Automotive education

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Automotive education

Príspevok od používateľa Grim »

...teraz vyzerá tak ako ostatné...a aj to len na prvý pohľad...bežne som skeptický a priznávam, že toto tiež znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, ale niečomu predsa treba veriť...napr. v článku sa píše, že nieje potrebný chladič a je použitý špeciálny materiál...špeciálnych materiálov sme vynašli už plno, prečo nie daľší?...nič extra...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

slovo "vyzera" som pouzil vo vyzname "je rovnakej koncepcie"... keby slo o nejaky novy pohon alebo konstrukciu, ako napr. pri wankelovom motore, ktory pri svojom objeme nevidano vyuziva energiu, ktora sa prejavi najma na vykone, ktory je troj- az stvornasobny a zivotnost motora je tiez podstatne dlhsia...

material ako super izolant existovat moze, to je jasne, ale ako materialy samotne zosemnasobnuju vykon a o polovicu znizuju spotrebu a teda zabranuju vzniku tepelnych strat pri spalovani, to mi uz tak do hlavy moc nejde...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ani mne...ale môže to byť len v tom, že máme príliš sprosté hlavy...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

skor neinformovane ako sproste :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Chlapi, potrebujem radu. Menil som letné gumy za zimné. Teda presnejšie nie prezutie, ale výmena kolies, keďže zimné pneu mám na samostatných diskoch. Vymieňali mi to v servise, keďže mi menili aj predné brzdové doštičky, tak som to nechal na nich a nešiel do pneuservisu. No po výmene kolies mi auto točí doľava, keď pustím volant. Myslel som, že nie sú vyvážené, tak som ich dal vyvážiť, ale robí to stále. Čím to môže byť? Predtým to nerobilo, ale akonáhle sa vymenili kolesá, tak to začalo. Cítil som to hneď po odchode zo servisu. Čiže si myslím, že to bude len kolesami. Kolesá neboli označené, ktoré patrí kam. Môže to byť tým, že sú len na zlom mieste, teda ak prehodím napr. predné za zadné, tak to prestane?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

v podstate hej, aj by to tym mohlo byt, poprehadzuj a uvidis, ak to bude stale robit, prehod si to naspat na letne ci bude stale zabacat
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ano, ako pise chezter, podla hlbky dezenu ich obuj tak, ako maju byt, skontroluj, ci dobre sedia na prirubach... ak tp nepomoze, obuj spat letne a napis...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

RATZINGER666 napísal:skor neinformovane ako sproste :)
Nadviažem na ten motor......
h4rv3st3r
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa h4rv3st3r »

Mne to pripada, ako keby sa z benzinoveho motora stal "pseudo-vznetovy".
Pri istych medznych otackach je zmes stlacana tak rychlo a natolko, ze sa samovznieti? Hm...
Mastros
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Mastros »

Ake mnozstvo paliva spotrebuje spominany neupraveny dva-a-pol-liter?

Nemoze byt okrem stavby motora upraveny aj software v RJ?

Stale mi napada Stirlingov motor v agregacii so spalovacim.

Taky objem, sotva 6 litrov spotreby, minimum emisii, nedomerany max. vykon...
CheZteR
Redeemer
Redeemer

v akej zatazi?
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Chezter, Ratzi, ďakujem. Vymenil som predné kolesá za zadné a pomohlo to. Už ide krásne rovno.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Otázka: je pravda, že automobil je v zásade sprevodovaný tak, že na päťke pri 90-km/h rýchlosti žerie najmenej? A z toho vyplýva fakt, že aj keď pôjdem na menej otáčok (na akomkoľvek stupni) ako je tento ideálny stav, už mi menej žrať nebude?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

v podstate, pri takejto rychlosti, ti na 5tke ano, bude zrat najmenej, na nizsich rychlostiach tiez, tu druhu otazku celkom nechapem, aky idealny stav, idealny stav otacok k zaradenemu stupnu vzhladom na spotrebu ma kazde auto ine
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

5-ka 90kmh otáčky napríklad 2300 - žerie najmenej; potom:
4-ka otáčky 2300 žerie najmenej
3-ka otáčky 2300 žerie najmenej
2.... a tak ďalej. to je v podstate jasné.

Znížim ešte spotrebu tak, že pôjdem pod 2300 otáčok alebo potom už dusím motor aj keď minimálne a úspora paliva je mizivá?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

pozri, zalezi to vsetko od motora, moj sa dusi na 1100, bezne po meste jazdievam na 5 stupni v 1600 otackach na 5,5l(aktualna/momentalna spotreba) a to vies co mam za auto (jasne, rovinka, proste pľantanie sa po meste, dufam ze si rozumieme)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ide mi o tento nález: (nepísal som to ja, dieslaci nie sú sedláci, jasne...)

ale som sa rozpisal zase raz... inak k tej spotrebe este jedna velmi dolezita vec : existuje tzv. krivka mernej spotreby, to je graf priebehu spotreby od otacok a zatazenia motora.

KAZDY SLOVENSKY DIESLOVY SEDLAK SI MYSLI ZE CIM MENSIE OTACKY TYM MENSIA SPOTREBA. NIE JE TO TAK, SUDRUHOVIA !!! KAZDY MOTOR MA KONVEXNU CI KONKAVNU TU KRIVKU A PROSTE POD NEJAKE OTACKY UZ NEPRACUJE EFEKTIVNE !!!!

A posledna vec : kazdy benzinovy motor co som mal v ruke vratane felicii a fabii je skontruovany tak, a predovsetkym zladeny s prevodovkou, aby sa SPOTREBOVE MINUMUM = NAJNIZSI BOD DANEJ MERNEJ KRIVKY NACHADZAL PRESNE NA TAKYCH OTACKACH NA KTORYCH IDES NA POSLEDNOM PREVODE 90KM/H. Zeby nahoda? NIE!

Vyrobcovia totiz dobre vedia co robia a v zaujme marketingu atd vyoptimalizuju prevodovku tak, aby tocila najlepsie mozne otacky motoru = tie na ktorych ma ten motor najmensiu moznu spotrebu ABY TUTO SPOTREBU NASLEDNE MOHLI UVADZAT VO VSETKYCH MATERIALOCH. Logicke, ze? Cize ked felicia 1.3i 50kW ide na patke 90km/h pri 1800 otackach, tak ten motor ma na 1800 otackach najmensiu moznu spotrebu a na ktoromkolvek prevode budete jazdit POD 1800 otacok budete mat VYSSIU spotrebu ako keby ste podradili a isli na nizsom prevode viacej otacok. Pamatam si, ze patku som na felicii vedel capnut uz pri 60km/h. Ked mi hlava sluzi, mal som tam nejakych 1400 otacok priblizne. INAK POVEDANE, KEBY SOM NA TEJ FELICII JAZDIL 60KM/H NA PIATOM PREVODE PRI 1400 OTACKACH, MAM !!VYSSIU!! SPOTREBU AKO KED PODRADIM A POJDEM TYCH ISTYCH 60KM/H NA STVORKE PRI COJAVIEM 1900 OTACKACH. Dovod? No proste neefektivna praca motora, neefektivne spalovanie paliva.

A toto netvrdim ja, to tvrdi kazdy vyrobca v prislusnych grafoch, ku ktorym je tazke sa dostat. Hladajte na internete a linkujte v tejto teme... Budete kukat co ste doteraz nevedeli!

Kto mate feliciu vyskusajte to! A vlastne nielen feliciu, hociake auto a palubny pocitac. Zaradte si patku, chodte 60km/h a rovnomerne tu 60tku udrzujte. Zaradte si stvorku, chodte tych istych 60km/h... co hovori pocitac? Bacha, na diesloch bude tato situacia trochu ina z dovodu konstrukcie motora, priebehu tociveho momentu a prislusneho sprevodovania - na diesli sa bavime priblizne o 300-500 otacok menej ako v mojej exemplarnej ukazke.

Proste si nemyslite ze ked budete jazdit 25km/h na patke ze budete mat mensiu spotrebu ako na trojke. To chcem povedat ;)

edit : citajte: http://209.85.129.132/search?q.....&gl=sk

a

http://garaz.szm.sk/rady/spotreba.htm
"Majte zaradený prevodový stupeň zodpovedajúci rýchlosti. Nadradením alebo podradením sa motor dostáva do otáčok nevýhodných pre spotrebu paliva. Pozrite si v príručke k vášmu automobilu grafy závislosti výkonu, krútiaceho momentu a mernej spotreby paliva v závislosti od otáčok a podrobne si preštudujte odporúčania výrobcu. Optimálne otáčky sa pohybujú u benzínových motorov od 2500 do 3500 za minútu u dieselových o čosi nižšie.

Preraďte na vyšší rýchlostný stupeň hneď ako dosiahnete dostatočnú rýchlosť. Vytáčanie motora k maximálnym otáčkam rapídne zvyšuje spotrebu. "
bonno50
Star
Star

Príspevok od používateľa bonno50 »

begbeee: to co si pridal je sice pekne ale neplati to pri vsetkych autach a hlavne silnych motoroch a ani turbobenzinoch
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

som v meste, nemozem sa na ten clanok sustredit pri citani, ale aspon takto: nie je pravda, ze v 90 na 5q mas najnizsiu spotrebu... najnizsia bude sice pri patke, ale v nizsej rychlosti ekvivalentnej najoptimalnejsim otackam, pri benzine to bude okolo 1700ot., pri nafte este nizsie... ak ides ale este nizsie, spotreba samozrejme klesa...

// skocila mi do oci iba posledna veta, ze optimalne otacky su medzi 2500 a 35000ot... tak to je teda pekny blud...

dokaz? ked som jazdil na mojom aute na spotrebu, robil som o liter (!!!) nizsie spotreby, ako robili vsetci ostatni podla spritmonitoru... a aj tu na fore sa mi vsetci smiali a chytali sa za hlavu, ked som povedal, ze jazdim pod 2000ot ... a to ma to auto uz 14 rokov a vysokootackovy motor...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...je to logické, lebo na každú otáčku motor spotrebuje nejakú tú kvapôčku paliva...menej otáčok znamená menej kvapôčok benzínu a teda celkovo nižšiu spotrebu...ak ten motor na nižších otáčkach utiahne 5st. na 55km/h, tak prečo podraďovať na 4st. a dávať tam viac otáčok?...ak samozrejme jazdím konštantnou rýchlosťou a nepotrebujem švižný odpich...
Napísať odpoveď