Aky vykonny elektromotor
Aky vykonny elektromotor
Existuje nejaky vzorec na vypocet vykonu elektromotora na zdvihanie bremien?
Re: Aky vykonny elektromotor
To je nejak divne položená otázka... chceš vedieť aký silný elektromotor použiť alebo aký je silný elektromotor ktorého výkon nepoznáš...?
Potreboval by som vediet aky silny elektromotor pouzit.
A aka je hmotnost bremena? Potrebujes poznat hmotnost a rychlost zdvihania, z toho potom vypocitas potrebny vykon z rozdielu potencialnej energie a casu + straty, atd.
Záleží aké veľké bremená ideš dvíhať a akou rýchlosťou...
Ak máš bremeno s hmotnosťou trebárs 318Kg tak na jeho dvíhanie rýchlosťou 1m/s potrebuješ silu 318*g = 3180J = 3180Wattsekúnd.
Ak chceš dvíhať 2x rýchlejšie potrebuješ 2x taký silný motor.
Dúfam že som to napísal dobre
Ak máš bremeno s hmotnosťou trebárs 318Kg tak na jeho dvíhanie rýchlosťou 1m/s potrebuješ silu 318*g = 3180J = 3180Wattsekúnd.
Ak chceš dvíhať 2x rýchlejšie potrebuješ 2x taký silný motor.
Dúfam že som to napísal dobre
chcel by som si totiz spravit elektricke ovladanie lampy - zdvihanie/spustanie, teda pohyb vo vertikalnom smere ... lampa ma maximalne 15kg a mala by sa pohybovat na drahe cca 2 metre ...
No tak to je jednoduché, presne ako som písal vyššie. Prekonávaš viacmenej len gravitačnú silu g.
Čiže 15*g = 150J = 150Ws .... to platí pre pohyb 1m za sekundu, predpokladám že keď máš len dva metre pohybu tak ti bohato stačí aj polovičný výkon....čiže 75W.
Čiže 15*g = 150J = 150Ws .... to platí pre pohyb 1m za sekundu, predpokladám že keď máš len dva metre pohybu tak ti bohato stačí aj polovičný výkon....čiže 75W.
Myslis, ze by som mohol pouzit aj motor zo stojanoveho ventilatora? Len to neviem ci ma aspon 50W.
Teoreticky môžeš použiť hocijaký motor ak má dostatočný výkon. 50W by ti podľa mňa ešte stačilo.
Inak jednoducho to sprav a motor keď tak ak nebude stačiť vymeníš za silnejší.
Idem už spať, dobrú noc.
Inak jednoducho to sprav a motor keď tak ak nebude stačiť vymeníš za silnejší.
Idem už spať, dobrú noc.
No vyskusam to teda ... zatial diky moc, netusil som, ze vypocet je takyto jednoduchy ... dobru noc
Samozrejme potrebujes aj nejaky prevod nakolko ak by si chcel regulaciu motora za zachovanim krutiaceho momentu,tak potrebujes pouzit frekvencny menic ako regulator,co je nkaladna zalezitost.Nejake PWM by sa nechytalo.
Motor z ventilatora je nevhodny-pouzi motorcek zo stieracov v aute-mas tam uz aj prevod a je to dostatocne silne...
Motor z ventilatora je nevhodny-pouzi motorcek zo stieracov v aute-mas tam uz aj prevod a je to dostatocne silne...