Aky je vas najoblubenejsi alkohol :)
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
oco prednedávnom otvoril Johnyho Walkera Red Label a musím povedať, že mňamka... vôňou to Tulamore Dew (naša obľúbená pijatika) ďaleko predčilo, trocha výraznejšia chuť, no pre mňa veľmi príjemná. Tak isto veľmi dobrá whisky je aj Jamieson - menej výrazný, ale taký "plnší." Keby niekto vedel o podniku v Ba, kde majú veľký výber whisky (škótska a írska) za rozumnú cenu, poprosím info... chcem dať ocovi darček k vianociam - ochutnávací "pobyt" v danom zariadení 
-
mr_margera
Medium Professional
ja mam tiiez rad pivo, ale ked pride zima, tak skor varene vinko...
Nepocul niekto o "recepte" vodky a citronu alebo vodky a pomaranca?
Ze vraj sa kora da na cca 2-3hodky vyluhovat a potom sa nahreje na bod varu a odstavi + sa tam prida cukor
akurat to idem skusit s citronom, tak dam vediet... zajtra mam stuzkovu
Ze vraj sa kora da na cca 2-3hodky vyluhovat a potom sa nahreje na bod varu a odstavi + sa tam prida cukor
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
ked mu chces spravit radost kup mu single malt whiskey, napr. nejaky glenfidich, bushmills alebo macallan (ale to uz je rolls royce medzi whiskami) 0,7 10 alebo 12 rocnej by ta mala vyjst na nieco medzi 35-40 eurami. pripadne highland park alebo najaromatickejsiu whiskey na svete Laphroaig. johny, jameson alebo tulamore je blendovana, tieto su single malty.Stoporko napísal:oco prednedávnom otvoril Johnyho Walkera Red Label a musím povedať, že mňamka... vôňou to Tulamore Dew (naša obľúbená pijatika) ďaleko predčilo, trocha výraznejšia chuť, no pre mňa veľmi príjemná. Tak isto veľmi dobrá whisky je aj Jamieson - menej výrazný, ale taký "plnší." Keby niekto vedel o podniku v Ba, kde majú veľký výber whisky (škótska a írska) za rozumnú cenu, poprosím info... chcem dať ocovi darček k vianociam - ochutnávací "pobyt" v danom zariadení
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
a o nastojkach si pocul?Meken napísal:ja mam tiiez rad pivo, ale ked pride zima, tak skor varene vinko...
tu to je: http://www.nahuby.sk/strana_knihy.php?strana_id=13
Kamsi sa dnes podel kult „nastojok", nápojov z ovocia zaliateho liehom. Len sa ponáhľame a ponáhľame a iné pohostenie okrem fľašky narýchlo kúpenej v obchode je nad naše sily. V celej Moskve poznám iba jednu domácnosť, kde majú vždy v zásobe tie najrozličnejšie nastojky. A veď to nie je nijaký kumšt! V hociktorom obchode dostať rascu, tá sa vsype do fľaše a zaleje vodkou. Po troch dňoch... V lekárňach sa zas predáva bylina — ľubovník bodkovaný, lístky mäty, borievky, pravý aníz. Čerstvé strapčeky čiernych ríbezlí v lekárňach, žiaľ, nepredávajú. A tak jedinečnú nastojku z čiernych ríbezlí môžete ochutnať jedine v apríli, ak sa vám nelení a sami si ju urobíte. Má farbu ako perleť, neopísateľnú chuť a bola by určite zo všetkých nastojok najlepšia, ale sa, žiaľ, nedá skladovať. Po čase sa jej perleťovozelená farba zmení na hnedú, koňakovú, vôňa mladého ríbezľového lístia vyprchá a tekutina razí parom ho vie čím.
Vo Varšave som raz v reštaurácii Bristol stretol spisovateľa Leva Romanoviča Šejnina, Moskovčana. Pri večeri sme sa zhovárali o Moskve, hlavne však o nastojkách. A Lev Romanovič mi prezradil recept, ktorým sa teraz vďaka mne vyzbrojili všetci moji kamaráti a známi. Do fľaše stoličnej vodky sa nakrájajú dva, tri strúčiky cesnaku a jedna štiplavá červená paprika. Fľaša sa poriadne zaštopľuje a odloží na tri dni do tmy. O tri dni sa precedí a preleje do karafy z priehľadného bieleho skla. Jednoduché, no nie? A nápoj je to taký, že si ho neviete ani len predstaviť. No piť by sa mal len zo štamperlíčka, takého, čo by sa doň nezmestilo viac ako tridsať, nanajvýš päťdesiat gramov.
Jarabinovú nastojku, aj keď je to čudné, som prvý raz pil u Konštantína Michajloviča Simonova. Spolu s Alexandrom Jurievičom Krivickým ma nahováral, aby som šiel robiť do redakcie istého časopisu. Aj keď z toho nič nebolo, domáci pán ma pozval na obed. Bolo to v letnej vilke v Pachre. Tam som teda okúsil jarabinovú nastojku.
Napísal som „aj keď je to čudné". Pravdaže je to. čudné, keď u nás na dedine, v našej záhrade, je plno jarabín, ba aj zopár kríkov zvláštnej jarabiny čiernej. Je to čudné, pretože moji dedovia a pradedovia, jasná vec, pili jarabinovú nastojku ako vodu, a ja som musel za ňou cestovať až hen do Pachry. Jarabinová nastojka pôsobí zvláštne. Ako... časovaná bomba. Kým ju pijete, nedeje sa nič, až o niekoľko sekúnd sa vám v ústach rozleje chuť jarabiny, akoby ste práve rozhrýzli dozretú bobuľku.
V liehu sa vylúhujú aj brusnice alebo iné ovocie. Len si to nepleťte s ovocným likérom. Ak si chcete urobiť ovocný likér, dáte na dve tretiny ovocia tretinu vodky, a potom to necháte stáť niekoľko mesiacov v uzavretej nádobe. Nastojka: do fľaše sa hodí hrsť hocakého ovocia na tri-štyri dni. Pripomínať citrónové a pomarančové korky v súvise s nastojkami hádam ani netreba.
Keď teda položíte na tanierik rýdziky, naložené do soli uvedeným spôsobom, postavíte na obrus karafku s jednou z uvedených nastojok a aj pomenšie poháriky. Strašne dôležité je, aby pri stole sedeli dobrí ľudia, čo je hádam ešte dôležitejšie ako karafka, štamperlíky a huby.