja teraz nebudem tahat kabel cez cely byt ...
hladam nejake najjednoduchsie riesenie ...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19245
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa Gothar »

Mesh wifi by mali mat osetrenu aj rychlost. Nie je to ako tie jednoduche wifi extendery do zasuvky, ktore zredukuju rychlost na polovicu. Ale ak o to mas zaujem, urcite si pozri testy, ja som to ani velmi nestudoval.
Ak nechces tahat ethernet, tak vela moznosti nemas. Mozes otestovat powerline a mozno budes spokojny, ja mam od znamych info, ze to funguje tak 50 na 50, ocividne dost zalezi od toho ako mas doma robeny rozvod elektriny.
Skus este porozmyslat, ci by si nevedel natiahnut ethernet. V pohode zvladne aj 30-40 metrov a to mozes tahat pekne popri stene v liste, problemom je iba chodba.
Este mi napada, ze ak nemas uplne velky byt, mozno by stacilo presunut router do stredu a vymenit antenu alebo anteny (ak su vymenitelne) za anteny s vyssim ziskom. Pripadne kupit iny router s viacerymi antenami (TP-Link, Asus, Synology...), ktory ma vacsi dosah.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5015
Registrovaný: 03 okt 2004, 20:31
Bydlisko: New Zeland

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa ob3l1x »

tahat ethernet proste nie :) su v ceste aj zarubne kde by trebalo vyrezavat prechodove listy a to proste nie ...

router som uz skusal presuvat ale da sa to len vramci jednej miestnosti kedze optiku mam v obyvacke (je uz uplne pri dverach)

vymenit router som tiez rozmyslal ale neviem ci by pomohlo ... momentalne mam Linksys EA6300 podla mna aj kebyze skusim iny tak to pomoze mozno len o 5 - 10% ... najskor asi skusim tie powerline cenovo je to prijatelnejsie ako Asus Lyra ale tak uvidime musim si o tom este pocitat ...
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1554
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa 4040 »

ob3l1x
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5015
Registrovaný: 03 okt 2004, 20:31
Bydlisko: New Zeland

Re: Ako spojit doma wifi?

Príspevok od používateľa ob3l1x »

tak som skusil dnes objednat Linksys Velop VLP0101 AC1200
v alze za 89e tak uvidime ci to pomoze, ak nie stale mam 14 dni na vratenie :)
Napísať odpoveď