Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

piton
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa piton »

Velmi zaujimavy clanok o velmi zaujimavok knazovi :)
http://www.kaplnka.sk/dimenzie/okt97/9profily.htm
Uryvok:
Texasky a kožená bunda

Poviem vám krátky príbeh o mojom vzhľade, o mojom – ako američania hovoria – „look“. Nemyslite si, že je to nejaký cirkus či kino. Je to príbeh. Bol som v rímskom golieri na mojej motorke, hľadal som kontakt so stratenými mladými v uliciach a každý večer ma zastavovali francúzski policajti. Bol som s černochmi, Arabmi, s tetovanými. Policajti nadávali černochom do zasraných negrov, Arabom do špinavých k....v, a mne hovorili dôstojný pán. Mal som toho dosť. Jedného večera som mladým povedal, že nie som diamant v h...e a jeden z nich mi povedal: „Tak sa obleč tak ako my!“ A ja som si zvolil tento odev. Na druhý deň ma zastavili policajti, narazil som na dvoch silných, tučných policajtov, trochu sa podobali na tých z Altöttingu, máte tu pekných policajtov, no a jeden z nich mi povedal: „Poď sem, ty malý sráč!“ Ja som mu na to povedal: „My sme spolu husi nepásli!“ Povedal mi, aby som si dával pozor, že má dlhé prsty. Odpovedal som mu, že ak sú jeho prsty také dlhé ako jeho g..e, tak sa ďaleko nedostane. A tak som sa ocitol na policajnom prezídiu. Potom som mu predložil moje papiere. Povedal mi: „Prepáčte, pán farár.“ Povedal som mu: „Brat môj, už je neskoro. Predtým som bol sráč a teraz som zrazu fajn chlapík, lebo som kňaz. Ak by som bol celkom nahý, nie som o nič krajší a lepší než ty. Som ľudská bytosť nevyčísliteľnej hodnoty ako každý.“ A preto odvtedy nosím tento odev. Starší mi hovoria, že mi to veľmi svedčí. Jednu otázku, bratia a sestry: Ako pozeráme na tých ostatných? Sme jedinečné, nenahraditeľné osoby, každý z nás. Bez ohľadu na to ako sme oblečení.
„Cirkev je úžasná!“

Žiť. Nasledovať Krista. Čo to pre nás znamená? Možno sú medzi vami niektorí, čo nežijú podľa viery. Možno to dokonca nie sú kresťania. Alebo sú tu veriaci, niektorí dokonca horliví. Počul som mnoho veriacich, ktorí kritizovali Cirkev. Hovorili, že Cirkev je príliš bohatá. Mimochodom, to platí hlavne pre Nemecko, kde klérus zbiera zlaté vajcia v podobe cirkevných daní. Cirkev možno kedykoľvek napadnúť, odsúdiť. Kvôli tomu, že je príliš striktná, že je vzdialená ľuďom. To je pravda. Ale musíme myslieť na to, že Cirkev sme my sami. Nezabudnite, bratia a sestry – Cirkev nesmieme posudzovať podľa jej inštitúcie, zriadenia. Tu je vždy napadnuteľná. Zvonka bude vyzerať vždy škaredo. Vždy bude mať nedostatky. Skočme naozaj do jej srdca. Cirkev je svätá a úžasná. Výnimočná. A ja ju neopísatelne milujem. Lebo v jej srdci žije živý, zmŕtvychvstalý Kristus. A prostredníctvom nás, prostredníctvom mňa, hriešnika, sa Cirkev šíri ďalej. Naša hlúposť je príčinou skresleného obrazu Cirkvi. Ale ona bude vždy svätá. Vďaka Kristovi, ktorý je v nás. Kristus je láska. Keď som sa ako dvanásťročný dostal do seminára, najviac ma poznamenali slová sv. Jána: „Boh je láska.“ A po 49 rokoch sa ma táto veta - Boh je láska – stále hlboko dotýka. To je srdce nášho života ako kresťana. Boh je prítomný v ostatných. Keď milujeme blížneho očami Krista, objavíme o Bohu všetko. Cirkev založil Kristus. Povedal Petrovi: „Ty si skala a na tejto skale postavím svoju Cirkev.“„Ten chlap nesie Cirkev.“Ján Pavol II. je 265. následník sv. Petra. Milujme Jána Pavla! Nie je žiadna hviezda, žiadny šoumen. Teraz nepôjdeme spoločne za Jánom Pavlom, my pôjdeme ku Kristovi. Ale nikdy nezabudnime na toho trpiaceho muža, ktorý nesie so sebou ukrižovaného Pána. Nezabudnime na to, že do stavu, v akom teraz je, ho priviedli guľky z pištole. Nikdy nezabudnime, že má tvár Ukrižovaného. Pozval ma do Vatikánu. Spolu s ním som v kaplnke slúžil omšu. Po omši, keď som stál za ním, ma upútal jeho široký chrbát. A vtedy som si povedal: „Ten chlap nesie Cirkev." Miliardu kresťanov. Modlime sa s Jánom Pavlom za Jána Pavla! A milujme ho ako pastiera Cirkvi!
Prílohy
Guy-Gilbert-702961.jpg
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

piton:
Dobrý rečník veru. Uznávam. Ale to nemení môj postoj k cirkvi, bohu.

//autoeditácia príspevku ( 04 Aug 2008, 23:44 )
Kto kce skončiť takto? :D

SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

z toho jezis musel plakat prvy raz po getsemanskej zahrade
mad dogg.SK
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa mad dogg.SK »

ked to vezmem tak ze ked zomrem budem zit dalej v dakom vecnom pekne ci nebi ci v com tak tomu neverim. ale zas da sa o tom fakt vela diskutovat
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tak taku propagaciu viery ja nemusim a neuznavam
jozotom
Light Star
Light Star

Znamenie č.666

Príspevok od používateľa jozotom »

Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Ja som osobne veriaci....verim v Boha atd. ale neuznavam cirkev.....ta robi viac svinstva ako dobroty.
Steven666
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Steven666 »

Prispejem aj svojou troškou. V boha neverím, som síce pokrstení, ale skúste sa brániť keď máte pol roka 8) . Tí čo v boha veria rešpektujem je to každého osobná vec.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

:) servus tipci, ak ste cumeli na Zeitgeist, ktory je mozaiko a zhrnutim inych dokumentov vlastne.. a zaujala vas ta cast o nabozenstvach.. tak tu je film z ktoreho zeitgeist cerpal.. mate to tam podrobnejsie.. ale v podstate je to o tom istom myslim..

:!: :!: http://video.google.com/videoplay?docid ... 8663885234 :!: :!:

//autoeditácia príspevku ( 13 Feb 2009, 1:09 )
uff.. vdaka za premiestnenie temy.. chcel som este dodat ze dokument je z roku 1991, to znaci cca 20 rokov dozadu.. cize nepoznaceny dnesnym blaznenim kadejakych dokumentov.. ale zase iste si vsimnete ten smiesny styl akym je to robene, ake vymakane hlasy maju vsetci :) a jak sa k sebe chovaju, cela rezia je proste ako 20 rokov dozadu.. a ziadne animacie..

takze uz ozaj len

ENJOY! :lol:
Bolldar
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bolldar »

Komo napísal:Ja som krestan-katolik..
Osobne verim v Boha aj to ze Jezis tu bol a ze este pride, ale ABSOLUTNE nedoverujem cirkvi.
Je to na moj vkus az velka aglomeracia.
dovolim si reagovat na druhy prispevek fora, protoze s nim skoro plne souhlasim. Podle mě něco takového jako bůh je, ale nemyslím, že by ho bylo nutné uctívat nebo jak. Představuji si ho jako nějakou sílu (přírodu?), která dokáže porušit přirozené zákony atp.

Církvi se důvěřovat nedá! Stačí se podívat do historie, především na upalování za narušení nějakých 2000 let starých ''pravd'' a pod. (ale respektuji jejich víru... proti víře nejsem, ale proti fanatismu a církvi jako takové)
:wink:
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

Ja mám jednu otázočku: Nájde sa tu na tomto fóre niekto, kto verí v Boha a dokonca rešpektuje aj Cirkev ako Ježišom založenú ustanovizeň, a vidí v nej aj niečo dobré a nielen to zlé?
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

Pantinela napísal:Ja mám jednu otázočku: Nájde sa tu na tomto fóre niekto, kto verí v Boha a dokonca rešpektuje aj Cirkev ako Ježišom založenú ustanovizeň, a vidí v nej aj niečo dobré a nielen to zlé?
Áno, ja si myslím, že robí aj niečo dobré - misiu. Rozširuje vieru medzi ľudí a dáva im možnosť spoznať kresťanského Boha. Inak, som evanjelik, takže asi preto si nemyslím, že cirkev je až taká zlá. Nie sme takí "extrémisti" ako katolíci :D
Pantinela
Star
Star

JaJeNiektoIny napísal:Áno, ja si myslím, že robí aj niečo dobré - misiu. Rozširuje vieru medzi ľudí a dáva im možnosť spoznať kresťanského Boha. Inak, som evanjelik, takže asi preto si nemyslím, že cirkev je až taká zlá. Nie sme takí "extrémisti" ako katolíci :D
Prečo by mali byť katolíci "extrémisti"? :shock:
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Pantinela napísal:Prečo by mali byť katolíci "extrémisti"? :shock:
Medzi katolíkmi sa dá nájsť veľa extrémistov, napríklad Jana Tutková. Máte pápeža, ktorý je len človek, ale stojí na čele celej cirkvi a reprezentuje ju, no aj on robí chyby. Nepovoľujete svadbu farárom, ktorí okrem toho musia žiť v celibáte. Ženy nemôžu byť farárky. Bojujete proti akejkoľvek antikoncepcii. Ste za to, že sex môžu mať ľudia iba za účelom splodenia detí, a to samozrejme až po svadbe. Nehovoriac o vašich kázňach...... Atď atď...
Pantinela
Star
Star

JaJeNiektoIny napísal:Medzi katolíkmi sa dá nájsť veľa extrémistov, napríklad Jana Tutková. Máte pápeža, ktorý je len človek, ale stojí na čele celej cirkvi a reprezentuje ju, no aj on robí chyby. Nepovoľujete svadbu farárom, ktorí okrem toho musia žiť v celibáte. Ženy nemôžu byť farárky. Bojujete proti akejkoľvek antikoncepcii. Ste za to, že sex môžu mať ľudia iba za účelom splodenia detí, a to samozrejme až po svadbe. Nehovoriac o vašich kázňach...... Atď atď...
- predpokladám, že každé náboženstvo má svojich fanatikov
- pápež je naozaj len človek, ale nech boli aj v minulosti pápeži všeliakí a narobili aj zlé veci, v otázkach viery sa nikdy nemýlili
- cirkev neodmieta všetky formy antikoncepcie
- to s tým celibátom neviem posúdiť, ale predpokladám, že keď sa muž dobrovoľne rozhodne stať sa kňazom, tak vie do čoho ide a vie, čo musí obetovať
- a sex len za účelom plodenia detí tiež nie je celkom pravda
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Pantinela napísal: - pápež je naozaj len človek, ale nech boli aj v minulosti pápeži všeliakí a narobili aj zlé veci, v otázkach viery sa nikdy nemýlili
o rly o rly?
desiatky, inkvizicia, kriziacke vypravy, schyzma joooooooj (vtedy sa nemylili rovno traja naraz) 8)
uz len samotna myslienka, ze je papez ex cathedra neomylny je sialena, predstav si, ze sa rano zobudi, prepne ho, vystrci sa von z okna a zakrici, ze veselenie sa pred svatbou je podla cirkvi O.K. a teraz ho vsetci katolici musia akceptovat, lebo papa su neomylny
- cirkev neodmieta všetky formy antikoncepcie
Pantinela napísal: - to s tým celibátom neviem posúdiť, ale predpokladám, že keď sa muž dobrovoľne rozhodne stať sa kňazom, tak vie do čoho ide a vie, čo musí obetovať
evanielikom je to ocividne na kkte 8)
Pantinela napísal: - a sex len za účelom plodenia detí tiež nie je celkom pravda
bol som na omsi kde knaz zanietene hovoril o tom, ze spravny krestan by mal mat sex iba 2krat za zivot a to za ucelom plodenia deti 8)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

mať sex len dva krát za život :blee: pokiaľ mi je známe, tak nič také sa v Biblii nevyskytuje a ani katilíci to "nemajú v osnovách" - to keď nejakému farárovi prepne od pretlaku semena, lebo už roky nemá s kým, tak...

ad Pápež ako neomylná osoba a predstaviteľ Krista - Ježiš sa musí v hrobe obracať :D Také bludy ako mnohí z nich púšťajú z úst (zavedenie celibátu, čítanie preslovov ktoré im píšu iní...) a dokonca to rúhačstvo: pope je predstaviteľ Krista na zemi - lol...a že nebudeš mať Boha okrem Hospodina...

Katolíkov mám rád, no dokým im bude vládnuť pápež, dovtedy budú chodiť len v bludnom kruhu - čo raz pápež vyhlási, už nesmie odvolať, lebo by neplatilo, že má vždy pravdu...
Pantinela
Star
Star

Rímsky biskup vtedy, keď hovorí ex cathedra ... mocou božskej pomoci ... je neomylný a preto takéto rozhodnutia rímskeho biskupa sú samé sebou a nie zo schválenia Cirkvi neopraviteľné.' To znamená, že ak pápež dajaké učenie viery a mravov vyhlásil ex cathedra, nikto to už nemôže opraviť, pozmeniť. Učenie pápeža ex cathedra má isté podmienky:
1. Pápež je neomylný len v učení viery a mravov.
2. Vtedy je neomylný, keď učí ako najvyšší učiteľ a pastier Cirkvi všeobecnej (keď chce použiť túto svoju najvyššiu moc v učení).
3. Je potrebné, aby ako najvyšší učiteľ Cirkvi chcel zaviazať celú všeobecnú Cirkev (nie napr. len svoju rímsku diecézu).
4. Pápež musí chcieť vyhlásiť učenie viery a mravov s konečnou platnosťou (definovať). Ako vidíme, nesprávne si vysvetľujú pápežskú neomylnosť tí, čo si myslia, alebo hovoria, že pápež sa v ničom a nikdy nemôže mýliť, alebo dokonca ani zhrešiť. To Cirkev nikde neučí.“

Toľko učené slová z lexikonu. Aby im však porozumeli aj obyčajní laici, pokúsim sa podať ich čo najzrozumiteľnejšie.
Neomylnosť pápeža neznamená, že je neomylná pravda to, čo pápež prehlási počas audiencie, zahraničnej cesty, pri rozhovore s osobnosťami, či radovými veriacimi, alebo pri hocakej inej príležitosti. Neznamená to teda, že keď sa pápež ráno zobudí a pozrie von oknom a povie, že dnes bude pekne, tak pekne naozaj bude, lebo pápež je neomylý.

A čo sa týka toho sexu: je pravda, že podľa katolíckej cirkvi sex patrí až do manželstva, pretože ako kresťania by sme mali žiť podľa "desatora Božích prikázaní", kde sa hovorí: "Nezosmilníš"
A ak to skutočne ten kňaz povedal, tak to pán farár skutočne trošku prestrelil, tiež si neviem, predstaviť, že by som sa mohla milovať len 2x za život, prípadne len vtedy keď by sme chceli počať potomka. Milovanie dvoch ľudí je prejavom lásky a odovzdanosti jedného druhému a prejavy lásky do manželstva rozhodne patria. :wink:
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Stoporko napísal:pope je predstaviteľ Krista na zemi - lol...a že nebudeš mať Boha okrem Hospodina...
Ehm, rúhačstvo? Rozumieš také, že predstaviteľ? Stoporko..

Ak niekto chce vytahovat akcie cirkvi verzus dogma o neomylnosti, poprosim aspon casovo relevantne - tzn. po jej vyhlaseni. Aj ked osobne povazujem dogmu za cisto politicke rozhodnutie.

JaJeNiektoIny: @Tutková: to je proste kravicka, ktora ma tu smolu, ze ma medialnu pozornost. Takych by sa naslo vsade, medzi katolikmi, evanjelikmi, ateistami ci agnostikmi neuveritelne mnozstvo.

Knaz by sa mal venovat podla cirkvi v prvom rade komunite. Ak by sa ozenil, nastupuje na prve miesto (logicky) rodina, co je ale na skodu komunity. Co asi malokto z vas vie, je to, ze knaz moze z povolania vystupit, a potom mu nic nebrani zalozit si rodinu.
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

K tej inkvizícii, križiackym výpravám, alebo aj predávaniu odpustkov by si sa nechcela vyjadriť?

Pre tých, ktorí nevedia čo je to odpustok - cirkev predávala ľudom potvrdenie o tom, že budú spasení. Každý kto za to zaplatil bol podľa vás spasený. Nemyslíš si, že je to choré? A je mi jedno, že sa cirkev za to ospravedlnila, pretože to urobila až niekoľko storočí potom.

Kto vie, za čo sa bude ospravedlňovať o niekoľko sto rokov....

A som si stopercentne istý, že pápež tieto rozhodnutia podporoval. Či to bolo "ex cathedra", to neviem, ale myslím si, že mohlo byť - pretože pápež práve kázňou agitoval ľudí aby išli bojovať do križiackej výpravy.

// Ešte k tomu pápežovi - niektorí pápeži mali deti, aj keď mali byť v celibáte. Jeden pápež bol dokonca žena, ktorá otehotnela. Nie je pokrytectvo, že kážu o dobrých mravoch, ale oni konajú inak? Ako môže Boh dovoliť, aby takíto pokrytci boli pápežmi?
Napísať odpoveď