My udime na smrekovom a je to v pohode. Skusali sme udit a aj na bukovom, ale bolo to ...ine. Je to kazdeho vec, ako co komu vyhovuje. Jeden znamy udi na javorovom dreve, vtedy chytia klobasy taku cervenu farbuccimo napísal:najvhodnejsie su bukove a dubove piliny. Smrekove, ako som cital v jednom prispevku, niesu velmi vhodne pretoze po nich je taka stiplava aroma a je riziko ze klobasy tzv. skysnu.
Ako údiť klobásu ?
My to robime takto 
Postavime udiaren
Zavesime na tyc klobasy
Zapalime pahrebu z bukoveho dreva
Nechame tliet.
Nech nevzniknu plamene lebo to bude hnusna a horka klobasa.
Roz za 3 hod pridame jednu tu (hrst alebo co to je) cecny.
Udime 48hodin
Postavime udiaren
Zavesime na tyc klobasy
Zapalime pahrebu z bukoveho dreva
Nechame tliet.
Nech nevzniknu plamene lebo to bude hnusna a horka klobasa.
Roz za 3 hod pridame jednu tu (hrst alebo co to je) cecny.
Udime 48hodin
- Prílohy
-
- untitledv.GIF
- udiaren
- (4.14 KiB) 1851 stiahnutí
-
aughostino
Medium Professional
teraz medzi sviatkami je na dedinach obdobie zabijaciek urcite bude stacit ked nabehnes v najblizsej dedine do krcmy a spytas sa ci niekto nedavno nerobil zabijacku a ci nema na predaj klobasy my sme minuly rok mali skoro 40kg klobas (velke svine) a vsetky sa predali cena okolo 80-90sk/kus (alebo kg? neviem uz presne)satan77 napísal:no proste som uz davne nejedol domacu udenu klobasu![]()
Ale akurat teraz sme dostali od stryka dva kúsky mňam
ani kúpiť neviem od nikoho tak tak...
do krcmy preto lebo tam sa vzdy dozvies najcerstvejsie informacie
no nam na smrekovych pilinach raz tie klobasy skysli a pochutil si na nich pes..odvtedy udime len bukovymi a dubovymienergy00 napísal:My udime na smrekovom a je to v pohode. Skusali sme udit a aj na bukovom, ale bolo to ...ine. Je to kazdeho vec, ako co komu vyhovuje. Jeden znamy udi na javorovom dreve, vtedy chytia klobasy taku cervenu farbu
-
lacijawa
Star
- Kontaktovať používateľa:
Klobásu môžeš kľudne udiť aj na dreve ako je čerešňa a tak.
Vždy to robíme čerešňou tuším a nikdy som a nesťažoval
Piloviny sú samozrejme, lebo horieť to nesmie...
Jedno polienko pohode stačí. Nie veľa dreva.
A potom udiť, udiť a udiť..
Vždy sa pristáv ked bude pekná farba tak skús odtrhnúť trošku z konca jednej klobásky a ochutnaj....
Vždy to robíme čerešňou tuším a nikdy som a nesťažoval
Piloviny sú samozrejme, lebo horieť to nesmie...
Jedno polienko pohode stačí. Nie veľa dreva.
A potom udiť, udiť a udiť..
Vždy sa pristáv ked bude pekná farba tak skús odtrhnúť trošku z konca jednej klobásky a ochutnaj....
Ako nic v zlom ale este som v zivote nevidel udit pomocou pilinStoporko napísal:satan - údenie klobásy je vcelku easy: v udiarni spravíš oheň z tvrdého dreva, aby ti vznikla riadna pahreba, do pahreby primiešaš piliny (tie musia byť trocha mokré - musia tlieť a tvoriť dym), necháš udiareň vydymiť, vložíš klobásu, pokračuješ v dymení/údení. Po nejakej dobe (to si fakt nepamätám, vždy to bolo baj oko jeden deň) klobásu vyberieš a hotovo.
Len tak ju zavesiť do pivnice nemá s údením nič spoločného - to je už skôr sušenie - kobásu/mäso/slaninu dáš na SUCHÉ miesto bez svetla a múch, silno posypeš soľou a necháš pár dní schnúť.
Kupované klobásy - tie už sú "vyúdené" a tepelne spracované, tie len uvariť a zjesť. O doúďovaní kúpenej klobásy som ešte nepočul...
bývam v meste, no zabíjačky mávame prakticky pravidelne
-
aughostino
Medium Professional
Sadra14: tak to si potom este toho vela nevidel, piliny nezhoria lebo su vlhke (nie mokre) a ziadny plamen tam nie je, ked na plochu s priemerom cca 50cm nasypes vacsie vedro pilin (zvycajne 9L) a trochu to zozhrabes aby si pahrebu pilinami nezadusil tak ver tomu ze tie piliny nezhoria najlepsie su piliny nie mokre ale vlhke a to je rozdiel! odjakziva to tak robime a ziadny problem pri udeni klobas nebol