Audio vybavenie pre podcast, voiceover, let's play a iné

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Spectro
Novice
Novice

Audio vybavenie pre podcast, voiceover, let's play a iné

Príspevok od používateľa Spectro »

Zdravíčko,
už nejaký dlhší čas rozmýšľam nad robením nejakých let's play, podcastov a podobných (a konečne mám dostatočne výkonný PC aby mi video nerenderovalo 4 týždne :D). Ja viem, že bohate niekedy stačí aj kvalitný headset ale potrpím si na detaily a niekedy mi "nadávajú" do technokrata tak by som uvítal nejakú výbavičku. Dúfam, že mi budete vedieť poradiť.

1) Kondenzátorový alebo dynamický mikrofón?
Izbu nemám extrémne dobrú čo sa zvukov okolia týka a musím povedať že zvuk z dynamických mikrofónov mi prišiel o niečo príjemnejší, takže osobne by som sa prikláňal k dynamickým. Ktorý typ by bol podľa Vás lepší?

2) Čo kúpiť keď som si dal budget limit na cca 200 € (bez mic standu a spider mountu - ak by boli v cene je to veľké plus)?
Vybral som si zatiaľ niekoľko kandidátov, myslím, že všetky sú jednosmerové (Cardioid) a vo väčšine sa vojdu do 200€.

Samson C01U USB podcasting pack - najlacnejší z mojej finálovej štvorky, kondenzátorový mic, ale jedna vec ktorá sa mi na ňom nepáči je neprítomnosť 3,5mm jacku na live feedback. Ako sebakontrolná pomôcka by určite tento malý feature pomohol keby bol na tomto mikrofóne ale žiaľbohu nie je. Ale na druhú stranu má už všetky potrebné veci na uchytenie.

Rode podcaster - druhý najlacnejší finalista tentokrát aj s už spomínaným 3,5mm jackom. Jedná sa o dynamický mic s jedným celkom veľkým mínusom - nemá v základnom balení nič čím by sa dal normálne uchytiť čo by mi relatívne zvýšilo náklady o 30-50€.

Rode procaster + Behringer XENYX 302USB - asi môj najväčší favorit. Dynamický mikrofón avšak tiež bez nejakého ďalšieho upevňovacieho príslušenstva. Zatiaľ čo chápem princíp USB mikrofónov (zapnem do USB a nahrávam) u XLR si nie som istý ale predpokladám, že Behringer XENYX 302USB by mi umožnil nahrávať do počítača ako aj pripojiť naň sluchátka a počuť čo rozprávam v reálnom čase (predpokladám že XLR nemá USB latenciu s ktorou by to bolo nemožné) a cenovo je oproti prevodníkom XLR->USB asi o 30 € lacnejší. Fungovala by táto konfigurácia či som spravil niekde chybu?

Shure PG27 USB - najdrahší z tejto štvorky a trošku nad limitom ale za to vyzeral byť kvalitný, má live-feedback a to tuším aj z počítača (tj. nepočujem len to čo vravím ale aj napr. hudba alebo zvuky z PC; toto tuším by mal zvládnuť aj Behringer ale zase sa môžem mýliť). Takisto ako jediný z USB má nastavenie gainu čo je určite výhoda.

Dúfam, že mi pomôžete a poskytnete nejaké užitočné rady či už ohladne nejakej z týchto kombinácií alebo poradíte niečo úplne iné.
Ďakujem veľmi pekne.
Napísať odpoveď