Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
dnesny mail... vcelku pekne...
Jeden muz prisiel k holicovi, aby sa dal ostrihat a oholit ako obvykle.
Zacali sa zhovarat, rozpravali o mnohych rozlicnych veciach a temach.
Zrazu sa zvrtla rec na temu BOH.
Holic vravi: "Pozrite sa, ja neverim , ze Boh existuje."
- Preco takto hovorite? pyta sa zakaznik.
H "Je to jednoduche, staci vyjst na ulicu a uvidite, ze Boh nejestvuje.
Fajn, povedzte mi, keby existoval, bolo by tolko chorych ludi? Bolo by
tolko opustenych deti? Ak skutocne existuje Boh, bolo by tolko
trapenia a bolesti? Ako mozem milovat Boha, ktory dopusti toto vsetko...."
Zakaznik sa na chvilu zamyslel, ale neodpovedal, pretoze sa nechcel
zacat hadat. Holic skoncil svoju pracu a zakaznik odisiel. Len co vysiel
na ulicu, uvidel muza s dlhymi vlasmi, s dlhou bradou, neupraveneho
a spinaveho.
Bolo to velmi davno, kedy tento muz mal ostrihane vlasy.
Zakaznik sa vrati spat k holicovi a hovori: " Viete co? Holici
neexistuju!"
H: "Ako to mozete povedat?" pyta sa holic prekvapene.
"Ja som holic a som tu. Prave terz som vas dostrihal, oholil"
"Nie!" zakaznik vyhlasil "Holici neexistuju, pretoze keby boli, nebolo
by tolko neupravenych ludi s dlhymi vlasmi a dhou bradou, ako tento
muz vonku!"
H- "Jaaj, holici existuju, to len ludia ho nevyhladaju."
Z- "Presne!!!! Je to tak. Boh jestvuje. Co sa stalo je, ze ludia ho
nenasleduju, ani ho nehladaju. Preto je tu tolko bolesti a trapenia na
svete."
Zacali sa zhovarat, rozpravali o mnohych rozlicnych veciach a temach.
Zrazu sa zvrtla rec na temu BOH.
Holic vravi: "Pozrite sa, ja neverim , ze Boh existuje."
- Preco takto hovorite? pyta sa zakaznik.
H "Je to jednoduche, staci vyjst na ulicu a uvidite, ze Boh nejestvuje.
Fajn, povedzte mi, keby existoval, bolo by tolko chorych ludi? Bolo by
tolko opustenych deti? Ak skutocne existuje Boh, bolo by tolko
trapenia a bolesti? Ako mozem milovat Boha, ktory dopusti toto vsetko...."
Zakaznik sa na chvilu zamyslel, ale neodpovedal, pretoze sa nechcel
zacat hadat. Holic skoncil svoju pracu a zakaznik odisiel. Len co vysiel
na ulicu, uvidel muza s dlhymi vlasmi, s dlhou bradou, neupraveneho
a spinaveho.
Bolo to velmi davno, kedy tento muz mal ostrihane vlasy.
Zakaznik sa vrati spat k holicovi a hovori: " Viete co? Holici
neexistuju!"
H: "Ako to mozete povedat?" pyta sa holic prekvapene.
"Ja som holic a som tu. Prave terz som vas dostrihal, oholil"
"Nie!" zakaznik vyhlasil "Holici neexistuju, pretoze keby boli, nebolo
by tolko neupravenych ludi s dlhymi vlasmi a dhou bradou, ako tento
muz vonku!"
H- "Jaaj, holici existuju, to len ludia ho nevyhladaju."
Z- "Presne!!!! Je to tak. Boh jestvuje. Co sa stalo je, ze ludia ho
nenasleduju, ani ho nehladaju. Preto je tu tolko bolesti a trapenia na
svete."
Opat sa stalo ze tu doslo k hadke a opat som si vsimol,ze neveriaci podavaju svoje tvrdenia ovela arogantnejsim sposobom ako veriaci.Ale mozu to robit,pretoze moju jednu obrovsku vyhodu.Boh sa priamo dokazat neda,iba postupnym dokazovanim.
Je velky rozdiel Boh a cirkev.na to ako som silne veriaci,tak velmi malo uznavam cirkev.Mnohi si chyby cirkvi spajaju s Bohom.Moj nazor je taky,ze ked poviem ci "si veriaci",tak je to iba taka formalita.Skutocnost je taka ze Boh nebude robit rozdiely medzi tymi,ktori boli pokrsteny,alebo neboli,xodia do kostola,alebo nexodia.Ale bude robit rozdieli medzi tymi,ktori v zivote konali dobro a neublizovali.medzi tymi,ktori zabijali a tymi,ktori pomahali.Viete ja na vonok nijako velmi nedavam na javo ze som silne veriaci.Nerobim to preto,lebo by som sa bal,ale preto ze to jednoduxo nepotrebujem davat najavo.V mojom zivote sa od zaciatku 9.rocnika stal sled udalosti,ktorzyvo mne velmi vieru upevnil.nezacal som sice xodit na nejake nabozenske stretnutia,ani sa to nejak vyraznejsie navonok neprejavilo,ale v mojom vnutri som sa zmenil na uplne ineho cloveka,posilneneho bohom.
Je velky rozdiel Boh a cirkev.na to ako som silne veriaci,tak velmi malo uznavam cirkev.Mnohi si chyby cirkvi spajaju s Bohom.Moj nazor je taky,ze ked poviem ci "si veriaci",tak je to iba taka formalita.Skutocnost je taka ze Boh nebude robit rozdiely medzi tymi,ktori boli pokrsteny,alebo neboli,xodia do kostola,alebo nexodia.Ale bude robit rozdieli medzi tymi,ktori v zivote konali dobro a neublizovali.medzi tymi,ktori zabijali a tymi,ktori pomahali.Viete ja na vonok nijako velmi nedavam na javo ze som silne veriaci.Nerobim to preto,lebo by som sa bal,ale preto ze to jednoduxo nepotrebujem davat najavo.V mojom zivote sa od zaciatku 9.rocnika stal sled udalosti,ktorzyvo mne velmi vieru upevnil.nezacal som sice xodit na nejake nabozenske stretnutia,ani sa to nejak vyraznejsie navonok neprejavilo,ale v mojom vnutri som sa zmenil na uplne ineho cloveka,posilneneho bohom.
Suhlas s Retskom, o.i. Keby sa dalo dokazat, ze Boh existuje, nie je potrebna viera, t.j. nepotrebujes verit v existenciu niecoho o com mas dokaz, ze existuje. BTW. taktiez rozlisujem vieru v Boha a cirkev- k svojej viere nepotrebujem sprostredkovatela...Janky napísal:Opat sa stalo ze tu doslo k hadke a opat som si vsimol,ze neveriaci podavaju svoje tvrdenia ovela arogantnejsim sposobom ako veriaci.Ale mozu to robit,pretoze moju jednu obrovsku vyhodu.Boh sa priamo dokazat neda,iba postupnym dokazovanim.
-
panter2005
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Tu by trebalo zacat studovat Tomáša Akvinskeho a jeho 5 dôkazov Bozej existencie...Tomasito napísal:Suhlas s Retskom, o.i. Keby sa dalo dokazat, ze Boh existuje, nie je potrebna viera, t.j. nepotrebujes verit v existenciu niecoho o com mas dokaz, ze existuje. BTW. taktiez rozlisujem vieru v Boha a cirkev- k svojej viere nepotrebujem sprostredkovatela...
Tomášove dôkazy existencie boha:
1. Boh ako dôsledok primitívnych predstáv o fyzike
2. Boh ako prvá príčina
3. Boh ako nutná nutnosť
4. Boh ako supremum dokonalosti
5. Boh ako konštruktér
ak vas to zaujima a nechcete ostat len pri suchom tarani chodte na
Kód: Vybrať všetko
http://www.geocities.com/bezboha/Thomas.htmlVzhladom k tomu, ze si svoj prispevok adresoval mne, mohol by som vediet, v com konkretne som podla teba "taral"? THX.panter2005 napísal:Tu by trebalo zacat studovat Tomáša Akvinskeho a jeho 5 dôkazov Bozej existencie...
Tomášove dôkazy existencie boha:
1. Boh ako dôsledok primitívnych predstáv o fyzike
2. Boh ako prvá príčina
3. Boh ako nutná nutnosť
4. Boh ako supremum dokonalosti
5. Boh ako konštruktér
ak vas to zaujima a nechcete ostat len pri suchom tarani chodte naKód: Vybrať všetko
http://www.geocities.com/bezboha/Thomas.html
BTW. Tomas Akvinsky bol hlavne filozof a najma na filozofii stoji aj tych jeho 5 dokazov Bozej existencie. Keby sme ich zhrnuli, ide v podstate o poukazanie na prapricinu vsetkeho. Filozofovat by sme mohli donekonecna a pochybujem, ze by sme sa dopracovali dalej, ako davno pred nami skutocny filozofi, ktorym ani pri vymozenostiach dnesnej doby nesiahame ani po clenky. Ti co pytaju dokazy o existencii Boha, ti pytaju hmotne dokazy, ktore sa daju vidiet a chytit. Preto si dovolim zapochybovat, ze by si u tychto ludi uspel so scholastickou filozofiou. Totiz, prave na margo takychto dokazov som napisal tebou citovane slova.
-
panter2005
Light Star
Vzhladom na tvoj vek Ti len odporucam viac sa venovat studiu ako behaniu po diskusnych forach... tvoje nazory by dostali rozumnejsi charakter... respect...Catlover napísal:ja nie som veriaci... alebo... ? vlastne ano, som, ale nie v jezisa a tomu podobne bludy... take rozpravocky... to mozno platilo v stredovku ale nie teraz... verim v... neprezradim... aj tak to nikoho urcite nezaujima...
-
Seymour
Medium Star
a zas ten vek... mam si tam dat ze mam napr. hmm.... 35? bude to stacit? Toto nadradovanie sa vekom nikdy asi nepochopim...panter2005 napísal:Vzhladom na tvoj vek Ti len odporucam viac sa venovat studiu ako behaniu po diskusnych forach... tvoje nazory by dostali rozumnejsi charakter... respect...
Co sa ti nepaci na mojich nazoroch? Snad si nemyslis, ze svet vazne vytvoril nejaky "boh", cloveka vymodeloval z hliny(tak to "bolo", nie?) a pod.... je X vedeckych fucktov a dokazov, ze nic take nie je mozne...
-
panter2005
Light Star
Kludne si tam daj aj sesdesiat... ale hned ako som to docital povedal som si ze musis byt riadny vozgrik... Je zaujimave ze mnoho vedcov (Pascal, Einstein...), spisovatelou (Dostojevsky, Exupery, CHesterton...) a umelcou boli a su veriaci a ty tu ides rozpravat o nejakych "fucktoch"... mas pradu su to len "fuckty" a nie fakty...Catlover napísal:a zas ten vek... mam si tam dat ze mam napr. hmm.... 35? bude to stacit? Toto nadradovanie sa vekom nikdy asi nepochopim...![]()
Co sa ti nepaci na mojich nazoroch? Snad si nemyslis, ze svet vazne vytvoril nejaky "boh", cloveka vymodeloval z hliny(tak to "bolo", nie?) a pod.... je X vedeckych fucktov a dokazov, ze nic take nie je mozne...
Pokora a používanie rozumu - v tom spočíva pravé kresťanstvo. (B.Pascal)
-
mastermind
VIP
ach ubohy nevzdelanec. kto povedal ze boh vymodeloval clovek z hliny? stavim sa ze bibliu si ani necital ale hras sa tu na exegeta. lCatlover napísal:a zas ten vek... mam si tam dat ze mam napr. hmm.... 35? bude to stacit? Toto nadradovanie sa vekom nikdy asi nepochopim...![]()
-
mastermind
VIP
-
panter2005
Light Star