Bezpečné zlúčenie partícií ?
Bezpečné zlúčenie partícií ?
Zdravím. Chcel by som vedieť, aký soft by ste doporučili na zlúčenie dvoch partícií ( samozrejme jeden fyzický disk ) a či je to bezpečné ( stráta dát, poškodenie HDD alebo také niečo ).
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Bezpečné zlúčenie partícií ?
Ako to chces zlucit, aby si nedosiel o data alebo ten disk chces potom po zluceni naformatovat???
V podstate je asi jedno, aký program.. z osobných skúseností môžem doporučiť Acronis Disk Director, ale existuje x free alternatív. Aby to bolo čo najbezpečniejšie, doporučujem:
- mať na oboch partíciách čo najmenej dát - určite vymaž zbytočnosti, pre istotu prebehni komp CCleanerom (nadarmo bude disk pracovať s dočasnými temp a cache súbormi, keď nemusí)
- zdefragmentuj si obe partície
- to najdôležitejšie si aj tak zálohuj na iné miesto, nikdy nevieš, či Ti náhodou akurát vtedy nevypnú elektrinu.
- mať na oboch partíciách čo najmenej dát - určite vymaž zbytočnosti, pre istotu prebehni komp CCleanerom (nadarmo bude disk pracovať s dočasnými temp a cache súbormi, keď nemusí)
- zdefragmentuj si obe partície
- to najdôležitejšie si aj tak zálohuj na iné miesto, nikdy nevieš, či Ti náhodou akurát vtedy nevypnú elektrinu.
Áno, chcem zlúčiť dve partície bez stráty dát ( ani jedna nie je systémová ). Defragmentujem pravidelne, Ccleaner-om upratujem často ( avšak na nesystémové partície, kde ani nie je uložený SW to asi nehrá velkú rolu ) a určite dám na vás a všetko potrebné zazálohujem.
Ja len, že či nehrozí poškodenie disku alebo ostatných partícií, kt. sa zlúčenie netýka.
Ja len, že či nehrozí poškodenie disku alebo ostatných partícií, kt. sa zlúčenie netýka.
Za bežných podmienok by sa nič nemalo stať.. ale nikdy nevieš, či sa nevyskytne dačo neočakávané.. ako napr. vypnutie elektriny, niekedy to môže aj zblbnúť, ak sú chybné sektory na disku.
Osobne som to už niekoľkokrát robil, zatiaľ mi to padlo iba raz.. ale po vytvorení novej partície iba s rýchlym formátom som dokázal 99% dát obnoviť pomocou bežne dostupných programov typu Recuva a spol.
Osobne som to už niekoľkokrát robil, zatiaľ mi to padlo iba raz.. ale po vytvorení novej partície iba s rýchlym formátom som dokázal 99% dát obnoviť pomocou bežne dostupných programov typu Recuva a spol.
Ďakujem za rady, SMART disku je OK, zabezpečím si zálohu a vsadím na Disk Directora.
aky mas OS ?
Xp skus nejaky softik ,Win7 sa to da pouzitim interneho softu rozdelit aj zlucit bez strát (oskusane) Vista - nemam info
Xp skus nejaky softik ,Win7 sa to da pouzitim interneho softu rozdelit aj zlucit bez strát (oskusane) Vista - nemam info
Ja som mal na mojom Pc 2x Linux a windows.. chcel som si jeden Linux zmazať a zlúčiť tú partíciu z windowsom.. a odfajčilo mi to Grub.... Ale vyriešil som to nakoniec..