AMBIENT: žánre, interpreti, vaše názory

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

AMBIENT: žánre, interpreti, vaše názory

Príspevok od používateľa silmarill »

ambient... hudba takmer bez melódie, reflektujúca (a tvoriaca) nálady a pocity poslucháča.

počúvate niektorý zo subžánrov AMBIENTu?
ktorý? a ktorého interpreta odporúčate ostatným? ako ste sa k tejto hudbe dostali? ako ju vnímate?

---------------------------------------------------------------------------------------------

ja som skôr na "temný" ambient, hlavne dark, ritual, industrial... neprišiel som na chuť drone ambientu, je pre mňa až príliš "prázdny". proste potrebujem niečo, o čo sa mi môže "zachytiť ucho". páči sa mi tiež syntéza metalu a dark ambientu (Darkspace!), folk + ambient, elektronický ambient....

interpreti, ktorých si rád vypočujem: Ulf Soderberg / Sephiroth, Atomtrakt, Abnocto, Za Frumi, Tzolk'In (skôr IDM), Sophia, In Slaughter Natives, Hexentanz, Lustmord (skôr remixy)....

dáke fest tučné tracky:

odporučte dačo :roll:
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Re: AMBIENT: žánre, interpreti, vaše názory

Príspevok od používateľa Filein »

Ben Frost ak chceš; najnovší album od BJ Nilsena- The invisible city je landscape ambient, ale dosť kvalitný. Neviem, ja som práve na ten drone a "jemnejší" ambient. Tento druh hudby hlavne využívam pri čítaní, kvôli relatívnej opomenuteľnosti a na nočný posluch. Skvelý ambient, v najnovšom albume(Singular forms) aj s piánom, má Sylvain Chauveau...
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

silmarill, prve dva tracky su fakt huste, najma ten prvy... kde na to chodis? :lol:
Uz dlho mi ziadny ambientik do zbierky nepribudol, tak idem popatrat na nete, diky za odporucenie :)
Ja by som odporucil ceskeho autora s menom Dreamface, z jeho stranky sa daju stiahnut ukazky skladieb a link na vsetky skladby v plnych verziach posle na poziadanie e-mailom. A co je najlepsie, cena je dobrovolna - ja som ho ale podporil, kedze ma jeho hudba natolko fascinovala.
Zvlast odporucam skladby Xanthopsia a Zealous Storm. (zial, na youtube nie su).
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

áno, máme ambient :D typický u mňa je Biosphere. naozaj takmer bez melódie. dobrý na spanie :) niektorí poznajú z hry Osmos
námatkovo z disku: H.U.V.A Network, Nordlight, Krusseldorf, Star Sounds Orchestra,... :)

Vibrasphere - Mountain Lake:

Mek: Asura ostala kde? :D a Easily Embarrassed? tiež super skladby od nich

//netušil som, že sa Vibrasphere bude tak páčiť :)
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Curuj, ale Easily Embarrassed nie je ambient, to je skor do chilloutu, lebo melodiu to ma, je to rychlejsie a niekedy dost vyrazne :) Tak potom sem mozeme zaradit aj Workbench, ci nie?...
Inak dnes som si zohnal albumy od Dahlia's Tear (to je interpret tej prvej skladby, co sem dal silmarill) a su super, ako podmaz do ucenia ci kodenia :D
Ani som nemyslel, ze sa mi dark ambient zapaci...
silmarill
King
King

Filein napísal:Tento druh hudby hlavne využívam pri čítaní, kvôli relatívnej opomenuteľnosti a na nočný posluch. Skvelý ambient, v najnovšom albume(Singular forms) aj s piánom, má Sylvain Chauveau...
no tak drone a field recording treba "vedieť počúvať", ja to však neviem... ja sa sústredím skôr na podstatu hudby, snažím sa ju vnímať čo najviac, nie len okrajovo. preto mi abstraktný ambient nejak stále uniká.
na YT som počúval toho Sylvain Chauvea, na tento štýl mám len Sophie Hutchings a Abandoned Toys. celkovo klavíry môžem, ale skôr s takou "konkrétnejšou" melódiou než Sylvain.
Mek napísal:silmarill, prve dva tracky su fakt huste, najma ten prvy... kde na to chodis? :lol:
trpezlivé preosievanie internetu - najmä na metalových fórach sa toho nájde dosť ;) sťahujem ukážky z toho Dreamface, som zvedavý čo "domáca scéna" dá :) mimochodom, keď už hovoríme o ambiente made in CZ tak spomeniem skupinu Tábor Radosti (dark/ritual/industrial) ktorí majú mať vystúpenie na jednom BM koncerte vo februári v NR... :smt006
Curuj napísal:Vibrasphere - Mountain Lake:
wooo tak ten Vibrasphere znie naoaj dobre :shock: popočúvam ďalšie tracky na YT a sosnem ;)

a keď už máte radi ten jemnejší ambient, tak niečo z tých "jemných" čo si dá rád aj taký zvrátenec ako ja :aasmile27:

dačo vesmírne:

dačo folkovejšie:
Curuj
Addict
Addict

Mek napísal:Curuj, ale Easily Embarrassed nie je ambient, to je skor do chilloutu, lebo melodiu to ma, je to rychlejsie a niekedy dost vyrazne :) Tak potom sem mozeme zaradit aj Workbench, ci nie?...
niektore albumy sú viac ambientné :) ono sa to prekrýva, sú to podobné štýly :)
postupne prehrabávam internet, zas budem triediť tonu hudby :D blbo sa to hľadá

viac ľudí to tu nepočúva? a pritom taká skvelá hudba, nevtieravá, pre každého :)
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Este mi tak napadlo... nieco od Marca Torranceho... napr.

toto je total ze konec :smt033
silmarill
King
King

Curuj napísal:viac ľudí to tu nepočúva? a pritom taká skvelá hudba, nevtieravá, pre každého :)
tiež ma to prekvailo že tak málo ľudí sa zapojilo, chcel som postupne založiť viac tém o alternatívnej hudbe (napr. stredoveká hudba, neofolk, ethereal, dark wave, dark electro) ale vidím že by to bol asi trapas. predpokladal som že aspoň klasický tj "nie-dark" ambient počúva viacero ľudí... :|

Mek napísal:Este mi tak napadlo... nieco od Marca Torranceho...
síce to má ambientné prvky, ale tými komerčnými "trance" synťákmi to ťahá mimo ambientu, ktorý považujem za nekomerčný žáner... ale má to taký milý zasnívaný "ethereal" feeling...

pokiaľ už nejaký "trance ambient" tak Tzolk'In, jedna z mojich NAJ kapiel! (i keď to neni trance ako taký čo počuť na komerčných diskotékach, ale skôr výraz pre atmosféru hudby)

mimochodom ako ste sa dostali k tomuto žánru?
zaujímalo by ma čo ste počúvali predtým, ako ste "objavili" ambient a ktorí interpreti vás oslovili natoľko, že ste sa oň začali zaujímať.
Curuj
Addict
Addict

ja som sa k ambientu dostal ani neviem ako :D chillout mi bol známy dlho, nejako som asi cezeň prešiel. obvykle počúvam Psy a Goa Trance, sem-tam niektorý interpret zabrúzda aj k ambientu... asi tak nejako to bolo :)
inak si konkrétnych interpretov asi moc nevyberám. skrátka sa mi to páči :)
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

celý OST The Invisibles od Bena Frosta sa dá vypočuť na bandcampe (aj stiahnúť na soundpress blogu :psssst: )
http://invisibles.bandcamp.com/
silmarill
King
King

ja som sa k ambient dostal cez darkwave (Arcana, Dargaard, Mortiis, Artesia, Die verbannten Kinder Evas...) vzhľadom k tomu že boli na nete často mylne otagované ako ambient - čomu sa ani nedivím vzhľadom na určité podobnosti týchto žánrov. najprv som sa tomu moc nevenoval, ale potom som začal vyhľadávať rituálnu hudbu a tam som sa s ním stretol znovu... moc ma to neuspokojilo, väčšina rituálnej hudby je "drone" ale zato som našiel kopec inej dobrej hudby :D
Jasty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Jasty »

Ja som okolo ambientu len vzdialene kruzil, ale tato tema ma akosi prilakala ho trochu zblizsie spoznat. A k tomu, co ste sem vsetko odporucili by som len pridal tuto stranku: http://www.ambient-nights.org/. Velmi prijemna muzicka ...
Leniv3c
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Leniv3c »

Ten Vibrasphere ma dosť zaujal :) Neviete kde to nájdem ?
Curuj
Addict
Addict

silmarill: Zoar poznáš? by sa ti mohlo páčiť

Svarog
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Svarog »

Prednedávnom som "objavil" Moëvöt, francúzsky dark ambient z 90. rokov. Pre mňa je to dosť svojské, no možno práve preto ma to dokázalo chytiť.

Song, s ktorým sa to začalo :D
silmarill
King
King

curuj: Zoar poznám, mám tu album "In the bloodlight dark", to čo si postol však znie dosť ináč, musím po tom ešte kuknúť... díky ;) ináč dark ambient ide skvele dokopy s takýmito obrazmi (myslím že tam bol použitý Beksinski)

svarog: na Moevoet som tiež narazil, síce mám rád ľudský vreskot a škrekot v hudbe ale toto akosi neni ono... opäť je to akosi prázdne, atmosféru to síce má desivú no hudobne mi chýba nejaký leitmotív. ale ako som už spomenul vyššie, proste nemám bunky na "drone" hudbu :nono:

btw čo takto folk+ambient? mne učarovala Wardruna (bočný projekt Kvintrafna a Gaahla z Gorgorothu)

pure f*cking beauty.
Svarog
Light Star
Light Star

Mňa vlastne prekvapilo, ako veľmi ma to zobralo za srdce. :D
silmarill napísal:btw čo takto folk+ambient? mne učarovala Wardruna (bočný projekt Kvintrafna a Gaahla z Gorgorothu)
Môže byť. :)

No toto som ešte chcel, bohužiaľ som nenašiel samostatnú pesničku, ale tu hneď prvá Lustmord - Beckoning, od druhej minúty zvuk tých gájd... Nádhera.

silmarill
King
King

Lustmord ma vie nadchnúť no i sklamať zároveň. kým Rising je skvelý album, tak sa mi iné albumy zdajú úplne čajové (Otherdub, Carbon). ale zase ma chytili jeho remixové veci, konkrétne Tool vs Lustmord, Metal Beast vs Lustmord a Hecate vs Lustmord.

a ak sa ti páčil ten zvuk gájd v tom songu tak skús Enemite, používa dosť podobné sample ale atmosféra je oveľa rituálnejšia.
Svarog
Light Star
Light Star

Lustmord v podstate vôbec nepoznám, oslovila ma len tá jedna pieseň, aj to asi skôr kvôli tým gajdám. :D
Ale tie remixi nie sú zlé.

Ale ten Enemite, ten si ide. :aasmile1:
Napísať odpoveď