Aký je Váš názor na cloud gaming ?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
erik1555995
Novice
Novice

Aký je Váš názor na cloud gaming ?

Príspevok od používateľa erik1555995 »

zaujíma ma Váš názor na cloud gaming.

Čo vlastne je cloud gaming ? Cloud gaming je v podstate hranie PC hier zo servera. To znamená že, vy nepotrebujete mať tak výkonne PC doma na danú hru ale vlastne Vám stačí zariadenie , ktoré pripojené na Internet na poskytovateľa takejto služby. Potom ešte bude treba lepšie pripojenie na Internet a môžte danú hru hrať. V podstate to funguje podobne ako keď si pustíte video z Youtube, tak isto vy ho nemáte na svojom HDD je niekde na serveri.
Samozrejme u hrania je to omnoho komplikovanejšie najmä kvôli tomu že odozva musí byť takmer okamžitá kde do videa nezasahujete.

I po veľkom neúspechu projektu OnLive ktorý aj tak následne kúpila firma SONY si myslím že cloud gaming je jasným smerom do budúcnosti hrania počítačových hier. Predsa len je omnoho pohodlnejšie mať zariadenie do ktorého pripojím myš klávesnicu, prípadne ovládač a hrám.

Nehovoriac už o koľko stojí hardware na držanie kroku s najnovšími PC hrami. Ďalej samozrejme údržba a dalšie veci.

Dokonca si myslím že dalšia generácia herných konzol už bude čisto cloudová a zákazník dostane akurát krabičku do ktorej zapojí ovladač , internet a Tv.

Aký mate Vy názor na cloud gaming ? Aký máte názor na dalšiu generáciu konzolii ?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Aký je Váš názor na cloud gaming ?

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna je to uplna kravina. Ak chcem hrat narocnu hru ako je Battlefield, Call of Duty alebo GTA 5, tak potrebujem poriadny hardware. To sa tyka SP aj MP, MP je este natocnejsie kvoli velkym mapam a podobne. V pripade dakehou cloudoveho hrania si to neviem predstavit, ved ked hram akcnu hru alebo dake auta, chcem tam mat aspon 50 fps, nizky ping, potrebujem rychlu odozvu a to si pei cloudovom riesenim neviem predstavit, aby mi daka internetova sluzba dokazala poskytnut v momente 50 fps obraz s minimalnym pingom, bleskovou reakciou a neviem cim dalsim. Akekolvek spomalenie internetu, zvysenie latencie, strata paketov, zle QoS, to vsetko sposobi problemy, vypadky, mozno aj odpajanie od servera ci cloudu. Z hladiska internetu by bola potreba sobrej optiky, aspon tak par mbit linka na FullHD a 50 fps, ale ako by sa riesilo vyhladzovanie, pripadna vertikalna synchronizacia, ci vsetko na strane cloudu? Pre mna je to nepredstavitepne riesenie, minimalne na najblizsich 5 az 10 rokov. A neverim tomu, ze nove konzoly budu niecim takym disponovat, hlavne nie pri cene konzol, kedze tato cena je podstatne nizsia ako cena hernych pocitacov.
erik1555995
Novice
Novice

Ja som čítal na internete článok od Bloomber Technology že je potreba asi 30mb/s pripojenie. Ja osobne mám optické pripojenie 300mb/s ale rozumiem že som výnimka ale skor si myslím že infraštruktúra sa výrazne zlepší behom 5 rokov. Už len kvôli novým operátorom ktorý sa chcú uchytiť na trhu.

Ale to s tým strácaním paketov máš pravdu dalšia vec je čo ak spadnú serveri budú mať náhradné riešenie ?

Mňa skor prekvapuje že SONY a MS idú týmto smerom skupuju spoločnosti ktoré sa tým zaoberajú práve preto si myslím že to ma potenciál.

https://www.bloomberg.com/news/articles ... -handle-it
heker
Redeemer
Redeemer

A co ked to skupuju? Pokupili viac veci, viac technologii a nie vsetko sa uchytilo. Je to investicia, ze bud alebo.
erik1555995
Novice
Novice

Trocha som to ešte pozeral a zistil som že nvidia to už poskytuje za 8 dolárov mesačne. A sú tam najnovšie tituly ako napríklad Witcher 3. A požiadavky na internet nie su veľmi vysoké iba 50 Megabits per second pre 1080 a 60 FPS. Vypadá to tak že služba je poskytovaná len pre USA.

Kód: Vybrať všetko

https://shield.nvidia.com/support/nvidia-grid/system-requirements/1
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa robo1152 »

nvidia uz tuto sluzbu ponuka prostrednictvom shield tv ak sa nepletiem aj u nas
heker
Redeemer
Redeemer

A cena?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

keď nvidia s týmto začínala cca rok dozadu (možno aj viac), tak bolo plno videí na YT a tí čo to testovali boli nadšení z tejto služby. max spomínali, že zvuk ide pozadu ale že pracujú na odstránení problému, treba hľadať na youtube. A testovali nejakú forzu alebo čosi také a boli prekvapení tou odozvou (resp takmer žiadnou odozvou). Jediné mínus čo spomínali, že si nevedia predstaviť FPS hry ako CS na niečom takomto.

Btw cena je 7,99 $ za mesiac plus 199/299 $ za ''konzolu''
plus tu je knižnica hier https://www2.nvidia.com/en-us/shield/games/#library
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Nechcem zakladať novú tému, možno by sa mohol upraviť názov tejto, keďže od posledného príspevku, kedy bol cloud gaming v plienkach už vyrástlo niekoľko A-čkových platforiem a plno menších cloud gamingových systémov.

Ja mám zatiaľ skúsenosti len s GeForce NOW, ktorý mi fungoval úplne super (aj po ofiko spustení, kedy boli obrovské nápory na servery), ale nakoniec som zrušil subscription kvôli nedostatku času a kvôli tomu, že tam je podľa mňa dosť obmedzený výber hier.

Neviete o nejakom cloud gamingu, kde sa neplatí fixne, ale platí sa len za to, čo odohráte? Hrám totiž strašne málo (ak vôbec), a na GeForce NOW som niekedy aj 2-3 mesiace po sebe zaplatil za nič, inokedy som hral 3 hodiny v mesiaci. Viem o platformách ktoré stoja cca 0,5-0,75 € hrania na hodinu - čo je pre mňa úplny luxus, stálo by ma to pár pív mesačne, keďže nehrám vôbec, lenže aj tie zvyknú mať fixnú čiastku za rezervované miesto na disku. Konkrétne by som si chcel po rokoch zahrať GTA V (ktoré GeForce NOW nemá).

Potom viem že sú platformy ako napr. Microsoft Azure, ktoré proste poskytujú celkovo cloud virtuálne počítače a dá sa tam plnohodnotne hrať, len mi to príde ako zložité riešenie na moje požiadavky.

Niekto skúsenosti?
Napísať odpoveď