Aky plat pytat - IT

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
elastomania
Novice
Novice

Aky plat pytat - IT

Príspevok od používateľa elastomania »

Ma niekto predstavu, co sa da na pohovore vypytat za poziciu SQL programator (smerovanie na business intelligence, reporting, datove analyzy), v nadnarodnej firme (shared services center) v BA? Skusenosti 1-4 roky, v job offeri viacero zaskrtnutych bodov aj z kategorie "...is an advantage".

Je to asi divne, ze sa pytam takto na fore, ale v platoch z mojich skusenosti vladne velke tajnostkarstvo a moji kamarati robia v inych IT specializaciach.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Aky plat pytat - IT

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ak su to pracovne skusnosti, tak to odhadni podla predchazdjuceho platu.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Tiez robim v IT sfere. 3 roky v tej istej praci a stale si myslim ze mi platia malo. Takze si nemyslim ze je dobra rada odhadovat plat podla predoslej prace kedze tam ta mozu oje*** vela rokov.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Neviem ako v korporaciach, ale v mensich firmach plat odraza aj to co clovek (pri pohovore) vie. Takze tazko sa radi.
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

elastomania
Novice
Novice

Tie styri roky som pracoval v mensej firme, skusenosti pestre, nie robenie toho isteho dokola ako opicka. Viacero kamaratov odtial odislo s tym, ze platy su podpriemerne. Ja viem, ze ma nemate podla coho posudit, ale staci mi anecdotal evidence typu kamos hned/po 3 rokoch/... po FIITke/matfyze/... isiel do IBM/Dell/... a dostal xxx, pritom je relativne zadubeny/fakt lumen/... Podla toho ako bude vyzerat pohovor si z toho uz nieco budem vediet vybrat.

@jorg22: a co robis?

@Boccaccio: hej prieskumy som pozeral, len z popisu prace je trocha otazne, kam to vlastne zaradit, mozno skor medzi BI.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A aky to ma suvis s tym, ze tvoj kamarat po vysokej skole isiel do IBM alebo Dellu, dostal sumu, ktoru si ani neuviedol a este si spomenul hlupu poznamku, ze je zadubeny lumen, hmm???
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Opytam sa ta ja inak. Kolko si predstavujes, ze by si mal dostat? Ja ti potom viem povedat, aka je realita. Robim v IT viac, ako 10 rokov, robil som v nadnarodnych korporaciach, v mensej firme. Zamestnaval som xy ludi, daval im platy, atd. Myslim si, ze ti viem pomoct.
elastomania
Novice
Novice

hojko: Nevyjadril som sa dost zretelne a zle si to pochopil, ospravedlnujem sa. Nehovoril som ziaden konkretny pribeh o ziadnom svojom kamaratovi. Len som pomocou alternativ uviedol moznu formu, v ktorej by niekto iny nejaky pribeh mohol podat. Nepopieram vsak, ze z textu vyplyva, ze som schopny nazvat niekoho zadubenym, co je neuctive (slovo lumen je druha cast alternativy a u mna nesie vyrazne pozitivny naboj).

Konkretny pribeh uvediem teraz: kamarat robi 6-7 rokov C#, informatiku nestudoval, ale je inteligentny, ale nie je do toho manik ze by sa zucastnoval nejakych topcoderov apod., ani ho to obzvlast nebavi, robi to pre zarobok. Ma 1900 v mensej pobocke zahranicnej firmy v BA.

p4ra: Velmi pekne dakujem, ak si ochotny. Ja nevidim do korporatnych financii a hospodarenia, preto neviem odhadnut objektivny ramec odmenovania. Samozrejme to asi zavisi od toho, co clovek musi a co moze na pozicii vyprodukovat, co sa asi dost rozni... Mna zaujimaju datove analyzy, najlepsie s pokrocilejsou algoritmikou/statistikou/atd. Predstavujem si z nejakych sumov okolo 1600, minimalne 1400.

V danej firme som uz na pohovore bol. V telefonickom predkole som na otazku o minimalnom plate uviedol 1500-1600. Pri pohovore som ale zistil, ze jednou a jedinou naplnou prace ma byt generovanie reportov (jednoduchych tabuliek) v jazyku nejakeho toolu, ktory vyzeral ako zmes javy a sqlka, podla toho aku tabulku na akej stranke powerpointu si dnes nemci zmyslia mat... Tak som sa im ospravedlnil, podakoval za ich cas a rozlucil.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Ja robim web developera takze to je celkom odlisne od toho co robis ty a hlavne nas PHPckarov je strasne vela.

p4ra: Mohol by si sa trosku viac rozpisat o tych platoch mna by to tiez velmi zaujimalo ake su realne platy v IT oblasti. To su celkom cenne informacie kedze malokto ti povie svoj plat.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

elastomania napísal:Konkretny pribeh uvediem teraz: kamarat robi 6-7 rokov C#, informatiku nestudoval, ale je inteligentny, ale nie je do toho manik ze by sa zucastnoval nejakych topcoderov apod., ani ho to obzvlast nebavi, robi to pre zarobok. Ma 1900 v mensej pobocke zahranicnej firmy v BA.
To mi pride celkom malo, C# developer so 6-rocnymi skusenostami vie u nas v Brne zarobit 60-70 tisic mesacne (samozrejme nie vo vsetkych firmach). Bratislava by na tom nemala byt horsie.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

elastomania & jorg22, v prvom rade si musite uvedomit, ze kazda firma je ina, a kazda firma je nastavena inak. Niektore maju vyssie platy, ale zato nemaju ziadne priplatky, bonusy, a tak dalej. Dalsi dolezity fakt su samozrejme skusenosti, co je vam urcite jasne. Ked poviem skusenosti, tak neznamena to, ze clovek musi byt v oblasti 10 rokov, a byt lepsi, ako ten, ktory je tam 3 roky. Je to o tom, kto je skusenejsi, vie lepsie robit svoju pracu bez ohladu na to, kolko rokov je v oblasti. Toto sa napr. da velmi lahko a rychlo u programatorov zistit na pohovore, ked sa im zadaju nejake ulohy. Nikto na tych pohovoroch (ked je trosku normalny) nechce od toho cloveka, aby mu tam nakodoval funkcnu vec. Ide o to, aby zamestnavatel videl, ako ten clovek je schopny pracovat v tom prostredi, ako sa rychlo vie orientovat, logicky rozmyslat a tak dalej. Dalsi faktor, podla ktoreho som prijimal ludi bolo vyjadrovanie, vystupovanie a prejav. Mam rad sebavedomych, ale nie prehnane do seba zahladenych ludi. No imponuje mi, ked clovek, ktory vie o tom, co hovori, tak to hovori s presvedcenim a zanietenim. A v neposlednom rade je to jazyk. U mna clovek bez dobrej anglictiny, ked poviem dobrej, mam tym na mysli plynulej, ziadne "ooo", "eee" a podobne.

A teraz k tym platom. To, co dostane tester v HP, nemusi dostat v IBM. Dovod je velmi jednoduchy - projekt. Peniaze sa davaju podla toho, na kt. projekt je clovek alokovany, a kolko je v budgete pre ten projekt. K realnym cislam.

Tester po VS moze dostat v hrubom bez skusenosti od 900-1200.
Tester so skusenostami od 1400-1500. Toto ale zase zavisi od toho, ze aka firma, aky projekt, atd.

SQL programator - toto je strasne siroky zaber a hlavne zalezi od toho, kde clovek skonci. SQL programator vo firme, ktora ma nejaky web urcite nezarobi, ako SQL programator v bankovnictve. Ale platy skuseneho uchadzaca zacinaju od 1600 a mozu sa vysplhat aj k 2500.

Systemovy administrator je tiez pozicia, ktora sa neda jasne definovat. Zalezi, ci je to L1, L2 alebo L3. L1 bez skusenosti zacinaju od 800-1100 (ta vyssia suma, ked ma clovek stastie a vie sa predat). L2 priblizne od 1300-1600 - zase vsetko zavisi od firmy, projektu. L3 od 1800 do nekonecno. Toto uz su vacsinou lidri, ktori maju na starosti timy, projekty a podobne zalezitosti. Tam v podstate nie je strop.

Velmi tazko sa hovori o konkretnych platoch, ked neviem, kto sa na aku poziciu, do akej firmy hlasi. Akonahle viem tieto 2 udaje, je pre mna podstatne lahsie sa vyjadrit (obzvlast, ak som v tych firmach robil, lebo tie platy sa tak dramaticky nemenia).

Ked su nejake dalsie otazky, kludne dajte vediet.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dalsi bod, velmi zalezi na meste, ze zarobis v ZA o 200 euro menej moze sice na prvy pohlad vadit, ale ak mas o 200 euro nizsie naklady na zivot ako v BA, tak si na tom istom
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

^ Spravna pripomienka, na kt. som uplne zabudol.
elastomania
Novice
Novice

melonSVK: a co mi povies, ked ti prezradim, ze este pred par mesiacmi u nas zarabal 1400? Hovorim, ze v nasej firme su proste hodne substandardne platy...

p4ra, dik za rozpisanie, staci to na utvorenie obrazu. Nemam dalsiu konkretnu poziciu, kedze tamtu som odmietol.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

V pohode, nemas zaco.
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

ako je to vlastne s tými úlohami na pohovore ?
robí sa to bez internetu ? je človek za hlupáka keby sa pozrie na niečo napr zo stackoverflow ? :D
ja si napríklad nepamätám množstvo aj jednoduchej syntaxe programu.
Napr. teraz keby mám z hlavy vytvoriť prepojenie mySQL do Java Android aplikácie čo som robil viac krát no len tak z hlavy na rýchlo by som to nenapísal a musel by som si pozrieť niektoré príkazy.
S toho ma vždy odrádza ísť na pohovor IT :D
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Ja som naposledy dal volnu ruku na pouzity programovaci jazyk a vsetko. Kandidat mal hodinu aby ulohy (2 jednoduche) dokoncil. Pripadne mi viac slo o rozmylanie ako o pisanie kodu v jazyku. Alebo som si dopredu vyziadal dokoncene projekty. Niekde ale dostanes papier a pero a budes opravovat chyby a/alebo pisat kod z hlavy.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Ja som to robil tak, ze som proste cloveku dal moznosti, ake by mal, keby bol u mna normalne zamestnany. Laptop, pristup k internetu. Moze si stahovat, upravovat, kodovat, Googlit - proste nech robi co chce. Chcel som vediet, ako sa popasuje s ulohou. Osobne si myslim, ze na pohovore nie je dolezite zistovat, co clovek nevie, a v com nie je dobry. Ale naopak. Je dolezite zistovat v com je dobry, co mu ide najlepsie, v com vynika. Potom si viem utvorit obraz, ci je ten clovek taky, akeho hladam do svojho timu.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Ahojte , trosku OT , ale len tak zo zaujimavosti. Kde a ako hladate programatorov ? Len to zadate na niektoru recruiting spolocnost, ci aktivne hladate na Linkedine , ci este nieco ine ? Uz par mesiacov nevieme najst PL/SQL developerov na project, tak len zo zvedavosti.
Napísať odpoveď