Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Jozef Koval
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

harrison314 napísal:Cital si tie clanky co som sem postol, nie, neobetujes ani 10 minut na to, inak by si toto nepaisal. Precitaj si to, ak chces o danej veci sikutovat.
Prečítam potom sa k tomu vyjadrím.
harrison314 napísal:Ja ti mozem povedat toto, umela inteligencia, nema rozum ani nemysli a pritom dokaze riesit zlozite problemi, tak ako by to rieisla inteligentna bytost.
Lenže umelú inteligenciu sme vyrobili my.
harrison314 napísal:Nie vsteko je dielo Vlekho spagetoveho monstra.
Iným slovom Bohom.
harrison314 napísal: Potom aj boh musel byt stvoreny este vyssou inteligeniou.
Este raz precitaj si ten clanok, je tam presne pisane ako z nicoho mohlo vzniknut nieco, bez toho aby boli porusene akekolvek fyzikalne zakony.
Boha nič nestvorilo on je jediná výnimka jediná inteligentná bytosť ktorá tu vždy bola a vždy bude od neho nie je nič vyššie ani inteligentnejšie tak nám to vraví Biblia. Ale keďže vy tomu neveríte tak mám právo sa aj ja opýtať vás ak ste vy boli stvorení vesmírom čo stvorilo vesmír? A ako vieme za všetkým dielom musí stáť inteligencia.
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

Jozef Koval napísal:A ako vieme za všetkým dielom musí stáť inteligencia.
To je len domnienka, nie fakt. Staviaš obra na hlinených nohách.

PS: zjavne je kreacionizmus výnimka, lebo rozhodne nepôsobí ako výtvor inteligencie
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Boha nič nestvorilo on je jediná výnimka jediná inteligentná bytosť ktorá tu vždy bola a vždy bude od neho nie je nič vyššie ani inteligentnejšie tak nám to vraví Biblia.
Vyriešil si 558 stranovú tému, ďakujeme. Môžeš sa teraz ísť učiť a robiť si domáce úlohy.

Inak fakt sa divím, prečo sa toho chudáka chlapca nezastanú aj ostatní tunajší veriaci. Napr. taký tehla.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Siberian napísal: To je len domnienka, nie fakt. Staviaš obra na hlinených nohách.

PS: zjavne je kreacionizmus výnimka, lebo rozhodne nepôsobí ako výtvor inteligencie
Domnienka? Namaľuje sa ti obraz v tvojej izbe na stene sám od seba? Ťažko v reálnom svete nikdy nevidíme ako z ničoho nič zrazu začne niečo existovať. Ale vy vo vesmíre chcete spraviť výnimku.

//autoeditácia príspevku (28 Okt 2014, 17:30)
94jakub napísal:Dokonca je možné, že ti kamenná socha zamáva. Stačí aby sa všetky častice pohybovali v jeden moment rovnakým smerom. Science bitch.

Nie je naša a vaša logika. Tá "naša" ako ju nazývaš platí pre všetko, čo poznáme. To čo si napísal, však nie je kresťanská logika. Môžme to nazvať kresťanský lore ale určite nie logika.
Ja som tým chcel povedať že to čo tvrdíme my dáva väčšiu logiku ako to čo tvrdíte vy.
94jakub napísal:Ešte raz si to prečítaj. Žiadam snáď hmotný dôkaz? Ty mi povedz ako si mám predstavovať dôkaz, keď sa tu tým slovom oháňaš v každej druhej vete a pritom ani nevieš čo znamená.
Prečo ti ja mám hovoriť ako si ty máš predstavovať dôkaz? Ty ho chceš tak mi povedz ako si predstavuješ pre teba prijateľný dôkaz o Božej existencii.
94jakub napísal:Zem nie je uzatvorená sústava. Už len pri pohľade na Slnko by ti to mohlo trknúť. Takže nemá zmysel sa baviť "len" o Zemi.
Slovo moc navodzuje pocit inteligencie. Vesmír však má energiu, čas a teóriu pravdepodobnosti. S objavením auta v sekunde je samozrejme istý problém. Keby si mal viac vedomostí z oblasti fyziky vedel by si aké a na niečo také by si sa nemusel pýtať.
S objavením auta v sekunde je problém ale s vznikom celého vesmíru za 3 minúty problém nie je?
94jakub napísal:Prečo? A prečo uplatniť to už vôbec nechápem. Nesnaž sa personifikovať vesmír. Neexistuje žiadna bytosť, ktorá by uplatňovala fyzikálne zákony. Možno existuje častica, resp. pole, ktoré tie zákony definuje. Higgs by mal byť dostatočnou pomôckou. Neviem síce, či aj pre teba :D
A sme zase na začiatku ak bola na počiatku ničota neboli ani fyzikálne zákony nič. Všetko muselo nejako vzniknúť.
94jakub napísal:Tak ako ten Hawkingov citát nijakým spôsobom nevyvracia Boha, tak ani tie jeho argumenty(ak sú to vôbec argumenty a nie len priania a citácie z Biblie) nijakým spôsobom nedokazujú Boha. Takže znova, čo konkrétne tam je možné považovať za dôkaz, respektíve čo tam ty považuješ za dôkaz.
Priania a citáty z biblie? Ten človek našiel vedecké vychytávky a do nich krásne vložil biblické vysvetlenia ktoré krásne zapadajú do logiky.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Jozef Koval napísal:Prečítam potom sa k tomu vyjadrím.
Cakam na to.
Jozef Koval napísal:Lenže umelú inteligenciu sme vyrobili my.
Ano vytvorili sme ju, ale ako platformu, daco ako prazdnu hlavu, no to co ma robit sa musi naucit sama a casto sa pouzivaju principi, ktore vidime v prirode. nemozem ta vyhresit, ze neviec so to vlastne umela intelihgencia je, lebo to nevie vetcina ludi.
Ale vetcinou je to tak, ze to inteligentne spravanie nedefinuje programator, ale sa ho nauci sama.
Tu je o tom dobri clanok http://invivomagazin.sk/umela-inteligen ... iu_255.htm
Jozef Koval napísal:Iným slovom Bohom.
To som ti chcel len ukazat, ze do tej vety ide dat akykolvek boh, alebo rozpravkova bytost a ma rovnaku argumentacnu hodnotu.
Jozef Koval napísal:Boha nič nestvorilo on je jediná výnimka jediná inteligentná bytosť ktorá tu vždy bola a vždy bude od neho nie je nič vyššie ani inteligentnejšie tak nám to vraví Biblia. Ale keďže vy tomu neveríte tak mám právo sa aj ja opýtať vás ak ste vy boli stvorení vesmírom čo stvorilo vesmír?
Povedal si vsteko, ako vies ze boh je vynimka, preco by mal byt vinimka? na to nie je ziaden dovod.
Jozef Koval napísal: A ako vieme za všetkým dielom musí stáť inteligencia.
nevieme, a nemusi to tak byt, vid priklad z umelou inteligenciou, najme evolucne algoritmi, tam je velkolepe dielo vysledkom generatora nahodnych cisiel. V spominanom clanku mas aj priklady ake diela dokaze vytvorit taka hlupa vec.
Siberian
Expert
Expert

Jozef Koval napísal: Domnienka? Namaľuje sa ti obraz v tvojej izbe na stene sám od seba? Ťažko v reálnom svete nikdy nevidíme ako z ničoho nič zrazu začne niečo existovať. Ale vy vo vesmíre chcete spraviť výnimku.
Vesmír nie je len tvoja izba a o reálnom svete vieš toho veľmi málo, ako tu neustále dokazuješ. Unáhlené zovšeobecnenie.

btw, ako často v reálnom svete vidíš tvojho boha? Si ho videl chodiť po ulici? Už ti namaľoval ten obraz na stenu?
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Lenže to o big bang povedal teoretický fyzik a nositeľ nobelovej ceny Steven Weinberg a je to ateista a to z biblie len krásne zapadá do jeho teórie.
Ja som sa nebavil o jednej fráze, ktorú si sa naučil, ale o tvojej neschopnosti sa k danej téme vyjadrovať. Ani tomu poriadne nerozumieš, ale už ti to dokonale sedí do Biblie.
Kde v Biblii nájdeš vysvetlenie veľkého tresku? Postaviť výskum držiteľa Nobelovej ceny na úroveň nejakých rozprávok môže len ignorant.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

harrison314 napísal:Cakam na to.
Ešte chvíľu strpenia do deviatej to bude.
harrison314 napísal: Ano vytvorili sme ju, ale ako platformu, daco ako prazdnu hlavu, no to co ma robit sa musi naucit sama a casto sa pouzivaju principi, ktore vidime v prirode. nemozem ta vyhresit, ze neviec so to vlastne umela intelihgencia je, lebo to nevie vetcina ludi.
Ale vetcinou je to tak, ze to inteligentne spravanie nedefinuje programator, ale sa ho nauci sama.
Tu je o tom dobri clanok http://invivomagazin.sk/umela-inteligen ... iu_255.htm
To je pravda ale ak by sme to nevytvorili my tak by to neexistovalo. Tu je celkom pekný príklad ktorý sa dá uplatniť aj na nás ľudí a na Boha. My sme vytvorili umelú inteligenciu ktorá ako hovoríš nie je tak celkom závislá od ľudí. Boh stvoril nás ľudí a dal nám rozum a slobodnú vôľu takže na tomto svete tiež nie sme tak celkom závislí od neho opakujem na tomto svete. Dúfam že si pochopil čo ti tým chcem povedať. Dá sa povedať že my sme pre tie stroje Bohmi a pre nás je Boh len jeden v nebi a vyššie už nie je nič. Boh je pán všetkého.
harrison314 napísal: To som ti chcel len ukazat, ze do tej vety ide dat akykolvek boh, alebo rozpravkova bytost a ma rovnaku argumentacnu hodnotu.
Je jedno akým slovom označíš Boha pokiaľ to nie je zlé a vulgárne slovo aj tak je to stále ten istý Boh. Dá sa povedať že aj moslimovia uznávajú toho istého Boha ako my len ho volajú Alah a tiež ho neuctievajú v jeho plnosti lebo neuznávajú svätú trojicu. Ale princíp je jasný.
harrison314 napísal: Povedal si vsteko, ako vies ze boh je vynimka, preco by mal byt vinimka? na to nie je ziaden dovod.
Ok teraz tu nebudem pliesť Boha. Je logickejšie povedať že vesmír bol stvorený inteligentnou bytosťou ako povedať že vesmír vznikol z ničoho nič.
harrison314 napísal: nevieme, a nemusi to tak byt, vid priklad z umelou inteligenciou, najme evolucne algoritmi, tam je velkolepe dielo vysledkom generatora nahodnych cisiel. V spominanom clanku mas aj priklady ake diela dokaze vytvorit taka hlupa vec.
Platí to isté čo vyššie modrou farbou.

//autoeditácia príspevku (28 Okt 2014, 20:29)
Siberian napísal: Vesmír nie je len tvoja izba a o reálnom svete vieš toho veľmi málo, ako tu neustále dokazuješ. Unáhlené zovšeobecnenie.

Vy hovoríte že používate rozum logiku a dôkazy ale pri najzákladnejšej otázke zo všetkých odkiaľ sme ako sme vznikli a prečo sme tu odpoviete náhodou tak to sa fakt držíte zdravého rozumu a dôkazov.

btw, ako často v reálnom svete vidíš tvojho boha? Si ho videl chodiť po ulici? Už ti namaľoval ten obraz na stenu?
O prítomnosti Boha na svete ti písať nebudem lebo by si to nepochopil a neveril by si tomu lebo tvoja myseľ nie je otvorená pre nadpozemské a nadprirodzené uvažovanie.
Siberian
Expert
Expert

Jozef Koval napísal:Vy hovoríte že používate rozum logiku a dôkazy ale pri najzákladnejšej otázke zo všetkých odkiaľ sme ako sme vznikli a prečo sme tu odpoviete náhodou tak to sa fakt držíte zdravého rozumu a dôkazov.
Hej, držíme.
Jozef Koval napísal:O prítomnosti Boha na svete ti písať nebudem lebo by si to nepochopil a neveril by si tomu lebo tvoja myseľ nie je otvorená pre nadpozemské a nadprirodzené uvažovanie.
Napísal obmedzenec, ktorého mentálny obzor je limitovaný mytológiou z doby bronzovej.

//
Jozef Koval napísal: Rozumiem tomu veľmi dobre neboj a videl som to krásne vysvetlené. Belgický astronóm Georges Lematre povedal že celý vesmír doslova skočil do existencie z ničoho ako nepredstaviteľne silný záblesk svetla presne tak ako očakávame že vesmír zareagoval keď Boh vyslovil príkaz "buď svetlo".
Akurát, že v Biblii sa píše niečo iné.
Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. 2 Zem však bola pustá a prázdna, tma bola nad priepasťou a Duch Boží sa vznášal nad vodami. 3 Tu povedal Boh: „Buď svetlo!“ a bolo svetlo.
Už prekrucuješ aj Bibliu.

A môžem rovno argumentovať tým, že egyptská mytológia je Veľkému Tresku bližšie: na počiatku bolo vajce a z neho vzišiel Ra. Vajce = singularita na počiatku vesmíru.

Alebo germánska mytológia: na počiatku bol chladný a horúci svet = baryogenéza, hmota a antihmota.
Ako bohovia stvorili z častí tela obra Ymira svet = vydelenie jendotlivých fundamentálnych síl z jednej pôvodnej počas prvých momentov vesmíru.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

zeky napísal:
Ja som sa nebavil o jednej fráze, ktorú si sa naučil, ale o tvojej neschopnosti sa k danej téme vyjadrovať. Ani tomu poriadne nerozumieš, ale už ti to dokonale sedí do Biblie.

Rozumiem tomu veľmi dobre neboj a videl som to krásne vysvetlené. Belgický astronóm Georges Lematre povedal že celý vesmír doslova skočil do existencie z ničoho ako nepredstaviteľne silný záblesk svetla presne tak ako očakávame že vesmír zareagoval keď Boh vyslovil príkaz "buď svetlo".

Kde v Biblii nájdeš vysvetlenie veľkého tresku? Postaviť výskum držiteľa Nobelovej ceny na úroveň nejakých rozprávok môže len ignorant.
To isté platí vyššie.

//autoeditácia príspevku (28 Okt 2014, 20:50)
Siberian napísal: Hej, držíme.

Napísal obmedzenec, ktorého mentálny obzor je limitovaný mytológiou z doby bronzovej.
Mytológiou z doby bronzovej? Presne preto ti nič nepíšem o Bohu. Hm ja som obmedzenec to ty si hlupák lebo odmietaš podstatu všetkého bytia tvoj mozog je obmedzený len na tento svet a na tieto fyzikálne zákony na nič iné ale ani tých sa nedržíš keď hovoríš že vesmír vznikol náhodou už nevieš argumentovať tak nadávaš? Si frajer si normálne génius keď odmietaš Boha no v skutočnosti tým odmietaš aj zdravý rozum lebo zdravý rozum hovorí že nič nezačne existovať z ničoho nič ale v tomto prípade ste ochotní urobiť výnimku lebo by ste museli uznať existenciu Boha a to sa radšej vzdáte zdravého rozumu ako by ste si mali priznať že Boh existuje.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Jozef Koval napísal:Ja som tým chcel povedať že to čo tvrdíme my dáva väčšiu logiku ako to čo tvrdíte vy.
Sure... čo na to povedať. Ako môže niečo dávať väčšiu logiku?
Jediné, čo môžeš tvrdiť je založené na Biblii a teda dáva takú istú logiku ako akákoľvek iná fikcia.
Jozef Koval napísal:S objavením auta v sekunde je problém ale s vznikom celého vesmíru za 3 minúty problém nie je?
Citujem sám seba, "Keby si mal viac vedomostí z oblasti fyziky vedel by si aké a na niečo také by si sa nemusel pýtať."
Jozef Koval napísal:A sme zase na začiatku ak bola na počiatku ničota neboli ani fyzikálne zákony nič. Všetko muselo nejako vzniknúť.
Týmto si práve povedal, že Boh tiež musel vzniknúť. Toto fakt nie je dobrý argument lebo vždy to zastane na tom, že na jednej strane nechceš uznať, že vesmír vznikol sám od seba, respektíve bol vždy, no na druhej strane je Boh výnimkou, ktorá tu vždy bola. Koho logika je tá lepšia?
Jozef Koval napísal:Priania a citáty z biblie? Ten človek našiel vedecké vychytávky a do nich krásne vložil biblické vysvetlenia ktoré krásne zapadajú do logiky.
Napísal som konkrétne. "Vedecké vychytávky" je nič nehovoriaci pojem.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Siberian napísal:Akurát, že v Biblii sa píše niečo iné.

Už prekrucuješ aj Bibliu.
Ako som prosím ťa prekrútil bibliu? Napísal som Boh povedal "buď svetlo" Genesis 1,3. Ako som to prekrútil? A už to tu bolo spomínané niekoľko krát že biblia neopisuje stvorenie sveta a vesmíru doslovne je to obrazne.
Siberian napísal:A môžem rovno argumentovať tým, že egyptská mytológia je Veľkému Tresku bližšie: na počiatku bolo vajce a z neho vzišiel Ra. Vajce = singularita na počiatku vesmíru.

Alebo germánska mytológia: na počiatku bol chladný a horúci svet = baryogenéza, hmota a antihmota.
Ako bohovia stvorili z častí tela obra Ymira svet = vydelenie jendotlivých fundamentálnych síl z jednej pôvodnej počas prvých momentov vesmíru.
Argumentuj si čím chceš taký pochybovač ako ty aj tak nikdy neuzná Božiu existenciu takže je to zbytočné s tebou.
zeky
Star
Star

Rozumiem tomu veľmi dobre neboj a videl som to krásne vysvetlené. Belgický astronóm Georges Lematre povedal že celý vesmír doslova skočil do existencie z ničoho ako nepredstaviteľne silný záblesk svetla presne tak ako očakávame že vesmír zareagoval keď Boh vyslovil príkaz "buď svetlo".
Aha takže to neplatilo pri tom keď stvoril svet ako to máte v tej knižke, ale zrazu je to stvorenie celého vesmíru hej? No veď o tom je veľký tresk. Lenže to bola záležitosť fyziky nie nejakého boha.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Jozef Koval napísal: Ok ty génius tak mi ty daj hmotný dôkaz o vzniku vesmíru daj mi hmotný dôkaz ako to všetko vzniklo. Podľa teórie veľkého tresku bol výbuch a za 3 minúty vzniklo 98% všetkej hmoty. Zaujímavé tak mi vysvetli ty génius ako vznikol Big bang z čoho čo to stvorilo alebo vyvolalo ak neexistovalo nič no ukáž sa v tom máte asi také dôkazy ako my o Bohu. Tvrdíte že Boh nie je ale neviete vysvetliť ako to všetko vzniklo tak tu netrep už tie svoje sračky.
Takže v prvom rade, hmotný dôkaz o vzniku vesmíru je ten, že ten vesmír existuje. Sú z neho dáta, sú z neho státisíce fotiek a videí, je z neho niekoľko tisíciek simulácií a to najhlavnejšie, človek v ňom bol a mohol sa dotknúť niečoho, čo v tom vesmíre je. Lenže pri tom tvojom pomyselnom Bohu sa to povedať nedá. Lebo ho nikto nikdy nevidel, neexistuje o ňom jediný zvukový alebo obrazový záznam. Neexistujú absolútne žiadne dáta a ani simulácia, ktorá by potvrdzovala jeho existenciu. A ďalšia vec, nikde som nenapísal, že 98% všetkej hmoty vznikla za 3 minúty. Zem je stará miliardy rokov a kto vie ako dlho trvalo, kým sa vôbec vesmír dal dokopy a kým sa sformoval do takého stavu, v akom je dnes. Nebude to trvať dlho a možno sa toho aj dožijem, keď sa vedcom v CERN-e podarí objasniť, ako a za akých okolností vznikol vesmír a všetko v ňom. Takže jediný kto tu trepe sračky si ty sám.
Jozef Koval napísal:Lebo ja som Boha našiel uveril som v neho našiel som naňho spústu dôkazov a logických vecí ktoré na neho ukazujú pocítil som ho ani neviem koľko krat sa mi dokázal a v biblii nám krásne a obrazne vysvetľuje vznik všetkého.
No že sa s nami podel, kde si toho Boha našiel. Posedával snáď niekde v nejakom parku na lavičke? Kde si na neho našiel "spústu" dôkazov? Ako to, že si tie dôkazy neodovzdal nejakej Vedeckej Inštitúcií alebo radšej priamo Vatikánu, aby sa mali čím oháňať? Aha už viem, však žiadne dôkazy neexistujú.
Jozef Koval napísal:Prečo nepredpokladáš že si vznikol bez toho aby ťa splodili rodičia?
Tak toto je EPIC FAIL. beardieho asi priniesol jeho rodičom bocián alebo nejaký duch svätý :lol: . Ale ja ti hneď odpoviem, prečo to ani nemusí predpokladať. Lebo každý zdravý človek vie, akým spôsobom sa narodí človek a čo všetko tomu musí predchádzať, aby sa narodiť mohol.
Jozef Koval napísal:To je pravda ale ak by sme to nevytvorili my tak by to neexistovalo. Tu je celkom pekný príklad ktorý sa dá uplatniť aj na nás ľudí a na Boha. My sme vytvorili umelú inteligenciu ktorá ako hovoríš nie je tak celkom závislá od ľudí. Boh stvoril nás ľudí a dal nám rozum a slobodnú vôľu takže na tomto svete tiež nie sme tak celkom závislí od neho opakujem na tomto svete. Dúfam že si pochopil čo ti tým chcem povedať. Dá sa povedať že my sme pre tie stroje Bohmi a pre nás je Boh len jeden v nebi a vyššie už nie je nič. Boh je pán všetkého.
Áno, "Boh stvoril ľudstvo z Adama a Evy". A preto je vypracovaných xyz vedeckých štúdií o evolúcií ľudskej rasy, preto je toľko hmotných dôkazov o evolúcií (vykopávky rôznych fosílií) atď. A preto takémuto niečomu veria iba tí, čo rozum nemajú, alebo ho nevedia používať - týmto ťa pozdravujem. No a nakoniec aby to nebolo len tak, napíšem ti ešte jednu vec. Boh nie je žiadnym pánom všetkého. Pánom všetkého je CTHULHU. Chceš mi to vyvrátiť? Nech sa páči. Chceš dôkazy? Dostaneš také isté plané písmenka, akými sem prispievaš aj ty. Už sa neviem dočkať, čo za bludy tu popíšeš. A prosím, neplač pri tom. Choď sa radšej pomodliť, alebo popros kňaza, nech ti poskytne troška tej Božej lásky. Však kresťanstvo predsa podľa teba hlása lásku, tak ju kňazi aj s radosťou rozdávajú. Hlavne malým deťom.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

zeky napísal:
Aha takže to neplatilo pri tom keď stvoril svet ako to máte v tej knižke, ale zrazu je to stvorenie celého vesmíru hej? No veď o tom je veľký tresk. Lenže to bola záležitosť fyziky nie nejakého boha.
Ako som už napísal je to obrazne ale ak to chceš rozobrať tak jeden pohľad ako by sa to mohlo chápať je aj taký.
"Na počiatku stvoril Boh nebo a zem." Pod tým môžeme chápať že Boh stvoril nebo - prázdny tmavý priestor (vesmír) a zem (našu planétu).
" Zem však bola pustá a prázdna, tma bola nad priepasťou a Duch Boží sa vznášal nad vodami. 3 Tu povedal Boh: "Buď svetlo!" a bolo svetlo. 4 Boh videl, že svetlo je dobré; i oddelil svetlo od tmy." Z toho zase môže vyplývať že ako sa Duch Boží vznášal nad vodami a videl že všetko je tmavé temné tak povedal "buď svetlo" hviezdy ktoré osvetlili ten tmavý priestor vo vesmíre. "I oddelil svetlo od tmy." To zase môže znamenať že stvoril hviezdy a oddelil ich od tmy. Dá sa to všelijako vysvetliť.
Siberian
Expert
Expert

Belgický astronóm Georges Lematre povedal že celý vesmír doslova skočil do existencie z ničoho ako nepredstaviteľne silný záblesk svetla presne tak ako očakávame že vesmír zareagoval keď Boh vyslovil príkaz "buď svetlo".
vs.
Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. 2 Zem však bola pustá a prázdna, tma bola nad priepasťou
Rozumieš tomu rozdielu? Najprv bol záblesk svetla vs. najprv bola zem, nebo a tma a až potom svetlo? Či už ti treba vysvetľovať aj rozdiely medzi čiernou a bielou, ľavou a pravou stranou?

Okrem toho sa v Biblii píše, že hmyz má 4 končatiny, netopier je vták, Zem vznikla pred Slnkom, hodnotá pí je 3 a iné nezmysly - samozrejme, že beriete Bibliu ako obraznú knihu, lebo inak by ste museli uznať, že sú v nej lži.
Argumentuj si čím chceš taký pochybovač ako ty aj tak nikdy neuzná Božiu existenciu takže je to zbytočné s tebou.
Nemám dôvod ju uznať na základe mytológie a slaboduchej pseudologiky, ktorá nič nedokazuje.
K tomu predtým sa nejdem vyjadrovať, to boli len šplechy na úrovni pokazenej platne.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Noobsz DJ napísal:Takže v prvom rade, hmotný dôkaz o vzniku vesmíru je ten, že ten vesmír existuje. Sú z neho dáta, sú z neho státisíce fotiek a videí, je z neho niekoľko tisíciek simulácií a to najhlavnejšie, človek v ňom bol a mohol sa dotknúť niečoho, čo v tom vesmíre je. Lenže pri tom tvojom pomyselnom Bohu sa to povedať nedá. Lebo ho nikto nikdy nevidel, neexistuje o ňom jediný zvukový alebo obrazový záznam. Neexistujú absolútne žiadne dáta a ani simulácia, ktorá by potvrdzovala jeho existenciu. A ďalšia vec, nikde som nenapísal, že 98% všetkej hmoty vznikla za 3 minúty. Zem je stará miliardy rokov a kto vie ako dlho trvalo, kým sa vôbec vesmír dal dokopy a kým sa sformoval do takého stavu, v akom je dnes. Nebude to trvať dlho a možno sa toho aj dožijem, keď sa vedcom v CERN-e podarí objasniť, ako a za akých okolností vznikol vesmír a všetko v ňom. Takže jediný kto tu trepe sračky si ty sám.
Hehe no ty si už iný prípad anti-teistu no ok. Takže ty si očividne úplne nepochopil o čom je tu reč to že vesmír existuje je každému jasné ale moja otázka bola čo stvorilo vesmír. A ak povieš že sa stvoril sám alebo náhodou tak len potvrdzuješ vašu idiotskú logiku podľa ktorej môžem čakať že sa mi zajtra pred domom objaví BMW-čko. Áno Boha nikdy nikto nevidel. :D ty asi čakáš že Boh príde extra pre vás neveriacich nahrať nejaký zvukový záznam alebo nahrať video :D Boh je viac o viere ako o dôkazoch lebo to tak chce (aj keď dôkazov je spústa len treba otvoriť oči ale ty ich máš zaslepené takže s tebou škoda o tom) ale to by si ty asi nepochopil ani keby ti to povedal Hawking. " A ďalšia vec, nikde som nenapísal, že 98% všetkej hmoty vznikla za 3 minúty." Máš pravdu to si nepovedal ty to povedal teoretický fyzik a držiteľ nobelovej ceny Steven Weinberg. Alebo spochybňuješ už aj takých vedcov ako je on? To že sa vesmír formoval miliardy rokov nevylučujem nevieme koľko ho Boh tvoril mohol kľudne aj miliardy rokov lebo jeho sa čas netýka on čas stvoril. To keď sa vedcom v Cerne podarí objasniť ako za akých okolností vznikol vesmír a všetko v ňom bude fakt sila lebo by ste odhalili Božie dielo no nemyslím si že ľudia niekedy odhalia niečo také zložité.
No že sa s nami podel, kde si toho Boha našiel. Posedával snáď niekde v nejakom parku na lavičke? Kde si na neho našiel "spústu" dôkazov? Ako to, že si tie dôkazy neodovzdal nejakej Vedeckej Inštitúcií alebo radšej priamo Vatikánu, aby sa mali čím oháňať? Aha už viem, však žiadne dôkazy neexistujú.
K tomu sa ani nevyjadrujem.
Jozef Koval napísal:Prečo nepredpokladáš že si vznikol bez toho aby ťa splodili rodičia?
Tak toto je EPIC FAIL. beardieho asi priniesol jeho rodičom bocián alebo nejaký duch svätý :lol: . Ale ja ti hneď odpoviem, prečo to ani nemusí predpokladať. Lebo každý zdravý človek vie, akým spôsobom sa narodí človek a čo všetko tomu musí predchádzať, aby sa narodiť mohol.

Úplne si všetko prekrútil skopíroval si vetu ktorá znie absurdne ale zmysel si vynechal tak isto no coment
Áno, "Boh stvoril ľudstvo z Adama a Evy". A preto je vypracovaných xyz vedeckých štúdií o evolúcií ľudskej rasy, preto je toľko hmotných dôkazov o evolúcií (vykopávky rôznych fosílií) atď. A preto takémuto niečomu veria iba tí, čo rozum nemajú, alebo ho nevedia používať - týmto ťa pozdravujem. No a nakoniec aby to nebolo len tak, napíšem ti ešte jednu vec. Boh nie je žiadnym pánom všetkého. Pánom všetkého je CTHULHU. Chceš mi to vyvrátiť? Nech sa páči. Chceš dôkazy? Dostaneš také isté plané písmenka, akými sem prispievaš aj ty. Už sa neviem dočkať, čo za bludy tu popíšeš. A prosím, neplač pri tom. Choď sa radšej pomodliť, alebo popros kňaza, nech ti poskytne troška tej Božej lásky. Však kresťanstvo predsa podľa teba hlása lásku, tak ju kňazi aj s radosťou rozdávajú. Hlavne malým deťom.
Čo sa týka Darwina:
Posledných 150 rokov darwinisti vravia že Boh nie je potrebný aby sme vedeli vysvetliť pôvod človeka a že evolúcia nahradila Boha ale evolúcia len vysvetlila čo sa stalo od kedy vznikol život. Takže kde sa to niečo stalo z čoho pochádza život? Darwin to nikdy neriešil. Predpokladal snáď nejaký úder blesku do jazera plného tých správnych chemikálii a bingo máme niečo živé. Ale nie je to také jednoduché. Darwin tvrdil že pôvod všetkých živých vecí pochádza z jedného jednoduchého primitívneho organizmu ktorý sa množil a pomaly sa postupom času pretváral až do komplexných foriem života ktoré dnes vidíme. To je dôvod prečo po uvažovaní nad svojou teóriou Darwin predniesol svoj slávny výrok: "Natura non facit saltum" v preklade "príroda nerobí skoky". Ako uvedený autor Lee Strobel zdôraznil pokiaľ chceme zobraziť celých 3,8 miliardy rokov koľko približne podľa vedcov existuje život ako 24 hodinový deň len v čase okolo 90 sekúnd by sa mala zjaviť drvivá väčšina zvierat vo forme v ktorej dnes existujú.Nie pomaly a postupne ako predpovedal Darwin ale v evolučných pojmoch takmer okamžite. Tak sa z výroku "príroda nerobí skoky" stáva "príroda robí obrovský preskok" takže ako teisti vysvetľujú ten náhly výbuch nových biologických informácii? "Boh povedal: Nech sa hmýria vody živými tvormi a vtáky nech lietajú nad zemou pod nebeskou oblohou - Genesis 1:20. Boh stvoril veľké morské zvieratá a všetky živé tvory ktorými sa hmýria vody a všetky druhy okrídlených vtákov. A Boh videl že je to dobré. Genesis 1:20. Iným slovom stvorenie sa udialo pretože Boh povedal že sa to má stať. A aj keď sa to pred našími očami zdá ako slepý neriadený proces v skutočnosti mohol byť riadený od začiatku do konca.
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

@Siberian: Biologicka systematika vtedy este neexistovala, slovom "hmyz" boli myslene drobne zivocichy a nie hmyz ako ho my dnes pozname.. A zatial co Slnko ma jasny zaciatok - pri Zemi, ked zoberies do uvahy akym sposobom vznikla sa neda jednoznacne povedat kedy, je to CISTO otazka definicie, Zem sa formovala aj predtym a aj potom ako vzniklo Slnko, to co si napisal nic nedokazuje.. A aj slovo cicavec by v Biblii tazko bolo, Biblia je stara kniha napisana jednoducho, tak aby bola pochopitelna pre kazdeho.. Teda az na Noobsz DJ: Ked uz tak pozdravujes ludi co veria slovam v Biblii a nemaju alebo nevedia podla teba pouzivat rozum, co keby si ten rozum pouzil ty? Skus si najst nieco o tom ako krestania chapu Stary zakon, nieco o jeho obraznosti a az potom sem pis take bludy.. Alebo radsej nepis nic a najdi si inu formu dusevnej masturbacie ako udrbavat si tu z veriacich, pises totiz sprostosti..
zeky
Star
Star

Ako som už napísal je to obrazne ale ak to chceš rozobrať tak jeden pohľad ako by sa to mohlo chápať je aj taký.
"Na počiatku stvoril Boh nebo a zem." Pod tým môžeme chápať že Boh stvoril nebo - prázdny tmavý priestor (vesmír) a zem (našu planétu).
" Zem však bola pustá a prázdna, tma bola nad priepasťou a Duch Boží sa vznášal nad vodami. 3 Tu povedal Boh: "Buď svetlo!" a bolo svetlo. 4 Boh videl, že svetlo je dobré; i oddelil svetlo od tmy." Z toho zase môže vyplývať že ako sa Duch Boží vznášal nad vodami a videl že všetko je tmavé temné tak povedal "buď svetlo" hviezdy ktoré osvetlili ten tmavý priestor vo vesmíre. "I oddelil svetlo od tmy." To zase môže znamenať že stvoril hviezdy a oddelil ich od tmy. Dá sa to všelijako vysvetliť.
To je zas o tom, že kedysi sa mala brať Biblia doslovne a dnes, keď je už veda schopná veľa vecí vysvetliť, tak sa prejde na to, že všetko v nej je vlastne len obrazne povedané, všetko sú to metafory etc. Naviac cirkev považovala veľa vecí, čo sa týkalo výskumu vesmíru v ranných dobách za kacírstvo.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hh :)
http://tech.sme.sk/c/7463970/papez-fran ... elnik.html
Ok teraz tu nebudem pliesť Boha. Je logickejšie povedať že vesmír bol stvorený inteligentnou bytosťou ako povedať že vesmír vznikol z ničoho nič.
preco by nemohol existovat stale?
Napísať odpoveď