angličtina

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Kenyon6
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: angličtina

Príspevok od používateľa Kenyon6 »

Pripájam sa k názoru, že bifliť sa slovíčka je zbytočné. Skôr sa ich človek naučí, keď ich pravidelne počuje, číta a hlavne používa. Pozeranie filmov a seriálov je imho prospešné, keďže človek si omnoho ľahšie zapamätá to, čo si dokáže vizualizovať. Takto mám ja v pamäti veľké množstvo scén z filmov a seriálov s konkrétnymi slovami, frázami, vetami.
AcidXpress
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa AcidXpress »

Kenyon6 napísal:Pozeranie filmov a seriálov je imho prospešné, keďže človek si omnoho ľahšie zapamätá to, čo si dokáže vizualizovať.
a slovosled .. velmi dobre sa uci slovosled z filmov .. darmo budes mat slovnu zasobu like a boss ked nebudes vedet zlozit vetu ktora ma hlavu a patu :-)

:plus: :wink:
Kenyon6
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kenyon6 »

Presne tak, darmo má niekto mechanicky nabiflené stovky slov. Keď ich má dať dohromady a zmotať vetu, má problém. Takto sa učíš nové slová, ich spájanie aj slovosled zároveň.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Este moze byt celkom fajn aj konverzacia cez internet, niekoho si najst trebars na FB a tam chatovat moze to byt napriklad aj niekto uplne cudzi z druheho konca sveta
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Napíšem moju skúsenosť ..

Na základke sme mali proste takú normálnu priemernú angličtinu, biflenie slovíčok, časov atď, proste nuda, viac teórie ako praxe.
Moja angličtina bola vtedy asi tak na úrovni 3.5/10 (10 najlepšie). Bol som najlepší z triedy, nikdy som nedostal z AJ dvojku, proste samé jednotky, všetky filmy a seriály som sledoval s ENG titulkami a určite k tomu dopomohlo aj hranie CoD a WoW z cudzincami na TS3.

Teraz som na bilingválnom gymnáziu kde asi tak 60% učitelského zboru tvoria zahraničný native speakers. Takže som angličtinou obklopovaný vačšinu dňa. Po pol roku v takomto prostredí, kde na vás každý kecá po anglicky, a ak niečomu nerozumiete, tak sa musíte spýtať anglicky sa proste moja angličtiny zlepšila. Neskutočný boost. Dohovorím sa s hocikým po anglicky, myslím že slovnú zásobu mám celkom pestrú, ENG titulky už nepoužívam, snažím sa porozumieť aj bez nich. Úroveň mojej angličtiny by som odhadol tak na 7.5/10 . Samozrejme, takú bežnú angličtinu, keďže v ďalších ročníkoch budem mať po anglicky aj matematiku, biológiu, dejepis, fyziku, geografiu, chémiu, tak počítam že sa mi slovná zásoba znovu zvačší.

Podla mna teda pozeranie seriálov, čítanie kníh po anglicky a podobné srandy určite len prospejú, ale nemôžeš to brať ako hlavný zdroj tvojich eng skills. Asi najlepšie čo ti môžme poradiť je proste spakovať sa a ísť chvíľu do USA/UK, popr. iných anglicky hovoriacich štátov ..
Pikolik
Star
Star

Príspevok od používateľa Pikolik »

nikto to tu o bifleni slovicok nehovoril. To aky sposob ich ucenia si vyberies je na tebe. Ak niekomu vyhovuje biflenie tak prosim, ak sa chce niekto ucit frazy nech sa paci. Ale proste slovnu zasobu musis mat.
Kenyon6 napísal:Presne tak, darmo má niekto mechanicky nabiflené stovky slov. Keď ich má dať dohromady a zmotať vetu, má problém. Takto sa učíš nové slová, ich spájanie aj slovosled zároveň.
toto sa vyucuje na zakladnej skole.
AcidXpress
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa AcidXpress »

Pikolik - sesternica mala na zakladnej skole z anglictiny same 1 .. dosla do norska a z angliny bola tupa ako papuča, a nielen ona .. najvacsi gol bol ked som opravoval jej ucitelku :-)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

DEVZYO1G - ako neber to v zlom, ale studujem anglictinu uz 15 rokov (vratane ZS z toho 5 rokov odbornu AJ na VS) a netrufal by som si dal 7,5. Mat native speakerov je skvela vec, lenze ked sa dostanes do inej krajiny, kde sa pouziva anglictina zistis, ze je to uplne o niecom inom. Staci aby si siel do Liverpoolu a zistil by si aky si vytrety keby na teba spustil real native speaker.
To este nehovorim o Skotsku, Walese, Australii...
k titulkom - ja si ich stahujem stale a stale si pustam filmy aj s titulkami. Nikdy nedosiahnes urovne, ked budes rozumiet vsetko z filmu
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

S tym Skotskom musim suhlasit, minule leto som bol na zajazde po Highlands a sprievodcovi som aj s kamosom rozumel ledva polovicu :)
A to denne v praci pouzivame hlavne anglictinu uz par rokov...
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Pridam aj moju skusenost. Chodil som na anglictinu 2 roky na zakladnej a potom asi 8-9 rokov do jazykovky. Vedel som dobre az kym som neodisiel za starymi rodicmi do JAR. Prisiel som do skoly a hned prva hodina ma vyviedla z omylu, ze viem obstojne po anglicky. Nerozumel som ani prd, nevedel som skladat vety, vsetko som si prekladal z SK do EN ako robot, proste prvy mesiac som nic nerozpraval, lebo som sa nevedel chytit. O dalsie 2 mesiace som uz rozmyslal v anglictine, stihal som si na hodinach robit poznamky, bez problemov som komunikoval, vsetko som rozumel atd... Ked som sa vratil tak som mal dokonca problem rozumiet slovenskym spravam :D dodnes neviem niektore slova vyjadrit v slovencine a poznam ich len ako anglicke...

Co tym chcem povedat je, ze ak mas moznost, tak urcite vycestuj, hoci aj na par mesiacov. Nic lepsie ako priamy kontakt s native speakermi neexistuje. Samozrejme popri tom pozeranie filmov v danom jazyku a pod.
DEVZYO1G
Addict
Addict

guess.whoo napísal:DEVZYO1G - ako neber to v zlom, ale studujem anglictinu uz 15 rokov (vratane ZS z toho 5 rokov odbornu AJ na VS) a netrufal by som si dal 7,5. Mat native speakerov je skvela vec, lenze ked sa dostanes do inej krajiny, kde sa pouziva anglictina zistis, ze je to uplne o niecom inom. Staci aby si siel do Liverpoolu a zistil by si aky si vytrety keby na teba spustil real native speaker.
To este nehovorim o Skotsku, Walese, Australii...
k titulkom - ja si ich stahujem stale a stale si pustam filmy aj s titulkami. Nikdy nedosiahnes urovne, ked budes rozumiet vsetko z filmu
Ved jasne, tu 10 nesmies brat ako úplný vrchol english skills. Zámerom toho postu nebolo chvalit sa, ale že z dlhodobého hľadiska ti sledovanie filmov a čítanie kníh po anglicky len prospeje a výrazne zvýši tvoje skills. Ja občas zájdem na piatacke seminare kde občas hosťujú nejaky native speakery a nemám problém porozumiet. Ale tak jasne že na seminari global studies nebudem niektorým slovam a spojeniam rozumieť, ale to už je z hľadiska slovnej zásoby .. A takisto viem že nebudem rozumiet každému native speakerovi ( asi najťažši oriesok bol asi 60 ročný americký veľvyslanec, ktorému som fakt nerozumel .. )
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Škoda to opakovať, človek sa po anglicky na SK naučí len do istej miery. Určite veci ako pozeranie filmov, počúvanie rádia anglického, čítanie anglických vecí a pod. veľmi pomôže, ale ohľadom toho, keď je človek donútený sám hovoriť, tam to neurobí veľký progres. Na to pomôže jedine a jedine komunikácia v angličtine, keď je človek hodený do toho prostredia a donútený začať rozprávať.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ja som pred dvoma rokmi mal tu cest byt na jednej prednaske pana doktora Franka. Po dvoch hodinach povedal prvy krat nieco po slovensky a zdalo sa mi to cudne. Uplne som zabudol, ze je to slovak.
V zivote som asi vacsiu kapacitu nazivo nepocul rozpravat, takze ak sa citite tak smelo na UPJŠ :) urcite je to najlepsia vyska co sa tyka ang na slovensku
DEVZYO1G
Addict
Addict

Tak ja študujem bilingual highschool hlavne aby som mohol ísť študovať ďalej do zahraničia, a nie ešte študovať ANJ na Slovensku :lol:
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak drzim palce teda, snad uz setris :D
DEVZYO1G
Addict
Addict

Bohužiaľ, platím už aj za štúdium na SŠ :)

//autoeditácia príspevku (07 Feb 2013, 21:15)
Teda, nie ja... Chápeme sa ..
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ja som za filmy a serialy z vlastnej skusenosti. A potom ist ASAP vonku kde budes nuteny hovorit. Na strednej moze stacit brigada, na vyske ERASMUS ci CEEPUS.
Rozhodne sa nememoruj slovicka. Ten jazyk je frazach, ktore sa vela krat nedaju ani doslovne prekladat.
A ani s gramatikou si nerob pritazku hlavu. Domaci ju nevedia aj tak na prvy pohlad kazdy vidi, ze si cudzinec a nikto nebude cakat ze budes speakovat gramaticky spravne.
A ako Slovak ma sancu hovorit bez neanglickych prizvukov, co Poliaci, Rusi alebo Slovinci prirodzene nevedia.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no po dlhsom cviku sa da hovorit s velmi jemnym prizvukom. jednen byvaly spoluziak bol dlho v londyne a ked prisiel na prve hodiny tak sa ho native speakeri pytali odkial je.
takisto ked budes v UK a pod. tak domaci vedia ocenit ked hovoris ich jazykom spravne. vyplatilo sa mi to viac krat, ci uz ked som potreboval nieco vybavit v banke alebo na uradoch. predtym tam boli tiez slovaci, ktori ledva hapkali a ich poslali prec.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Jedna naša učiteľka ma úplne dokonalú angličtinu, proste fakt DOKONALÚ, ako z oxford dictionary ... Myslím vyslovnost aj prizvuk, niečo medzi AmE a BrE, úplne čistý a jasný ...
majky358
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa majky358 »

Pokiaľ nieje človek úplne dobrý samouk, tak sa oplatí zaplatiť si aj nejaký kurz, ak sa chce niekto dostať aspoň na B2 čo podľa mňa je dosť, taká úroveň, že sa dá v pohode zvládnuť gramatika, ktorá sa využíva a zíde sa. So speakingom môže byť horšie. Na naučenie sa dá v pohode, nejaké nahrávky, filmy, anglické rádia atď.
Na druhú stranu AJ sa učím už celkom dlho, zš, sš, jazykovka (osv. C1) :) Myslel som si, že rozumiem fajn, prišiel som do Anglicka rozumel som ledva polovicu, možno to bolo aj kvôli, že som bol na škole a nie všetci sa práve snažili prispôsobiť, napr. výkladu učiteľov a ostatné som nemal problém porozumieť. Hovoriť s native speakerom je trochu iné, avšak zas treba si nato aj zvyknúť, potom to už ide lepšie.
Zas potom som prišiel do Belgicka, tam už neboli native sp. ale všetci vraveli po Anglicky plynulo, rýchlo a čisto, tam už problém nebol aj pri tích, ktorý valeli ako o dušu hh Je to poznať a riadne :wink: Hlavne si to treba skúsiť, za pár týždňov sa dá podľa mňa aj v Anglicku dostať do toho úplne v pohode.
Napísať odpoveď