Aky linux

Všetko ohľadom Linuxu...
Cesar
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Cesar »

Necro napísal:chcem sa len spytak co je to LINUX?? je to nieco ako microsoft windows ale od inej firmy alebo co????
Na wikipedii nájdeš info čo je linux, čo a aké sú desktopové prostredia, čo a aké sú distribúcie - toto sú hlavné veci.

Prečítaj si aj toto (nielen):

http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

Ja by som poradil najprv skús Mandrivu One KDE, potom Ubuntu s Gnome (obyčajné Ubuntu), potom Ubuntu s KDE (Kubuntu) a uvidíš ktoré sa ti bude viacej páčiť.
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

hmm

Príspevok od používateľa digo »

no tak ten damn small linux este furt nejde :? , nechapem preco...
formatol som USB, rozbalil tam linux, do prikazoveho riadka som dal to co je v prilohe, v biose som nastavil
1st boot device [USB: 256MB]
2nd boot device [DISABLED]
3rd boot device [DISABLED]
BOOT FROM OTHER DEVICE: NO
a potom sa mi ukazalo
REBOOT AND SELECT PROPER BOOT DEVICE OR INSERT BOOT MEDIA IN SELECTED BOOT DEVICE AND PRESS A KEY
potom som uz len musel restartnut komp a nastavit bootovanie z HDD...
omg uz som z toho fakt zufaly :cry:
Prílohy
cmd.JPG
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Mechanika I je ten USB kľúč? Ak áno, tak ten parameter má byť I: a nie iba I. ;)
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

aplikacie

chrono napísal:Mechanika I je ten USB kľúč? Ak áno, tak ten parameter má byť I: a nie iba I. ;)
mna j*bne... hadaj z akeho operacneho systemu pisem tento prispevok :smt009 chrono, pato83, mate u mna K+ :smt119 fakt diki... totizto teraz prvy krat vidim linux nazivo, preto som taky nadseny :oops: este raz dik

//btw. mozem do tohto linuxu este doinstalovat dalsie aplikacie? :roll:
pato83
Addict
Addict

Re: aplikacie

Príspevok od používateľa pato83 »

Note: All these applications are part of the base distribution, through our MyDSL system it is possible to grab hundreds of other applications with a couple of clicks of the mouse, or make your own custom CD with exactly the applications you want
Takze by to nemal byt problem. Sam som to neskusal, ale tebe nic nebrani :) Nainstalovat sa da urcite, ci to ostane aj po restarte je otazne. Ale myslim, ze toto ma tato distribucia riesene. Skus a uvidis .)
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

mno a este nieco potrebujem :oops: snazim sa nainstalovat Greenie Linux, ale pocas instalacie, ked vyberam tie particie, tak na mna vyskoci nasledovna hlaska :?
a este by som sa chcel spytat, exisuje na linux nejaky download manager, na ktorom by som sa mohol pripojit napriklad na rapid? :)
Prílohy
DSCF0754.jpg
filippo
Expert
Expert

Príspevok od používateľa filippo »

Počas inštalácie si presne zisti na ktorú partíciu chceš Linux dať, tá sa automaticky naformátuje na systém súborov ext3 a nezabudni, že musíš mať vytvorený aj swap. Na partíciu, kde chceš dať Greenie klikni aby sa ozančila a niekde tam by mala byť možnosť edit, tam si zvolíš prípojný koreň / (/ = root) a malo by ťa to pustiť ďaľej. Neviem to takto spamäti, ale mne to tak vždy funguje. Čo sa týka toho manažéra, tak Greenie používa Gnome a v tom ti neporadím. Ale v KDE Kmanager. :)
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

hm a co je to je ten swap? a ako ho mam vytvorit? :oops:
inak ja uz mam vytvorenu samostatnu particiu LINUX, pre ktoru som vyclenil 50 GB... takze tam to nainstalujem
Cesar
Addict
Addict

Pre bežné použitie stačí aj 10 GB na Linux, nad 20 je podľa mňa zbytočne, linux swap vytvoríš tak, že si spravíš samostatný oddiel čo bude súborový systém linux swap a ten aj tak ožnačíš pri inštalaácii ako ten koreňový adresár ale nie "/" ale "swap".
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

dik chalani uz mi to ide... a este jedna vec... pri zapnuti pocitaca mamna vyber, ze aky operacny system sa ma bootovat... a linux ma akusi vacsiu prioritu ako XP, lebo XP je zaradene medzi other operations systems... mno a ja by som to chcel tak, aby mal XP vacsiu prioritu, t.j. aby bol pri vybere prvy, a potom sa to vlastne pri necinnosti uzivatela zvoli samotne... dufame za ma chapete... proste ak by isiel na komp napriklad moj brat, tak to aspon nebude musiet nastavovat na windows, ale sa mu to zvoli samo :oops:

//dik moc, uz to ide :)
filippo
Expert
Expert

Príspevok od používateľa filippo »

Riešenie je jednoduché a pre nováčika je najlepšie použiť program Startup manager ako ručnú editáciu Grub zavádzača... neviem, či je v repozitároch Greenie, ale je určený pre Gnome a ide aj v KDE. Dá da v ňom nastaviť defaultný operačný systém a aj dĺžka sekúnd pred automatickým spustením OS. :wink: Napíš do konzoly:

Kód: Vybrať všetko

sudo apt-get install startupmanager
Prílohy
Start-up manager.png
Cesar
Addict
Addict

Spustíš ako root gedit (gnome-ubuntu) alebo kwrite (kde-kubuntu) a otvoríš súbor /boot/grub/menu.lst

sudo gedit

alebo

sudo kwrite

otvoríš /boot/grub/menu.lst

# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
#            grub-install(8), grub-floppy(8),
#            grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
#            and /usr/share/doc/grub-doc/.

## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default		0
tú nulu (default 0) zmeníš na 4, uložíš a hotovo. :)

V riadku

## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout		10
ten timeout 10 zmeníš napr. na 4 a to znamená 4 sekundy. :)
Napísať odpoveď