api - moja prvá

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
dark96
Amateur
Amateur

api - moja prvá

Príspevok od používateľa dark96 »

čaute chalani,

robím môj prvý web vo Vue.js a mám spravenú api v PHP....uplne simple ktorá mi vytiahne z db potrebné veci - výstup je JSON a potom ich zobrazujem na stránke...

a takisto cez ňu ešte insertujem do db...ale na insert používam iba klasicky :

INSERT INTO tableName (something, something2)
VALUES ('".$something."', '".$something2.")";

nikde nemám insert so slovom WHERE

je to takto bezpečné? nemôže mi niekto dropnúť table?
a ďalšia otázka oplatí sa to prepisovať cele do nejakeho mvc frameworku? je to cca 10 suborov kazdy ma 15-20 riadkov ...inserty viac
tam kde fetchujem dáta z DB tak to má do 10 riadkov vzdy ten script...

uz momentálne rozumiem mvc-čku, keď som s tým začínal nemal som ani poňatie o čo ide....viem že teraz by na to všetko stačil jeden controller a jeden model...

Autoeditácia príspevku po 43 min 20 sek:
ok tak to asi upravim...nejako takto... či?

$SQLquery = "INSERT INTO tableName VALUES something = ?, something2 = ?";
$query = $conn->query($SQLquery, array($something, $something2));
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: api - moja prvá

Príspevok od používateľa 94jakub »

WHERE sa pri inserte nepoužíva. Ani neviem, čo by si chcel pomocou neho docieliť?

Nemá to nič s bezpečnosťou. To aby ti cez to nikto nedropol tabuľku, ošetríš tak, že nebudeš manuálne skladať query string ale spravíš to pomocou nejakej funkcie, ktorú ti ponúka konkrétny jazyk/knižnica. Napr. tak ako si napísal v edite, skús si v dokumentácii pozrieť či ťa query() funkcia zároveň robí aj character escaping. Inak sa to volá SQL injection a na nete toho nájdeš mrte.

Asi tomu mvc až tak úplne nerozumieš, keď si vieš predstaviť to do toho prerobiť.
Lebo pri (REST) API to nedáva zmysel a vo svojej podstate ani nijako nesúvisí s DB, s ktorou to tak trochu spájaš. Samozrejme tie frameworky väčšinou majú aj hromadu ďalších funkcií, ktoré ti umožňujú jednoduchšie celú tú aplikaciu napísať, ľahšie definovať endpointy, pripravené spracovanie vstupov či už z query alebo body pri requestoch, autentifikáciu ale trebárs možno aj ORM, ktoré vieš využiť pri tej DB vrstve a mnohé ďalšie.
Čiže tak ako využívaš napr. ten vuejs a nepíšeš to v čistom js všetko, vieš vyriešiť aj to api pomocou nejakého frameworku.
To či to použiješ je na tebe, záleží čo sa chceš naučiť. Či ti ide len o to sa naučiť niečo spraviť vo frameworku, alebo len tak nejako ručne zbúchať čosi čo funguje, alebo sa to naučiť robiť dobre, alebo pochopiť tie základy ako to funguje a vedieť potom aj ako ten framework funguje na pozadí.
dark96
Amateur
Amateur

jaj vlastne ja debil, áno je to pravda WHERE sa pri inserte nepoužíva to nechapem čo som sem dal :D

ano chapem ze mvc nedáva zmysel ale potrebujem v nom robirt aby som sa ho naucil...tak pri api nebudem používať view...
len colntroller a model...no šak vlastne už to mám prerobené...
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

tak view pri API moze byt response ... tzn ci to bude nejaky json, xml alebo ktovie co .. controller len nahadze potrebne data do view, nastavi typ vystupu a view uz len vyrendruje string, co sa vrati volajucemu

ale zase nie je dobre to MVC na silu tlacit vsade ... najma pri weboch sa to velmi malo v praxi oplati ... na tvojom mieste by som si pozrel hlavne to ORM, to k APInam celkom dava zmysel a zbavis sa tym aj manualnym skladanim SQL dopytov, cim znizis riziko zanesenia injekcie
dark96
Amateur
Amateur

mam to tak spravené že len controller zavola model ...ten vykoná dopyt v DB a returne result a potom ho v kontroleri v metode len vypíšem cez echo json_encode(); vôbec tu view nepoužívam...

neviem no príde mi to prehladnejšie takto keď to mám... asi aj do buducna keď sa do toho pozrie niekto iný ako ja...
Napísať odpoveď