Ako znicit definitivne HDD za par sekund ?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa dudo02 »

Polopate-pokial nejaku kombinaciu "1a0" znicis,tak ju uz jednoducho do povodneho stavu nevratis...Teda pokial si dannu kombinaciu nemal niekde skopirovanu...

Vlastný záznam dát na magnetický kotúč využíva fyzikálny proces - magnetizáciu. Pri nej dochádza k zmagnetovaniu molekúl materiálu vplyvom elektromagnetického poľa hláv disketovej mechaniky a vytvoreniu tzv. magnetických domén. Domény si môžeme predstaviť ako malé permanentné magnety. Ich orientácia (orientácia ich magnetického poľa) je daná spôsobom zmagnetovania na danom mieste. Takto je možné vytvoriť miesta s rôznou orientáciou poľa, čo zodpovedá binárnemu zápisu logických jednotiek a núl. Jedna doména teda predstavuje jeden bit informácie. Domény si uchovávajú orientáciu poľa dokiaľ nedôjde k ich zmene opätovným pôsobením magnetického poľa. Ide teda o semipermanentný zápis. Disketa je teda citlivá na magnetické polia a je ju nutné pred nimi chrániť, inak dôjde k strate údajov z diskety

Polopate-pokial nejaku kombinaciu "1a0" znicis,tak ju uz jednoducho do povodneho stavu nevratis...Teda pokial si dannu kombinaciu nemal niekde skopirovanu...
Preco sa daju data obnovit aj po X preformatovaniach ?
Jednoducho preto ze zapisovacia hlava disku je tensia ako stopa, a tak aj pri formatovani na okrajoch ostavaju stale informacie (0,1) takze data su plne obnovitelne... viac na googli ako som pisal.
??? :roll:
Skus uviest zdroj,odkial si cerpal-konkretny odkaz.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

dudo02 napísal:Polopate-pokial nejaku kombinaciu "1a0" znicis,tak ju uz jednoducho do povodneho stavu nevratis...Teda pokial si dannu kombinaciu nemal niekde skopirovanu...

Vlastný záznam dát na magnetický kotúč využíva fyzikálny proces - magnetizáciu. Pri nej dochádza k zmagnetovaniu molekúl materiálu vplyvom elektromagnetického poľa hláv disketovej mechaniky a vytvoreniu tzv. magnetických domén. Domény si môžeme predstaviť ako malé permanentné magnety. Ich orientácia (orientácia ich magnetického poľa) je daná spôsobom zmagnetovania na danom mieste. Takto je možné vytvoriť miesta s rôznou orientáciou poľa, čo zodpovedá binárnemu zápisu logických jednotiek a núl. Jedna doména teda predstavuje jeden bit informácie. Domény si uchovávajú orientáciu poľa dokiaľ nedôjde k ich zmene opätovným pôsobením magnetického poľa. Ide teda o semipermanentný zápis. Disketa je teda citlivá na magnetické polia a je ju nutné pred nimi chrániť, inak dôjde k strate údajov z diskety

Polopate-pokial nejaku kombinaciu "1a0" znicis,tak ju uz jednoducho do povodneho stavu nevratis...Teda pokial si dannu kombinaciu nemal niekde skopirovanu...??? :roll:
Skus uviest zdroj,odkial si cerpal-konkretny odkaz.
Diskova hlava je tensia ako skutocna sirka stopy kam "zapisuje" a tak su stale na okrajoch zmagnetizovane "zvysky" z ktorych sa daju data obnovit.
Nebudem ti davat ziadny link pretoze pochybujem ze o tomto niekto robi dokumentaciu. Ak si ale stale myslis svoje vysvetli mi teda preco velke firmy platia za fyzicke nicenie diskov ktore obsahovali ich citlive data, preco ich jednoducho nepreformatuju ? :)
A, nieco som aj nasiel http://www.infosecwriters.com/text_reso ... Sawyer.pdf
Prijemne citanie. (Pre nie anglicky hovoriacich su dole obrazky z ktorych je teda prd jasne ale aspon daco)
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa dudo02 »

Diskova hlava je tensia ako skutocna sirka stopy kam "zapisuje" a tak su stale na okrajoch zmagnetizovane "zvysky" z ktorych sa daju data obnovit.
To,ze je hlave tensia ako stopa,neznamena,ze hlava tieto tebou opisovane okraje neobsluhuje-naopak ich musi obsluhovat,nakolko ak by tomu nebolo tak,tak by sa jednalo potom o casti disku schopne niest data,avsak nepouzitelne na ich zapis/mazanie...However-ako by sa tam nakoniec tie data aj dostali,vsak?Sice sa to okrajovo v clanku spomina,ale v inej suvislosti,ako tej co si opisal ty.Okrem toho si predtym opisoval uplnu obnovu dat a tu by si urcite nespravil z"okrajovych zmagnetizovanych zvyskov".
Tvoju teoriu dalej ani nerozvijam,nakolko je to vlastne nepodstatne.
V kazdom pripade ja som rozpraval o priblizeni magnetu,ktory by"preorientoval"uplne cely disk-aj tebou opisovane"okraje."
Nebudem ti davat ziadny link pretoze pochybujem ze o tomto niekto robi dokumentaciu.
No jo-ibaze ty si sem dvakrat napisal"viac google"a ak sa ta opytam na konkretny odkaz,tak ty napise"ze nikto si dokumentaciu nevedie"...
Ak si ale stale myslis svoje vysvetli mi teda preco velke firmy platia za fyzicke nicenie diskov ktore obsahovali ich citlive data, preco ich jednoducho nepreformatuju ?
Pretoze je to najjednoduchsie riesenie so 100%nou ucinnostou.To vsak neznamena,ze tychto 100%nych rieseni neexistuje viac.
A, nieco som aj nasiel http://www.infosecwriters.com/text_reso ... Sawyer.pdf
Prijemne citanie. (Pre nie anglicky hovoriacich su dole obrazky z ktorych je teda prd jasne ale aspon daco)
Myslim,ze ti unika jedna vec-clanok sa zaobera problematikou ochrany dat na funkcnych diskoch.Teda zmazat data,prepisat ich atd.na disku,takym sposobom,aby bol disk funkcny a zaroven data nenavratne prec.
Ja som opisoval pouzitie silneho magnetickeho pola(a dalo by sa ist aj dalej napr elektromagneticke vyboje) a tu dojde ku poskodeniu disku takym sposobom,ze sa disk stane uplne nefunkcnym.Vlastne som chcel poukazat na to,ze tvoje nizsieuvedene vyjadrenie nie je tak celkom pravda.
Jedina moznost ako kompletne zabranit obnove dat z akehokolvek disku je jeho fyzicke znicenie.
Ja myslim,ze je mozne dat niekomu do ruky disk,z ktoreho uz ziadne data nedostane...Napr.elektromagnetickym vybojom dojde tiez ku fyzickemu zniceniu"niecoho",ale disk ako taky ostane neposkodeny...

A mas pravdu-tato problematika je zaujimava :)
xH4wK

dudo02 napísal:To,ze je hlave tensia ako stopa,neznamena,ze hlava tieto tebou opisovane okraje neobsluhuje-naopak ich musi obsluhovat,nakolko ak by tomu nebolo tak,tak by sa jednalo potom o casti disku schopne niest data,avsak nepouzitelne na ich zapis/mazanie...However-ako by sa tam nakonie tie data aj dostali,vsak?Sice sa to okrajovo v clanku spomina,ale v inej suvislosti,ako tej co si opisal ty.
Tvoju teoriu dalej ani nerozvijam,nakolko je to vlastne nepodstatne.
V kazdom pripade ja som rozpraval o priblizeni magnetu,ktory by"preorientoval"uplne cely disk-aj tebou opisovane"okraje."
Ty opisujes znehodnocovanie dat magneticky - vobec nereagujem na tvoj sposob, ja reagujem na to ze par ludi tu pisalo ze staci format disku a vsetko je OK, pisem ze nie je.
Mne nemusis vysvetlovat ako funguju disky, tejto oblasti sa venujem profesionalne.
Pisem "laicky" aby to pochopil aj clovek ktory IT nestudoval, nepotrebujem sem pisat odborne vyrazy ktore pochopia 3ja ludia a ti ktory to potrebuju nie.
dudo02 napísal: No jo-ibaze ty si sem dvakrat napisal"viac google"a ak sa ta opytam na konkretny odkaz,tak ty napise"ze nikto si dokumentaciu nevedie"...
Ano a neuveris, to pdf som nasiel na Googli.
A vies este co ? Fakt o tom nikto nerobi ziadne dokumentacie, kedze sposoby takejto obnovy dat nie su verejnosti velmi pristupne :)
dudo02 napísal: Pretoze je to najjednoduchsie riesenie so 100%nou ucinnostou.To vsak neznamena,ze tychto 100%nych rieseni neexistuje viac.
Nevravim ze ich nie je viac. Mozno to tak vyznelo no skor som to myslel tak ze jedine fyzickym znicenim/poskodenim dosiek je mozne zabranit obnove alebo precitaniu aj naformatovaneho disku.
dudo02 napísal: Myslim,ze ti unika jedna vec-clanok sa zaobera problematikou ochrany dat na funkcnych diskoch.Teda zmazat data,prepisat ich atd.na disku,takym sposobom,aby bol disk funkcny a zaroven data nenavratne prec.
Ja som opisoval pouzitie silneho magnetickeho pola(a dalo by sa ist aj dalej napr elektromagneticke vyboje) a tu dojde ku poskodeniu disku takym sposobom,ze sa disk stane uplne nefunkcnym.Vlastne som chcel poukazat na to,ze tvoje nizsieuvedene vyjadrenie nie je tak celkom pravda.
Moje vyjadrenie je pravda.. viz vyssie.
Clanok som sem postol aby bolo jasne o com hovorim
dudo02 napísal: Ja myslim,ze je mozne dat niekomu do ruky disk,z ktoreho uz ziadne data nedostane...Napr.elektromagnetickym vybojom dojde tiez ku fyzickemu zniceniu"niecoho",ale disk ako taky ostane neposkodeny...

A mas pravdu-tato problematika je zaujimava :)
Fyzicke znicenie disku je prakticky aj znicenie zmagnetizovanej struktury na diskovych platniach.
Kazdopadne totalna destrukcia disku je najucinnejsia a najspolahlivejsia pre firmy najrychlejsia a najlacnejsia :)
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

z rychleho formatu vratia takmer vsetko ak nie vsetko. ani skrabnutie nepomoze. znici len cast dat. predtym ako tresknete volovinu pls pozrite aspon zaklady principu hdd. a u nas softwarova policia (a asi ani nikde v civilizovanom svete) neexituje. existuje len policia a ta nemoze len tak vstupit do domu/bytu. v takomto pripade potrebuju povolenie na domovu prehliadku.ak mate na disku obsah ktory chcete chranit tak ho sifrujte. mozete dokonca zasifrovat i disk/particiu z os. poriadna sifra dlhe heslo. staci vypnut elektriku alebo unmount disku popripade reset a je to... nikto nikda uz data bez znalosti hesla nerozlusti a ani neurci priblizne ich obsah...

//autoeditácia príspevku ( 11 Sep 2009, 21:26 )
3PO napísal:z rychleho formatu vratia takmer vsetko ak nie vsetko. ani skrabnutie nepomoze. znici len cast dat. predtym ako tresknete volovinu pls pozrite aspon zaklady principu hdd. a u nas softwarova policia (a asi ani nikde v civilizovanom svete) neexituje. existuje len policia a ta nemoze len tak vstupit do domu/bytu. v takomto pripade potrebuju povolenie na domovu prehliadku.ak mate na disku obsah ktory chcete chranit tak ho sifrujte. mozete dokonca zasifrovat i disk/particiu z os. poriadna sifra dlhe heslo. staci vypnut elektriku alebo unmount disku popripade reser a je to... nikto nikda uz data bez znalosti hesla nerozlusti a ani neurci priblizne ich obsah...
a hawk prosim uved to podrobnejsie ja si to velmi rad precitam lebo doteraz su to len viac menej taraniny...
xH4wK

Podrobnejasie to mas vysvetlene vo vyssie uvedenom linku.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

pardon doslo k nepochopeniu. ja som narazal na uplnu magnetizaciu disku.az teraz som si vsimol, ze ty sa bavis o formate. ono i tak v okamihu prepisaniu stopy na mieste kde momentalne nic nie je a predtym bolo...no nevoem neviem nakolko by bola obnova ucinna
Napísať odpoveď