Algoritmus výskytu vozidiel v GTA SA

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
bboy_BIOS
Amateur
Amateur

Algoritmus výskytu vozidiel v GTA SA

Príspevok od používateľa bboy_BIOS »

Ahojte,
chcel by som sa len spýtať či niekto nevie, na akom princípe funguje algoritmus pre výskyt vozidiel v GTA San Andreas.
Vo voľnom čase si mením autá za iné, zo stránky www.gtaall.com. Niekedy sa mi však stáva, že ak nahradím vozidlo vyskytujúce sa miestami, začne sa to modované namiesto neho vyskytovať častejšie. Alebo ak sadnem do zmódovaného vozidla, začnú sa tie isté okolo mňa obšmietať stále. Nechcem aby mi módy narúšali algoritmus výskytu vozidiel a preto sa chcem spýtať či je nejaká možnosť ako ho ponechať pôvodný aj napriek tomu že vozidlá budú nahradené inými alebo je to proste tým že dané módy nie sú 100%tné a narúšajú hru?
Dá sa s tým niečo robiť?
Na stránke sa skiny sťahujú pomocou softu ktorý auto prepíše dvoma kliknutiami :)
joejoe
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Algoritmus výskytu vozidiel v GTA SA

Príspevok od používateľa joejoe »

Myslim, ze ked zmenis model auta v skutocnosti zmenis len jeho vyzor...nic viac :) takze nemalo by to ma vplyv na jeho vyskyt....a je to stara znama vec ze ked sadnes do nejakeho zriedkaveho auta, zacnu chodit vsade :D
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

To sa deje aj v nezmodovanej hre. A z dávnych časov, čo si pamätám, tak v GTA Vice City to bolo ešte viac citeľnejšie.
Ale má to jednoduché vysvetlenie. Šetrenie výkonu, ktorý v danej dobe nebol úplne dostatočný na open-world.
V skratke, prečo na okolité autá nepoužiť model, ktorý už mám načítaný v pamäti, kedže sa v ňom vezie hráč.
bboy_BIOS
Amateur
Amateur

Tiež som bol prv v tom, že sa mení len obal vozidla + jazdné vlastnosti ale akonáhle som namódoval povedzme 10 vozidiel, začal som si všímať že sa ich výskyt trochu zmenil. Že sa vyskytujú aj tam kde by nemali, že napríklad na parkoviskách už stojí menej áut ako obvykle prípadne sú parkoviská prázdne atď. Proste sa to nejak narušilo.
Viem aj že pokiaľ si v danom modely tak sa jeho výskyt zvýši ale teraz po módoch mi to príde oveľa extrémnejšie a preto mám pocit že sa tam niečo pomenilo čo by sa nemalo, tak ma napadla varianta že keby som si poriešil modely a nakoniec nejak fixol ten výskyt vozidiel do normálu..či by to nešlo?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Je možné, že v konfiguračných súboroch, ktoré pri tom prepisuješ sa menia aj hodnoty určujúce spawn vozidiel. Už som to fakt dlho nerobil ale pamätám si, že sa menili nejaké čísla v zoznamoch vozidiel hlavne kvôli handlingu.
Neviem nakoľko je modovateľný spôsob spawnu vozidiel a čo všetko je možné vôbec meniť. O tom sa viac asi dočítaš na nejakých mod fórach.

Myslím, že tan algoritmus spawnu bude dosť optimalizovaný na výkon počítačov a konzol tej doby, kedy jednoducho nebol dostatočný výkon. Je možné, že ak dáš do hry nové modely, ktoré sú kvalitnejšie alebo nie tak minimalizované ako originály, zaberieš tým trebárs viac pamäte, s čím sa hra vysporiada tak, že jednoducho vytvorí menej vozidiel.

Jedna taká zaujímavosť, ktorá tiež bola viditeľná hlavne vo Vice City, autá sa spawnujú len tam, kde sa pozerá kamera a miznú tam, kde sa nepozerá. Takže sa stačilo počas jazdy pozrieť "dozadu" a všetky autá pred tebou zmizli, čo znamená voľnú cestu pred tebou. Využívalo sa to hlavne pri speedrune.
bboy_BIOS
Amateur
Amateur

Problém pri tomto je, že nevidím, čo sa prepisuje. Ja teda v tejto oblasti nie som znalý tak som na danom webe našiel systém, že len stiahneš súbor, otvoríš ho, klikneš na "nainštalovať" a všetko sa automaticky prepíše. Ale ak má každé vozidlo v datach nastavený spawn, tak už mi je jasné, kde je problém. Ja som si myslel, že sa dá nájsť súbor, kde je v kope spawn všetkého, ten nakoniec vrátiť na pôvodné hodnoty a bude hotovo, ale asi to tak jednoduché nebude :)

Pre mňa je GTA SA tak legendary hra, že sa proste po večeroch vozím po meste a pri tom relaxujem :D :D :D :D
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Inštalátor môže prepisovať všeličo, tam ťažko niečo vymyslieť. Ak sa ti to chce naozaj hľadať a riešiť, tak nájdi autá zo súbormi v rare (ideálne tie isté, pri ktorých máš pocit, že ti to mení hru) a pozeraj v súboroch čo sú tam, či niečo nenájdeš.

Na prirovnanie bohužiaľ len z Vice City, čo som narýchlo našiel, tak v nejakom config súbore je práve zoznam áut s min a max hodnotami počtu toho daného auta, koľko krát môže byť v jednom momente "spawnuté" (nenapadá ma lepší výraz. zobrazené? načítané? v kamere?)
V rámci San Andreas viem, že je takýto súbor pre handling(.cfg) ale verím, že niekde musia byť hodnoty pre spawn, otázne len či to bude dostupné.

//edit
Tak nakoniec som našiel, že by to malo byť v klasickom vehicles.ide
Je tam stĺpec frequency, ktorý určuje koľko áut daného modelu môže byť najviac v okolí.
Nemám ako odskúšať ale môžeš to skúsiť pomeniť alebo aspoň pozrieť, či to mení ten inštalátor.
bboy_BIOS
Amateur
Amateur

Ďakujem, pomohol si mi. V súbore vehicles.ide som už bol aj som ho pozeral, len ma nenapadlo že stĺpec pod menom "frg" je práve frekvencia, dokonca som mal problém si to všimnúť aj po tom, čo si mi o tom povedal :) :) Musím kompletne preinštalovať win pretože niektoré módy a scripty sú uložené hlboko v systéme a reinštalácia hry nemôže. Tak začnem úplne od znova, zálohujem pôvodný vehicles.ide a idem na to :)

Ono, keď tak na to pozerám. Inštalátor sa dá manuálne rozrarovať a k niektorým po rozbalení je priložený aj readme súbor, kde sú napísané práve hodnoty, ktoré majú byť v súbore vehicles.ide zmenené. Budem asi všetko manuálne rozbalovať pred nainštalovaním a ak tam nebude readmy súbor z hotnotami alebo ak budú hodnoty výskytu iné, tak ho proste nenainštalujem.

Ďakujem ešte raz že si mi pomohol dať veci do súvislosti a snáď tak pomohol i vyriešiť problém :)
Napísať odpoveď