ASM: Moj OS - Patlock 0.0.1 [freeware]

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
inflater
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

ASM: Moj OS - Patlock 0.0.1 [freeware]

Príspevok od používateľa inflater »

nazdarek,
rozhodol som sa vytvorit novy operacny system s nazvom "Patlock", prva verzia ktora vyjde do eteru bude 0.0.1. operacny system bude bezat v 32bitovom chranenom rezime a jadro bude napisane kompletne v assembleri (FASM). bude vydavany vo forme obrazu diskiet - spustite program, vlozite disketu, stlacite start a po ukonceni jednoducho restartujete PC. :)

uz som sa dostal po "rozsirenu hello world" cast - nabootuje, prepne do chraneneho rezimu, nastavi codepage Kamenickych pre kodovanie slovenciny a vypise hello world :P ale funkcii je teraz omnoho viac, len teraz idem pisat shell - vo verzii 0.0.1 bude mozne:

- "bezbolestne" prepinat medzi realnym a chranenym modom (v ASM kode) jednoduchym makrom:

Kód: Vybrať všetko

SwitchToRmode
xor ax,ax
int 16h
SwitchToPmode
toto sa zide napr. pri podpore APM alebo nastavovania vselijakych grafickych rezimov bez zdlhaveho vypisovania kodov

- podpora APM 1.2, troska zastarane, ale lepsie nez cumet do ACPI a vselijakych multiprocesorovych definicii

- driver pre anglicku, americku a slovensku qwertz klavesnicu

- anglicky a slovensky preklad

- a este cosi domyslim :D zatial to je detekcia frekvencie procesora v megahertzoch (este su "negigahertzove" masiny tak to este necham tak :D ), ramky a par CMOS srand

este presne neviem co bude vo verzii 0.0.2, ale je iste ze v 0.1.0 bude aka-taka podpora FAT12 a mozno nejaka ta grafika :) a isto aj bootovanie z USB kluca, kedze diskety uz su mooc zastarane :)

cely system je koncipovany ako monoliticke jadro single-tasking, v buducnosti isto spravim graficke rozhranie s multitaskingom.
a samozrejme, nemusite sa bat ze po nabootovani OS vam to znici HDD, to vobec nehrozi. :) diskove zapisy si necham az na 0.3.0 :D

niektore funkcie, hlavne na konzolove I/O a prepnutie do chraneneho rezimu (deskriptory gdt a idt) su povodne z operacneho systemu DexOS, www.dex4u.com . to je len taky kick-start, abych mohol zacat :)

tak co, aky mate nazor? :D

//edit: upraveny titulek
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

vysoko polozena latka. pre koho bude tento system vlastne urceny? ako vidim, tak zatial je to uplne nepouzitelne (ved na zaciatku sa nedaju ocakavat zazraky). podla mna je operacnych systemov pre desktop pozehnane (windows, linux, mac os, sun solaris, bsd, ...). skor keby sa to upravi na system fungujuci na nejakom sietovom zariadeni.
inflater
Medium Star
Medium Star

No, OS bude urceny pre tych, co pozaduju maximalnu stabilitu od systemu. :)
BTW asi za tyzden by mala vyjst prva "0.0.1" verzia aj ked sa to zatial zdaleka operacnemu systemu nepodoba :D nuz ale assembler si treba precvicit :)
zaggi
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa zaggi »

inflater napísal:No, OS bude urceny pre tych, co pozaduju maximalnu stabilitu od systemu. :)
nuz, kazdy OS v sucasnosti je stabilny ak ho jeho pouzivatel vie pouzivat ... (ja mam windows vista cez rok a nemam jediny dovod sa stazovat a to nanho vsetky lamy nadavaju :) )
inflater
Medium Star
Medium Star

zaggi napísal:nuz, kazdy OS v sucasnosti je stabilny ak ho jeho pouzivatel vie pouzivat ... (ja mam windows vista cez rok a nemam jediny dovod sa stazovat a to nanho vsetky lamy nadavaju :) )
Nic proti, ale o tom bych pomlcal :lol:. Ak mas len o cosi zle vyladenu sustavu, mozes ocakavat 50x BSOD za den :)
zaggi
Medium Star
Medium Star

inflater napísal:Nic proti, ale o tom bych pomlcal :lol:. Ak mas len o cosi zle vyladenu sustavu, mozes ocakavat 50x BSOD za den :)
ved som napisal: ak ho jeho pouzivatel vie pouzivat
ked je pouzivatel debil, nepomoze mu ani najspolahlivejsi linux alebo akykolvek iny system ... ale vzdy treba hladat chybu medzi klavesnicou a stolickou :)
inflater
Medium Star
Medium Star

OS by mal byt dokonceny do pondelka/utorka mozno (verzia 0.0.1), bude v dvoch jazykovych verziach. Teda, ak mam byt presny tak do utorka by mala vyjst verzia 0.0.1 "release candidate", po ktorej ziadam aby uzivatelia a betatesteri otestovali funkcionalitu :)

ked s cimsi potrebujem poradit, chodim sem
www.osdev.org

a hlavny thread na moj OS sa nachadza tu:
http://forum.osdev.org/viewtopic.php?f=2&t=16459

;)

btw ospravedlnte moju anglictinu - anglinu som sa nikdy v skole neucil, iba ako samouk z vselijakych anglickych gycovych "rozpravok" a z toho fora :D
ale kedze tento rok idem na gympel, aspom sa v nej budem moct zlepsit :)

jadro OS je koncipovane ako hybrid-monoliticke, single-tasking zatial. mozno niekedy ked tam dorobim GUI tak samozrejme s multitaskingom :D

//EDIT: pridal som par screenshotov zo slovenskej verzie :)

btw JEDNA SA O SAMOSTATNE 32-BITOVE JADRO. NIE JE TO MODIFIKACIA MS-DOSu ANI WINDOWS/LINUX. TO ZE PRACUJE V TEXTOVOM REZIME NEZNAMENA ZE TO NIE JE 32-BIT (videl som uz takych ludi co hodnotia OS podla grafiky a na stabilitu kaslu). ODPUSTITE SI POZNAMKY TYPU "ved to je isto 16-bitovy dos", "preco si tam nedal grafiku?" ATD.
Prílohy
aktualny screenshot z Patlock 0.0.1
aktualny screenshot z Patlock 0.0.1
takto vyzera vysledok delenia nulou :) [farba "obrazovky smrti" je nastavovatelna, no nechal som modru]
takto vyzera vysledok delenia nulou :) [farba "obrazovky smrti" je nastavovatelna, no nechal som modru]
na rozdiel od Windowsu, tu mate viac moznosti co spravit s PC pri ukonceni prace s OS :D
na rozdiel od Windowsu, tu mate viac moznosti co spravit s PC pri ukonceni prace s OS :D
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

OT : Ty mas 15 ? A to uz pises vlastne OS ? Teda respect :D
inflater
Medium Star
Medium Star

Nadeo napísal:OT : Ty mas 15 ? A to uz pises vlastne OS ? Teda respect :D
jj, cez prazdniny nuda je tak ju treba vyuzit, popri "vseobecnom relaxe" od skoly :)

//autoeditácia príspevku ( 06 Jul 2008, 10:13 )
No, chapem tu pointu o OS pracujucom na sietovych zariadeniach, jeden manik tam na OSdev.org taky OS uz robi (DiNS) a nejaky manazer si ho zavolal na obed a pohovor... zevraj sa mu ten napad paci. Stastny to clovek :lol:

Tak ja neviem, sice patlock 0.0.1 nema na nieco zameranu funkcionalitu (len na stabilitu), mozno by sa dal na daco zamerat... existuje nieco, co sa v dnesnej dobe alebo v buducnosti bude pozadovat od operacnych systemov? Teraz neberme do uvahy dajake extra super graficke rozhrania... :lol:
zaggi
Medium Star
Medium Star

tak ... pokial nikto nemoze nic do OS pridat (driver, software...) tak je kazdy OS stabilny a prakticky nanic ... takze mozem si tam nahodit nejaky driver napr na klavesnicu ked chcem CZ alebo tak, bez toho aby padol system ked to doje***? :) (myslim vlastny driver, software ... nie taky ktory nakodis zase ty)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

zaggi: presne to som chcel napisat :-)
k teme: mozno by bolo uzitocnejsie venovat sa tvorbe aplikacii pre mobilne telefony (symbian, wm, java), to by vyuzilo urcite viac ludi ;-)
inflater
Medium Star
Medium Star

takze mozem si tam nahodit nejaky driver napr na klavesnicu ked chcem CZ alebo tak, bez toho aby padol system ked to doje***?
software hej, driver nie :)

ale asi pojde o OS so zameranim na sietovu bezpecnost :) teda nie vo verzii 0.0.1 ale vo vyssich, kedze mate pravdu ze desktopovych OS je dost
a tym padom silne pochybujem ze sa OS bude moct dat "rozsirit" nejakymi aplikaciami naviac, maximalne nejakymi kernelovymi drivermi ktore sa zlinkuju pri kompilacii do jadra (tot nazov kernelu hybrid-monoliticke) ;)

nic jako linux/*nix :)

BTW aj DOS, Windows, Linux atd. padaju, ked su zle drivery :) na software je liek ze bezi v ring 3, toto som mal aj ja v plane, ibaze naco bude taky software v OS zameranom ako firewall? admin bude hrat piskvorky zakym pokusy ostatnych PC pre pripojenie na kazuu sa budu blokovat a zaznamenavat do logu :lol:

alebo, ak takyto styl OS nevyhovuje, aky mam vlastne spravit? programovat cosi pre mobily ma nebavi, uz ked pocujem nazov "java" tak sa mi chce grcat. sice univerzalny jazyk co bezi na viacerych platformach, no pomaly a nejak tymi vlastnostami neovplyva.
symbian alebo WM - vreckove PC nevlastnim a moc mobilov so symbianom neexistuje (a ked uz je nejaka nokia n95, iba mensina uzivatelov prakticky symbian VYUZIJE, polovica ma mobil na volanie a MP3jky)

howgh :)
zaggi
Medium Star
Medium Star

inflater napísal:ked pocujem nazov "java" tak sa mi chce grcat. sice univerzalny jazyk co bezi na viacerych platformach, no pomaly a nejak tymi vlastnostami neovplyva.
nuz, java (takisto c#) su jazyky buducnosti ... pokial dame bokom high-end hry a podobne aplikacie, vsetko ostatne je mozne uz v dnesnej dobe rozbehat aj na tychto jazykoch ktore su "pomale", ale kodenie je v nich xy krat rychlejsie a lacnejsie pre firmu a teda aj pre zakaznika.

a k tej pomalosti ... na starej 300MHz barabizni asi tu javu citit moc, ale na quad-core procesore 4*2.4Ghz (ten uz je celkom lacny dnesne dni) to uz ani nevies ze ti soft bezi na jave (c#) :)

kazdopadne k tvojmu programovaniu ... ked uz sa hrabes do sieti ... co tak namiesto OS vytvorit nejaky ozaj poriadny firmware pre bezne routre? osobne som sa stretol s vela routrami (lacnymi) kde sa nedalo nic poriadne nastavit ked som to potreboval :) ale mat taky firmware co mi spravi aj blokovanie zlych stranok a podobne vymozenosti priamo na routri je hned lepsie :) mame take nieco v praci ale cena je pre bezneho cloveka neprestavitelna ...
inflater
Medium Star
Medium Star

no, firmware programovat je moc low-level... :?
a k tej jave: je dost citit na "barabizni" pentium 4 1.8GHz co mi tu lezi pod stolom ;)

dpc no jo, som moc priebercivy :D
refr0
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa refr0 »

hmm ty si z pu ?? ja tiez.... :idea:
inflater
Medium Star
Medium Star

refr0 napísal:hmm ty si z pu ?? ja tiez.... :idea:
lol tu bych nikoho z PU necakal :lol:

btw Patlock 0.0.1 release candidate uz je na svete :D
http://forum.osdev.org/viewtopic.php?f= ... 9&start=30

ak pouzivate NOD32 tak vam to bude hlasit o "neznamom TSR.BOOT viruse"... je to len falosny poplach pretoze OS pouziva troska iny boot sektor nez MS-DOS. skusal som Eset-u odoslat email, no neviem ci s tym nieco urobia.

tu je slovenska verzia, self extracting (pred tym treba vypnut detekciu virusov v boot sektoroch NOD32 lebo vas to bude pravdepodobne otravovat) :

http://patlock.xf.cz/release/candidate/slovak.exe

a btw nie som zodpovedny za skody sposobene pri pouzivani ;)

pred testom este odporucam pozret moj thread na osdev.org :)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

kazda snaha sa ceni, verim, ze toto nemyslis uplne vazne, ale to beres ako sucast sebazdokonalovania sa, nejaky krocik k tomu aby si bol zase o nieco lepsi a nieco nove sa naucil. Urcite lepsie, ako "ucit" sa fajcit za barakom. Z programovania viem ledahovno, takze nic konstruktivne ti k tomu nenapisem, avsak ironiu si neodpustim - pisal si ze pri nevyladenej sustave moze byt BSOD aj 50x za den. Ako sa v tvojom OS bude pripadny BSOD odlisovat od bezneho rozhrania? :D
inflater
Medium Star
Medium Star

bola vydana nova verzia mojho OS, len som zmenil nazov z Patlock na Derrick nech to znie lepsie :-P

http://forum.osdev.org/viewtopic.php?p=135926#p135926

link: http://patlock.xf.cz/derrick/derrick_slovak.img

dorobil som funkciu co precita z diskety zoznam suborov a adresarov a ich atributy, a par drobnych oprav, plus "SETUP" utilitu na nastavenie systemu.

bol bych rad keby tu niekto z hojka otestoval moj OS. :) staci vam nejaky PC emulator ako napr. qemu, vmware, bochs, virtual PC (aj ked ten neodporucam) alebo program WinImage, prazdna disketa a PC s disketovkou.... ze ci to nepada, a co sa vam paci a co nie :)

este raz opakujem, je to samostatne 32-bitove jadro a bezi bez DOSu/windowsu/unix/atd. nechcem tu vidiet spamy ako "kde je uzasna priehladna grafika s 32 milionmi farieb ako to ma vista?" a podobne veci.
Napísať odpoveď