Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Aha, takze k STB ma blizsie random ateista (moj ateisticky kamarat Juraj) ako slovensky obdvivatel komunistickeho rezimu a putinovho ruska?
Ty s tym mas len to, ze obhajujes StB a to aky system chranila. Takze schvalujes zavrzdenie blahoreceneho Jana Havlika vo vykonstruovanom procese. V takom procese, v akom chces sudit ludi, ktori si dovoluje neschvalovat tvoju terajsiu vladu.curta napísal: 01 sep 2024, 19:14 harrison314 neviem čo s tým ja mám, keby sme mali písať, kto má bližšie k ŠTB, tak sa dá povedať, že sú to tvoji ateistickí kamaráti
A ked sa pytas co mas, tak co take citaty z Pisma? 2Sol 3, 7-8 alebo Mt 25,14-30? Nevadi ti, ze to negujeutvoje lzi o tom, ze krestanstvo je komunizmus?
harrison314 samozrejme, stačí sa prihlásiť k ateizmu a tiež si blízko ŠTB
Mám dve všeobecné otázky nižšie, čím viac ľudí odpovie ako to bolo, tým lepšie. Na margo tejto otázky - krestanstvo je komunizmus ?
Komunisti neprenasledovali len tých kresťanov, ktorý držali s komunizmom je to tak či nie ? ... Preto kresťan - komunista môže byť či nie ?
Komunisti neprenasledovali len tých kresťanov, ktorý držali s komunizmom je to tak či nie ? ... Preto kresťan - komunista môže byť či nie ?
-
starysomar
Hardcore addict
Kolaboranti boli medzi farármi, vyššími cirkevnými predstaviteľmi, veriacimi, neveriacimi.
Debata tým smerom je zcestná. Úvahy či bolo/je viac dobrých alebo zlých veriacich/neveriacich nezmyselná taktiež.
Debata tým smerom je zcestná. Úvahy či bolo/je viac dobrých alebo zlých veriacich/neveriacich nezmyselná taktiež.
-
94jakub
Guru wannabe
máš ako katolík blízko k vojnovému Slovenskému štátu? Veď predsa Tiso a ľudácky režimcurta napísal: 01 sep 2024, 20:30 harrison314 samozrejme, stačí sa prihlásiť k ateizmu a tiež si blízko ŠTB
Ono tým komunistom nešlo ani tak o to kresťanstvo a kresťanov samotných. Skôr im išlo o to, že to bol samostatný myšlienkový prúd, spolu s cirkvou ako zastrešujúcou organizáciou nezávislou od vlády, ľudia sa schádzali na omšiach kde pôsobil farár/cirkev ako autorita. Toto si totalitný režim nemohol dovoliť, pretože len ten daný režim sám sebe určil absolútne právo rozhodovať o chode spoločnosti. Preto akékoľvek takéto spoločenstvá neboli tomu režimu po chuti a boli potláčané. Kto sa podvolil, slúžil režimu a bol správnym súdruhom, tak mu odpustili aj nejaké "prehrešky".Blastbit napísal: 01 sep 2024, 20:41 Mám dve všeobecné otázky, čím viac ľudí odpovie ako to bolo, tým lepšie.
Pragmaticky sa im k tomu komunizmu najviac hodil ateizmus, pretože v ňom nevystupuje žiadna ďalšia entita, ktorú by ľudia mohli považovať sa autoritu a kde by prípadne mohol nastať rozkol medzi entitou/vládou. Išli cestou, že spoločnosť/ľudia samotní cez zastupujúcu komunistickú stranu sú tí nositelia "pravdy". Teoreticky sa asi dajú zobrať komunistické princípy a nalepiť na to nejako boha. Budeš ale bojovať navyše s tým, že ľudia budú musieť uveriť ešte aj v tú bytosť, nie len v spoločnosť samotnú. Možno nejaká taká divná odnož aj existuje, neštudoval som filozofiu, takže to nie je odborný pohľad.
-
harrison314
Hardcore addict
No vies moj kamarat Juraj je liberalne-demokraticko orintovany clovek, co si ceni slobodu a opovrhuje STB. Tak mi vyvstli ako moze mat blizsie k STB ako komunista, ked by v minulom rezime STB Juraja zbalila a mucila?curta napísal: 01 sep 2024, 20:30 harrison314 samozrejme, stačí sa prihlásiť k ateizmu a tiež si blízko ŠTB
Nie. Ani nemyslim, ze tieto smeri nachadzaju na rovnakej ose grafu.
Kedze komunisti potlacali akukolvek inu ideologiu, tak komunista nemoze byt krestan. Teda ak sa drzi definicie a tradicii oboch smerov, ale to by potom nebol komunizmus alebo krestanstvo.
A ci krestan moze byt komunista? Moze byt zid nacista? Plati to som pisal, logicky nie. Ale mas ludi co na logiku prilis nehladia. Mame ludi ci zvladaju doublethinking. Mame ludi ovplivnenych masivnom propagandov a spomienkovym optimizmom. Dokonca tu mame aj zivi priklad.
podľa tvojej logiky sa stačí prihlasiť ku kresťanstvu a si blízko nacizmu, neonacizmu (Hitler, Tiso, Kotleba... ). gratulujem takejto logike, len mi je zvláštne, že blastbit mlčí a že ťa neopravil, že si napísal evidetnú sporstosť.curta napísal: 01 sep 2024, 20:30 harrison314 samozrejme, stačí sa prihlásiť k ateizmu a tiež si blízko ŠTB
Ked sa mi ospravedlníš (ty vieš za čo) ako ja tebe, tak ho opravím.mLuks napísal: 01 sep 2024, 22:26 podľa tvojej logiky sa stačí prihlasiť ku kresťanstvu a si blízko nacizmu, neonacizmu (Hitler, Tiso, Kotleba... ). gratulujem takejto logike, len mi je zvláštne, že blastbit mlčí a že ťa neopravil, že si napísal evidetnú sporstosť.
čiže ti nebude vadiť, keď ťa budem nazývať neonacistom? lebo vlstne podľa curtu môžem a nemusím sa ti za to ani ospravedlňovať
Myslel som si doteraz že rozmýšľaš ako mLuks a "nie ako curta", ale tak tvoja ďalšia chyba no.
K téme - dve jednoduché otázky bez jednoduchých odpovedí, tak nič teda
, navyše s vašim oblubeným slovom - oxymoron. 
Ján Havlík ak by súhlasil a podporoval ideológiu komunizmu, tak by bol na žive. Tí čo nesúhlasili skončili mučením, popravením.
K téme - dve jednoduché otázky bez jednoduchých odpovedí, tak nič teda
Ján Havlík ak by súhlasil a podporoval ideológiu komunizmu, tak by bol na žive. Tí čo nesúhlasili skončili mučením, popravením.
Nie je to až tak jednoduchá otázka, lebo jedna vec bolo duchovenstvo a druhá vec bola pracujúca trieda a kresťanské zvyky v každodennom živote a tretia vec bola, ked niekto chcel vstúpiť do KSČ. A tiež bol rozdiel, či boli 50te alebo 80te roky.Blastbit napísal: 01 sep 2024, 22:58 K téme - dve jednoduché otázky bez jednoduchých odpovedí, tak nič teda, navyše s vašim oblubeným slovom - oxymoron.
Ale ak sa bavíme čisto filozoficky bez historického kontextu, tak jednoducho nemôžeš byť komunista aj kresťaň zároveň. Jedna ideológia verí iba v pracujúcu triedu, človeka, ktorý dokáže poručiť aj vetru a dažďu, vo vybudovanie utopickej spoločnosti, kde si všetci budú rovní...v podstate taký raj už na Zemi. Zatiaľ čo druhá ideológia život vníma iba ako testovaciu prechodnú fázu a to dôležité nastane až po smrti na základe rozhodnutia nejakej všemocnej entity, ktorej zámery my ľudia nedokážeme ani pochopiť. Z pohľadu osobnej zodpovednosti sú to teda antagonické ideológie (totálna kontrola vs. nulová kontrola/zodpovednosť).
To samozrejme nevylučuje, že pán biskup nemohli mať niekde na fare v šuflíku aj červenú knižočku. Ale to je záležitosť nejakej osobnej integrity, charakteru a hodnôt. Keď je niekto bezcharakterná sviňa, tak mu ani pozlatený oltár a pekné rúcho nepomôžu...
Tým vlastne potvrdzuješ, že curta píše sporstosti (nerozmýšľa), akurát nemáš gule to tu napísať narovinu? ..Myslel som si o tebe, že si viac ferový a že nepravdy naprávaš na obe strany rovnako, ale evidetne som sa v tebe zmýlil.
Nejakého kreasťana sa zastaneš (nemôžem ironicky napísať, že tvojho kamaráta, lebo sa zase ofučíš), keď ho iný user nazve zlodejom a vrahom, ale nás ateistov sa nezastaneš, keď nás ten istý kresťan označí za ŠTBakov, resp. že máme blizko k ŠTB.
Hrozné je to s tými kresťanmi...
Nejakého kreasťana sa zastaneš (nemôžem ironicky napísať, že tvojho kamaráta, lebo sa zase ofučíš), keď ho iný user nazve zlodejom a vrahom, ale nás ateistov sa nezastaneš, keď nás ten istý kresťan označí za ŠTBakov, resp. že máme blizko k ŠTB.
Tak ti na ne odpoviemephramko napísal: 01 sep 2024, 23:13 Nie je to až tak jednoduchá otázka, lebo jedna vec bolo duchovenstvo a druhá vec bola pracujúca trieda a kresťanské zvyky v každodennom živote a tretia vec bola, ked niekto chcel vstúpiť do KSČ. A tiež bol rozdiel, či boli 50te alebo 80te roky.
Komunisti neprenasledovali len tých kresťanov, ktorý držali s komunizmom je to tak či nie ? - je to tak.
Preto kresťan - komunista môže byť či nie ? - mohol byť, ak podporoval komunistický režim.
Autoeditácia príspevku po 4 min 59 sek:
Písal si, že pri písaní príspevkov si kludný, ale tvoje písanie typu " sporstosti ", " evidetne ", " kreasťana ", " Hrozné je to s tými kresťanmi " - emočná reakcia, nasvedčuje pravý opak toho čo si tvrdil v téme Socializmus, takže len stískaš pästičky.mLuks napísal: 01 sep 2024, 23:15 Tým vlastne potvrdzuješ, že curta píše sporstosti (nerozmýšľa), akurát nemáš gule to tu napísať narovinu? ..Myslel som si o tebe, že si viac ferový a že nepravdy naprávaš na obe strany rovnako, ale evidetne som sa v tebe zmýlil.
Tak rád píšeš o troloch, že si sa ma snažil vytrolovať touto vetou " nemôžem ironicky napísať, že tvojho kamaráta ".
Zmýlil si sa nielen za dnešok už viackrát, ale ked sa mi ospravedlníš, tak ho opravím. Zatial u teba vidno len samé chyby.
-
94jakub
Guru wannabe
Takže všetci kresťania, ktorí nesúhlasili a nepodporovali komunizmus, boli mučení a popravení?Blastbit napísal: 01 sep 2024, 22:58 Ján Havlík ak by súhlasil a podporoval ideológiu komunizmu, tak by bol na žive. Tí čo nesúhlasili skončili mučením, popravením.
Ak kresťan podporoval komunistický totalitný režim, ktorý išiel proti hodnotám kresťanstva, bol ten človek ešte kresťan?Blastbit napísal: 01 sep 2024, 23:28 Preto kresťan - komunista môže byť či nie ? - mohol byť, ak podporoval komunistický režim.
Tí čo sa otvorene voči nemu stavali. Osobnostne ním už nebol.
Nie kresťan komunista nemôže existovať. Tento človek nemôže byť v zmysle filozofie kresťanstva považovaný za kresťana.Blastbit napísal: 01 sep 2024, 23:28 Tak ti na ne odpoviem
Komunisti neprenasledovali len tých kresťanov, ktorý držali s komunizmom je to tak či nie ? - je to tak.
Preto kresťan - komunista môže byť či nie ? - mohol byť, ak podporoval komunistický režim.
ďakujem za ďalší psychologický posudok od Mgr. Blastbita. To už tak nemáš čo k veci povedať, že riešiš počet mojich preklepov, ak píšem na mobile? Nože, dolož nejakú štúdiu v ktorej sa bude písať, že počet preklepov značí, že človek píše v emočnom vypätí.Blastbit napísal: 01 sep 2024, 23:28 Písal si, že pri písaní príspevkov si kludný, ale tvoje písanie typu " sporstosti ", " evidetne ", " kreasťana ", " Hrozné je to s tými kresťanmi " - emočná reakcia, nasvedčuje pravý opak toho čo si tvrdil v téme Socializmus, takže len stískaš pästičky.![]()
Tak rád píšeš o troloch, že si sa ma snažil vytrolovať touto vetou " nemôžem ironicky napísať, že tvojho kamaráta ".![]()
Zmýlil si sa nielen za dnešok už viackrát, ale ked sa mi ospravedlníš, tak ho opravím. Zatial u teba vidno len samé chyby.![]()
...nestrápňuj sa ďalej a mimochom si OT
A už len preto, lebo robíš zo seba blbca sa ti neospravedlním, nemám začo.
//ale presne toto si ty a tvoje debaty, keď sa už nemáš čoho chytiť, tak sa šprtáš v slovách, pravopise atď, resp. každému, kto ti začne nakladať kontroluješ posty jak slovenčinárka diktát, či tam niekde nenájdeš chybu, na ktorej by si sa potom mohol odbaviť. ..už viem prečo wladas hovorí, že na teba netreba reagovať
Co teda apostol sv Pavol a evanjelista sv Matus? Alebo si z toho Pisma vyberas len to, co sedi do tvojej chorej logiky?curta napísal: 01 sep 2024, 20:30 harrison314 samozrejme, stačí sa prihlásiť k ateizmu a tiež si blízko ŠTB
Alebo co takto Mk 12, 17? Aj tam vidis komunizmus?