Baterka (AA/AAA) vs nabijacka

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
dudo64
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Baterka (AA/AAA) vs nabijacka

Príspevok od používateľa dudo64 »

Ahojte,

mal by som otazku (mozno banalnu, ale tieto veci idu trochu mimo mna)...povedzme ze mam dobijacie baterky s kapacitou napr. 1300 mAH a dve nabijacky, jedna co ma nabijaci prud na sachtu 300 mAH a druhu drahsiu nabijacku co ma povedzme 2000 mAH. A teda otazka je, aky je vlastne rozdie,l ked dam tie iste baterky do dvoch rozdielnych nabijaciek - "silnejsej a slabsej" (tie hodnoty su iba obrazne). Ide iba o cas ako rychlo sa nabiju, resp ta slabsia 300mAH nebude "schopna" dobit baterku s 1300 mAH do plnej kapacity? Diky
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Baterka (AA/AAA) vs nabijacka

Príspevok od používateľa heker »

Nabijaci prud nie je 300 mAh, ale 300 mA. Oznacenie mAh je pre kapacitu, mA pre prud. To znamena, ze baterky bude nabijat prudom 300mA a teda velmi pomaly.
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ok, dakujem...teda ide len o cas. A keby si do toho dosadim tu hodinu (co teda nemusi byt asi uplne presne, ze :D) tak 1300 mAH baterky by ta slabsia mala dobit za 4 hodiny a silnejsia za daco cez pol hodinu? Ci takto tie jednotky nesuvisia ?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Nabíjanie nemá 100% účinnosť, vznikajú tam straty, navyše nabíjací prúd nie je konštantný, ku koncu nabíjania sa dosť znižuje.

Takže pre tú slabšiu nabíjačku rátaj tak 5.5-6 hodín a pri tej druhej určite hodinu.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Teoreticky ano, ale v praxi sa postupne nabijaci prud znizuje. Cca do 70 % kapacity baterky sa da nabijat maximalnym prudom, potom to klesa. Maximalny nabijaci prud zavisi od typu baterky. Kedze ide o AA, tak to bude asi NiMh a tam sa odporuca nabijat prudom 1 C (pri 1000 mAh je to 1000 mA). Az LiPo/LiFe baterky sa daju bezpecne nabijat prudmi 3-5 C bez vplyvu na zivotnost.
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ok, dakujem pani
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tu mas kalkulacku na vypocitanie orientacneho casu: http://www.airguns.cz/aku.php
Napísať odpoveď