Angličtina- ako vedieť plynule anglicky
Angličtina- ako vedieť plynule anglicky
Tak, zistila som, že počas štúdia na VŠ, kde sme mali len základy z angličtiny prvé dva roky, som dosť toho z angličtiny pozabúdala.
Aj sa snažím počúvať nejaké angl.filmy s titulkami, alebo seriály online, ale chcem sa spýtať, či nemáte nejaké nápady ako si znova nejak obnoviť tú angličtinu.
Počas strednej som akurát patrila k najlepším, aj mi išli speakovanie, aj počúvanie, ale potom, keď človek vypadol z toho rytmu, tak som ozaj na výške dosť toho zabudla.
Tak dajte nejaké tipy, ako si udržujete tú angličtinu, aby ste to hlavné nezabudli.
Aj sa snažím počúvať nejaké angl.filmy s titulkami, alebo seriály online, ale chcem sa spýtať, či nemáte nejaké nápady ako si znova nejak obnoviť tú angličtinu.
Počas strednej som akurát patrila k najlepším, aj mi išli speakovanie, aj počúvanie, ale potom, keď človek vypadol z toho rytmu, tak som ozaj na výške dosť toho zabudla.
Tak dajte nejaké tipy, ako si udržujete tú angličtinu, aby ste to hlavné nezabudli.
Re: Angličtina- ako vedieť plynule anglicky
umyvanie riadov 2 mesiace v anglicky hovoriacej krajine bez poliakov v dosahu
Ak nemáš vôbec žiadny kontakt s anglicky hovoriacim človekom, tak najjednoduchšie je:
a) Filmy pozerať v angličtine, v závislosti od tvojich schopností môže byť s cz/sk titulkami, en titulkami alebo bez tituliek (aj keď si myslím, že ak porozumieš anglickému filmu bez tituliek na tých 80-90% tak s angličtinou nemáš problém)
b) čítať anglické texty, teda najčastejšie na internete - určite máš nejakú oblasť záujmu hudbu, šport, tvoj odbor a čítať články o tom v angličtine
c) osobne som dosť aktívny na 2 anglických fórach a IRC kanáloch a tak si udržiavam písaný prejav a obohacujem slovnú zásobu a v neposlednom rade som v kontakte so "živou angličtinou" teda reálne používaným frázami typu "when chips are down", "washed out" a čo ja viem čo a to teraz som napísal ešte dosť jasné frázy a čo je veľmi dôležité vzhľadom na to, že tam prispievajú naozaj anglicky hovoriaci ľudia, požívaním budeš schopná odlíšiť ten jemný rozdiel v slovách a kontexte, čo nedokáže postihnúť žiadny slovník. Ťažko sa to vysvetluje.
d) problém je, že nemáš ako precvičiť hovorenú anglinu, to je jasné..... ja som bol nejakú dobu v anglicku, tak niečo som do ucha dostal, ale počul som, že na to je dobré pozerať trebárs BBC alebo film a opakovať po predstaviteľoch/moderátoroch vety. Trocha psycho, ale lepšie ako nič.
A na záver veľká pravda:
English is easy to learn, but difficult to master.
a) Filmy pozerať v angličtine, v závislosti od tvojich schopností môže byť s cz/sk titulkami, en titulkami alebo bez tituliek (aj keď si myslím, že ak porozumieš anglickému filmu bez tituliek na tých 80-90% tak s angličtinou nemáš problém)
b) čítať anglické texty, teda najčastejšie na internete - určite máš nejakú oblasť záujmu hudbu, šport, tvoj odbor a čítať články o tom v angličtine
c) osobne som dosť aktívny na 2 anglických fórach a IRC kanáloch a tak si udržiavam písaný prejav a obohacujem slovnú zásobu a v neposlednom rade som v kontakte so "živou angličtinou" teda reálne používaným frázami typu "when chips are down", "washed out" a čo ja viem čo a to teraz som napísal ešte dosť jasné frázy a čo je veľmi dôležité vzhľadom na to, že tam prispievajú naozaj anglicky hovoriaci ľudia, požívaním budeš schopná odlíšiť ten jemný rozdiel v slovách a kontexte, čo nedokáže postihnúť žiadny slovník. Ťažko sa to vysvetluje.
d) problém je, že nemáš ako precvičiť hovorenú anglinu, to je jasné..... ja som bol nejakú dobu v anglicku, tak niečo som do ucha dostal, ale počul som, že na to je dobré pozerať trebárs BBC alebo film a opakovať po predstaviteľoch/moderátoroch vety. Trocha psycho, ale lepšie ako nič.
A na záver veľká pravda:
English is easy to learn, but difficult to master.
-
moosha
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Pozeraj britske serialy. Maju casto ovela krajsiu a "presnejsiu" anglictinu ako americke, krasne rozumiet artikulacii a tym padom sa ti bude lahsie ucit. Ja som tak trochu "odchovany" na na IT Crowd, Top Geare a Discovery bez dabingu
.
Jéj, vďaka.
Tie fóra sú dobrý nápad, dačo musím pohľadať.
A snažím sa teda filmy s titulkami pozerať, resp. aj anglické titulky stiahnuť, ak sú, najmä v rozprávkach majú dobrú angličtinu (také Kung fu panda som videla snáď 5x
)
Pozerala som Vampier diaries, ale neviem, či idú vôbec aj 3.sériu natáčať, nenašla som o tom info.
Satelit máme, ale správy ma nejak nebavia. Skúsim dačo pohľadať (na MTV chodil taký dokument, že 16 a tehotná. teda nie že by to malo dačo so mnou spoločné, ale bolo to v angličtine a malo to tuším české titulky)
Tie fóra sú dobrý nápad, dačo musím pohľadať.
A snažím sa teda filmy s titulkami pozerať, resp. aj anglické titulky stiahnuť, ak sú, najmä v rozprávkach majú dobrú angličtinu (také Kung fu panda som videla snáď 5x
Pozerala som Vampier diaries, ale neviem, či idú vôbec aj 3.sériu natáčať, nenašla som o tom info.
Satelit máme, ale správy ma nejak nebavia. Skúsim dačo pohľadať (na MTV chodil taký dokument, že 16 a tehotná. teda nie že by to malo dačo so mnou spoločné, ale bolo to v angličtine a malo to tuším české titulky)
Alebo skus aj knihy pisane po anglicky - nemyslim ucebnice
Pripadne videl som v knihkupectvach zopar takych, ze boli pisane zrkadlovo - na lavej strane text pribehu po slovensky, na pravej to iste po anglicky
Nooo, tak nejakú tú love story som aj začala čítať, ale keďže to bola historická kniha a dosť metafor a proste opisov a zložitých výrazov tam bolo, tak ma potom prestala po pár stranách baviť.
Ale skúsim dačo pozrieť v NR knižnici
Ale skúsim dačo pozrieť v NR knižnici
-
seth82
Darca
Pokiaľ sa chceš naučiť ako-tak správne písať, veľa čítaj. Nie preto, že by si musela, ale preto, lebo je kopa anglických kníh, ktoré fakt stoja za prečítanie. Začni niečím ľahším, Lord of the Flies od Williama Goldinga a potom neskôr čo ja viem Hlavu XXII a podobne. Iba čítaním sa ti to zafixuje a písomný prejav sa určite zlepší. Čo sa týka hovorovej Angličtiny, to je už trochu ťažšie. A na našich "univerzitách" už dupľom a aj vysvetlím prečo.
Strávil som dosť dlhý čas štúdiom "Angličtiny" (tie úvodzovky majú svoje opodstatnenie) na jednej z našich škôl a viem, že je to absolútne o hovne. Vedúcou katedry anglického jazyka bola profesorka, ktorá po anglicky hovorila štýlom "sink obaut zet" (think about that), drvili sme sa iba gramatiku a počúvali kazety z Oxfordu. A viem, že to štúdium mi dalo akurát tak dobré vedomosti do anglickej a americkej literatúry, to je tak všetko.
Takže na hovorovú Angličtinu je len jediný liek - byť v anglicky hovoriacej spoločnosti, pretože to, čo sa učí u nás (samozrejme, nie všade, určite sa nájdu aj výnimky), je všetko, iba nie Angličtina.
Strávil som dosť dlhý čas štúdiom "Angličtiny" (tie úvodzovky majú svoje opodstatnenie) na jednej z našich škôl a viem, že je to absolútne o hovne. Vedúcou katedry anglického jazyka bola profesorka, ktorá po anglicky hovorila štýlom "sink obaut zet" (think about that), drvili sme sa iba gramatiku a počúvali kazety z Oxfordu. A viem, že to štúdium mi dalo akurát tak dobré vedomosti do anglickej a americkej literatúry, to je tak všetko.
Takže na hovorovú Angličtinu je len jediný liek - byť v anglicky hovoriacej spoločnosti, pretože to, čo sa učí u nás (samozrejme, nie všade, určite sa nájdu aj výnimky), je všetko, iba nie Angličtina.
seth82: lol to takychto druhov uciteliek je viac, aky mala vek, lebo tiez som mal na strednej taku, ze 33 (srty sry) a sru a europa (europea) girl (gerl). A k téme, skus tie knihy. Alebo potom jedine ísť do eng hovoriacej krajin.
Ja som si na univerzite s anglictinou velmi pomohol, mam vela zahranicnych spoluziakov aj profesorov a aj vyucba je na dost dobrej urovni
-
seth82
Darca
Pascal: Volala sa tuším Gondová...Učila v ZA.
Fijok: Hej, ibaže my sme žiadneho zahraničného nemali...Ale ono to bolo osem rokov dozadu, možno sa to u nás zmenilo k dobru...
Fijok: Hej, ibaže my sme žiadneho zahraničného nemali...Ale ono to bolo osem rokov dozadu, možno sa to u nás zmenilo k dobru...
tak ja som mala max. maďarské spolužiačky a polovicu českých profesorov, poprípade poľských, takže žiadnych anglicky hovoriaich
U nás je na katedre jazykov jeden vyučujúci čo rozpráva plynule 3 cudzími jazykmi a často v tých jazykoch mával aj prezentácie v zahraničí. Dosť často nám o skúsenostiach s USA, Nemecka a Ruska aj na hodinách angličtiny aj rozprával.
Osobne som mal pocit že angličtina na VŠ mi dala oveľa viac ako na SŠ čo bolo na to že to bola angičtina orientovaná na technické vyjadrovanie veľký úspech.
Osobne som mal pocit že angličtina na VŠ mi dala oveľa viac ako na SŠ čo bolo na to že to bola angičtina orientovaná na technické vyjadrovanie veľký úspech.
Na aku VS chodis kedze v TN je Dubcekova a vo ZV je Technicka? Dobre ohlasy sa o nich teda velmi nesiria. Aby som nebol OT, tak u nas je anglina tiez na hovno. Zdokonalujem si aspon pocuvanie na serialoch plus eng clanky na nete.Ing. FijoK napísal:Ja som si na univerzite s anglictinou velmi pomohol, mam vela zahranicnych spoluziakov aj profesorov a aj vyucba je na dost dobrej urovni
//aha, to som nevedel
v TN je aj platena City University, kde prednasaju americki lektori
Škola je dobrá akurát tak na tie základy + nejakú tú gramatiku. Mňa angličtinu naučili seriály. Najprv treba pozerať s sk titulkami, potom s aj titulkami a nakoniec samozrejme bez titulkov. No a ak si vedela aspoň základy, ide to veľmi rýchlo. Pomáha aj pri počúvaní muziky (naspievanej v angličtine samozrejme) si v hlave prekladať texty, snažiť sa vnímať aj slová, nie len melódiu. Alebo si ich priamo cez translator prekladať a snažiť sa tomu porozumieť - v hudbe sa vyskytuje množstvo fráz a slovných spojení, ktoré sa odinakiaľ ťažko dopočuť.
-
evilbanana
Medium Star
Prosim Vas, viete mi odporucit nejaku jednoduchsiu knizku na citanie? nieco nie moc dlhe-200 stranove. Velmi pekne dakujem k+
-
marek carey
Medium Star
Na speakovanie nie je nic lepsie ako Chatrouletta. Sice chvilu trva preklikat vsetkych honicov, dokedy narazite na normalneho cloveka, ale za tu moznost pospeakovat si to stoji. 
evilbanana - pozri si v knihkupectvach - oxford bookworms library / penguin readers / macmillan readers - minimalne v tychto troch ediciach knih najdes roznu literaturu, od klasiky, cez detektivky az po sci-fi, zname ci menej zname tituly, podane jednoduchsou formou podla urovne citatela.
urcite odporucam Kindle
zaujimave a hlavne nenarocne knihy sa daju kupit za $1.
Obsahuje to Oxford dictionary, kde ked v knihe vyznacite akekolvek slovo, tak ho vyhlada v slovniku a z popisu vyznamu slova (v anglictine) sa naucite aj dalsie anglicke slovicka.
Daju sa tam robit poznamky, kde si napriklad napisete vyznam toho slova a po precitani knihy si vsetky poznamky prelistujete a zrekapitulujete.
alebo si stiahnite kindle do pc a skuste si precitat napr. toto http://www.amazon.com/gp/product/B004LL ... k_ro_title
dost jednoduche na citanie.
Uz len citanim recenzii knih na amazone, alebo citanim recenzii filmov na imdb as da vela naucit. Citat spravy zo sveta na bbc.co.uk namiesto sme.sk
webov su triliony, len treba vediet kde hladat informacie.
zaujimave a hlavne nenarocne knihy sa daju kupit za $1.
Obsahuje to Oxford dictionary, kde ked v knihe vyznacite akekolvek slovo, tak ho vyhlada v slovniku a z popisu vyznamu slova (v anglictine) sa naucite aj dalsie anglicke slovicka.
Daju sa tam robit poznamky, kde si napriklad napisete vyznam toho slova a po precitani knihy si vsetky poznamky prelistujete a zrekapitulujete.
alebo si stiahnite kindle do pc a skuste si precitat napr. toto http://www.amazon.com/gp/product/B004LL ... k_ro_title
dost jednoduche na citanie.
Uz len citanim recenzii knih na amazone, alebo citanim recenzii filmov na imdb as da vela naucit. Citat spravy zo sveta na bbc.co.uk namiesto sme.sk